Cum recuparam terenul pierdut?

Iosua 8

Sa recuperezi ceva ce ai pierdut este adesea foarte greu. Sa revii intr-o partida de fotbal cand la pauza esti condus categoric este foarte greu, sa recuperezi ca student in cateva saptamani intreaga materie predata intr-un an, este foarte dificil, sa iti revii dupa o investitie proasta care te-a costat toate economiile este uneori aproape imposibil. Sa iti revii dupa un esec spiritual este deasemenea o foarte mare provocare. Multi credinciosi care au esuat la un moment dat in supunerea lor fata de Domnul, au continuat sa esueze pana cand in cele din urma au cazut.                                                                                                   Israelitii trebuiau sa recupereze terenul pierdut datorat nesupunerii si mandriei lor care a adus moartea a 3000 de oameni si batjocorirea numelui lui Dumnezeu. Am vazut lucrul acesta in capitolul sapte. Ce puteau sa faca pentru a putea recupera terenul pierdut? Ce putem sa facem noi cand suntem in aceeasi situatie. Ce facem, cand ca urmare a nesupunerii si increderii mai mari in propriile forte decat in Dumnezeu, ajungem sa experimentam esecul? Ce facem cand esuam in relatiile noastre, in plan financiar, in casnicie, in alegerile pe care le luam si experimentam gustul amar al infrangerii, durerea pierderii, frustrarea caderii si neputinta de a iesi din aceasta situatie.                                       In acest capitol al cartii Iosua invatam cum putem recupera terenul pierdut.

Sa ne intoarcem la planul initial al lui Dumnezeu si sa-l urmam, vs.1-29. In viata crestina cel mai bun lucru pe care il putem face atunci cand ne abatem de la planul lui Dumnezeu si experimentam esecul, este sa ne ne oprim, sa ne intoarcem in locul in care a inceput caderea si sa o luam de la inceput. Dar cum facem asta? Fara frica si fara descurajare.                                                                                                                                      Dupa esecul suferit pe campul de lupta poporul se temea sa isi continue campania de cucerire a Canaanului. Esecul a dus la o pierdere a increderii. Dar Dumnezeu si-a chemat poporul sa se intoarca cu inima la El si sa porneasca din nou la lupta cu credinta, nu cu teama. Atunci cand pacatuim, in inima noastra creste teama si lipsa de incredere. Doar intoarcerea la planul lui Dumnezeu va readuce manifestarea puterii sale in viata noastra si eliberarea de teama si neincredere.

Pierderea luptei de la Ai a avut un efect descurajator asupra poporului si misiunii lui de a lua in stapanire tara promisa. Poporul care fusese inaltat prin victoria de la Ierihon, era acum descurajat de infrangerea de la Ai. Dumnezeu le readuce aminte ca intoarcerea la planul Sau ii va conduce din nou spre biruinta. Instructiunile Lui sunt clare si precise. Tot poporul trebuia sa fie pregatit pentru lupta. Nimeni nu era lasat pe margine. Apoi ii duce in acelasi loc unde cunoscusera infrangerea datorita neascultarii, ca sa le arate ca urmand planul Lui vor obtine victoria. Asta este modul prin care Dumnezeu ne reda adesea increderea pierduta. Ne duce chiar in locul unde am esuat pentru ca eram departecu inima de El si ne arata cum impreuna cu El totul se schimba. Indiferent de esecurile noastre, putem sa experimentam biruinta atunci cand ne intoarcem si urmam planul initial al lui Dumnezeu.

Sa nu uitam sa ii aducem multumiri Domnului, vs.30-31. Iosua nu si-a condus poporul doar in lupta, ci si in inchinare. Victoria a fost imediat precedata de multumire. Iosua a construit un altar in cinstea Domnului, urmand exemplul predecesorului sau Moise ca pe un semn de recunostinta fata de Dumnezeu pentru victoria obtinuta. Ispita de a sarbatori dupa o mare realizare uitand cine a fost in spatele succesului nostru este foarte mare si periculoasa.                                                                                                                       Avem exemplul celor zece leprosi care au primit o noua sansa la viata. Noua dintre ei au uitat sa ii multumeasca Domnului pentru vindecarea primita. Cine este cel caruia I se cuvin multumiri pentru toate lucrurile? Cine este puterea, nadejdea, stanca, scutul, temelia si biruinta noastra? Cati au fost curatiti de lepra pacatului in orasul Sibiu in ultimii 25 de ani? Cati continua sa ii multumeasca in prezent lui Cristos pentru asta? Fiecare zi este un prilej prin care sa ii multumim Domnului pentru harul Sau nespus de mare,             1 Tesaloniceni 5:18.

Sa ne innoim angajamentul fata de Dumnezeu, vs.32-35. In mijlocul sarbatorii si al aducerii de jertfe, Iosua nu a uitat sa acorde atentia cuvenita Legii lui Dumnezeu. Iosua a scris pe pietre o copie a Legii date de Dumnezeu lui Moise si a citit-o in fata intregului popor. Acesta era un simbol al reinnoirii angajamentului lor fata de Dumnezeu. Vedem aceasta imagine de fiecare data in poporul lui Dumnezeu dupa ce au trecut prin experienta esecului.                                                                                                                                              Este aceasta o practica si in viata noastra in prezent? Cand realizam ca am esuat in ascultarea fata de Dumnezeu, exista o pocainta reala, o frangere a inimii insotita de o reinnoire a angajamentului si a credinciosiei fata de Cuvantul Sau?

Citind acest capitol trebuie sa vedem mai departe de idea de a recuperara terenul pierdut in plan fizic. Aici nu este vorba  vorba in primul rand despre cum a reusit Israelul sa cucereasca cetatea Ai dupa ce inainte esuase sa o faca. Cel mai important teren pierdut care a fost recuperat de poporul Israel a fost cel in plan spiritual, in relatia cu Dumnezeul lor. Intoarcerea la planul Sau pentru viata noastra, aducerea de multumii si reinnoirea angajamentului fata de Cuvantul Lui este singura modalitate prin care putem sa recuperam si noi terenul pierdut prin nesupunere in relatia cu Dumnezeul nostru. Altfel, instrainarea fata de El va creste tot mai mult pana cand din copii ai lui Dumnezeu vom ajunge pe nesimtite straini de Dumnezeu. Intoarcerea este posibila. Recuperarea terenului pierdut poate fi realizata. Sa urmam exemplul lui Israel din acest capitol cand avem nevoie sa facem lucrul acesta in relatia cu Dumnezeul nostru.

 

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code