In inima mea e loc pentru un singur leu


Biblia este Cartea cărților. Multe carti ne pot impresiona, dar Evanghelia este singura carte care ne poate transforma fundamental intreaga ființa. Putem să avem o bibliotecă cu mii de carti frumoase și valoroase, dar dacă din acea bibliotecă lipsește Cartea cărților, ea nu valorează nimic. Biblia este singura cartea care ofera vieții omului perspectiva vesniciei.

Astazi o sa gustam din belsugul acestei carti minunate care este Biblia, cu scopul de a primi hrana duhovniceasca de care sufletul nostru are atat de mare nevoie. Azi o sa vorbim despre faptul ca in inima omului nu poate fi decat un singur stapan. Ce stim noi despre un leu? El este regele junglei, el conduce si stapaneste. Leul nu accepta niciodata sa isi imparta prada sau locul la conducere. Prin ceea ce vom vorbi astazi ma rog ca fiecare sa ne cercetam inimile in lumina Scripturilor si sa recunoastem  care este leul caruia ne inchinam, caruia ii slujim si de care ne temem.

1.Leul din iad, satan ,1 Petru 5:8. L-am numit pe satan leul din iad pentru ca el acolo o sa isi petreaca vesnicia si acolo vrea sa ii ia pe toti ca sa fie cu el. Pentru ca satan se asociaza cu tot ceea ce este rau si intunecat. Apostolul Patru spune ca satan este ca un leu. Si ce face un leu? Da tarcoale, pandeste, racneste si apoi ataca.Satan caută să înghită bucuria, pacea, speranța si credința noastră.                                                                                      Cand spun ca ne da tarcoale inseamna ca el nu este niciodata departe, asa cum vrea sa ne faca sa credem. Nici macar in aceste momente cand noi suntem prezenti la inchinare pentru inchinare. El pandeste. Uneori sta ascuns in intuneric, alteori descoperindu-se prin lucruri stralucitoare care sa ne distraga atentia. Satan racneste ca un leu prin motodele de intimidare pe care le are la dispozitie ca sa sadeasca teama si ingrijorarea in inima noastra. Dupa care la momentul potrivit ataca si ucide.                                                                                  El nu se grabeste si isi pregateste cu atentie asaltul. Daca ati urmarit la TV felul in care leul isi ataca prada, atunci aveti o intelegere mai buna a modului in care si satan ataca. Pe cine ataca satan? Pe crestinii care au ramas in urma turmei, pe cei ce s-au izolat de biserica, pe aceia slabi in credinta care nu nu au preocuparea de a creste spiritual, pe cei ce nu se hranesc cu cuvantul lui Dumnezeu permanent, pe cei ce nu vegheaza si nu sunt atenti in fiecare moment. Doar prezența Mântuitorului în viața noastră poate sa slabeasca puterea atacurilor lui satan. Doar armura pusa la dispozitie de Dumnezeu ne poate oferi o aparare eficienta. Apostolul Pavel ne spune să ne împotrivim diavolului. Cum putem face acest lucru daca nu avem armele potrivite pentru aceasta lupta? Fara Cristos care este nădejdea, fara Scriptura care este sabia noastra, fara biserica care este adapostul nostru, fara Duhul sfant care este garantia biruinței noastre. Pavel ne spune ca putem reusi, dar nu singuri. Aceasta este o lupta spirituala si avem nevoie de arme spirituale. Fara ele suntem victime sigure ale diavolului. De aceea satan este leul care stapaneste in inimile celor mai multi oameni. Nimeni nu ar recunoaste vreodata ca se inchina,ii slujeste si sateme de satan, dar acesta este durul si tristul adevar pe care viata lor il marturiseste.

2.Leu din buzunar,mamona, Matei 6:24. Banul are potențialul de a se transforma într-un mare dușman al vieții noastre spirituale. Cu bani poti face foarte multe lucruri, insa banul poate deveni dusmanul nostru atunci când nu mai este slujitorul nostru, ci este stăpânul nostru. Atunci leul din buzunar domneste in inima noastra.              Avraam era bogat. La fel a fost Iov, David si alti oameni credinciosi lui Dumnezeu. Dar în inimile lor, banul nu a luat niciodata locul lui Dumnezeu. El a ramas mereu pe primul loc. El a continuat sa fie Stăpânul. Trăim într-o lume materialistă și satan cauta sa ne lege cat mai mult sufletul de lucrurile materiale. De la apostolul Pavel învățăm că ”iubirea de bani e rădăcina tuturor relelor.”1 Timotei 6:10. Eu nu iubesc banii! Dar imi pun increderea in ei, imi gasesc siguranta in ei, ma inspaimanta gandul de a nu-i mai avea?                                  Când s-a conceput sistemul financiar în America, cei ce au lucrat la acel proiect au conceput cu multa intelepciune aspectul dolarului. Pe fiecare bancnota americana scrie ”Ne încredem în Dumnezeu”. Acest mesaj a avut menirea de a fi un semnal de alarmă pentru toate generațiile, ca oamenii să nu ajunga sa-și pună încrederea în bani, inlocuindu-l astfel pe Dumnezeu. Cu bani poți cumpăra distracție, dar nu bucurie, cu bani poți cumpăra cel mai mare pat, dar nu poți cumpăra un somn in pace. Cu bani poți cumpăra multe, foarte multe lucruri, dar nu iti poti cumpara mântuirea: ”Căci știți că nu cu lucruri pieritoare, cu argint sau cu aur ați fost răscumpărați din felul deșert de viețuire, ci cu sângele scump al lui Isus Cristos, Mielul fără cusur și fără prihană.”1 Petru 1:18-19.

Când citim pilda din Marcu 10, vedem un tânăr care avea o dorință minunata: cum poate dobândi viața vesnica. Initial Mântuitorul îi amintește de poruncile din lege, întrebându-l dacă le-a păzit. Tanarul a răspuns că le-a păzit cu strictețe inca din pruncie. Minunat! Nu este la indemana oricui sa faca lucrurl acesta. Cu siguramta aces tom era un om credincios, drept si cu frica de Dumnezeu. Probabil ca nimeni nu at fi putut spune altceva despre el. Si totusi cand Domnul Isus continue sa ii descopere inima vedem ca acolo erau lucruri pe care si tanarul le stia, dar nu dorea sa le recunoasca.                                                                      ”Îți lipsește un lucru: du-te de vinde tot ce ai, dă la săraci, și vei avea o comoară în Cer.”(Marcu 10: 21) Cum să vinzi tot ce ai? Cu ce mai trăiești după aceea? Un test pentru a a-i descoperi acestui tanar cât de mult îi este legată inima de bogății și bani. Pentru a i-l descoperi pe cel care domnea de fapt in inima lui, mamona, leul din buzunar.

Iar tânărul ainteles acest lucru. A inteles ca pe primul loc în viața lui erau lucrurile materiale. Domnul Isus nu ne cere să renunțăm la tot ceea ce am agonisit prin sudoare și muncă grea. Dar nici nu acceptă ca inimile noastre sa fie legate de lucruri mai mult decat de El. Este leul din buzunar slujitorul nostru sau stapanul nostru? Leul din buzunar nu poate ajunge in cer decat daca este convertit in valuta cereasca. Cum facem asta? Investindu-I in lucrarile Imparatiei lui Dumnezeu.

3.Leul din cer, Cristos. In viziunea data de Dumnezeu apostolului Ioan in Apocalipsa 5, Domnul Isus este intruchipat ca fiind Leul din Iuda. Acest verset reprezinta implinirea profetiei din Geneza 49:8-9, intarita si de Evrei 7:14. In Vechiul Testament, Levi era tribul din care se alegeau preotii, iar Iuda tribul de unde se alegeau regii. Domnul Isus a unit in Noul Legamant menirile triburilor Levi si Iuda, devenind atat mare preot cat si rege pentru poporul lui Dumnezeu.

Domnul Isus a distrus zidul de despartire dintre om si Dumnezeu, zid construit pe temelia pacatelor noastre. La Golgota el a purtat pacatele si faradelegile noastre. A devenit mare preot cand s-a adus ca jertfa pe sine odata pentru totdeauna pentru pacatul oamenirii si a devenit rege cand prin inviere a biruit moartea si pe satan.                                                            In Apocalipsa 5:5-14 citim ca dintre toate fiintele din cer, de pe pamant si de sub pamant, doar Domnul Isus, leul din Iuda este vrednic sa desfaca sulul care se afla in mana Tatalui. Ziua cand leul din Iuda se va intoarce dupa cei credinciosi Lui va fi cea mai glorioasa zi din istoria pamantului, 1 Tesaloniceni 4:15-18.

Nu sunt lucruri noi cele despre care am vorbit astazi, dar sunt lucrurile despre care nu trebuie sa incetam sa vorbim si sa ne preocupam. De ce? Pentru ca in joc este mantuirea. Cine este domn si stapan in inima mea? Care leu are autoritate in viata mea, satan, banul, sau Isus Cristos? Sa nu intarziem in a da raspuns la aceste intrebari.


 

This entry was posted in Predici and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code