Am fost nascut ca sa schimb lumea  

Ioan 10:10                                                                                                                                              

Cum ar fi daca fiecare om ar trai crezand ca motivul pentru care s-a nascut este acela de a schimba aceasta lume? Atunci si cele mai banale momente din viata sa ar fi de fapt extraordinare.                                                                                                                                    Este cineva aici care sa nu se fi intrebat macar o data: “Oare asa trebuie sa fie viata aceasta? Asta este tot?” Ne trezim dimineata, dar parca nu suntem niciodata cu adevarat odihniti. Bem o cafea in speranta ca vom reusi sa dobandim indeajuns de multa energie incat sa ne punem in miscare. Avem copii de pregatit pentru scoala, proiecte pe care trebuie sa le finalizam la slujba, intalniri importante, sedinte, programari la doctor, facturi de achitat, hrana de pregatit, lucrari la casa. Fiecare stiti despre ce vorbesc. Diminetile parca sunt tot mai grele. Energia tot mai putina. Pasiunea abia se mai intrezareste. Suntem epuizati inainte ca ziua macar sa inceapa. Oare doar despre asta este viata mea? Toti trecem prin aceleasi framantari, doar detaliile sunt diferite. Bineinteles ca intre toate acestea avem si momente de entuziasm si bucurie, insa acestea sunt tot mai scurte si mai rare.

Si totusi cand Dumnezeu ne-a creat cu propriile maini, dupa chipul si asemanarea Sa si a suflat suflare de viata in noi, chiar El a spus ca toate sunt foarte bune. Atunci ce este in neregula? Stim cu toti ca ceva este in neregula. Imaginea descrisa la creatie si apoi intarita de atat de multe marturii precum cea din Psalmul 139:13-14 este diferita de ceea ce  experimentam in viata noastra. Totul pare sa indice ca am fost creati dupa un model unic, pentru ceva extraordinar si totusi viata noastra in cea mai mare parte a ei este atat de obisnuita si banala. De ce aceasta diferenta uriasa intre ceea ce am fost creati sa traim si ceea ce traim in realitate?

Fiecare tanjim dupa o viata in care sa ne simtim plini de incredere, pentru ca am fost creati sa stim cine suntem si pentru ce suntem pe acest pamant. Sa fim increzatori ca avem un loc si un scop maret in firul evenimentelor acestei lumi. Oare a uitat Dumnezeu vreun detaliu, a gresit El cu ceva designul meu? Credem ca vom rezolva problema daca muncim din greu. Ca vom umple golul facandu-ne un nume in societate, sau dobandind bunastare. Sau pur si simplu cedam in fata nepotrivirii noastre in peisajul acestei lumi apeland la alcool, droguri, sex, petreceri.

Simtim ca trebuie sa demonstram in fiecare zi ceva, ca avem valoare, ca suntem indeajuns de buni. Tanjim dupa importanta, dupa acele lucruri care sa ne faca sa simtim ca viata noastra are valoare si semnificatie. Si este normal pentru ca am fost creati pentru lucruri extraordinare, pentru lucrari deosebite, pentru aventura, pentru a ne asuma riscuri mari, pentru a implini scopuri marete. De aceea suntem nelinistiti.

Tanjim dupa bucuria deplina, dupa plinatate, libertate pentru ca pentru acestea am fost creati. Insa suntem mereu prea ocupati si prea epuizati ca sa ne bucuram de viata. Vietile noastre sunt pline, dar nu sunt implinite. Cine mai are timp sa se bucure de mirosul ierbii proaspat taiate si de racoarea ploii care cade? Simtim ca parca ceva lipseste. Si cu siguranta ca lipseste. Ne dorim relatii profunde si o intimitatea aparte cu sotii si sotiile noastre, cu prietenii nostri si mai ales cu Dumnezeul nostru pentru ca am fost creati sa iubim, sa socializam, sa impartasim, sa radem, sa ne bucuram si sa putem sa fim noi insine in fiecare clipa. Insa cu toate acestea teama ne impiedica sa avem astfel de relatii. Teama ca poate nu suntem indejuns de buni, teama ca aceste lucruri ne vor distrage atentia de la scopurile pe care ni le-am fixat in viata. Teama de a ne increde in cineva.  Asa ca ne izolam tot mai mult.

Nu simtim ca ceva lipseste din vietile noastre? Ca sigur am fost creati pentru ceva mai mult si mai mare decat lucrurile pe care le experimentam in prezent? Si adevarul este ca aceste intrebari sunt legitime, de aceea nu ne dau pace. Dumnezeu ne-a creat pentru o lume perfecta, nu una distrusa si cazuta ca cea in care traim in prezent. Si vom avea parte de aceasta lume, cand Dumnezeu isi va sfarsi lucrarea pe care a inceput-o acum doua mii de ani prin Fiul Sau Isus. Insa pana atunci suntem inca captivi intr-o lume pentru care nu am fost creati. Stim ca lumea aceasta zace in cel rau, 1 Ioan 5:19. Satan are fraiele acestei lumi in mainile sale. El stie ca finalitatea lucrarii lui Isus presupune si disparitia lui definitiva din peisajul istorirei acestui univers. De aceea a intors cultura acestei lume impotriva noastra. S-a folosit de orice arma ca sa schimbe ordinea tuturor lucrurilor. A instaurat un nou set de valori bazat pe minciuna si inselatorie, pentru ca asta este el, tatal minciunii, Ioan 8:44. El stie ca daca ne descoperim adevarata identitate si ce am fost creati de Dumnezeu sa fim, vom dobandi si incredere, siguranta, bucurie, plinatate, importanta. Vom descoperi ceea ce Domnul Isus a promis, o viata din belsug. Mai mult decat atat, satan stie ca daca ne-am descoperi identitatea atunci am sti si ce impact am fost creati sa avem in aceasta lume. Si atunci putem sa devenim periculosi pentru el. Pana atunci nu reprezentam nici o ingrijorare pentru El. Sunt eu oare astazi un tepus in coasta lui Satan? Sunt un pericol pentru felul in care conduce aceasta lume? Asta am fost creat sa fiu. Insa minciunile lui sunt la tot pasul, in fiecare aspect al vietii si ne spun ceea ce ar trebui sa fim si pentru ce este important sa traim. Toate acestea pentru a ne tine departe de belsugul vietii langa Domnul Isus si ne ofera in schimb o lupta grea si apasatoare pentru supravietuire.

Asa ca iata-ne aici! Intr-o lume care tipa dupa restaurare, infruntand un dusman ticalos si aproape totul pare sa fie impotriva posibilitatii de a trai viata pentru care Dumnezeu ne-a creat. Dar de ce sa nu alegem sa luam aceasta situatie ca fiind provocarea de care avem atat de mare nevoie in viata noastra. Provocarea de a fi altfel, de a gandi altfel, de a trai altfel. Provocarea de a ne razvrati si de a lupta pentru ceea ce este al nostru, pentru ceea ce Dumnezeu ne-a daruit prin Isus Cristos, pentru o viata de belsug din toate punctele de vedere. Cum incepem acest proces de dobandire a ceea ce Domnul Isus ne-a promis? Prin predare. Cand il vom lasa pe Dumnezeu sa scrie povestea vietii noastre. Cand Mantuitorul a spus ca vrea ca ucenicii lui sa aiba viata si sa o aiba din belsug, s-a referit si la tine,si la mine. El nu ar fi promis niciodata ceva ce este imposibil de obtinut. De ce sa nu alegem sa fim alaturi de Isus acea gasca de razvratiti, de revolutionar, schimbatori de perceptii si mentalitati, care refuza sa mai accepte lumea asa cum este ea pentru ca stiu ca au fost creati ca sa schimbe aceasta lume. Cu siguranta ca nu va fi usor, dar va fi cu mult mai bine decat viata pe care o avem in prezent.

This entry was posted in Predici and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code