Ma descurc singur!

Romani 12:2                                                                                                                                           Ieremia 9:23-24

Satan vrea sa credem ca suntem independenti, ca nu avem nevoie de nimeni, ca ne putem descurca si singuri indiferent de situatiile in care ne regasim in viata. Iar atunci cand greutatile apar, facem ceea ce trebuie si le depasim. Dar asta este o mare minciuna. “Ma descurc singur” este un mit si o minciuna. De cate ori nu ati auzit acest slogan: “Daca vrei poti sa reusesti in orice iti propui!”Trebuie sa fac tot ce imi sta in putinta, iar daca imi lipsesc abilitatile si talentul, atunci o sa muncesc din greu si cu siguranta in cele din urma o sa obtin ceea ce mi-am propus. Dar nimeni nu poate sa reuseasca de unul singur.

Bine dar cum ramane cu oameni extraordinari ca Thomas Edison, Pablo Picasso, Albert Einstein, Nikola Tesla, Steve Jobs, Henry Ford, Bill Gates si multi altii? Nu au reusit ei prin propriile eforturi? Oare Thomas Edison l-a creat pe Thomas Edison? Cand atentia noastra este concentrata doar asupra omului, uitam ca in spatele lui exista un creator. Dumnezeu a pus talentul, ingenuozitatea, abilitatea, dorinta, pasiunea de care ei au avut nevoie ca sa creeze toate acele lucruri extraordinare. Dimensiunea inventiilor lor, pasiunea si talentul sunt doar o mica reflexie a capacitatii extraordinare a lui Dumnezeu de a crea. Nimeni nu s-a creat pe el insasi. Nimeni nu se poate face pe sine mai destept sau mai talentat. Totul face parte din planul lui Dumnezeu pentru fiecare.

In 1884 Nikola Tesla un sarb de 27 de ani cu o minte si o imaginatie sclipitoare a avut ocazia sa mearga sa lucreze in America cu marele Thomas Edison. Primind aceasta oportunitate, Tesla nu a stat pe ganduri, a renuntat la tot a vandut ce avea sia trecut atlanticul. A ajuns in New York si a fost angajat de Thomas Edison in una dintre fabricile sale. Acesta a fost inceputul unei cariere extraordinare cu zeci de inventii exceptionale care stau la baza celor mai mari tehnologii ale zilelor noastre. Dar de ce a fost dispus Tesla sa renunte la tot si sa mearga in America? Pentru ca vroia sa lucreze cot la cot cu Thomas Edison? Dorea sa fie acolo unde se intampla toata actiunea, unde ceea ce parea imposibil devenea realitate, sa faca ceva care conta cu adevarat. Dorea ca viata lui sa aiba un impact in lumea aceasta, sa schimbe lumea in care traia, dar nu putea sa o faca singur. Chiar daca relatia lui de colaborare cu Thomas Edison nu a fost una de lunga durata, totusi ce oportunitati i s-au deschis inainte acestui tanar sarb pentru ca a lucrat cu marele Thomas Edison.

Insa ceea ce Edison i-a oferit lui Tesla, nici nu se poate compara cu ceea ce Domnul Isus ne ofera noua. Sa facem parte din cea mai grandioasa lucrare din istoria acestei lumi si sa avem oportunitatea unei relatii personale cu insasi inventatorul acestui univers. Ma gandesc la cuvintele Domnului Isus din pilda margaritarului si a perlei. Lui Tesla i-a fost oferita ocazia de a lucra alaturi de Thomas Edison si pentru asta a vandut tot ce avea si a renuntat la tot ca sa mearga in America pentru a face parte din ceva maret. Noua ni se ofera ocazia sa lucram cot la cot cu Dumnezeu si sa fim partasi la lucrari care intrec orice intelepciune si imaginatie omeneasca. Iar atunci cand ajungem sa Il cunoastem pe El suntem eliberati de minciuna: “Ma descurc singur!” Suntem invitati sa mergem acolo unde actiunea este la cele mai intense cote Sa facem parte din cea mai entuziasmanta si importanta lucrare pe care omenirea o va cunoaste vreodata. Sa primim pentru noi si sa oferim altora raspunsuri la cele mai apasatoare si chinuitoare intrebari. Sa avem acces la infinita imaginatie, intelepciune si cunostinta lui Dumnezeu si vietile noastre sa aiba un impact grandios asupra acestei lumi in care traim. Daca cineva ne-ar face o astfel de propunere intr-o zi, ce raspuns am da? “As fi nebun sa nu imi doresc sa fiu parte din ceva atat de maret.” Prin Isus Cristos, Dumnezeu deja ne-a lansat aceasta provocare. Sa o ratam este pur si simplu nebunie.

Dar cat de greu este sa renuntam la vechile obiceiuri si tipare de a gandi.La cine ma gandesc prima data cand trec printr-o criza profunda in viata? Cand am probleme financiare, in familie, de sanatate, samd? La cine ma gandesc atunci cand am succes? Cand obtin o slujba buna, cand imi intemeiez o familie, cand termin un proiect important? Ma gandesc la mine sau ma gandesc la Dumnezeu? Ma gandesc ca pot sa rezolv eu problema cu care ma confrunt si nu am nevoie de nimeni? Ma gandesc ca munca si abilitatile mele mi-au adus succes si nimeni nu a contribuit la el, sau in fiecare dintre aceste momente ma gandesc la Dumnezeu?

Cand traim ca si cum totul ar fi in mainile si puterea noastra, il facem pe Dumnezeu partas al vietii noastre duminica la biserica dupa care in restul saptamanii, la slujba, in familie incercam sa ne descurcam singuri ca si cum Dumnezeu nu ar fi in orice clipa si in orice loc langa noi si in noi. Traim ca si cum Dumnezeu nu ar fi un factor decisiv in atingerea scopurilor noastre. Si stiti de ce nu merge si esuam? Pentru ca nici unul nu am fost creati sa ne descuracam singuri cu tot ceea ce experimentam in aceasta viata. Nimeni nu este prea barbat ca sa rezolve toate problemele. Adesea lucrurile sunt cu mult peste puterile noastre. Nu am fost creati sa ne descurcam singuri pentru ca de la momentul creatiei nu am fost niciodata singuri. Domnul Isus le-a promis ucenicilor inainte de inaltarea la cer: “Iata ca voi fi cu voi pana la sfarsit” Matei 28:20. A promis deasemenea ca Duhul Sfant va fi cu noi intotdeauna, Ioan 14:16-17.

De aceea “ma descurc singur” este un fals si o minciuna. Ne face sa credem ca stim de ce sunt in stare si din ce suntem facuti. Dar habar nu avem. Doar Cel ce ne-a creat stie. Un mare filosof pe numele sau Dallas Willard a spus asa: “Astazi spunem ca oamenii care au creat electricitatea, calculatorul, rachetele sau internetul din tot felul de chestii pe care le-au avut la indemana sunt extraordinari si adevarate genii. Dar ce putem spune despre Cel ce a creat chestiile?”  Sa crezi ca te descurci singur in aceasta viata este o nebunie pentru ca astfel negi sursa tuturor lucrurilor care tin nu doar de viata omului, ci de existenta intregului univers. Nu este de mirare ca vietile oamenilor sunt atat de pline de tristete si suferinta. Nu e de mirare ca atat de multi sunt nesiguri, extenuati, derutati, izolati, singuri, divortati sau plini de vicii. Oare despre asta este viata omului? Cu siguranta ca nu. Dar asta este viata pe care multi o traiesc ca urmare a imbratisarii minciunii lui Satan. Daca vreunul dintre noi a cazut in aceasta capcana poate sa iasa din ea, intorcandu-se la adevarul lui Dumnezeu. Asta este lucrarea pe care o face Duhul Sfant. Ne descopera ca nu putem sa ne descurcam singuri, dar ca putem reusi orice impreuna cu Dumnezeu. Si astfel aceasta lume va deveni pentru noi atelierul de lucru al lui Dumnezeu, in care noi suntem ucenicii Lui, invatand de la El sa fim creativi, intelepti, sa ne asumam riscuri si sa rezolvam probleme ce par de nerezolvat. In acelasi timp alaturi de El nu doar lucram ci ne si bucuram, radem, iubim si transformam lumea aceasta.

This entry was posted in Predici and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code