Studiu al cartii Rut – Voi atrage in viata mea oameni asemenea mie      

Rut 2

Cateva dintre familiile descrise in Biblie ne ilustreaza faptul ca acest principiu este adevarat. Tindem sa atragem in viata noastra oameni ca si noi. Sa ne gandim la Ahab si Izabela, un cuplu pacatos si corupt in comparatie cu Iosif si Maria, o familie evlavioasa si credincioasa. Deasemenea ne putem gandi la Anania si Safira in comparatie cu Isaac si Rebeca sau la Rut si Boaz in comparative cu Samson si Dalila. De cele mai multe ori oamenii atrag langa ei acele persoane care au convingeri morale asemanatoare cu ale lor. Persoanele materialiste se vor casatori cu oameni asemenea lor, cele egoistevor face la fel, cei mandri vor atrage langa ei oameni mandri, la fel cum cei dedicati si credinciosi lui Dumnezeu isi vor dori ca parteneri de viata oameni supusi si iubitori de Dumnezeu. O sa vedem astazi cateva caracteristici fundamentale ale caracterului lui Rut pe care le avea si Boaz ca sa intelegem ca fiecare tindem sa atragem in viata noastra oameni cu un caracter asemanator noua. O sa mai vedem din acest pasaj ca atunci cand noi suntem oamenii care Dumnezeu se asteapta sa fim, El ne va binecuvanta vietile cu acele persoane care sa ne completeze. Si o sa mai vorbim despre stalpii pe care se cladeste o familie binecuvantata.

  1. Primul pilon al unei familii binecuvantate este caracterul frumos.

Vedem cum contrar curentului din zilele noastre Rut a fost o femeie preocupata de parerea celor din jurul ei, 2:2,10,13. “Nu ma intereseaza parerea lui, nu ma intereseaza ceea ce spune, ceea ce crede, samd” este o atitudine des intalnita. Rut i-a cerut permisiunea lui Naomi ca sa mearga sa gaseasca mancare pentru ele. Desi nu era nevoie sa faca acest lucru, ea a considerat ca parerea lui Naomi este destul de importanta. Rut chiar dorea sa stie parerea lui Naomi. Iar felul in care ii tratam pe ceilalti spune multe despre caracterul nostru. Un caracter frumos atrage caractere frumoase. Rut era o o femeie cu initiativa (2:2); era muncitoare (2:7); era umila (2:10); era multumitoare (2:13); plina de compasiune (2:18). Toate aceste calitati si trasaturi frumoase de caracter le descoperim si la Boaz.

Rut a demonstrat deasemenea o dedicare autentica fata de Dumnezeu. Cuvintele ei din cap.1:16 nu au fost doar simple vorbe, iar Dumnezeul pe care il recunoscuse si in care se increzuse de curand a adus in calea ei un barbat cu un caracter asemenea ei. O alta femeie care se numea tot Rut a scris un poem pe care i l-a inchinat lui Dumnezeu, pe masura ce se ruga pentru un sot. Ea spunea astfel:

“Tatal meu si eu iti cer, asa cum toti copiii Tai o fac. Nu vreau un sot frumos, dar vreau sa fie evlavios. Sa nu fie el cel mai tare si nici unul prea inalt nu vreau. Nu am nevoie de un geniu si nici sa fie plin de bani. Vreau capul sa ii stea la cer o Doamne si ochii lui la fel; Sa fie mereu tare indiferent de ceea ce vine peste el. Si fa tu Doamne ca el sa fie un om cu character; Cu suflet bland si-a carui viata sa arate ca are un tel. Si cand el o sa vina Doamne, caci stiu ca va veni; Sa stiu ca el este acela ce Te-am rugat sa mi-l trimiti.”

Si Dumnezeu I l-a dat lui Ruth Bell pe Billy Graham, poate cel mai influent evanghelist al ultimului secol. Pe langa acestea Billy Graham era si un barbat aratos, inalt, puternic, instarit si inteligent. Cand calitatile pe care le cauti la omul pe care il doresti langa tine sunt cele care tin de caracterul si credinciosia lui fata de Dumnezeu, El va avea grija sa primesti cu mult mai mult decat ai cerut, cautat si asteptat. Asta este ceea ce vedem la Rut si Boaz, Rebeca si Isaac, Maria si Iosif, Aquila si Priscila, samd.

  1. Al doilea pilon al unei familii binecuvantate este respectul.

Rut ne arata ca respectul este solul unde dragostea adevarata infloreste. In ciuda statutului ei in societate si a starii financiare, Rut a stiut ca mai presus de acestea este respectul. Acest cuvant care descrie cel mai bine relatia celor doi. Il vedem pe tot cuprinsul capitolului doi si mai departe. Rut ii arata un respect deosebit lui Boaz si invers. Este de fapt un exemplu minunat a ceea ce inseamna respectul fata de aproapele tau, respectul unei femei fata de un barbat si al unui barbat fata de o femeie. Respectul este cheia care deschide inima unui barbat,

De aceea cu toate ca era o straina, vaduva si saraca, atitudinea lui Boaz fata de Rut a fost foarte frumoasa, vs.10. In loc sa ii critice conditia, el ii subliniaza calitatile, vs.11-12. Drept raspuns ea isi arata din nou aprecierea si recunostinta fata de Boaz in vs.13. Apoi Boaz o rasplateste cu politete, invitand-o sa manance impreuna cu el si oamenii lui, fiind chiar el cel care o serveste, vs.14. Bunatate lui Boaz fata de Naomi nu se opreste aici ci se extinde in a-I permite sa continue sa adune cat de mult grau poate ca sa duca acasa, vs.15-16. Boaz si Rut dau impresia ca joaca un joc de pingpong in ceea ce priveste respectul pe care si-l acorda reciproc.

  1. Al treilea pilon al unei familii binecuvantate este iubirea.

Dragostea dezinteresata scoate la iveala ceea ce este mai bun in ceilalti, vs,17-23. Ce diferenta vedem intre Naomi din 1:20 si cea din 2:20.Devotamentul, atitudinea si dragostea lui Rut au inceput sa vindece suferinta si amaraciunea lui Naomi. Schimbarea nu a avut loc peste noapte, dar rabdarea lui Rut a fost in cele din urma rasplatita. Rut era o femeie care emana prin tot ceea ce facea, dragoste. Ea isi iubise sotul pana in ultima clipa si acum continua sa isi arate dragostea fata de el prin felul in care avea grija de mama lui. Cand caracterul nostru este unul frumos, cladit pe lucrarea Duhului Sfant in inima noastra, cand in mod natural aratam respect fata de aproapele nostru chiar si atunci cand acesta nu face nimic deosebit ca sa il merite, dragostea infloreste in inima noastra. Prima roada a Duhului Sfant este dragostea. Dar dragostea nu este mai importanta ca ceilalti trei piloni pentru a te bucura de o familie fericita.

  1. Al patrulea pilon aluei familii binecuvantate este credinta in Dumnezeu.

Atunci cand noi suntem credinciosi fata de Dumnezeu, o sa vedem cum El isi pune in aplicare planul de a ne binecuvanta vietile. Nu este extraordinar faptul ca Rut a ajuns in Betleem chiar la momentul potrivit 1:22b. Planul lui Dumnezeu se implineste mereu la momentul potrivit cunoscut de El. Doua vaduve care aveau nevoie disperata de hrana ajung in Betleem chiar cand incepea seceratul orzului. Sa fie o simpla coincidenta ca Rut a intalnit acolo chiar omul potrivit, 2:1? Dumnezeu i-a intersectat destinul lui Rut cu omul care ii putea schimba total viata. Un barbat evlavios, cu renume si cu o stare materiala foarte buna care se numea Boaz. Vedem cum Dumnezeu lucreaza in felul acesta pe tot parcursul Scripturii ca sa aduca oamenii potriviti la timpul potrivit impreuna. Mai mult decat atat cat de minunat calauzeste Dumnezeu pasii lui Rut, care merge sa caute de mancare chiar in locul potrivit, 2:3. Ar trebui sa fim indeajuns de intelepti ca sa intelegem ca lucrurile nu se intampla prin coincidenta. Aceasta se numeste providenta, nu coincidenta. Asa cum femeii samaritence i-a fost dat sa intalneasca la momentul potrivit, omul potrivit, in locul potrivit. De ce? Ne spune textul din Ioan 4. Pentru ca Isus trebuia sa treaca prin Samaria. Pentru ca Dumnezeu este intotdeauna la lucru.                                                                                                                                                                                                             Ce coincidenta ca un astfel de barbat ca Boaz, nu era deja casatorit, nu? Cu siguranta ca era o partida pe cinste pentru cele mai multe dintre tinerele femei din Betleem si din intreaga regiune. Un barbat cu un statut important in societate, instarit financiar, puternic, sanatos si care mai presus de acestea era credincios, respectuos si avea un caracter frumos. Asta trebuie sa fie o invatatura pentru tine, cel care in prezent te indoiesti ca mai sunt astfel de barbati si femei singure.

Dumnezeu calauzeste pasii celor drepti care cauta sa traiasca placut inaintea Lui si le binecuvanteaza vietile cum nu s-ar fi asteptat niciodata. Daca uneori planurile nu ni se implinesc asa cum ne-am fi dorit este poate pentru ca nu cautam ceea ce ii este placut lui Dumnezeu, Iacov 4:3, 1 Ioan 5:14. El vrea sa ne punem ordine in viata a.i sa devenim lumini si sare pentru aceasta lume. Sa intelegem si sa credem ca El are pentru noi un plan infinit mai bun decat orice ne-am fi putut noi imagina. Sa fim cu bagare de seama la oamenii pe care ii atragem in viata noastra pentru ca ei spun multe despre cine suntem noi.

This entry was posted in Studiu Biblic. Bookmark the permalink.

One Response to Studiu al cartii Rut – Voi atrage in viata mea oameni asemenea mie      

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code