Exod 20:7
Fiecare dintre cele zece porunci au dificultatile si particularitatile lor. Unele sunt mai grele de inteles, unele de interpretat si altele de urmat. In ce priveste cea de-a treia porunca este ca intampinam probleme sa o intelegem foarte bine. Cheia intelegerii acestei porunci sta in interpretarea corecta a lui ”nesabuit” sau “in desert”. Expresia in ebraica se traduce: “cu usurinta, cu lejertate, neatent, neglijent.” Sa luam numele Domnului in desert inseamna sa il rostim cu lejeritate, neglijent, cu usurinta si iresponsabil. Am auzit pe cineva care cand a fost intrebata daca ea crede in horoscop, a spus: “eu cred cate putin din toate.” Asta este de fapt avertismentul celei de a treia porunci. Cand folosesc numele Domnului nesabuit de fapt spun, “printre altele cred si in Dumnezeu.” Aceasta este mai mut decat o porunca cu privire la limbajul vulgar, blesteme si injuraturi. Luam cat se poate de in serios numele lui Dumnezeu. Aici ajungem la primul punct important despre care o sa vorbim: “de ce este numele lui Dumnezeu atat de important?”
In primul rand incepem de la faptul ca numele in general sunt importante. Imi aduc aminte cand timp ne-a luat mie si sotiei sa le dam nume copiilor nostri. Nu a fost ceva ce am discutat cinci minute si gata. Ne-a luat cateva saptamani in care am tot vorbit, am dezbatut, am negociat. Nu ne doream doar un prenume, ci doua pentru copiii nostri si fiecare aveam propriile dorinte si pareri cu privire la ce li s-ar potrivi mai bine. Apoi am discutat despre care dintre aceste doua prenume ar trebui sa fie primul si dupa care o sa il strigam pe copil. Sunt multi cei care le pune copiilor nume dupa parintii sau bunicii lor. Pentru ca numele sunt importante. De aceea si spunem: “vreau sa imi duca cu cinste numele mai departe.” In 1961 un prizonier a evadat dintr-o inchisoare si timp de 28 de ani a trait sub tot felul de nume false si nu a fost prins de autoritati. In 1989 cand era deja foarte batran a hotarat sa mearga singur la politie si sa se predea. Cand a fost intrebat ce l-a indemnat sa faca acest lucru, a spus: “Vreau sa fiu sigur ca pe mormant imi va aparea scris numele adevarat.” Daca pentru noi oamenii numele este important, atunci cu atat mai mult este pentru Dumnezeu.
Numele Lui este o reflexie a caracterul Sau. Cand ne gandim la numele oamenilor acestea ne transmit diferite stari. Cand ne gandim la numele Hitler il asociem cu crimele nazistilor. Cand ne gandim la Hagi ii asociem numele cu performanta. La fel este in cazul lui Dumnezeu. Cand rostim numele Sau atunci in minte ne vine tot ceea ce Scriptura spune ca El a facut. Cand Domnul Isus si-a invatat ucenicii sa se roage El a spus: “Tatal nostru care esti in ceruri, slaveasca-se numele Tau.” Ii slavim numele pentru ca acesta este sfant si drept. Pentru ca numele reprezinta caracterul Lui. Daca tratam numele Lui cu usurinta asta denota faptul ca il tratam de fapt pe Dumnezeu pe de-antregul cu usurinta. Cand Isus Cristos a strigat de pe cruce: “Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, de ce m-ai parasit” realizez ca Tatal a luat lumea si m-a luat pe mine foarte in serios. Nu a tratat numele meu cu usurinta. I-a pasat indeajuns de mine astfel incat sa se implice direct in aceasta lume urata, murdara si respingatoare. Sa il trimita pe singurul LuiFiu sa moara pentru ca numele meu sa apara scris in cartea vietii.
Numele Lui este o reflexie a reputatiei Sale. Aceasta porunca include si un avertisment, “Domnul nu va lăsa nepedepsit pe cel care va folosi nesăbuit Numele Lui.” Ce inseamna asta? Ca Dumnezeu nu este o jucarie cu care ne jucam cand avem chef dupa care o punem inapoi in dulap. Va aduceti aminte povestea lui Uza din 2 Samuel 6. Regele David a dat porunca ca, chivotul legatmantului sa fie adus din casa lui Abinadab in Ierusalim. Prima greseala este ca au pus chivotul pe un car, cand Dumnezeu poruncise ca levitii sa fie cel ce il cara si singurii care il pot atinge. Doi dintre fii lui Abinadab mergeau pe langa car ca sa fie siguri ca este in siguranta chivotul. La un moment dat, carul s-a lasat pe o parte si chivotul statea sa cada cand Uza a sarit si l-a sprijinit in ultima clipa. Acesta a fost ultimul lucru pe care Uza l-a facut in viata lui. Cum a atins chivotul cum a si murit. Sa citim 2 Samuel 6:7. Noua ni se pare ca acest act al lui Dumnezeu a fost o mare exagerare. Noi l-am fi aplaudat pe Uza si l-am fi felicitat pentru interventia extrardinara, insa Dumnezeu transmite un mesaj foarte clar poporului Sau cu privire la Numele Sau. Trateaza numele Lui cu usurinta si vei raspunde pentru asta. Chivotul reprezenta reflexia numelui Sau.
Haideti sa vedem acum trei feluri prin care putem folosi gresit numele Domnului:
Lipsa de respect. Necredinciosii nu incalca cea de-a treia porunca pentru ca ei oricum nu cred in Dumnezeu. Deci pericolul este pentru noi, nu pentru ei. Poruncile au fost date israelitilor, nu cananitilor. Deci singurii care o pot incalca sunt cei din poporul lui Dumnezeu. Necredinciosii fac acest lucru, insa consecintele pe care le vor suferi ei, sunt altele fata de ale noastre. Lipsa de respect a bisericii fata de Dumnezeu este diferita de cea a strazii. Vorbirea murdara a templului lui Dumnezeu este cu mult mai rea decat cea care iese dintr-o cocioaba murdara si saraca. Ce fel de lipsa de respect poate fi considerata la adresa numele lui Dumnezeu? Manie fata de Dumnezeu, amaraciune indreptata spre El, razvratire voita fata de voi Lui, necredinta in promisiunile Sale, sa ravnesti la ceea ce au necredinciosii, lipsa dorintei de a darui pentru numele Lui, o atitudine de raceala fata de rugaciune si de cuvantul Sau. Lipsa de respect fata de numele lui Dumnezeu este de fiecare data cand El ne vorbeste, iar noi nu Il luam in serios
Blasfemia. Ce intelegem prin blasfemie? Sa tratezi cu lejeritate ceea ce trebuie tratat cu maxima seriozitate. Sa tratezi ceva sfant ca pe ceva obisnuit. Cat de usor ies uneori din gura cuvinte ca “Doamne”,”Isuse”, “la dracu” sau “la naiba”. Acestea nu doar ca nu mai produc rusine celor ce le rostesc, dar au ajuns sa se regaseasca chiar si in limbajul comun al unora dintre credinciosi. Uneori cand ne dam seama ca ceea ce am zis este o blasfemie incercam sa minimalizam cu tot felul de scuze ceea ce am vrut de fapt sa spunem. Cand cineva spune unei alte persoane, “du-te dracu, sau dracu sa te ia” el de fapt inalta o rugaciune prin care ii cere lui Dumnezeu sa condamne pe cineva. Cea de-a treia porunca o putem citi si astfel: “Sa nu folosesti numele Domnului daca nu ai ceva plin de insemnatate de transmis.” Pentru ca Dumnezeu ia foarte in serios cuvintele carora noi de multe ori nu le acordam nici o importanta.
Ne-am gandit vreodata ca incalcarea unei promisiuni duce la incalcarea celei de-a treia porunci? Ce legatura este intre luarea numelui Domnului in desert si incalcarea unei promisiuni? Sa citim Levitic 19:12. Sa incalci o promisiune facuta in mod intentionat inseamna sa iei numele Domnului in desert. Cat de usor semnam intelegeri in care nu credem, facem programari si nu mai ajungem la ele, juram sa nu dezvaluim un secret impartasit de cineva si reusim sa nu facem asta cam o ora, promitem sa facem ceva pentu un prieten, dar apoi altceva intervine. Atunci cand faci o promisiune esti in prezenta lui Dumnezeu. Eu sunt copilul Lui si cand vorbesc o fac in numele Sau. Este ca si cum Isus insasi a promis lucrul acela. Chiar daca nu rostim numele Lui, El este prezent mereu in noi. Cristos ne avertizeaza ca in ziua judecatii vom da socoteala pentru fiecare cuvant nefolositor pe care l-am rostit, pentru ca fiecare este spus in prezenta lui Dumnezeu si ii aduce fie cinste fie batjocura.
Sa folosim cu responsabilitate si seriozitate numele lui Dumnezeu. Cum putem face asta?
Avand o vorbire evlavioasa. Dumnezeu nu trebuie sa fie primul doar in vietile noastre ci si pe buzele noastre. Omul a carui inima ii apartine lui Dumnezeu va avea si un limbaj evlavios plin de respect la adresa Sa, Efeseni 5:3-5, 2 Timotei 2:16, 23. Avand o vorbire curajoasa. Respectul fata de Numele Domnului ne va da curaj in vorbire atunci cand situatia o impune.Ce a spus David cand a stat in fata uriasului Goliat in 1 Samuel 17:45? Numele lui dumnezeu rostit de David l-au facut pe Goliat sa rada cu gura pana la urechi. Nu sub acelasi nume se ascunsese toata armata poporului lui Dumnezeu de el timp de 39 de zile? David i-a demonstrat insa ce curaj in vorbire si fapta este in cel care vine in numele lui Dumnezeu. Noi purtam numele Fiului lui Dumnezeu. Fiecare ii onoram sau ii batjocorim reputatia prin cuvintele si actiunile noastre, 1 Petru 3:15-16. Avand o vorbire pozitiva. Sa ne gandim la cuvintele din Proverbe 18:21. De fiecare data cand ne deschidem gura din ea iese fie viata fie moarte. Ce ne-a iesit pe ura saptamana asta, viata sau moarte? Multe prietenii, casnicii, slujbe, colaborari si biserici sunt distruse folosind cuvinte mincinoase, barfe, zvonuri neadevarate. Moartea poate fi pe buzele noastre, Isaia 59:3-4. La fel de bine putem sa oferim viata prin ceea ce spunem. Avand cuvinte pozitive, comentarii pline de speranta, expresii pline de bunatate. Dumnezeu este crezut pe masura ce noi devenim “iubibili”. Sa invatam sa aducem viata prin cuvintele noastre celor din jur printr-un mesaj de incurajare, un telefon cu o urare, o felicitare sincera, o bataie pe umar sau o imbratisare, scoate pe cinevala o cafea, sau fa-i un cadou fara sa fie ziua lui, opreste-te si saluta pe cel ce te evita mereu pe coridor la slujba, Coloseni 4:6.
Sa nu ne permitem sa-l tratam pe Dumnezeu, legea Sa si numele Lui cu altceva decat maxima seriozitate si responsabilitate. Sa ne cantarim cu mare atentie cuvintele si sa nu uitam ca vom da socoteala pentru fiecare.