Serie de predici – Viata cu bune si rele a marelui Samson

Actiunile din spatele maniei necontrolate                                                                                          Judecatori 15

Acest studiu despre viata lui Samson nu inceteaza sa ne surprinda. De aceea este atat de frumos sa studiem diferite caractere biblice pentru ca descoperim despre ele cu mult mai mult decat se vede la prima vedere. Chiar si prin cele mai ciudate lucruri despre vietile lor, Dumnezeu ne descopera adevaruri spirituale nepretuite. Samson insa nu este un personaj foarte complex, de fapt el este un om destul de usor de inteles. Ma pot asocia cu el mult mai bine decat o pot face cu oameni ca Avraam, Moise, Iosif sau David. Pare ca acestia fac parte din categoria de elita de credinciosi, in timp ce Samson este mai mult ca mine, un om din clasa mijlocie a credintei cu momente de varf dar si cu caderi inexplicabile uneori.                                                                                                                                                                        Am vazut acum doua saptamani ce inceput extraordinar de viata a avut acest om. Ce potential extraordinar a primit pentru a reusi lucrari nemaipomenite. Mai multe decat a primit oricare alt erou al credintei alaturi de care este si el mentionat in Evrei 11.                                                                                                                                                                                  Saptamana trecuta am vazut cum Samson ajuns pe la douazeci de ani, a inceput sa faca compromis dupa compromis si greseala dupa greseala, iar aceste lucruri i-au adus multa suferinta. In capitolul 15 il regasim pe Samson manios, dornic de razbunare, temator dar si credincios in puterea lui Dumnezeu. Aici Domnul incepe sa il foloseasca pe Samson pentru scopul pe care il oferise vietii lui, acela de a elibera Israelul de sub dominatia filisteana. O sa vedem ca desi initial Samson nu face aceste lucruri ca sa implineasca voia lui Dumnezeu ci doar sa se razbune pe filisteni, totusi Dumnezeu se foloseste de acest prilej pentru  a-si duce la implinire planul.

Intrebarea care ne-o punem citind despre viata lui Samson este: “cum de a primit atat de multe binecuvantari de la Dumnezeu un om ca el? Cum de a reusit sa esueze atat de tare desi a avut atat de multe la dispozitie ca sa reuseasca?”                                                            Am citit despre o intamplare care s-a intamplat cu ceva ani in urma pe coasta de vest a SUA. Peste 300 de balene au esuat pe o plaja si nu au reusit sa se intoarca in apa murind pe uscat. Desi la inceput nu s-a stiut de ce s-a intamplat lucrul acesta, ulterior s-a ajuns la concluzia ca balenele si-au gasit moartea pentru ca urmareau sa prinda sardine. Ati vazut vreodata cum arata o sardine? Este foarte mica in comparatie cu o balena. Dar chiar si o mica sardina poate sa aduca moartea unei balene uriase daca aceasta nu se opreste din urmarirea ei cand acest lucru devine periculos. Ce legatura are aceasta intamplare cu Samson? Cred ca viata lui se aseamana foarte tare cu ceea ce li s-a intamplat acestor balene. Un om cu o putere extraordinara care a dispus de resurse imense si-a irosit viata urmarind lucruri atat de mici si in cele din urma si-a pierdut-o in felul acesta. Samson a fost asemenea unei balene care a urmarit sa prinda sardine.

In Judecatori 14 l-am vazut pe Samson mergand in locuri gresite, alegand lucruri nepotrivite, resping sfaturile celor ce-l iubeau, facandu-si prieteni nepotriviti si fiind incapabil sa isi recunoasca greselile. Ne aducem aminte cum s-a terminat capitolul 14? Cu Samson umilit si ranit in orgoliu de tradarea sotiei lui, omorand 30 de filisteni pentru a-si plati pariul pierdut. Apoi isi paraseste practic la altar sotia, iar tatal ei o ofera celui mai bun prieten al lui Samson.  Iar Samson se intoarce in casa tatalui sau rusinat si maniat.

Capitolul 15 incepe cu Samson aducandu-si aminte ca avea o sotie. Asa ca ia un ied (ceea ce probabil echivala cu un buchet mare de trandafiri in zilele noastre) si ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat merge la ea cu dorinta de a se culca cu ea. Din punctul lui de vedere nimic nu se schimbase. El era sotul ei si ea era sotia lui. Intra pe usa si cu un zambet larg striga: “Iubito am venit acasa si uite ce ied frumos ti-am adus in dar…” Suna ca ceva ce fac si barbatii zilelor noastre, nu? Barbatul o ignora pe sotia lui, uita de ea, ii vorbeste urat dupa care ii cumpara un buchet de flori, un parfum sau o bratara si se comporta ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Samson si-a spus ca un ied tanar si frumos va fi suficient ca sa ii recastige inima. Si poate ca ar fi facut-o daca sotia ce credea ca este a lui, nu era de fapt a altuia. Tatal ei incearca sa faca o intelegere cu Samson propunandu-I sa ii dea in casatorie pe fiica lui mai tanara. Dar Samson nici nu vrea sa auda de aceasta propunere. Samson se simte din nou tradat si insultat, iar atunci cand simtea aceste lucruri cineva trebuia sa plateasca. Mai inainte 30 de oameni au platit cu viata ca el sa-si onoreze pariul, iar acum lucrurile urmau sa devina si mai serioase.

A prins 300 de vulpi si le-a legat una de alta de coada. Sunt convins ca acest lucru este mai greu de facut decat de citit despre el. Apoi a pus cate o torta la mijloc intre doua cozi, a aprins tortele si a dat drumul vulpilor sa fuga arzand toate capitele, graul si livezile filistenilor.

Ma gandesc ce ar crede cei care lupta pentru drepturile animalelor daca ar auzi povestea asta. Va puteti imagina acel moment? Cu 300 de vulpi legate de coada una de alta cu torte aprinse prinse de cozi dand navala si arzand tot ce le iese in cale. Probabil ca Samson s-a distrat pe cinste urmarind ceea ce se intampla. Samson a distrus intr-o singura noapte toate economia filistenilor. Cred ca s-ar incadra perfect in peisajul politic al tarii noastre.    Va imaginati furia filistenilor cand au vazut toata recolta lor din acel an distrusa inainte de a fi culeasa? Citim despre acest lucru in vs.5. Stim insa toti acea vorba: “Daca te joci cu focul o sa te arzi.” Filistenii nu au ramas datori, asa ca au mers si i-au dat foc femeii pe care Samson o iubea si tatalui ei. Filistenii nu erau oameni de treaba, erau la randul lor cat se poate de violenti. Ce ironie pentru aceasta femeie. Dupa ce a fost amenintata in capitolul 14 ca daca nu afla raspunsul la ghicitoarea lui Samson, filistenii o sa ii dea foc atat ei cat si la restul familiei, desi a facut lucrul acesta pana la urma din cauza actiunilor lui Samson a avut parte de acelasi sfarsit.

Afland ceea ce s-a intamplat, Samson dezlantuie iadul asupra filistenilor si scriptura ne spune despre asta in vs.8. A fost un masacru sangeros si violent. Inainte de a merge mai departe as vrea insa sa observam care este ciclul razbunarii. De fiecare data cand vrei sa te razbuni, urmatoarea data razbunarea va fi si mai mare si apoi si mai mare. Asta se intampla cand incercam sa ne razbunam singuri. De acest pericol ne avertizeaza apostolul Pavel in Romani 12:19-21. Mania si dorinta de razbunare il consumasera pe Samson. Masacrul facut de Samson in randul filistenilor poate fi comparat cu orice film de groaza din timpurile noastre. Imaginea care a ramas in urma razbunarii lui era una infioratoare. Dupa acest episod Samson a mers si s-a adapostit intr-o pestera. Dar cum spuneam cand raspunzi cu violenta la violenta acest ciclu nu mai poate fi intrerupt.                                                                                                                                                                                                                In vs.9,10 citim ca filistenii merg sa il caute pe Samson in mijlocul poporului sau. A fost nevoie de trei mii de barbati din Iuda sa mearga in cautarea lui Samson. Cuvintele adresate de acestia in vs.11 cand il gasesc pe Samson ne descopera lasitatea si frica in care poporul lui Dumnezeu traia fata de filisteni. Israelul care primise binecuvantarea Domnului de a stapani in acea zona uitase tot ceea ce El facuse pentru ei si toate victoriile pe care prin puterea Lui le obtinusera. Un popor al compromisului si al jumatatilor de masura. Stateau acum in fata lui Samson plangandu-se de pericolul in care acesta ii pusese atacandu-i pe filisteni. O imagine trista a decaderii spirituale a poporului lui Dumnezeu.

Cand frica biruieste credinta omul devine incapabil sa mai reactiioneze. In loc sa vada in Samson o oportunitate de a se ridica impotriva filistenilor si de a-si recapati pozitia in care Dumnezeu ii adusese, ei se plangeau ca niste copii care erau amenintati de colegi din clasele mai mari. Aceasta este imaginea copilului lui Dumnezeu care se complace in mediocritate. Dumnezeu ii chemase se fie cea mai mare natiune, ii binecuvantase, le oferise biruinta dupa biruinta, dar cand a fost momentul sa se ridice si sa arate lumii cine sunt, frica le-a inghetat credinta.                                                                                                      Lumea ne va intimida si pe noi asa cum au facut filistenii cu israelitii. Lumea ne va forta sa ne supunem principiilor ei. Lumea va dori sa traim cu teama. Satan cauta sa ne faca sa traim vieti banale si mediocre, fara vise si teluri inalte.                                                             Ma rog ca Duhul Domnului sa fie inflacarat in noi si sa ne amintim in acele momente cuvintele Mantuitorului nostru din Ioan 16:33b: “In lume veti avea necazuri, dar curaj, eu am biruit lumea.”  Ma rog sa nu oferim lumii aceeasi imagine despre Dumnezeu pe care Israelul a oferit-o in timpul vietii lui Samson, un Dumnezeu slab, neputincios si mic.

In vs.14-17 descoperim varful credintei lui Samson in Dumnezeu. Samson a avut slabiciuni extraordinare, dar a avut si o credinta pe masura. Samson se ridica din propria-i cenusa si slabiciune si depune o marturie extraordinara de credinta si curaj in fata lumii intregi. Se lasa capturat de compatriotii lui fara sa se impotriveasca sau sa ii raneasca in vreun fel si este dus in fata filistenilor legat cu doua franghii noi. Filistenii jubileaza crezand ca l-au prins in sfarsit pe cel ce le produsese atatea pagube si suferinta. Insa doua franghii nu sunt suficiente ca sa tine in frau o credinta autentica. Cand Duhul Domnului a venit peste Samson, funiile s-au topit, iar o falca de magar s-a transformat intr-un buzdugan nimicitor. Cu o credinta nebuneasca Samson s-a aruncat peste filisteni si pana ca acestia sa realizeze ce se intampla o mie au cazut sub loviturile lui. Dupa ce a lasat in urma lui un camp plin de cadevre, Samson are inca energie si putere ca sa compuna un poem in cinstea victoriei lui, dand un nume special locului ca sa aminteasca de biruinta pe care a obtinut-o si felul in care a facut-o.

Povestea noastra din acest capitol este aproape de sfarsit, dar inainte se se sfarseasca ne mai ofera un moment extraordinar al vietii lui Samson. Dupa toate aceste evenimente il regasim pe Samson in vs.18 inaltand o rugaciune plina de smerenie catre Dumnezeu. Samson marturiseste inaintea tuturor ca victoria obtinuta nu s-a datorat propriei puteri, ci puterii lui Dumnezeu. Samson recunoaste prezenta lui Dumnezeu in viata lui, puterea duhului Sau si felul in care Dumnezeu isi implinea lucrarea prin viata sa. Si Dumnezeu l-a ascultat. A despicat o groapa si a facut sa iasa apa din ea pentru a potoli setea lui Samson. Samson a baut s-a inviorat si si-a revenit. Un izvor care se afla si in prezent in acel loc ca ducere aminte a purtarii de grija a lui Dumnezeu pentru cel ce lupta cu credinta in numele Lui. Ce ne spun aceste versete? Ca in spatele carnalitatii, maniei si a compromisului, in inima lui Samson era un izvor viu de credinta in puterea si providenta lui Dumnezeu. Si prin acest om Dumnezeu isi mustra poporul pentru lipsa de credinta si curaj de a se ridica in numele Lui impotriva filistenilor. Prin Samson, Dumnezeu aduce aminte lumii intregi ca atunci cand totul pare fara speranta, este nevoie de un singur om care sa se ridice si sa lupte, pentru ca lucrurile sa se schimbe.

De aceea povestea vietii lui Samson este extraordinara. Un om care pacatuieste si nu o face cu jumatate de masura. Pacatuieste si iar pacatuieste, decade si iar decade, iar apoi de nicaieri o credinta minunata sa ridica deasupra tuturor neputintelor sale si aduce o victorie extraordinara in numele Domnului.

Ce concluzii mai tragem dupa acest episod din viata lui Samson?

Ca desi este posibil sa traim intr-o generatie in care chiar si poporul lui Dumnezeu se teme de lume si traieste in compromis si mediocritate, asta nu inseamna ca nu putem sa ne ridicam si sa fim o sursa de inspiratie prin credinta si curaj pentru aceasta generatie asa cum a fost Samson pentru generatia lui. Deasemenea sa nu ne surprinda ca atunci cand facem asta sa nu gasim intelegere si sustinere intre cei de la care ne-am astepta sa o primim. Se intampla sa te poti regasi singur in lupta cu satan chiar in casa lui Dumnezeu. Tu sa iti doresti sa te ridici deasupra propriilor slabiciuni si sa te lasi in mana lui Dumnezeu pentru a face lucrari mari in timp ce ceilalti sunt preocupati cum sa o dea la pace cu satan.

Cand Duhul Sfant este la lucru, victorii extraordinare pot fi obtinute prin cele mai neobisnuite mijloace. Duhul lui Dumnezeu, o falca de magar si o credinta puternica au fost suficiente pentru ca Samson sa doboare de unul singur o mie de oameni si dupa multa vreme sa aduca frica in inima poporului filistean. Putinul devine extraordinar de mult atunci cand este pus in mana lui Dumnezeu. Una dintre lectiile importante ale acestui capitol.

Cand cedam autoritatii Duhului sfant, viata Domnului Isus este reprodusa in noi. Stiu ca pare ceva greu de inteles cum il putem compara pe Samson cu Domnul Isus, dar haideti sa observam cateva lucruri comune pe care ambii le-au experimentat.  Si Samson si Domnul Isus au fost respinsi si tradati de cei din propriul popor. Samson a fost arestat de ai sai asa cum s-a intamplat si cu Domnul. Samson nu s-a opus arestarii, la fel cum nu a facut-o nici Mantuitorul nostru. Samson a fost legat la fel cum a fost si Domnul Isus. Prin Duhul Sfant Samson a ruput franghiile cu care era legat, si tot prin Duhul Sfant Domnul a rupt franghiile mortii. Samson a obtinut o victorie mareata pentru Dumnezeu, iar Cristos a obtinut victoria suprema in numele Tatalui prin invierea din morti. Scopul vietii lui Samson a fost sa elibereze poporul israelit de sub dominatia filisteana, scopul vietii Domnul Isus a fost sa aduca eliberare de pacat omenirii.

Samson este unul dintre putinii oameni care au trait pe acest pamant la care ne-am gandi ca se poate asemana cu Domnul Isus Cristos. Dar acest lucru imi aduce incurajare mie si trebuie sa iti aduca si tie, care avem destule slabiciuni ca si Samson. Ne arata ca putem sa luam decizii proaste si sa cadem uneori, dar daca totusi continuam sa traim prin credinta, atunci cand nimeni nu se asteapta, cand nici macar tu nu mai crezi in tine, Duhul lui Dumnezeu ne poate folosi pentru o lucrare minunata. Si stiti de ce este minunat harul lui Dumnezeu? Este minunat pentru ca atunci cand prin credinta ne ridicam din cenusa pacatului si a compromisului, greselile trecute nu ne mai definesc si nu ne sunt tinute in seama. Poate ca va aflati in acest moment intr-o astfel de situatie. dupa o perioada in care ati luat decizii proaste si ati tot facut compromisuri in relatia cu Domnul si va simtiti ipocriti si falsi si slabi, trecutul poate ramane in urma daca te intorci la Isus si in pocainta iti arati credinta in victoria obtinuta de El pentru tine la Golgota. Sa nu lasam trecutul sau situatia prezenta sa ne defineasca vietile. Sa ne ridicam asa cum a facut-o Samson si sa aratam acestei lumi cine este Dumnezeul nostru. Sa nu ii mai ingaduim lui satan sa ne faca sa ne simtim mereu vinovati, neputincosi si nevrednici asa cum traia poporul evreu in timpul lui Samson. Cristos a murit la cruce ca fiecare sa ne putem bucura de biruinta impotriva lui satan. Poti avea parte de un nou inceput in dimineata asta. Poti primi azi minunea nasterii din nou in viata ta sau poti primi astazi iertarea de care ai nevoie dupa o perioada neagra in care te-ai complacut in pacat si compromis. Samson este vestea cea buna pentru noi in aceasta dimineata. Este cu putinta si pentru noi, Samsonii secolului 21 sa ne ridicam si sa fim biruitori in Domnul Isus Cristos.

 

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code