Serie de predici – Viata cu bune si rele a marelui Samson

Caderea in sase pasi                                                                                                                      Judecatori 14

Am inceput acest studiu din cartea Judecatori pentru ca prin viata lui Samson, Dumnezeu ne da multe exemple, aplicatii si lectii importante. Vorbim despre viata acestui om din mai multe motive. Pentru ca desi povestea vietii lui este foarte bine cunoscuta totusi este si foarte putin inteleasa. Un om a carui viata a inceput sub auspicii atat de bune, dar care s-a sfarsit atat de rau. Cum a putut sfarsi atat de rau desi a avut o familie credincioasa, iar venirea lui in lume fost anuntata printr-un inger? Cum a putut numele lui sa fie amintit intre eroii credintei din Evrei 11 desi a dat dovada de atatea slabiciuni? Ce a vazut Dumnezeu la omul acesta si noi nu reusim sa vedem? Cu siguranta ca viata lui Samson a fost cu mult mai mult decat se vede la prima vedere.

Vorbim despre Samson pentru ca desi nu ne dam seama, fiecare semanam oarecum cu el. Ne este mai greu sa ne asociem cu oameni ca Avraam care a fost numit prietenul lui Dumnezeu, ca Moise care a stat de vorba cu Dumnezeu sau ca David care a fost numit un om dupa inima lui Dumnezeu. Dar Samson pare sa fie mai mult din categoria noastra.          Un om cu slabiciuni si cu caderi mult mai evidente. Fiecare ne-am luptat sau ne luptam cu pofete trupesti, avem momente de manie, excese de mandrie si dorinte de razbunare cum a avut Samson. Putem sa il intelegem destul de bine pe acest om cu luptele lui si caderile lui.

Sa ne amintim cum a inceput povestea lui Samson in Judecatori 13. Venirea sa in lume a fost anuntata de ingerul lui Dumnezeu. Dinainte sa se nasca viata lui a avut o misiune clara. A fost crescut de parinti evlaviosi. A primit inca din tinerete binecuvantarea lui Dumnezeu. Apoi a primit putere prin Duhul Sfant. Nu a fost nici un alt erou al credintei mentionat in Evrei 11 care sa se fi bucurat de oportunitatile si binecuvantarile de care a avut parte Samson.  Asadar unde a gresit Samson? Din fericire nu este nevoie sa cautam prea mult raspunsul. Judecatori 14 ne descopera  marile greseli care au dus la povestea tragica a unui om care a avut un potential imens, dar a ales sa-l iroseasca.

1.Samson a mers in locul gresit, vs.1 Scriitorul ne spune doua lucruri importante in acest verset scurt. Ne da o informatie geografica. El a mers la Timna care era in teritoriul Filistean cam la 7 km de Zorah, cetatea in care traia Samson. Ca sa ajungi acolo era nevoie sa  treci peste o creasta, sa traversezi valea raului Sorek si sa cobori pe partea cealalta. Al doilea lucru important pe care il descoperim in acest verset este de fapt si cea mai mare slabiciune a vietii lui Samson, femeile. Primul lucru important pe care il citim despre viata lui Samson este ca a ales sa paraseasca teritoriul Israelit si a mers pe teritoriul filistean. Practic, si-a lasat prietenii ca sa mearga in vizita la cei ce le erau cei mai mari dusmani. A iesit din prezenta lui Dumnezeu ca sa mearga acolo unde Dumnezeu lipsea. O prima lectie foarte importanta pentru noi. Care sunt locurile care ne face placer sa le frecventam? Sunt locuri unde simtim prezenta lui Dumnezeu si unde Dumnezeu ne poate folosi sau sunt locuri unde Dumnezeu nu doreste sa fie din cauza lucruriloe care seintampla acolo. As vrea sa ne aducem aminte si ce s-a intamplat cu Naomi si familia ei cand pentru o viata mai buna au hotarat sa paraseasca Betleemul pentru a se muta in Moab. Povestea lor nefericita o gasim in cartea Rut. Locurile pe care le frecventam ne vor influenta vietile.

2.Samson a dorit lucrul gresit, vs.2. Vizita lui la Timna nu era o vacanta sau un prilej pentru a face cumparaturi. El a mers acolo cu gandul de a-si gasi o sotie. O greseala extraordinar de mare, de la care a inceput declinul lui. Daca isi dorea o sotie, nu ar fi trebuit sa mearga sa o caute la filisteni. Daca nu a mers acolo ca sa isi caute o sotie, atunci nu avea nici un motiv sa fie acolo, pe teritoriul celui mai mare dusman al poporului sau. Atunci cand alegi sa mergi in locuri nepotrivite vei gasi lucruri nepotrivite la care vei pofti si pe care le vei dori si atunci va incepe lupta intre dorinta ta si dorinta lui Dumnezeu pentru tine.

Se intampla adesea sa ajungem sa ne dorim sa ne intemeiem o famlie cu un om pe care nu il cunoastem cu adevarat. Mergem in locuri nepotrivite, adica in afara poporului lui Dumnezeu si acolo gasim pe cineva care ne atrage atentia cu ceva ce ne atrage, fizic sau financiar. Fara sa ne dam seama trecem cu vederea faptul ca nu impartasim aceeasi credinta, aceleasi principii, nu stim daca isi doresc copii sau nu, daca au dependente, daca sunt responsabili sau fideli.Pur si simplu ne atrag fizic sau ne atrage ceea ce au. Vom putea in sfarsit sa ne intemeiem o familie si ne dorim lucrul acela atat de mult incat restul nu ne mai intereseaza.

3.Samson a respins sfatul celor ce il iubeau, vs.3. Observati ca parintii lui incearca sa il avertizeze cu privire la ceea ce vroia sa faca. Dar Samson pur si simplu le spune: “Nu ma intereseaza parerea voastra. Imi place acea femeie si o vreau. Asa ca luati-mi-o acum de sotie!” Inca din acest punct Scriptura ne face cunoscut un lucru important despre Samson. Era un om mandru, incapatanat, atras de ceea ce izbea privirea si acre nu tinea cont de parerea celorlalti.  Lucrurile erau destul de clare din acest punct de vedere in poporul lui Dumnezeu. In Exod 34:16 si Deuteronom 7:1-4 porunca lui Dumnezeu este cat se poate de limpede: “Nu va luati soti sau sotii din afara poporului meu pentru ca ei va vor indeparta inima de Mine.” Avertismentul despre casatoriile mixte este cel mai clar din intreaga Scriptura. Din nou si din nou poporul lui Dumnezeu este avertizat sa nu se amestece cu cei dintre neamuri. Si de cate ori acestia nu au ascultat, s-au indepartat de Dumnezeu si au experimentat din plin durerea despartirii de El.

Din pacate si in prezent ne confruntam cu aceeasi slabiciune in ascultarea noastra. Atatia tineri crestini care se casatoresc in afara voii si a planului lui Dumnezeu pentru ei. Atatea femei crestine au trait cu aceasta povara toata viata lor dupa ce au crezut ca ii pot aduce la Cristos pe sotii lor dupa ce se casatoresc cu ei. Posibilitatea ca acest lucru sa se intample este foarte mica. S-au lasat prada sentimentelor, emotiilor, dorintelor si au ales sa ignore voia lui Dumnezeu pentru ei. Avem idee cati crestini au marturisit peste ani ca alegerea de a se casatori cu cineva necrestin a fost cea mai mare greseala a vietii lor?

In aceasta dimineata vreau sa reamintesc tinerilor necasatoriti din adunare sa nu faca aceeasi greseala pe care a facut-o Samson. Cu siguranta ca sunt si ei sunt ispititi la fel cum a fost si Samson. Nu faceti aceeasi greseala. Esti bine asa cum esti. Nu este o drama sa fii necasatorit, dar viata ta poate deveni o drama daca alegi sa te casatoresti cu persoana nepotrivita. Este mai bine sa fii singur decat sa ajungi sa iti doresti sa fi ramas asa. Vreau sa stiti ca nu imi este usor sa va spun aceste lucruri si stiu ca nu este usor nici pentru unii dintre voi sa le auziti. Pare ca filistenii arata intotdeauna cel mai bine, au mai multi bani si slujbe mai bune. Ei par din afara sa fie la fel ca noi, dar dupa ce te casatoresti cu ei iti dai seama ca sunt necircumcisi. Realizezi ca nu este deloc ca si tine. Dar atunci este prea tarziu.

Samson a ales sa ignore sfatul parintilor lui si porunca Dumnezeului Sau. Dar acest lucru era ceva inevitabil. Cand alegi sa mergi in locuri gresite sa cauti lucruri gresite, dezvoltand in inima ta valori gresite asta este ceea ce se va intampla.   Poate va ganditi ca versetul patru autorizeaza alegerea lui Samson de a se casatori cu o filisteanca. Dar in nici un caz nu face lucrul acesta. Versetul nu spune ca Dumnezeu i-a cerut lui Samson sa se casatoreasca cu o femeie filisteanca. Dar Dumnezeu lucra in spatele scenei la acest plan, fara cunostinta lui Samson ca sa produca o confruntare intre Israeliti si filisteni. Samson a gresit casatorindu-se cu femeia filisteanca, dar Dumnezeu a folosit aceasta ocazie ca sa aduca ceva pozitiv din ea. Acest lucru ne descopera ceva despre providenta lucrarii lui Dumnezeu si despre cum El poate sa scoata ceva bun chiar si dintr-o greseala a noastra. Asta insa nu scuza lipsa de intelepciune si alegerea gresita a lui Samson.

4.Samson a persistat in neascultare, vs.5-10. Asa cum se intampla intotdeauna, cand incepi sa ai valori gresite in inima ta si sa accepti compromsiul in relatia de supunere fata de Dumnezeu, aceasta nu face decat sa te afunde si mai tare in propria-ti cadere spirituala.                                                                                                                                                    Samson merge cu parintii lui la Timna cu  scopul de a o lua de sotie pe femeia pe care pusese ochii. In timpul calatoriei un leu i-a iesit in cale. Duhul Domnului a venit peste el si i-a dat o putere atat de mare incat a ucis leul cu mainile goale. Observati insa ce spune ultima parte a vs.6. El n-a spus tatalui sau si mamei sale ce facuse? Oare de ce? Nu era aceasta o fapta vrednica de cinste? Un lucru cu care sa te lauzi? Nu le-a spus pentru ca omorand leul insemna sa atinga un trup mort, ceea ce era o incalcare e juramantului de nazireu. Am citit saptamana trecuta din Numeri 6 ce presupunea legamantul unui nazireu. Prin atingerea trupului mort al leului, Samson a devenit din punctd e vedere spiritual necurat inaintea lui Dumnezeu. Pacat pe care il repeta si in vs.9. Pentru ca atunci cand nu fug de pacat si cad in el, in scurt timp ajunge sa fie din nou o obisnuinta si normalitate in viata mea. Mai mult de atat ii face si pe parintii lui complici ai propriului pacat fara sa ii anunte de ceea ce facuse.

In vs.10 decaderea spirituala a lui Samson continua sa se adanceasca cand hotaraste sa dea o petrecere in cinstea casatoriei lui. O petrecere cu mancare si bautura, incalcandu-si din nou juramantul de nazireu, acestia neavand voie sa bea nici un fel de bautura. Cand incepi sa te obisnuiesti cu pacatul nici macar nu il mai constientizi. Pacatul nu te mai rusineaza, nu te mai mustra si nu te mai doare.  Intr-adevar Scriptura nu ne spune ca Samson a baut, dar avand in vedere atitudinea pe care el o avea fata de pacat nu gresim daca presupunem ca a facut-o.

Din cele trei lucruri care defineau legamantul lui de nazireu fata de Dumnezeu, singurul care inca ramasese in picioare era cel cu privire la taierea parului. Dar avand in vedere drumul pe care il alesese, Samson se indrepta spre o prabusire totala si o incalcare deplina a acestui juramant.                                                                                                                              Samson ne ofera imaginea clara a multor credinciosi care au inceput usor usor sa se indeparteze tot mai mult de Dumnezeu si de voia Sa. Au inceput sa adopte un stil de viata gresit, au dobandit valori gresite, isi doresc lucruri gresite si incalca in mod repetat voia lui Dumnezeu si acest lucru a ajuns ca nici macar sa nu ii mai deranjeze. Totul incepe cu ceva aparent nevinovat, cu o simpla discutie se transforma intr-un flirt, de acolo ajungi in locuri in care nu ar trebui sa fii, te lasi coplesit de emotii, constiinta sau cineva din viata ta te avertizeaza ca nu esti pe drumul cel bun, dar in acel punct nimic nu te mai intereseaza. In cele din urma promisiunile si legamintele facute nu mai au nici o valoare si ajungi fara sa iti dai seama ca si Samson.

5.Samson si-a ales gresit prietenii, vs.11-18. Ospatul de nunta dura pe atunci sapte zile. Asa ca avea nevoie de oameni cu care sa petreaca. A invitat treizeci de prieteni pentru a sarbatori cu el. Aflat sub influenta euforiei momentului Samson face un pariu cu acestia. Le spune o ghicitoare pe care trebuiau sa o dezlege pana la sfarsitul celor sapte zile de ospat. Pariul avea si o miza destul de mare. In joc erau treizeci de mantale si treizeci de schimburi de haine.

Probabil Samson si-a spus ca daca tot isi schimba statusul, nu ar strica sa isi schimbe si garderoba. Zilele treceau si prietenii lui nu reuseau sa dezlege ghicitoarea. Cand au ajuns in ziua a patra, realizand ca termenul limita se apropie, acestia au uitat de prietenia cu Samson. Au mers la sotia lui si i-au facut o oferta de nerefuzat. Au amenintat-o ca daca nu afla si nu le spune ce semnificatie are ghicitoarea, ii vor da foc atat ei cat si familiei ei. “Momeste-l pe sotul tau.” Acelasi cuvant este folosit si peste aproape 20 de ani cand filistenii i-au cerut si celeilalte sotii a lui Samson, Dalia sa il faca. Si atunci ca si acum hormonii au vorbit pentru Samson.  Samson a fost un un monument de putere dpdv fizic, dar moale ca o carpa in fata cererilor unei femei. Daca acum suferinta indurata s-a rezumat doar laterfelirea mandriei si a orgoliului sau, mai tarziu consecintele au fost dezastruoase. De ce? Pentru ca omul fara Dumnezeu nu isi invata lectia si persista in greseala pana la prabusirea totala.                                                                                                                                                                                                                                                                     Cand ai astfel de prieteni ce nevoie mai ai de dusmani, nu?  Cine sunt cei pe care noi ii numim prieteni in viata noastra? David spune ca el ii cheama prieteni pe cei ce isi gasesc placerea in Dumnezeu. Cine sunt prietenii nostri? Mi s-a spus in cateva randuri ca motivul pentru care nu am mai multi prieteni este pentru ca sunt eu prea dificil. Nu neg ca am si eu luptele mele, dar cred ca am ajuns in punctul in care imi doresc ca prieteni doar oameni impreuna cu care sa pot cladi ceva vrednic de slava lui Dumnezeu. Oameni in care ma pot increde cu banii mei, cu sanatatea mea, cu familia mea, cu viata mea. Asta inseamna prietenia. Nu vreau prietenii asa cum le vede si le intelege lumea, superficiale si lipsite de profunzime. Imi doresc prietenii asa cum le defineste Dumnezeu. Oameni cu care ma pot bucura sincer si in fata carora pot sa imi descoper vulnerabilitatea fara sa ma tem sau sa ma rusinez. Daca nu pot sa am o astfel de prietenie cu un om atunci prefer sa nu il numesc pe acel om prieten. Un prieten ca cel descris in Proverbe de Solomon “prietenul iubeste oricand iar in necaz se face ca un frate.”  Un om care atunci cand vede ca resesti are curajul sa vina sa iti spuna asta. Un om caruia ii pasa mai mult de sufletul meu decat de conditia mea sentimentala sau materiala.                                                                                                          Samson si-a ales prieteni cum poate am facut sau facem si noi uneori. Ce calitati trebuie sa aiba un om ca sa iti fie prieten la o petrecere, sau la o barfa? Nu prea multe, nu?

6.Samson a fost incapabil sa isi recunoasca greselile, vs.19-20. Unul dintre lucruril cu care ne luptam fiecare este sa ne recunaostem propriile esecuri si greseli. Cautam de multe ori sa gasim alti vinovati si tapi ispasitori pentru situatiile in care ne gasim in urma alegerilor noastre gresite ca sa ne faca sa ne simtim mai bine cu noi insine. Aceasta este si atitudinea lui Samson. Nu a vrut sa isi confrunte slabiciunile si pacatele. Este mai putin dureros sa eviti sa te gandesti la ele sis a te orefaci ca totul este bine cand de fapt nu este asa.

Acest episod din viata lui Samosn se apropie de final. Dupa ce a ales sa umble prin locuri nepotrivite, sa ravneasca la lucruri gresite, sa respinga sfaturile celor ce-l iubeau, sa continue sa se afunde in pacat si sa isi aleaga prieteni nepotriviti,cu orgoliul ranit, Samson trebuie sa onoreze pariul pe care il pierduse. Sa privim din nou la raspunsul plin de sarcasm pe care Samsson il da prietenilor lui dupa ce acestia i-au spus insemnatatea ghicitorii, vs.18b. Ce face Samson acum? Isi da seama de propria-I cadere si rusine si ii cere calauzire si ajutor lui Dumnezeu, nu? NU! Se duce si manat de manie si dorinta de razbunare si ucide 30 dintre oamenii celor in fata carora pierduse pariul le ia hainele si apoi le da prietenilor. Samson a omorat 30 de oameni ca sa isi onoreze pariul. Din nou a trebuit sa le atinga trupurile moarte ca sa le ia hainele cu care erau imbracati, dar ce mai conta lucrurl acesta. De acolo de unde era el din unct de vedere spiritual lucrurl acesta nu mai avea nici o valoare. El fusese umilit in mod public, tradat de prorpia-i sotie si asta era tot ceea ce conta.

Dar cine se facea vinovat de situatia in care se afla? El alesese sa se duca la Timna, sa ia de sotie o filisteanca, sa isi ignore parintii, sa faca un pariu din mandrie si tot el sa numeasca si miza pariului. Doar el stia sa dezlege ghicitoarea si el a fost cel ce i-a descoperit-o sotiei sale.                                                                                                                                                             Cand vrem sa gasim vinovatul intr-o astfel de situatie nu este nevoie decat sa ne privim in oglinda. Samson si-a platit datoria, dupa care s-a intors in casa tatalui sau. Pai si ce s-a ales de sotia lui? Samson si-a lasat sotia la altar asteptand-l iar tatal ei stanjenit de situatia fiicei sale alege sa i-o ofera ca sotie celui mai bun prieten al lui Samson. Acesta se casatoreste cu ea si povestea se incheie astfel.

Problema lui Samson a fost ca nu a reusit niciodata sa isi controleze emotiile. El este intruchiparea multor crestini ai zilelor noastre. Desi Duhul lui Dumnezeu a fost mereu peste el, Samson nu fost niciodata stapanit de el. La fel ca si noi. Azi putem sa facem o lucrare minunata spre slava lui Dumnezeu si maine sa esuam lamentabil. Este o diferenta intre a fi imputernicit de Duhul lui Dumnezeu si a fi stapanit si controlat de El.

Domnul Isus ne spune in Ioan 8:32 “Veti cunoaste adevarul si adevarul va va face liberi!” Cred ca toata inima in aceste cuvinte minunatae ale Mantuitorului. Intr-adevar, adevarul ne va face liberi, dar mai intai ne va produce durere. Acesta este motivul pentru care multi crestini nu cresc spiritual. Nu pentru ca nu cunosc adevarul. Cei mai multi cunosc atat de bine biblia ca o viseaza. Daca singurul criteriu pentru sfintenie ar fi cunostinta biblica, aceasta lume ar fi plina de sfinti. Cunoastem adevarul dar nu ne dorim sa ne produca durere, frangere si rusine. De aceea cautam sa il ignoram, sa il atacam, sa il schimbam ca sa spuna ce ne dorim noi sa spuna.

Asta este intrebarea la care imi doresc sa reflectam si sa meditam in aceasta saptamana. Sunt gata s alas adevarul Scripturii sa ma franga, sa imi zdrobeasca duhul si sa imi smereasca inima ca sa ma faca in sfarsit LIBER? Pana cand nu facem asta nu vom fi niciodata liberi. Doar vom crede ca suntem asa cum a crezut si Samson, dar el era inca rob al propriilor dorinte, pofte si emotii. Sa lasam adevarul lui Cristos sa ne elibereze, sa ne produca suferinta si durere. Si sa ne bucuram apoi de libertatea deplina in Isus Cristos.

 

 

This entry was posted in Predici and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code