A fost bogat, dar a devenit sarac, ca eu sa fiu imbogatit

2 Corinteni 8:9

O mama ii citea fiicei sale povestea din spatele craciunului. Dupa ce a ascultat cu atentie povestea pana la capat, fetita o o priveste pe mama sa cu uimire si confuzie in acelasi timp si o intreaba: “Lasa-ma sa vad daca am inteles bine. Deci craciunul este ziua de nastere a Domnului Isus, dar eu sunt cea care primeste cadouri?” Da, despre asta este craciunul.

Azi o sa cercetam cu atentie ceea ce apostolul Pavel ne spune in 2 Corinteni 8:9 cu scopul de a intelege mai bine ce a reprezentat venirea Domnului Isus pe acest pamant.

1.Isus “a fost bogat”, vs.9a. Ati cautat vreodata pe internet topul celor mai bogati oameni din lume? Eu am facut-o. Si dupa ce am parcurs toata lista va pot spune doua lucruri pe care le-am descoperit si care sunt sigure: Primul este ca numele meu nu apare pe acea lista; al doilea este ca nici numele vreunui cunoscut de al meu nu apare in acest top. Cunosc cativa oameni instariti financiar, dar nu cunosc miliardari in euro sau dolari. Exista diverse categorii in care putem imparti bogatia. Sunt oameni bogati, adica au mai mult decat media celorlalti; super bogati sunt cei care ii tot vedem pe la tv invitati la emisiunile de divertisment; putred de bogati cum este Bill Gates, Warren Buffett, Mark Zuckerberg si ceilalti pe care i-am gasit pe lista Forbes.                                                                                                                                                                                                                                    Cei bogati isi permit sa calatoreasca mereu cu avionul la clasa I; cei super bogati isi inchiriaza un avion cand pleaca intr-oo calatorie; iar cei putred de bogati au propriul lor avion.                                                                                                                                                          Dar stiti ce este extraordinar? Ca cerul ii apartine lui Isus Cristos. Cine ne spune Scriptura ca a fost Isus? Sa citim cateva versete care ne descopera lucrul acesta: Evrei 1:3, Ioan 17:5, Ioan 1:3, Coloseni 1:17, Apocalipsa 1:5. Sub ce nume il cunoastem pe Isus? Alfa si Omega, Cel dintai nascut din morti, Stapanul, Lumina lumii, Painea vietii, Apa vietii, Poarta, Calea, Adevarul, Viata, Invierea, Piatra din varf, Domn al cerurilor, Leul din Iuda, Rege al regilor, Domn al Domnilor, Print al pacii.

Cand ne gandim la cat de bogat a fost Domnul Isus trebuie sa o facem in felul acesta. Sa luam cei mai bogati zece oameni care au trait vreodata pe acest pamant, cei mai intelepti zece oameni, cei mai iscusiti zece generali care au luptat vreodata, cei mai mari zece lideri politici ai lumii, cei mai mareti zece imparati ai istoriei, cei mai mari zece sportivi ai acestei planete, cei mai iscusiti zece oratori plus alti zece barbati si femei care au influentat prin abilitatile lor lumea aceasta. Incercati sa adunati acum averile lor, puterea, influenta, abilitatile, intelepciunea si daca reusiti sa ajungeti vreodata la o cifra, sa stiti ca Isus avea cu mult mai mult in ceruri. Nici un om sau o colectie de oameni nu se poate vreodata masura cu El. Atat de bogat era. El nu a parasit cerurile in cautarea unor bogatii mai mari asa cum oamenii isi parasesc adesea orasele, sau tarile pentru un castig material mai mare. Universul intreg era deja al Lui. Isua a fost mai bogat decat ne putem noi imagina vreodata Dar aceasta este doar prima parte a povestii. Craciunul incepe cu ceea ce a urmat.

2.Isus “a devenit sarac”, vs.9b, Ce inseamna asta? Inseamna sa renunti la ceruri ca sa vii si sa te nasti in ieslea unui sat sarac, dintr-o provincie obscura a acestui pamant. A primit ca mama, cea mai simpla si modesta femeie iar ca tata fizic un templar. Sa citim insa cu atentie versetul. El nu a fost facut sarac, ci a devenit prin propria-i dorinta sarac. Este ceva ce noi nu am face niciodata. In mod voluntar Isus a renuntat la bogatiile din cer, pentru saracia de pe pamant. Cel ce era mai bogat decat ne-am putea noi imagina a renuntat de bunavoie la tot si a devenit mai sarac decat a fost oricare dintre noi vreodata. Fiecare intelegem ce este bogatia si cred ca intelegem si ce inseamna saracia. Dar intelegem oare ce inseamna sa renunti de bunavoie la bogatie pentru saracie? Este vreunul dintre noi care ar face lucrul acesta? Sa alegi de bunavoie sa devii din cel mai bogat om din univers, cel mai sarac? Aceasta este insasi inima Scripturii. Teologii o numesc Intrupare si citim despre asta in Ioan 1:14. Isus a renuntat la bucuria cerurilor pentru intristarea pamantului, din cel slavit si laudat a devenit cel batjocorit si ridiculizat, din cel ce avea drept casa cerurile, a devenit un om care nu a avut o casa sau macar un pat pe acest pamant.

De ce ar alege cineva de bunavoie o astfel de viata? Raspunsul este pe cat de simplu pe atat de profund. Pentru ca aceasta era singura cale ca sa ne mantuiasca. El nu a trimis de pe tronul sau in timp ce I se canta de catre ingeri, o scrisoare sau un mail pe pamant cu instructiuni de mantuire, nu a strigat cu aroganta unui rege pamantesc din cer indicatii pe care sa le urmam ca sa fim mantuiti, ci s-a coborat din cer facandu-se asemenea noua ca sa putem auzi chiar de pe buzele Sale in timp ce viata se scurgea din El cand atarna pentru noi pe cruce: “Tata iarta-I caci nu stiu ce fac” sau “Atat de mult a iubit Dumnezeu lumea ca l-a dat pe singurul Lui Fiu, ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.”

Nu i-a luat nimeni coroana cereasca, nu l-a dezbracat nimeni de slava de Imparat, nu l-a fortat nimeni sa coboare de pe tronul cerurilor. El singur si-a dat jos coroana de slava ca sa o poarte pentru noi pe cea de spini.                                                                                             Daca Isus s-ar fi nascut intr-un palat, saracii s-ar fi intrebat intotdeauna daca lui Dumnezeu ii pasa cu adevarat de ei. Ei nu s-ar fi putut asocial niciodata cu Cristos. Dar tocmai asta s-a intamplat si se intampla si astazi. Mai degraba se asociaza saracii cu Cristos decat bogatii. Bogatii nu pot sa inteleaga pe cineva ca si Cristos care a renuntat de bunavoie a toata bogatia si slava Sa pentru a imbraca haina saraciei. Mantuitorul spune ca va fi mai greu pentru un bogat saintre in Imparatia Cerurilor decat pentru o camila sa treaca prin gaura unui ac.                                                                                                                   Ce vedem noi cand privim in momentul nasterii Mantuitorului? Un tata speriat, o mama extenuata si o iesle murdara si rece. Intr-un cuvant “saracie”. Dumnezeu in scutece. Ne putem imagina macar lucrul acesta? Si nu vorbim despre pampers ultra extra super comfortabil, ci despre niste fase modeste. Acesta a fost “Emanuel” adica “Dumnezeu este cu noi”.

Insa mai este un adevar legat de craciun pe care avem nevoie sa il cunoastem pentru a dobandi o imagine clara si completa a insemnatatii venirii Mantuitorului pe acest pamant.

3.“Pentru ca noi sa fim imbogatiti”, vs.9c. Scopul venirii Sale pe pamant a fost ca noi cei ce eram saraci sa devenim bogati. Si aici nu ma refer la saracie financiara, ci in primul rand la o saracie spirituala. O goliciune, o desertaciunesi o lipsa de insemnatate pe care viata omului fara Cristos o are.                                                                                                                 Dar cum s-a intamplat lucrul acesta? Stim ce inseamna sa vii vinovat prin complicitate cu cineva care a comis o infractiune? Inseamna ca am avut cunostinta si am participat alaturi de altii la comiterea unei infractiuni. In consecinta chiar daca noi nu am facut decat sa “stam de sase”, cum se spune in limbajul infractorilor, sau sa fi martori la o infractiune dar fara sa o raportam, suntem vinovati alaturi de ei de infractiunea respectiva.                            Ce este craciunul? Este har prin asociere. Iertarea deplina si dragostea neconditionata a lui Dumnezeu imi este oferita datorita relatiei de complicitate pe care o am cu Fiul Sau Isus Cristos.  In feul acesta, puterea, intelepciunea, influenta, abilitatile Sale, devin intr-o anumita masura si ale mele. Mai mult decat acestea, toate promisiunile lui Dumnezeu prin Isus devin “DA” pentru mine, 2 Corinteni 1:20.                                                                                                                                                                                                                                            Meritam noi toate aceste lucruri? Cu siguranta ca nu. De aceea se numeste har. Este darul nemeritat al lui Dumnezeu pentru noi. Nu asta le spunem noi copiilor nostri adesea de craciun? Daca ai fost cuminte o sa iti aduca Mos Craciun un cadou. Si desi fiecare copil face prostii si nu se incadreaza in notiunea de cuminte, ce facem noi parintii? Tot le cumparam cadouri. Nu pentru ca merita, ci pentru ca ii iubim. Asocierea mea cu Isus Cristos ma face cel mai bogat om de pe acest pamant, Romani 8:16-17. Asta se intampla in viata mea cand fac un legamant prin credinta si ascultare cu Isus in botez. El i-a pacatul meu asupra Lui si ma imbraca in neprihanirea Sa. Cand venim la Cristos, o facem cu mainile goale. Nu avem nimic sa ii oferim, dar in schimb primim totul de la El. Ma dezbraca de zdrentele pamantesti si ma imbraca cu vesminte imparatesti. Iar la inviere ma dezbraca de acest trup slab si imi da unul vesnic, de slava asemenea ingerilor. Acesta este harul lui Dumnezeu care s-a descoperit fata de noi in ziua minunata a nasterii Mantuitorului pe care lumea o numeste astazi craciun.

Despre asta este craciunul. El care a fost bogat, a devenit sarac pentru ca noi sa fim imbogatiti prin El. Dar cei mai multi crestini nu se simt deloc bogati. V-am spus deja ca numele meu nu apare pe lista Forbes a celor mai bogati oameni ai lumii. Dar stiu ca numele meu este scris de mana lui Dumnezeu in cartea vietii care este in ceruri.  Si stiu ca in ziua judecatii in ceruri nu se vor citi numele din lista Forbes, ci se vor citi numele scrise in cartea vietii lui Isus Cristos, Apocalipsa 20:11-15. Asadar sunt mai bogat decat imi pot imagina si la fel este fiecare copil al lui Dumnezeu care este in legamant cu Isus Cristos. Pentru ca Cel ce era cel mai bogat, a devenit cel mai sarac ca eu sa fiu imbogatit prin El. Sa ne bucuram in aceasta perioada a anului stiind ca aceste lucruri sunt adevarate si sa ne invatam prietenii, familia si pe toti cei din viata noastra care este de fapt adevarata insemnatate a craciunului. Avem toate motivele sa sarbatorim, sa cantam si sa ne veselim pentru ca daca ii apartinem lui Isus atunci craciunul ne apartine. Sa ne rugam!

This entry was posted in Predici and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code