Sa fii tu insuti nu mai este de ajuns

In fiecare zi ni se spune ca trebuie sa demonstram cine suntem, ca trebuie sa ne gasim locul in aceasta cultura si societate care este intr-o continua competitie. Privim la cei din jurul nostru care au dobandit ceea ce si noi ne dorim, putere, recunoastere, bani si vrem sa facem aceleasi lucruri pe care le-au facut ei, ca sa avem ceea ce au ei. Pentru acest lucru sa fii tu insuti nu mai este de ajuns, trebuie sa devii altcineva.                                                                                                                                                                                                                               Ce a intentionat Dumnezeu sa fiu atunci cand mi-a dat viata? Ce m-a chemat sa devin cand m-a nascut din nou in Cristos? Lumea bineinteles ca ne invata sa privim la noi si la cei din jur, ca sa ne formam o idee a ceea ce ne dorim sa fim, si nu la Dumnezeu. Cati crestini il au cu adevarat ca model in viata lor pe Isus? Cate tinere isi doresc sa fie ca Rut si cati tineri il admira pe Iosif? Cati parinti crestini isi cresc copiii pentru a deveni slujitori? Cati isi educa copiii insuflandu-le principiul lui Cristos in ceea ce priveste maretia: “daca vrei sa fii mare in ochii lui Dumnezeu, atunci trebuie sa te faci mic.”

Munca pe care o facem prin puterea noastra este munca. Poate fi buna, chiar importanta, dar nu este munca lui Dumnezeu, nu este cea mai importanta si implinitoare munca pe care o putem face in viata noastra. Nu este munca care sa ne ofere entuziasmul, implinirea si bucuria pe care Dumnezeu a intentionat pentru noi sa o traim.                                             De aceea avem nevoie sa ne intrebam: Ce fel de oameni am fost nascuti sa fim si ce fel de oameni suntem?  “Ce fel de vieti am fost chemati prin Cristos sa traim si ce fel de vieti ducem? Romani 8:14-17.

Fiecare ucenic al lui Isus Cristos a primit pe langa abiltati si calitati naturale, cel putin un dar aparte fata de ceilalti oameni, prin Duhul Sfant. Nu putem alege ce dar sa primim sau sa nu primim. Ce putem facem este sa descoperim ce daruri ne-a dat Duhul Sfant si cum le putem folosi pentru a ne simti impliniti folosindu-le in slujire. De ce va spun aceste lucruri? Pentru a intelege ce diferenta uriasa este intre ceea ce putem face prin abilitatile cu care ne-am nascut si ceea ce putem face cand la acestea se adauga darurile Duhului Sfant. Cand la tot ce facem primim puterea, energia, imaginatia si atingerea lui Dumnezeu, nimic din ceea ce facem nu este ceva obisnuit, ci deosebit.

Bineinteles ca pentru a eficientiza aceste daruri si abilitati avem nevoie sa traim in permanenta cu gandul ca tot ce avem este de la Dumnezeu, toate le primim prin El si au ca principal scop sa il slujeasca pe El pentru rascumpararea si restaurarea acestei lumi cazute si distrusa. Cand abilitatile noastre naturale sunt insotite de darurile Duhului, atat motivatia cat si realizarile din spatele muncii noastre se schimba radical. Egoismul si lacomia vor fi inlocuite de altruism si dragoste,Romani12:6-8.

Sa ne gandim la cineva care a primit la nastere abiltatea de a construi case, companii, programe de software sau orice altceva. Apoi primeste de la Cristos si darul slujirii. Atunci munca lui va avea scop si insemnatate. Tot ceea ce va construi o va face pentru a sluji oamenii. Ganditi-va la cineva care are abilitatea naturala de a se descurca bine in afaceri si tranzactii. Prin cunoasterea lui Isus, Duhul sfat ii da si darul darniciei. Atunci motivatia din spatele afacerilor sale va fi iubirea. Cineva care a primit abilitatea de a canta prin Cristos primeste darul incurajarii si astfel cantecele lui au un mesaj profund care sa incurajeze pe cei ce le asculta. Poate ca cineva a primit un talent extraordinar in sport si este un atlet deosebit. Apoi prin credinta in Cristos, Duhul sfant ii da si darul de a conduce. Va dati seama ce influenta poate avea in tot ceea ce face? samd.                                                                                                                                                                                                               Poate ca pana acum ne-am dat seama care sunt abilitatile noastre naturale, dar stim care sunt darurile Duhului sfant pe care le-am primit? Daca nu stim atunci cum le putem folosi?Acesta este motivul pentru care cand avem de luat o decizie importanta si ne gandim doar la abilitatile noastre naturale, perspectiva noastra este mult ingustata. Ca ucenici ai lui Cristos stim ca aceste calitati pe care le avem sunt importante, dar nu sunt totul. Ce putem face datorita calitatilor noastre intarite de darurilor spirituale este cu mult mai mult. Intelegem cam ce este in joc? Ne putem lipsi vietile de atat de multe impliniri, bucurii si satisfactii cand in tot ce facem ne concentram doar pe abilitatile cu care ne-am nascut si cunosctintele acumulate in timp, dar ignoram darurile Duhului Sfant.

Sa ne gandim la Moise pentru o clipa. Ce descoperiri a avut omul acesta de la Dumnezeu.Dumnezeu i-a vorbit in mod personal in repetate ocazii si chiar I s-a aratat de la spate. O experienta pe care nu a mai avut-o nici un alt om. Dar ce ar fi fost viata lui Moise daca atunci cand Dumnezeu l-a chemat, din cauza lipsei abilitatii de a vorbi, nu ar fi urmat drumul pe care in cele din urma a mers? Exod 4:10-12. Moise ar fi renuntat la cele mai inalte experiente pe care un om le poate trai pe acest pamant si ar fi ramas un cioban de oi in Midian. Ce intorsatura a cunoscut viata lui. Sa poate sa stea in fata lui faraon, sa isi conduce poporul afara din sclavie, sa desparta marea rosie, sa petreaca zile intregi vorbind singur cu Dumnezeu pe un munte si sa fie cel prin care omul a primit cele zece porunci. Cu Dumnezeu viata lui a atins inaltimile si plinatatea. Fara El ar fi trait o viata saraca, fiind asemenea celor mai multi, un om a carui existenta trece total neremarcata. Dumnezeu isi doreste ca prin Isus sa traim vieti pline de inemnatate. Cat de pline sunt vietile noastre in acest moment?

Cum putem sti ca atunci cand am facut ceva, puterea duhului Sfant a fost in noi? Cand se intampla acest lucru vor fi dovezi atat interne cat si externe. Doveile externe vor consta in faptul ca actiunile noastre vor avea un impact. Asta este ceea ce vedem in exemplul Domnului Isus dupa evenimentele ce au precedat botezul Sau din Luca 3:21-22. Cristos este modelul nostru in ceea ce priveste o viata traita prin puterea Duhului Sfant.                   Dovezile interne constau in ceea ce experimentam la nivelul mintii, duhului si inimii noastre. Duhul sfant nu este ceva care atunci cand lucreaza, sa nu il simti. Nimeni nu a avut Duhul Sfant in el fara sa nu Il simta. Il simtim in pace, bucurie, satisfactie, dragostem rabdare si toate celelalte roade specifice Lui. Isus nu a venit ca noi sa avem o viata fara insemnatate, plictisitoare si trista, ci a venit sa avem viata din belsug. Dar cum stiu care sunt darurile mele spirituale?

Sa va dau cateva exemple: Daca simti ca se intampla adesea sa vorbesti cu un prieten, un coleg sau cineva apropiat care se lupta cu ceva sau este descurajat si prin cuvintele spuse il indemni, incurajezi sau consolezi; daca acesta este intarit, motivat si creste in credinta prin slujirea ta; daca simti ca ceea ce ii spui nu sunt fost cuvintele tale ci le-ai primit de la Dumnezeu, atunci este foarte posibil sa ai darul incurajarii. La fel este daca se intampla sa inveti pe cineva, iar cand o faci oamenii sunt indemnati si intariti in credinta lor; daca simti in invatatura pe care o dai puterea Duhului Sfant, atunci este probabil sa ai darul spiritual al invataturii.

As vrea sa incheiem astazi cu indemnul si avertismentul apostolului Pavel din 1 Timotei 4:14-15. Nu trebuie sa devenim ceea ce societatea si lumea ne spune ca trebuie sa devenim ci sa fim ceea ce Dumnezeu ne-a creat sa fim.

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code