Rut 1
Traim intr-o lume care se dezintegreaza, iar relatiile nu fac exceptie. Divortul a ajuns sa fie o optiune cu care incepe fiecare casnicie. Pentru oameni cuvintele Scripturii din Maleahi 2:16 in care se spune clar si raspicat ca Dumnezeu uraste divortul, nu mai au nici o importanta. Daca nevoile mele nu mai sunt intrunite atunci sunt liber sa plec. In cartea lui Rut citim despre trei femei care ne descriu modul in care oamenii tind sa raspunda atunci cand in familia intervine o criza majora. O sa examinam azi si in saptamanile urmatoare deciziile si valoarea pe care fiecare au dat-o angajamentelor facute. Astazi o sa ne concentram atentia asupra lui Orpa. Ea a fost una dintre cele doua nurori ale lui Naomi si o sa ma folosesc de exemplul ei pentru a descrie categoria oamenilor care atunci cand criza loveste familia, decid sa plece si sa isi caute fericirea in alta parte. Orpa tocmai isi pierduse sotul , iar soacra ei ii spune sa plece, sa o lase si sa isi vada de viata ei. Oferindu-i-se aceasta alternativa usoara de a iesi din relatia de familie pe care o avusese de atatia ani, Orpa decide sa plece. Motto-ul acestei categorii de oameni este: “daca lucrurile nu mai merg asa cum imi doresc, atunci sunt indreptatit sa plec.” De ce au atat de multi oameni astazi aceasta atitudine fata de Dumnezeu, casnicie, copii si relatii in general? Prin ceea ce voi spune nu intentionez in nici un fel sa o judec sau sa o critic pe Orpa. Doar ma voi folosi de hotararea ei de a pleca de langa Naomi pentru a descrie o categorie importanta de oameni din zilele noastre si pentru a vedea posibilele motive care imping pe cineva sa isi paraseasca angajamentele facute.
Ca cei mai multi oameni care se incadreaza in categoria celor ce aleg sa plece, Orpa a avut doua motive solide pentru a face asta: Posibila implinire a asteptarilor neimplinite. Fiecare om intra intr-o relatie cu asteptari ulterioare. Cand acele asteptari si nevoi fizice, emotionale, financiare nu sunt implinite, intervine frustrarea si tensiunea. Orpa avea si ea asteptarile ei de la casnicia cu fiul lui Naomi, asa cum toti oameni au. Asteptari cum ar fi:
Paradisul conjugal, 1:4-5. Este foarte probabil ca ea sa isi fi petrecut cea mai mare parte a casniciei, ingrijind un sot bolnav. Cu siguranta ca nu aceastea erau asteptarile ei atunci cand s-a casatorit. Nimeni nu intra intr-o relatie asteptandu-se doar sa daruiasca, fara sa primeasca. Sa ai grija zi de zi de o persoana bolnava este o sarcina foarte grea. Indiferent de cat de mult iti iubesti sotul, starea lui proasta de sanatate reprezinta o mare povara. Un sot bolnav nu iti poate acoperi nevoile fizice, emotionale si financiare. Si asteptarile pe care le aveai cand te-ai casatorit cu el sunt spulberate.
Bucuria maternala. In cultura in care ei traiau, copiii erau considerati cea mai mare binecuvantare a unei familii si implinirea suprema a unei femei. Daca nu puteai sa ai copii atunci se considera ca erai fie blestemata, fie o foarte mare pacatoasa. Orpa nu a experimentat bucuria de a fi mama si acest lucru a avut cu siguranta un rol important in decizia ei de a pleca. Acelasi lucru se intampla si cu multe familii din zilele noastre. Cand partenerul de viata nu ii poate oferi un copil, atunci cauta sa isi implineasca aceasta nevoie in alta parte.
Siguranta financiara, 1:19. Inainte ca boala si moartea sa patrunda in familia ei, situatia lor financiara era una comfortabila. Asa cum Naomi spune la intoarcerea ei in Ierusalim, cand plecase de acolo avea de toate. Cand se casatorise cu Fiul lui Naomi, Orpa avusese o siguranta financiara. Insa dupa ce toti barbatii casei mureau, vaduvele erau nevoite sa vanda tot ce aveau ca sa poata supravietui. Cate familii nu se despart astazi din cauza banilor? Multe dintre eles-au si intemeiat avand ca motivatie banii? Dar ce faci cand acestia nu mai sunt? Daca banii au fost un motiv principal in alegerea ta de a te casatori cu cineva, atunci casnicia nu va supravietui testului crizei financiare.
Posibilitatea unui viitor sot, 1:9. Naomi le-a indemnat pe nurorile ei sa mearga si sa isi caute alti soti, iar pentru Orpa acest lucru reprezenta sansa unui nou inceput. Sansa ca asteptarile ei sa fie in sfarsit implinite. Orpa nu a avut parte de nici unul dintre aceste lucruri atat de importante intr-o casnicie. Cu siguranta ca aceste lucruri au cantarit decisiv in hotararea ei de a pleca in cele din urma. Dar ce alte lucruri au mai contribuit la plecarea Orpei? Ce ii putea oferi lui Orpa viata langa o batrana vaduva ca Naomi? O viata in care urma sa munceasca din greu pentru hrana sa, fiind adesea la mila celorlalti. Orpa a plecat pentru ca I s-a oferit posibilitatea sa plece.Lacrmile ei insa marturisesc impotriva ei. Ea a imbratisat atitudinea celor multi care spune: “Te iubesc, dar…”
Astazi auzim barbati si femei care incearca sa isi justifice parasirea familiilor spunand: “am dreptul sa fiu fericit” Ba unii chiar spun: “Dumnezeu vrea ca eu sa fiu fericit” asa ca trebuie sa plec dintr-o relatie care nu ma mai face fericit. Daca adaugam la aceasta si deja binecunoscuta scuza, “toti fac la fel”, atunci considera ca au toate motivele pentru a putea pleca. Dar trebuie sa tinem cont de faptul ca ceea ce este legal si ceea ce este moral sunt doua lucruri diferite. Cu exceptia adulterului sau abuzului repetat,pentru Dumnezeu casnicia este valabila “pana cand moartea ne va desparti”. Divortul este legal, dar daca nu survine ca urmare a unuia dintre cazurile descrise mai sus, atunci divortul este pacat.
Orpa ii descrie pe cei care decid sa plece pentru a-si cauta fericirea in alta parte. Pe cei care renunta la o relatie cand circumstantele sunt grele. Pe aceia pentru care o casnicie buna trebuie sa fie o casnicie fericita. Dar “fericita” este un cuvant ce poate fi inselator. Pentru multi fericirea consta doar in avea parte de experiente bune si pozitive fara nimic rau. Si acest lucru este adevarat. Dar fericirea adevarata implica mai mult decat lucruri bune. Exista o fericire ce include atat experientele bune cat si pe cele rele. Aceasta forma profunda a fericirii face ca portiile de suferinta sa isi gaseasca locul potrivit printre placerile si bucuriile vietii, facand din noi oameni de calitate, maturi si intelepti. Si avand in vedere ca unele experiente negative sunt inevitabile pentru fiecare, acceptarea acestei forme de fericire este o dovada de intelepciune.