Cum putem sa depasim obstacolele?  

Iosua 6

In acest capitol citim povestea caderii Ierihonului. Ajunsi  la portile acestei cetati, poporul lui Dumnezeu era pus in fata unei decizii foarte importante: fie isi continuau calatoria asa cum Dumnezeu le spunea si cu ajutorul Lui depaseau obstacolul Ierihon care la prima vedere parea de netrecut, continuandu-si marsul triumfal spre cucerirea tarii promise; fie alegeau calea sigurantei, multumindu-se cu putin. Fiecare dntre noi ajungem la un moment dat la aceasta rascruce de drumuri in viata noastra. Pe masura ce strabatem pustia acestei vieti pamantesti indreptandu-ne spre Canaanul ceresc, ne lovim de tot felul de obstacole, de ziduri ce par prea inalte, de usi inchise, de uriasi care ne inspaimanta. Insa prin Iosua, Dumnezeu ne invata cum sa depasim aceste obstacole cu ajutorul Lui.

Reusim sa depasim obstacolele comunicand cu Dumnezeu, vs.1-5. Urmatorul obstacol major pentru Iosua si poporul Israel se numea Ierihon. Fara cucerirea acestei cetati drumul catre primirea promisiunii lui Dumnezeu era blocat. Cum puteau insa sa cucereasca aceasta cetate? Cum puteau sa treaca de zidurile ei inalte si puternice?                 Unul dintre secrete a fost comunicarea pe care Iosua a avut-o cu Dumnezeu. Astfel, Dumnezeu i-a spus exact ceea ce are de facut, cum trebuie facut sic and trebuie facut ceea ce era nevoie pentru a cuceri Ierihonul.

O astfel de comunicare doreste Dumnezeu sa aiba si cu noi. O comunicare deschisa si sincera prin care sa ne ajute sa depasim provocarile ne ies inainte si care par imposibil de trecut. El trece impreuna cu noi peste acel obstacol, si pe masura ce facem asta, primim viziune, calauzire, putere, mangaiere si speranta de care avem atat de mare nevoie. Daca te afli in acest moment al vietii tale in fata unui zid si nu stii cum sa treci de el, Iosua ne spune sa nu incercam sa il cucerim singuri. Vom esua! Comunica cu Dumnezeu. Stabileste impreuna cu El planul de actiune inca de la inceput. Nu face asta doar ca ultima optiune dupa ce ai incercat din nou si din nou sa il treci singur si ai tot esuat. Nu face din Dumnezeu ultima solutie la rezolvarea problemei tale, ci lasa-l sa fie mereu prima alternativa pentru rezolvarea ei. Nu iti produce singur suferinta, frustrare si dezamagire incercand sa rezolvi de unul singur ceva ce doar Dumnezeu poate rezolva. Depasim obstacolele din viata noastra cand invatam sa comunicam cu Dumnezeu, asa cum un fiu comunica cu tatal lui.

Reusim sa depasim obstacolele conformandu-ne voii lui Dumnezeu, vs.6-7. Aflat in fata unui astfel de obstacol Iosua a fost indeajuns de intelept incat sa se comformeze planului lui Dumnezeu. Chiar daca sunt lucruri pe care cu siguranta nu le-a inteles pe deplin in felul in care Dumnezeu planuia sa doboare Ierihonul, el s-a comformat. Dumnezeu a putut sa ajute poporul sa depaseasca acel obstacol pentru ca Iosua a fost un om credincios si supus. Ei trebuiau sa inconjoare zidurile cetatii o data pe zi timp de sase zile fara sa faca altceva, iar in a saptea zi, preotii trebuiau sa sune din trambite si tot poporul sa strige aducandu-I lauda lui Dumnezeu. Apoi zidurile urmau sa cada sub mana lui Dumnezeu. Si asa s-a si intamplat, dupa cum citim in vs.16. Dar de cata credinciosie si supunere a fost nevoie din partea intregului popor ca sa urmeze un plan unic de cucerire a unei cetati. Sa urmeze o strategie de lupta care nu mai fusese aplicata vreodata in istorie si care este foarte probabil sa nu mai fie folosita niciodata. Sa te plimbi in jurul unei cetati timp de sase zile, iar in a saptea zi sa suni din trambite si sa strigi, iar zidurile sa fie daramate? Este nevoie de foarte, foarte multa credinta si supunere ca sa urmezi un astfel de plan. Comformarea lor a produs o minune extraordinara. Nu observam din partea poporului plangeri, barfe, razvratiri, atitudini negative sau necredinta. Au marsaluit in cerc zi dupa zi desi nu ma indoiesc ca incercau sa inteleaga cum ii va ajuta lucrul acesta sa cucereasca Ierihonul. Dar au continuat sa se comformeze. Supunerea a fost cheia depasirii obstacolului lor. Atunci cand acceptam fara rezerve planul lui Dumnezeu, si cand nu intelegem cum va functiona, si cand ni se pare o nebunie, o sa vedem cum actioneaza puterea lui Dumnezeu in viata noastra. Adesea copii lui Dumnezeu dau impresia ca totul in viata de credinta este negociabil, dar Dumnezeu ne cheama sa traim prin credinta si supunere.

Reusim sa depasim obstacolele traind prin credinta, vs.20-21.  Atunci vedem cum imposibilul devine posibilEra neobisnuit de normal sa crezi ca Dumnezeu putea face din ceva imposibil, ceva posibil.
Domnul Isus ne spune ca acelasi lucru il poate face Dumnezeu si astazi, Marcu 9:22-23, Marcu 10:27. La cuvantul lui Dumnezeu furtuna se opreste, apa iese din stanca, painea cade din cer, schilozii umbla, mortii invie si zidurile cad. Dumnezeu a vorbit si creatia a inceput sa se contureze. Cu un simplu cuvant din partea Lui, boala dispare, slujba de care am nevoie apare, barbatul potrivit vine,samd. Fiecare suntem supusi testului credintei. Uneori testul este mai usor alteori mai greu. Credem ca Dumnezeu ne va da copilul pentru care ne rugam de ani de zile sau nu? Credem ca ne va da sotul sau sotia de care avem nevoie in viata noastra sau nu? Credem ca ne va pune hrana pe masa? Credem ca ne va vindeca de boala de care suferim? Credem ca ne va da slujba potrivita pentru noi? Credem ca ne va aduce la viata casnicia care pare sa fi murit? Credem ca ne va aduce inapoi copilul care s-a ratacit? Este nevoie de un singur cuvant din gura lui Dumnezeu si tot ce parea imposibil, devine imediat posibil. Nu maine, ci imediat! Cand traim prin credinta imposibilul devine posibil.

Asa cad zidurile mari si puternice din viata noastra care par imposibil de cucerit. Adevarul este ca nu zidurile sunt problema. Nu obstacolele de care ne lovim sunt de fapt problema, ci noi oamenii suntem problema. Dumnezeu doreste sa ne arate puterea si suveranitatea Sa atunci cand zidurile apar in viata noastra, dar asteapta ca noi sa comunicam cu El sa ne supunem Lui si sa actionam prin credinta. Cand o facem, El se ocupa de ziduri, boala, frustrare, singuratate, familie, slujba, samd.

Secretul depasirii obstacolelor il regasim amintit si in Evrei 11:30. Avem nevoie sa ne aduce aminte ca nici un zid, obstacol, problema sau incercare nu este mai mare ca Dumnezeul nostru. Numai printr-o comunicare, credinta si supunere ca cea a poporului Israel la Ierihon ne va face si pe noi sa vedem minunile lui Dumnezeu si cu ajutorul Lui, sa trecem biruitori peste fiecare obstacol.

This entry was posted in Predici and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code