Serie de predici – Viata cu bune si rele a marelui Samson

Cautand dragostea in locuri gresite                                                                                        Judecatori 16:1-22

Povestea lui Samson si Dalila este una dintre cele mai cunoscute din Vechiul Testament. O gasim in capitolul 16 al cartii Judecatori si ne prezinta un om care dupa ce reusise in sfarsit sa isi gaseasca calea si sa conduca cu succes poporul lui Dumnezeu pentru douazeci de ani, dintr-o data slabiciunile trecutului  de care nu scapat niciodata cu adevarat se intorc. Si acestea fac ca Samson sa ajunga din varf direct in groapa. Un om care isi facuse un nume in ultimii douazeci de ani, a carui reputatie erau foarte bine cunoscuta, despre ale carui fapte de vitejie se scrisesera cantece si poezii, dar care imediat ce a lasat garda jos, a pierdut totul. Acest eveniment din viata lui Samson are loc cand acesta se afla in varful piramidei. Samson este momit si pacalit la fel cum a fost si prima data. De aceea este cu atat mai surprinzator. Sau poate ca nu este. Pentru ca acest capitol ne arata ca ne luptam toata viata cu slabiciunile noastre, uneori le biruim, dar alteori ne biruiesc ele pe noi. Femeile au fost marea slabiciunea a vietii lui Samson si in cele din urma aceasta slabiciune i-a adus sfarsitul.

Cred ca ati auzit toti de aceasta vorba: “trece prin criza varstei mijlocii.” In ultimul verset al capitolului 15 citim ca Samson a condus Israelul timp de 20 de ani. Acest verset este foarte important pentru a intelege povestea lui Samson si a Dalilei. Samson a avut un inceput fulminant de viata, dupa care ajuns la douazeci de ani a inceput sa faca compromis dupa compromis, ceea ce i-a adus o cadere progresiva, dupa care s-a ridicat si a obtinut o victorie extraordinara in numele lui Dumnezeu, aducand aminte poporului Israel dar mai ales filistenilor, cine este adevaratul Dumnezeu si cat de mare este puterea Lui. Au urmat douazeci de ani de pace, bunastare si prosperitate in care Israelul s-a bucurat de o oarecare independenta fata de filisteni. In capitolul 16 il regasim pe Samson ajuns la varsta mijlocie incepand sa se simta din nou nelinistit. Intrebandu-se daca nu este cumva mai mult in aceasta viata decat reusise sa traiasca pana atunci. Asa ca la 40 de ani viata lui Samson ia din nou o turnura neasteptata si negativa. Probabil ca multi spuneau pe atunci: “Ce bine ca Samson a invatat din greselile facute. Ce bine ca acum si-a mai infranat pornirile, si si-a mai domolit temperamentul. Cu siguranta ca s-a maturizat!” Chiar parea ca Samson depasise acea perioada neagra si lasase slabiciunile din trecut in urma.

Dar realitea este ca Samson nu facuse lucrul acesta. Nu isi rezolvase problemele ci doar le acoperise si le ignorase. A reusit o bucata buna de timp sa traiasca o viata dreapta, dar ajuns la 40 de ani, slabiciunile lui ies din nou la suprafata. Aceleasi probleme pe care alesese sa nu le confrunte, sa nu le recunoasca si sa nu le scoata din viata lui, acum se intorc sa il haituiasca si in cele din urma ii aduc umilinta, caderea si moartea.                                                                                                                                                                                       Oare nu asa stau lucrurile si cu noi? Unul dintre cele mai grele lucruri pe care le avem de facut este sa recunoastem ca avem o problema mare. Intampinam in viata noastra aceeasi dificultate ca si Samson. Desi stim ca ne confruntam cu o slabiciune, preferam mai bine sa o ingropam, sa o ignoram, sa cadem cumva la pace cu ea in loc sa o confruntam si sa o rezolvam.

Dupa ce reusim o vreme sa le biruim, ajungem sa credem ca am scapat complet de acele slabiciuni pe care le-am avut in trecut. Dar realitatea este ca orice problema nerezolvata, o sa revina si o sa ne aduca incercari si mai mari.

Capitolul 16 incepe spunandu-ne ca Samson isi paraseste din nou tara si merge in teritoriul filistean. De data aceasta nu alege sa mearga oriunde, ci merge chiar in Gaza, sediul central al filistenilor, locul unde era templul zeului Dagon la care ei se inchinau. Un lucru nebunesc pe care Samson l-a facut. Era ca si cum Sadam Hussein s-ar fi hotarat sa mearga in vizita la Washington crezand ca nu va fi recunoscut. Dar toata lumea din Gaza il cunostea pe Samon. Era inamicul public numarul unu pentru Filisteni. Nu stim la ce s-a gandit,dar a fost fie o alegere foarte curajoasa fie una foarte neinteleapta.

Observam ca prima sa greseala este din nou accea de a iesi din mijlocul poporului lui Dumnezeu, crezand ca se va descurca si singur. Merge in capitala filistenilor si ajuns acolo vede si pofteste din nou ceva rau. Pofta lui este trezita la viata, este atras de o prostituata asa ca merge si se culca cu ea. Acesta este inca un lucru care il deosebeste pe Samson de toti ceilalti eroi ai credintei amintiti in Evrei 11. Este singurul mare om al lui Dumnezeu care s-a culcat cu o prostituata. Vestea ca Samson era la plimbare prin orasul lor s-a aflat repede in toata capitala, asa ca filistenii au inconjurat locul in care Samson se afla asteptand toata noaptea ca sa il prinda. Dar Samson le-a stricat planul si a reusit sa plece din cetatea nu doar nevatamat, dar avand in spate si portile cetatii cu tot cu stalpi si zavor.  Cred ca toti am vazut cum aratau portile unei cetati in vremurile acelea. Nu era o usa de termopan sau de metal cum avem noi astazi la case. Omul a plecat in spate cu portile de la intrarea in oras care erau construite din lemn masiv si ancorate in stalpi, iar de ambele parti erau prinse cu balamele imense de fier. O noua umilita extrema pe care Samson a adus-o filistenilor, portile simbolizand pe atunci siguranta, securitatea si puterea unei cetati. Samson le-a aratat nu doar ca nu sunt in stare sa il prinda, dar si ca ii poate lasa oricand expusi in fata oricarui dusman. El a dus portile cetatii si le-a expus pe varful muntelui din fata Hebronului care era in tinutul lui Iuda, acolo unde locuia poporul lui Dumnezeu. Practic Samson isi reafima pozitia de lider in mijlocul poporului lui Dumnezeu si de contestate a autoritatii filistenilor.

Ceea ce s-a intamplat in Gaza a fost doar o introducere pentru ceea ce s-a intamplat apoi cu Dalila. Scriptura vrea sa intelegem ca Samson avea o mare problema, poftele trupesti. Si ca desi anii trecusera peste el, slabiciunea ramasese inca acolo lucrand in inima si in mintea lui. Samson ii ura pe filisteni, dar le iubea pe filistence.                                                    Samson ne ofera si imaginea cea mai clara a dorintei multor oameni ai zilele noastre: “sex fara angajamente.”  Placeri fizice satisfacute fara promisiuni de implinit sau dragoste de oferit. Dar nu exista sex gratuit. Cand Samson a intrat la acea prostituata pretul platit de el a fost o parte din inima lui. Aceasta pofta satisfacuta nu doar ca l-a lasat tot neimplinit pe Samson, dar l-a si impins apoi in bratele Dalilei pentru a primi si mai mult din ceea ce firea lui deja starnita, isi dorea.                                                                                                                                                                                                                                                                             De aceea avem nevoie ca aceasta poveste sa fie in Biblie. Lumea ne indeamna sa spunem ca nu are nimic sa ne facem de cap o noapte, sa ne distram din cand in cand, sa cautam fericirea si in alta parte decat acasa, dupa care putem sa mergem inainte ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Dar din pacate nu se poate. Un pret trebuie intotdeauna platit. Si asta a aflat si Samson.

Prin ceea ce a facut Samson a trezit din nou in el poftele de care nu scapase niciodata si care erau ascunse undeva in adancul mintii si inimii lui. Dar deasemenea a reusit sa ii si infurie extraordinar pe filisteni care acum erau mai hotarati ca niciodata sa il prinda si sa scape de el odata pentru totdeauna. Pacatul savarsit de el in Gaza a pregatit terenul pentru marea lui cadere care a avut loc in bratele Dalilei.

Si de fapt abia acum ajungem la povestea lui Samson si Dalila. Si o sa vedem cum un lucru a condus la altul, apoi la altul si tot asa pana la prabusirea totala a lui Samson.

Samson s-a implicat din nou intr-o relatie nepotrivita, vs.4. Dalila era si ea tot filisteanca. De aici putem imediat sa prevedem o noua cadere majora in viata lui Samson. Acesta este pretul major platit pentru injugarea la un jug nepotrivit, 2 Corinteni 6:14-18. Scriptura ne mentioneaza trei femei care au facut parte din viata lui Samson, si nici una dintre ele nu a fost din poporul lui Dumnezeu. Relatia cu fiecare dintre ele i-au adus necazuri. Nu pot sa spun acest lucru mai simplu si mai clar decat o spune din nou si din nou Scriptura: Copiii lui Dumnezeu nu trebuie sa se implice intr-o relatie romantica cu cei necredinciosi. Este cea mai clara lectie care reiese din viata lui Samson.

Dar de ce continua totusi copiii lui Dumnezeu sa faca si in prezent aceeasi greseala ca si Samson? Pentru ca barbatii si femeile din lume sunt adesea foarte atragatori, au simtul umorului, sunt indrazneti, pare ca au mereu cuvintele cele mai potrivite, si dau senzatia ca sunt liberi, facandu-I pe cei din poporul lui Dumnezeu sa para plictisitori, prostuti, naivi si banali. Filistenii erau cei bogati, puternici si cu relatii, in timp ce in poporul lui Dumnezeu se traia modest si simplu. La fel este si astazi de multe ori cu cei din lume. Dar nu avem de ce sa fim surprinsi. Satan ii face sa arate asa de atragatori. Si la inceput nu pare sa fie nimic in neregula cu ei, dar dupa casatorie realizam ca de fapt ei sunt necircumsici. Ei traiesc dupa alte reguli, principii si standarde. Doar ca atunci este din pacate prea tarziu.

In vs.5 filistenii afla de slabiciunea lui Samson si profita de ocazie sa ii intinda o capcana. Ii ofera lui Dalila o suma imensa de bani pentru a-l face pe Samson sa ii spuna in ce consta puterea lui. Sa nu uitam in acest moment un lucru foarte important. Dalila era filisteanca si desi Samson o iubea, loialitatea ei ramanea mai intai fata de cei din propriul popor.    Astfel in vs.6 Dalila isi incepe asaltul asupra lui Samson. Pot spune inca de la inceput ca relatia lor mi se pare una foarte ciudata. Ma surprinde faptul ca Dalila nu este deloc subtila in cererea ei. Ce fel de femeie ar face o astfel de cerere si mai ales ce fel de barbat ar putea fi prostit de o astfel de cerere?

Apoi de la vs.7-15 vedem cum Samson alege sa se joace cu Dalila. Sa observam cu atentie ce se intampla atunci cand iubesti. “Dragostea este oarba”, spunem noi. Dragostea l-a orbit pe Samson. El nu mai putea sa vada caracterul femeii de langa el si ceea ce ea urmarea. Era atat de vrajit de noptile pline de pasiune oferite de Dalila ca nu a putut sa observe nici macar pe filistenii, despre care Scriptura spune ca se ascundeau chiar in dormitorul lor.Va dati seama cat de stapanit era Samson de patimile lui? Este greu chiar si pentru un orb sa nu simta ca in camera lui mai sunt si alti oameni.

Dar asta face dragostea uneori, ne orbeste. Ne face sa le gasim mereu scuze celor de langa noi, sa le trecem cu vederea slabiciunile si greselile repetate. Sa ignoram dovezi dupa dovezi care ne spun ca ceva este in mod sigur in neregula. Si nu spun ca nu ar trebui sa iertam, dar spun ca nu ar trebui sa devenim prosti in fata celor pe care ii iubim si orbi fata de realitatea evidenta de dinaintea ochilor nostri, la fel cum a devenit si Samson in fata Dalilei. Usor, usor si pas cu pas, Dalila se apropia de aflarea secretului lui Samson.

Acesta este momentul cand Dalila isi scoate asul din maneca. Si este exact felul in care partenerii nostri din lume actioneaza de foarte multe ori ca sa obtina de la noi ceea ce isi doresc. Acest adevar este descoperit limpede in vs.15.: “Cum poti sa spui ca ma iubesti, dar….” Aceeasi metoda pe care o folosise cu el si femeia din Timna ca sa afle raspunsul la ghicitoare, Judecatori 14:16. Ce ironie este ca aceste lucruri sunt atat de clare si de limpezi si totusi asa cum spune si Mantuitorul: “Degeaba au ochi ca nu vad, si degeaba au urechi ca nu aud.” Din dorinta de a-si demonstra dragostea pentru ea, Samson face ceea ce facem si noi adesea. Isi compromite legamantul cu Dumnezeu. A fost nevoie de cateva lacrimi, de cateva zile de insistenta si de jucarea cartii “daca ma iubesti atunci…” ca Samson sa cedeze din nou asa cum o facuse si inainte.

Asa ca in vs.16-17 citim cum Samson cedeaza insistentelor Dalilei si ii dezvaluie secretul puterii lui. Samson nu a fost pacalit de Dalila, sau inselat de ea. Samson stia foarte bine ceea ce face, la fel cum stim si noi atunci cand ne compromitem. Priviti cu atentie raspunsul lui, este cat se poate de detaliat si facut intr-un mod foarte constient. Este exact acelasi lucru pe care l-a facut si Adam. Si el stia exact ceea ce face si a actionat in deplina cunostinat de cauza cand a mancat din fructul interzis.                                                                                                                                                                                                                                        Sa citim vs. 18-19 si sa incercam sa ne imaginam aceasta scena cu Dalila care ii sopteste cuvinte frumoase la ureche, isi trece mana prin parul lui, il mangaie,ii maseaza umerii si il adoarme ca pe un copil pe picioarele ei, dupa care cheama un barbat care ii taie suvitele de par lui Samson si acesta cade in mainile filistenilor lipsit de putere.                                            Sa observam acum cu mare atentie adevarul spiritual descoperit in vs 20. Samson crede ca poate face acelasi lucru ca de fiecare data si ca nu va avea nici o problema sa iasa si din aceasta situatie. Dar puterea lui disparuse. Aici avem una dintre cele mai triste afirmatii din tot Vechiul Testament: “Samson nu stia ca Domnul se departase de el.” Nu a inteles ce se intampla pana cand nu a fost prea tarziu. Nu pot sa spun cu cuvinte potrivite ceea ce simt cand ma gandesc la cati crestini nu au facut aceeasi greseala ca si Samson neintelegand si neapreciind comoara pe care o aveau pana cand nu au pierdut-o din cauza pacatului.

Satan nu l-a doborat pe acest om printr-o armata, ci printr-o femeie. Dalila a facut ceea ce filistenii esuasera timp de mai bine de 20 de ani. Acum filistenii aveau de recuperat 20 de ani de umilinte asa ca nu se abtin de la nimic. Il batjocoresc si il umilesc cum stiu ei mai bine pe Samson. Ii scot ochii, si il pun la cea mai de jos munca. Il tin legat ca pe un caine si il scot din temnita doar cand doresc sa se distreze pe seama lui la cate o petrecere. Sa citim vs.21-27. In toata suferinta si umilinta lui Samson apare totusi si o urma de speranta, atunci cand in vs.22 Scriptura ne spune ca incet parul de pe capul lui Samson incepea din nou sa creasca. Un verset care ne aminteste ca atata timp cat suntem inca in viata va exista intotdeauna speranta de intoarcere la Dumnezeu.

Avem parte de lectii extraordinare prin viata lui Samson. Si acest capitol continua sa ne descopere ca si celelalte, adevaruri minunate ale Domnului pentru fiecare dintre noi:

Daca nu ne confruntam si nu ne recunoastem pacatele si problemele, acestea se vor intoarce sa ne vor haitui. Daca nu taiem raul de la radacina, acesta va da din nou lastari cand poate nici nu ne asteptam. Daca am tot incercat, dar am esuat, atunci sa nu ezitam sa cerem ajutor. Sa bagam gunoiul sub covor nu va rezolva niciodata problema.

Pana nu intelegem diferenta dintre a fi imputernicit de Duhul Sfant si stapanit de Duhul Sfant, vom continua sa avem caderi inexplicabile asemenea lui Samson. Putem sa fim imputerniciti de Duhul lui Dumnezeu sa facem anumite lucrari onorabile, dar cu toate acestea sa nu traim sub controlul total al Duhului Sfant.

Daca nu renuntam la dorintele noastre sexuale, romantice, emotionale in favoarea lui Dumnezeu atunci riscam sa cadem prada “Dalilelor” acestei lumi. Nu Dalila este cea care trebuie blamata sau condamnata aici. Samson este cel ce a ales sa mearga in locul nepotrivit si sa se lase ademeneit de frumusetea ei, la fel cum se intampla si cu noi. Alegerea ne apartine!                                                                                                                    Lumea aceasta are nevoie de barbati si de femei evlavioase. De oameni care traiesc si se comporta de luni si pana sambata la fel ca si duminica. Oameni care isi lasa transformate de Duhul Sfant pasiunile pentru lume in pasiune pentru Isus Cristos. Oameni care sa traiasca investind in Imparatia lui Dumnezeu. Care sa isi foloseasca timpul si abilitatile nu pentru gunoaie, ci pentru castigarea sufletelor pierdute. Oameni care sa fie soti si sotii devotate si credincioase, care sa fie tati si mame responsabile, sa fie angajati de nadejde si oameni cu loialitate deplina fata de Cristos. Oameni care sa se ridice in numele lui Isus Cristos si sa marturiseasca adevarul Sau, care sa condamne nedreptatea si pacatul. Oameni care sa se ridice si sa faca din Biserica lui Isus Cristos minunea lui Dumnezeu lasata de Mantuitor in aceasta lume pana la intoarcerea Lui.  Sa ne rugam!

 

This entry was posted in Predici and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code