Studiu al cartii Rut -Povara si amaraciunea unei vieti sterpe 

Rut 1:6-22

Daca data trecuta ne-am concentrat atentia asupra lui Orpa si ne-am folosit de decizia ei de a o parasi pe Naomi pentru   a-i incadra pe aceia ce aleg sa plece in situatii de criza de langa familiile si relatiile lor, nerespectandu-si angajamentele. Astazi o sa privim la Naomi care la randul ei a ales sa plece. Ea a parasit poporul lui Dumnezeu si binecuvantarea prezentei Lui pentru un trai mai bun. Ca urmare a acestei hotararii a ajuns sa aiba o viata plina de amaraciune. Decizia ei ulterioara de a se intoarce in Betleem nu a avut nici o legatura cu Dumnezeu, cu dragostea pentru poporul ei sau cu credinta ei. Ea s-a intors acolo din acelasi motiv pentru care plecase cu mai bine de zece ani in urma, painea. Naomi a fost o femeie practica a carei preocupare principala a fost bunastarea si comfortul financiar. Cand in viata esti dispus sa iti sacrifici relatia cu Dumnezeu pentru un presupus trai mai buni, la un moment dat acest lucru iti va aduce dezamagire, frustrare, suferinta si amaraciune. Haideti sa ne concentram acum mai mult atentia asupra textului si sa incercam sa invatam din greselile ei.

1.Sa observam povara pe care Naomi o purta, 1:5-7. Nimeni nu poate spune ca Naomi nu avea motive mai mult decat intemeiate ca sa sufere. De aceea nu vreau sa minimalizez povara ei. Cu siguranta ca era coplesita de faptul ca in zece ani isi pierduse sotul, 1:5,copiii, 1:5, siguranta financiara, 1:21, statutul in societate, 1:19 si relatia cu Dumnezeu, 1:13.                                                                                                                                                                               Povara ei era foarte mare, de aceea cand a auzit ca in Israel este din nou paine, a decis sa se intoarca la Betleem. Insa motivul intoarcerii sale nu a fost unul de natura spirituala. Dar aceasta povara a dus-o pe Naomi inapoi unde ii era locul si de unde nu ar fi trebuit sa plece niciodata. Cand a ajuns din nou in mijlocul poporului lui Dumnezeu care traia dupa legea Sa, Naomi a avut ocazia sa isi refaca viata.                                                                                         Dumnezeu ingaduie astfel de poveri in viata noastra cu scopul de a ne intoarce la El. Pentru ca omul sa inteleaga ca acolo unde El nu este, nici binecuvantare nu este. Fara Dumnezeu in viata ta trebuie sa porti singur poverile acestei vieti.

2.Sa observam amaraciunea pe care Naomi o purta, 1:13,20,21. Suferinta emotionala daca nu este tratata poate sa otravesca chiar si inima celui mai puternic crestin. Ei pot zambi si etala o aparenta fericita, dar in adancul inimilor lor poarta o mare amaraciune. Aceasta amaraciune afecteaza in cele din urma fiecare relatie pe care o au.                                               Naomi recunoaste in vs.20a ca poarta o mare amaraciune in inima ei. Cea a carei nume, “Naomi” insemna “cea placuta” cere sa fie acum numita “Mara” care in traducere inseamna “amara”.

Oamenii care poarta amaraciune in inima lor tind sa ii acuze pe altii pentru problemele lor. Desi poate parea ca suntem insensibili fata de incercarile ei, as vrea sa intelegem exact care a fost sursa principala a problemelor ei. Cand ea si sotul ei au hotarat sa mearga in Moab, ei au parasit binecuvantarea lui Dumnezeu. Au parasit poporul care il cunostea pe Dumnezeu, care se inchina lui Dumnezeu si care cunostea legea lui Dumnezeu. Apoi ei au ingadit fiilor lor sa se casatoreasca cu femei straine, lucru interzis de Dumnezeu poporului Sau . Iar zece ani mai tarziu cand de fapt nu face decat sa culeaga roadele a ceeace a semanat, Naomi il acuza pe Dumnezeu pentru suferinta ei, Galateni 6:7-8.                         Numele folosit de ea aici, El Shaddai care inseamna Dumnezeul atotputernic, sugereaza faptul ca Cel care este suveran peste toate lucrurile, a decis sa ii ia sprijinul si bucuria vietii. De obicei oamenii dau vina pe Dumnezeu fie pentru ca le este cel mai la indemana, fie pentru ca se asteptau ca in ciuda nesupunerii lor, Dumnezeu sa treaca cu vederea si sa le rezolve imediat problemele cu care se confrunta. Omul alege cu bunastiinta sa traiasca impotriva poruncii lui Dumnezeu, iar cand planurile nu li se implinesc, Dumnezeu este vinovatul suferintelor lor.

Oamenii care poarta amaraciune in inima lor tind sa isi descarce nervii pe ceilalti. Oamenii amari sunt critici, insensibili si negativisti si rareori le pasa de cei pe care ii ranesc. Sa obervam cum se manifesta amaraciunea lui Naomi: a oferit sfaturi proaste, vs.8; a fost insensibila fata de suferinta pe care o simteau Orpa si Naomi, vs.12-15; le-a indemnat pe Rut si Orpa sa fie la fel de lumesti precum devenise ea, vs.15; nu a apreciat deloc relatia ei cu Rut, vs.21.

Dar Dumnezeul pe care ea il acuza de toate problemele ei, lucra ca sa umple golul din viata ei si revina de la Mara la Naomi, folosindu-se chiar de Rut pe care ea o gonise pentru a face acest lucru. Vindecarea dureaza, dar langa Dumnezeu putem fi siguri ca o sa vina. In ciuda necazurilor si problemelor ei, cea mai mare nevoie a lui Naomi era sa se apropie din nou cu inima de Dumnezeu. Avea nevoie sa se intoarca, sa se pocaiasca. Viata ei urma sa se schimbe dramatic dupa ce  s-a intors acasa in mijlocul poporului lui Dumnezeu.

Cuvintele cheie al cap.1 sunt “plecat” si “intoarcere”. In prima parte se repeta verbul “a pleca” cud erivatele lui, iar in a doua apare de sase ori cuvantul intoarcere sau un derivat al acestuia este mentionat (vs.7,8,11,12,15,22). Acest lucru nu este deloc intamplator, el indicand nevoia de pocainta si posibilitatea ca cineva sa isi restaureze relatia cu Dumnezeu.

Ex: O femeie care a trait in Anglia ajunsese sa fie plina de amaraciune. Era foarte bolnava si suferinta o impietrise, facand-o sa strige: “daca Dumnezeu m-ar iubi, nu s-ar purta astfel cu mine.” Un pastor elvetian dorind sa o ajute a mers sa o viziteze pe femeie. In timpul cinei, femeie si-a pierdut cumpatul si a rabufnit strigand impotriva lui Dumnezeu si a propriei familii. Intreaga familie stanjenita de cuvintele ei, a parasit camera unde mancau. Cu ea a mai ramas doar pastorul care o privea din capatul mesei. Dupa cateva secunde el ii spune: “Te-ai saturat si tu de tine, nu-I asa? Te agati de ura si mania din tine pentru ca nu ai nimic altceva de care sa te agati. De aceea esti plina de amaraciune si resentimente.” “Exista vindecare de asa ceva?” l-a intrebat femeia? “Da, este chiar credinta in Cel pe care Il respingi!” Pornind de la aceste cuvinte cei doi au continuat sa vorbeasca si pe masura ce vorbeau inima femeii a inceput sa se inmoaie, si la un moment dat a intrebat: “Ce trebuie sa fac ca sa am si eu in viata mea pacea si bucuria pe care tu le ai?” “Sa te intorci asa cum esti in pocainta la Dumnezeu!” “Asa cum sunt?” a intrebat femeia? “Da! Exact asa cum esti, El te primeste!” Femeia a venit la Dumnezeu asa cum era, cu mania, amaraciunea, luptele, temerile si rusinea ei si din acea zi totul s-a schimbat in viata ei. Ea a spus ca versetul cheie al schimbarii sale a fost cel din Ioan 6:37. Peste cativa ani aceasta femeie a scris unul dintre cele mai frumoase si cunoscute cantece prin care cineva este invitat sa vina la Dumnezeu. Cantecul se numeste “Just as I am”, “Asa cum sunt” iar numele femeii este Charlotte Elliott.

Nesupunerea fata de legea lui Dumnezeu si parasirea poporului Sau usuca sufletul unui om. Ii impietreste inima si o umple de amaraciune, intristare, rautate si manie. Adesea il impovareaza atat de mult pe om incat acesta fie vrea ca si ceilalti sa se simta ca el, fie isi spune ca viata nu mai merita traita. Lectia pe care o invatam de la Naomi este ca indiferent de cat de grele ar putea fi imprejurarile in care ne gasim in aceasta viata, locul cel mai sigur ramane langa Dumnezeu. Viata mai buna din Moab este doar o inselaciune care in cele din urma ne va aduce multa suferinta si regrete despartindu-ne de Dumnezeu, adevarata sursa de bucurie, nadejde si pace din viata noastra. Viata este grea in familie? Ramai langa Dumnezeu! Viata este grea la slujba? Ramai langa Dumnezeu! Viata te supune la tot felul de incercari? Ramai langa Dumnezeu! Acela este singurul loc de unde vine izbavirea.

 

 

This entry was posted in Studiu Biblic. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code