Studiu cele zece porunci – Cinsteste-ti parintii

Exod 20:12

Intampinam cateva probleme si cu aceasta porunca. Poate pentru ca unora ne trezeste amintiri neplacute, pentru ca pare a fi o porunca adresata mai mult copiilor, sau poate descrie o problema de familie asa cum noi nu am avut. Nu ne luptam foarte mult cu aceasta porunca daca am fost binecuvantati in viata noastra cu familii iubitoare si protectoare. Dar cum sa ne cinstim parintii daca am avut parte de o familie destramata, sau daca am fost adoptati, sau abuzati de parinti, sau daca parintii nostri ne-au parasit? Aceasta porunca pare adresata mai mult familiilor sanatoase, nu celor disfunctionale. Insa porunca este clara si cat se poate de actuala: “Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta.”                As vrea sa facem pentru inceput doua observatii: Provenind direct din gura lui Dumnezeu aceasta porunca trebuie sa aiba aplicabilitate pentru orice fel de familie. Si avand in vedere ca Dumnezeu cauta intotdeauna binele nostru, supunerea fata de aceasta porunca va fi in interesul nostru.

Cuvintele din aceasta porunca sunt foarte simple: “Cinsteste-l pe tatal tau si pe mama ta.”Nu este nimic neclar. Cuvantul cheie al poruncii este “cinsteste”. La baza sa, cuvantul spune “sa tratezi cu respect, cu demnitate si stima pe cineva care poarta o povara grea de autoritate.” Inca de la inceput vreau sa tinem cont de faptul ca porunca de a ne cinsti parintii nu este conditionata de felul in care s-au purtat ei fata de noi, daca au fost aproape de noi sau nu, buni sau rai, blanzi sau cruzi, alcoolici sau curvari. Cu siguranta ca aceste lucruri ne afecteaza relatia cu un parinte, dar esecul lor de a fi ceea ce trebuie sa fie, nu scuza esecul nostru de a nu ne supune celei de-a cincea porunci a lui Dumnezeu.                  Dumnezeu nu spune: “cinsteste-ti parintii daca sunt oameni de onoare, daca merita sau daca s-au purtat frumos cu tine” Porunca spune pur si simplu: “Cinteste-ti parintii.” Ofera har parintilor tai chiar daca nu au fost cei mai buni parinti, asa cum tu primesti har de la Dumnezeu chiar daca nu esti intotdeauna cel mai ascultator copil.                                              Filosoful grec Platon a scris ca onoarea acordata parintilor nu trebuie intrecuta decat de cea acordata zeilor.

Porunca a cincea merge mai departe de sentimentele noastre. Dumnezeu nu trateaza cu superficialitate aceasta porunca si a avut pedepse aspre pentru copiii care nu isi cinsteau parintii. Sa citim Exod 21:15, Deuteronom 21:18-21, Proverbe 19:26, 30:17. Exista un motiv intemeiat in spatele acestor avertismente. Trebuie sa ne cinstim parintii pentru a putea sti apoi cum sa ne raportam corect si fata de Dumnezeu. Daca nu ne-am iertat parintii si avem o atitudine ostila fata de ei, este posibil sa intampinam mai apoi astfel de probleme si in relatia cu Dumnezeu. Daca vom reusi sa ne cinstim parintii indiferent de greselile si neajunsurile lor atunci vom putea sa il cinstim pe Dumnezeu si cand viata este nedreapta fata de noi, cand vor veni momente de incercare, suferinta si ispita.

Am vazut avertismentele cu privire la nerespectarea poruncii a cincea. Dar aceasta porunca are si promisiuni minunate. Scriptura ne ofera patru motive pentru care fiecare trebuie sa ne cinstim parintii: Pentru ca asa este corect, Efeseni 6:1; Pentru ca asa ii este placut lui Dumnezeu, Coloseni 3:20; Pentru ca aduce binecuvantarea unei vieti lungi, Exod 20:12; Pentru ca ofera garantia succesului, Deuteronom 5:16.                                                      Un alt adevar din spatele acestei porunci este ca o generatie o invata pe urmatoarea si copiii nostri vor invata cum sa ne cinsteasca pe noi vazand si felul in care ne-am cinstit la randul nostru parintii.

Pentru cei ce suntem parinti trebuie sa ne straduim ca pentru copiii nostri sa nu fie greu sa se supuna acestei porunci. Sa ne facem oameni onorabili. Cum putem avea parte de acest lucru? Laudandu-ne copiii; Ascultandu-ne copiii; Punand limite copiilor; Petrecand timp cu copiii nostri; Oferindu-le un exemplu bun de viata (puterea exemplului). Oare exista rasplata mai mare ca parinte decat sa iti auzi copilul ca atunci cand va creste isi doreste sa fie exact ca tine? Sau cand se casatoreste isi doreste un sot sau o stie asa cum mama sau tatal lor a fost? Cum putem sa ne cinstim parintii?

1. Vorbindu-i de bine. Dar cum putem face asta daca parintii nostri nu au fost ce trebuia sa fie? Iata cum cred ca putem face asta. Daca nu avem nimic bun de spus despre ei, atunci sa ne abtinem de la a spune orice. Sa refuzam sa ii vorbim de rau. Asa iti poti onora parintele.

2.Ascultand de ei. Dar cum sa mai fac asta cand eu am acum la randul meu familie si m-am mutat din casa parintilor mei?  Adevarul este ca in prezent multi copiii se muta de acasa tocmai pentru a nu mai da socoteala parintilor lor, pentru a nu mai fi nevoiti sa se supuna regulilor lor. Dar din punctul de vedere al bibliei cu cat parintii nostri imbatranesc cu atat mai mult sunt vrednici de ascultare. Pentru parintii nostri, noi vom fi intotdeauna copiii lor si astfel ii vom cinsti incercand sa traim pe cat se poate respectand sfatul si cuvantul lor. Ce bine ar fi fost spre exemplu pentru Samson daca ar fi facut lucrul acesta.

3.Iertandu-i. Problema respectarii acestei porunci pentru multi tine de acest aspect al iertarii. Cum iti cinstesti un parinte care te-a abandonat, a fost violent, abuziv, sau nepasator? Cum ne onoram parintii care ne-au neglijat? Nu trebuie sa ingaduim suferintei din trecut sa ne impiedice sa fim ascultatori de Dumnezeu in prezent. Nu putem sa spunem: “Parintii mei nu mi-au oferit dragoste asa ca nici eu nu le ofer; Parintilor mei nu le-a pasat de mine cand eram mic, nici mie nu o sa imi pese de ei cand vor fi batrani; Parintii mei nu au fost oameni intelepti asa ca nu o sa le arat respect.”                                Prea multi ani ni-i investim in acest gand: “Daca tata ar fi fost, atunci….; daca mama nu ar fi facut asta, atunci…”. Prin Isus ne putem iubi parintii chiar daca ei nu ne-au iubit; Prin Isus pot sa arat mila de ei la batranete chiar daca lor nu le-a pasat de mine pe masura ce cresteam; Prin Isus Cristos pot sa le arat respect chiar daca ei nu au luat in timpul vieti alegerile cele mai intelepte. Indiferent de ceea ce au fost sau sunt in prezent, ei raman parintii prin care am primit darul acestei vieti si oameni pe care Dumnezeu ne porunceste sa ii cinstim.

Psihologii spun adesea ca tindem sa ne luam ca sot sau sotie oameni care sa semene parintilor nostri. Fii tind sa se casatoreasca cu femei care sa semene mamelor lor, iar fiicele adesea ajung langa un barbat care se dovedeste a fi mult asemanator tatalui lor. Daca nu ne vom ierta parintii, vom aduce fara sa ne dam seama amaraciunea si resentimentele care le simtim fata de ei in casniciile noastre. Acestea ne pot afecta vietile, ne vor afecta familiile, relatiile cu sotii nostri si cu copiii nostri. Iertarea este calea de a te eliberara de trecut. Daca nu iertam parintii nostri vor castiga de doua ori. O data in trecut cand prin alegerile lor ne-au ranit si o data in prezent cand inca le dau putere asupra vietii mele pentru ca nu gasesc puterea si dragostea de a-i ierta. Prin neiertare multor adulti le sunt controlate inca vietile intr-un mod negativ de parintii lor chiar daca in prezent nu au nici un fel de relatie cu ei.                                                                                                                        Dar lucrurile nu trebuie sa fie asa. Datorita eliberarii pe care am primit-o prin Cristos, a iertarii complete a lui Dumnezeu si a dragostei Duhului Sfant putem sa ne eliberam si noi de trecut, putem sa ne iertam si sa ne cinstim parintii indiferent daca au fost parinti buni sau nu.

4. Fiindu-le aproape. Sa il avem ca model pe Domnul Isus. Care a fost unul dintre lucrurile care erau pe inima Lui cand atarna pe acea cruce rece de lemn? Grija pentru mama sa. De aceea i-o incredinteaza pe Maria apostolului Ioan. Ce ne spune faptul ca pe cand viata se scurgea din el, durerea era ingrozitoare, iar gandul despartirii de Tatal ii frangea inima, Domnul Isus s-a preocupat de respectarea celei de-a cincea porunci? Ca daca suntem ucenicii Lui atunci acest lucru trebuie sa ne preocupe si pe noi. Fiecare putem gasi puterea prin Domnul Isus sa le scriem o scrisoare, sa le dam un telefon, sa ii vizitam, sau sa ii sustinem in felul in care au nevoie de sustinere, indiferent daca ei au facut sau nu lucrul acesta pentru noi.

Respectarea acestei porunci ne va ajuta in respectarea urmatoarelor cinci. Cum? Pentru ca primul loc in care aratam ca suntem copiii lui Dumnezeu este casa noastra si primii care o sa vada cine suntem cu adevarat, este familia noastra.

 

 

This entry was posted in Predici and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code