Puterea unui nume bun

Societatea ne preseaza sa ne luptam ca sa ne facem un nume care sa descrie putere, succes, bogatia, respect, samd. Fiecare am primit un nume de la parntii nostri la nastere. Apare pe cartea noastre de identitate, pe permisul de coducere, pe pasaport. Insa exista si nume care sa exprime mai mult decat identitatea din bulletin. Un nume care sa exprime ceea ce reprezentam cu adevarat prin ceea ce gandim, simtim si facem. Astazi as dori sa raspundem fiecare la aceasta intrebare: Care este numele meu adevarat?

Denumirea unui produs ne influenteaza cu privire la cat suntem dispusi sa platim pentru el. Cele mai multe produse au un nume simplu si usor de retinut prin care se identifica pe piata. Ce facem cand ne dorim sa cumparam un aparat foto? Sa zicem ca ne oprim la doua modele, care au preturi apropiate si ambele au aceleasi optiuni pe care noi le cautam. Unul dintre ele este produs de o firma de care nu prea am auzit, iar celalalt este produs de Nikon. Ce alegere luam? Cred ca fiecare am alege Nikonul. De ce? Pentru ca numele conteaza?  Companiile se folosesc de numele lor pentru castig, dar la fel fac si oamenii. Exista ceva in fiecare dintre noi care ne impinge sa ne dorim sa ne facem un nume. Este cineva aici care sa nu fi auzit macar odata pe cineva spunand: “nu stii cine sunt eu?”                                                                                                                                                                         Prima data cand omul si-a exprimat dorinta de a-si face un nume a fost din ambitie si aroganta, Geneza 11:4. Cautam sa ne facem un nume pe care sa il folosim si care de cele mai multe ori exprima identitatea noastra si lucrurile care consideram ca au valoare si sunt importante in viata. Ne facem acest nume, ni-l insusim, ne incredem in el si in mod subtil incercam sa ii influentam si pe ceilalti sa ne numeasca asa. Ne luptam sa ne facem un nume prin care sa ne identificam.

Fiecare om ia de la cateva sute la cateva mii de decizii pe zi. Asta inseamna ca vorbim despre milioane de decizii in fiecare an si sute de milioane in intreaga viata. Cateva dintre ele ies in evidenta prin importanta lor: ce scoala sa urmez, ce cariera imi doresc, cu cine ma casatoresc, samd. Cele mai multe dintre decizii nu sunt asa de importante. Cel putin asa par la prima vedere. Insa luate impreuna, aceste mici si neimportante decizii sunt de fapt acelea care in cele din urma ne definesc viata. Asadar ce facem ca sa luam deciziile bune? Atunci cand circumstantele sunt perfecte putem sa intrebam, sa investigam sa ne informam daca o decizie anume se potriveste cu valorile, credinta, prioritatile si identitatile noastre. Insa cand suntem in graba sau sub presiune, cand lucrurile se deruleaza cu repeziciune si deciziile trebuie luate imediat, este foarte greu sa cantarim toate aspectele de mai sus. Insa numele ne ajuta in acele situatii sa luam decizia cea mai buna. Numele simplifica luarea deciziilor. Apostolul Pavel ne numeste in Coloseni 3:12 “alesi ai lui Dumnezeu sfinti si iubiti” Daca fiecare am accepta numele de “iubiti” am putea sa mergem la slujba si sa fim recunoscuti prin acest nume, am putea sa ne intoarcem acasa si sa fim recunoscuti de sotul sau sotia noastra dupa acest nume, de copiii nostri, de prieteni, traind cu siguranta pozitiei pe care o avem, stiind ca suntem alesi si iubiti de Dumnezeul atotputernic.

Exista putere in nume. Cu multa munca, perseverenta si determinare putem sa devenim ceea ce ne-am propus, sa dobandim numele la care am ravnit. Problema este ca daca numele ales si dorit de noi este gresit, atunci deciziile si vietile pe care le vom trai vor fi in mare parte gresite. Daca ne facem un nume gresit, vom trai vieti gresite

Cineva care a inteles puterea adevarata din spatele unui nume a fost regele Nebucadnetar al II lea al Babilonului. Cam cu 600 de ani inainte de venirea Mantuitorului pe pamant, Nebucadnetar a jefuit Ierusalimul, a distrus templul zidit de Solomon si a luat ca sclavi o mare parte din popor iudeu printre care si cei mai talentati si priceputi mesteri si carturari. Printre acestia s-au numarat Hanania, Mishael si Azaria. Nebucadnetar a introdus acesti tineri in cultura, limba, mancarea si religia babiloniana. Isi dorea ca acesti oameni sa dopte cultura babiloniana si sa devina parte din ea. El isi mai dorea deasemenea ca acesti tineri sa se inchine la zeii la care el se inchina si sa accepte ca singur dumnezeu persoana regelui. Asa ca mai intai i-a obligat sa isi schimbe numele in Sadrak, Mesak si Abed Nego. Vechile lor nume il slaveau pe Dumnezeu. Le-au primit de la Dumnezeu. In schimb noile lor nume slaveau zeii babilonului. Prin schimbarea numelor lor, Nebucadnetar isi dorea modelarea acestor tineri dupa cultura proprie. Isi propunea ca acestia sa gandeasca diferit, sa traiasca si sa ia decizii diferite decat o facusera pana atunci. Decizii in noul lor nume nu in vechiul. Insa incercarea sa nu a dat rezultate. Sa citim din Daniel 3:1-18. Desi li s-a dat alte nume si li s-a impus sa traiasca intr-o alta cultura, ei au continuat sa traiasca si sa ia decizii in baza vechiului lor nume. Indiferent de schimbarile radicale din vietile lor, ei nu au uitat cine sunt si ce nume poarta. Hanania stiaca numele lui insemna, “Dumnezeu cel plin de har”, Mishael stia ca numele sau inseamna, “Cine este asemenea lui Dumnezeu?” iar Azaria purta un nume care oferea o puternica si permanenta nadejde, “Dumnezeu a izbavit”. Si exact aceste lucruri le-a facut Dumnezeu pentru ei. Cand a vazut impotrivirea lor, Nebucadnetar a innebunit de furie, iar in versetele de la 19-23 observam actiunile lui impotriva celor trei tineri. Insa pentru ca au stiut cine sunt, ce nume poarta, si cine este Dumnezeul lor, nici macar un fir de par nu le-a fost atins de foc.                                                                                                                                                                          Ce s-ar fi intamplat daca cei trei ar fi luat decizii dupa inseamnatatea numelor lor babiloniene? Sadrak insemna “Aku porunceste”,  Aku fiind zeul luna; Mesak insemna “Cine este asemenea lui Aku”; Abed Nego inseamna “slujitor al lui Nego”, Nego fiind zeul intelepciunii. Dar ei nu au facut-o si de aceea vietile lor au cunoscut implinirea si succesul dincolo de imaginatia noastra. Cine isi mai aminteste numele lui Nebucadnetar, in afara de istorici? Insa numele acestor tineri sunt cunoscute in cer, pe pamant si sunt convis ca si in iad, desi de atunci au trecut peste 2500 de ani. Aceasta este puterea unui nume bun.

Dumnezeu si-a rezervat autoritatea de a ne da nume care sa insemna mai mult decat simpla noastra identificare. Lui Avram i-a schimbat numele in Avraam (tatal unei multimi) pentru a-I descoperi scopul si insemnatatea pe care viata sa il va avea. Numele pe care Dumnezeu ni le da au profunzime, au inteles si insemnatate si ne descriu in imagini simple ceea ce putem Dumnezeu a planuit pentru vietile noastre. Cand Dumnezeu i-a vorbit lui Avram imi imaginez discutia lor in felul acesta: “Avram eu vad in tine ceva mai mult decat un batran de 100 de ani, fara perspective si mostenitori. Vad in tine un om cu un viitor stralucitor, Un om care sa o sa devina parintele regilor acestei natiuni. Vreau sa devii Avraam si sa vezi si tu ceea ce vad eu pentru viata ta, sa devii ceea ce am eu in plan pentru tine.”                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Peste doua generatii Dumnezeu a facut din nou acelasi lucru. I-a schimbat numele lui Iacov care insemna “inselator” ceea ce a si fost in prima parte a vietii lui, in Israel, care inseamna “lupta cu Dumnezeu”, Geneza 32:24-28. Dumnezeu stia ca Iacov poate fi mai mult decat un mincinos si un inselator. Stia ca Iacov putea fi un mare lider, puternic si determinat. Dumnezeu a inceput schimbarea in viata lui cu numele nou pe care I l-a dat.    Aceeasi lucrare o face si Mantuitorul nostru Isus Cristos in viata lui Petru. Sa citim Ioan 1:42 si Matei 16:18. Isus i-a oferit lui Petru prin noul nume, imaginea sufletului sau. I-a oferit o identitate noua, un scop nou spunandu-i: “Tu esti o piatra” Fii tare ca piatra, puternic si de neclintit. Nu fi nimic mai putin de atat.

Numele pe care le purtam ne ajuta sa vedem prin ochii lui Cristos cine suntem, ne ofera siguranta, putere si intelepciune in decizii. Putem sa avem darul invataturii, dar alta este sa fii numit invatator. Putem avea darul incurajarii dar ce minunat sa fii numit incurajator. Sa ti se schimbe numele din Iosif in Barnaba care tradus inseamna “fiul incurajarii.” Dumnezeu are un nume pentru fiecare. Numele pe care Dumnezeu ni-l da, ne transforma vietile, ne ajuta sa luam deciziile cu incredere si intelepciune si sa traim vietile corecte. Dumnezeul nostru este acelasi pe care l-a avut Hanania, Misael, Azaria, Avraam, Iacov, Petru, Iosif.                                                                                                                                                Acelasi lucru il doreste Dumnezeu si pentru noi si aceeasi oportunitate ne-o da si noua oferindu-ne un nume nou. Marele poet scotian George McDonald spunea: “Adevaratul nume al unui om exprima caracterul, natura, si fiinta a tot ceea ce el este. Este simbolul personal al acelui om si poza sufletului sau. Cine ii poate da un nume potrivit omului daca nu insasi creatorul lui?” Un nume bun este mai de dorit decat toate bogatiile, spune Solomon.                                                                                                                                                  Numele meu este “crestin”. Si nu exista onoare si provocare mai mare decat sa caut in fiecare zi sa traiesc la inaltimea numelui pe care Dumnezeu mi l-a dat prin Isus Cristos. Amin!

 

This entry was posted in Predici and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code