Studiu al cartii lui Rut – O viata evlavioasa lasa intotdeauna in urma o mostenire frumoasa    

Rut 4:18-22

Azi o sa vorbim despre mostenirea lasata in urma lor de Rut si Boaz si o sa vedem ca exista o legatura directa intre valorile dupa care alegem sa ne traim viata si mostenirea pe care o lasam in urma noastra. O mostenire frumoasa este consecinta unor angajamente serioase pastrate cu credinciosie.

Te voi iubi indiferent de ceea ce se va intampla, 4:1-10. Azi traim intr-o lume a risipei. O lume care prefera sa arunce si  sa cumpere ceva nou fara ca macar sa mai sa incerce sa repare. Ceva ce a fost candva minunat il facem sa devina banal si obisnuit desconsiderandu-l si depreciindu-l. Cautam ceva sau pe cineva nou care sa ne entuziasmeze. Adevarul este ca in timp frumusetea fizica incepe sa paleasca, parul sa albeasca, sanatatea sa ne paraseasca, dar cu toate acestea sa putem spune, “te iubesc indiferent de ceea ce se intampla.”

Te voi iubi indiferent de trecutul tau. Boaz a fost gata sa se casatoreasca cu Rut in ciuda trecutului ei.Ea era o straina care toata viata se inchinase la idoli care mai de care mai ciudati. Fiecare om are un trecut si daca nu suntem gata sa lasam trecutul in urma si sa ne concentram pe prezent si pe ceea ce viitorul ne poate oferi nu ne vom putea bucura nici de unul, nici de celalalt.                                                                                                                               Te voi iubi indiferent de problemele cu care ne vom confrunta. Ce fel de probleme putem intampina intr-o relatie: probleme de comunicare, probleme in ceea ce privesc asteptarile pe care le avem unul de la celalalt, probleme financiare, probleme de sanatate, samd.                                                                                                                                                                                 Exemplu:  Cand o fiica a intrat in casa parintilor ei, si-a vazut tatal batran in genunchi incercand sa ii puna sotiei sale foarte bolnave ciorapi in picioare. Fiica a fugit repede sa il ajute, dar tatal i-a spus atunci. Nu este nevoie sa ma auti. Sa o slujesc astfel pe mama ta este cea mai mare onoare pe care o simt.Asta inseamna sa traiesti ca sa lasi o mostenire in urma ta.

Voi umbla cu Dumnezeu si voi fi un exemplu de credinciosie, 4:11-12. Viata lui Boaz a fost concentrata asupra lui Dumnezeu. El avea o reputatie in Betleem fata de toti care il cunosteau, era un om cu o credinta profunda. Genul de barbat care putea sa spuna fara rezerve celorlalti ca pot sa calce pe urmele lui. Daca studiem cu atentia viata lui vom vedea ca Boaz a urmat calea credintei pe care Moise a poruncit-o in Deuteronom 6:4-9.

Sa ne aducem aminte cum Avraam a mintit de doua ori in ceea ce o priveste pe sotia lui Sara de teama, Geneza 12,20. Ce vedem apoi in familia sa? Care este mostenirea lasata? Fiul lui Isaac minte deasemenea cu privire la identitatea sotiei sale din acelasi motiv ca si tatal sau, Geneza 26:7. Iar nepotul lui Iacov continua traditia minciunii in familie, cand isi inseala tatal ca sa obtina binecuvantarea ce i se cuvenea fratelui sau. Mostenirea pe care o lasam in urma va depinde de exemplul de credinciosie pe care il dam.

Daca observam, textul spune ca nu Boaz este cel numit de femei, rascuparatorul lui Naomi, ci fiul lui Obed. Cu alte cuvinte Naomi avea nevoie sa fie rascumparata dupa anii de ratacire traiti departe de Dumnezeu si de poporul Sau, iar aceasta rascumparare a venit prin Obed, rodul dragostei si mostenirea lasata in urma lor de Boaz si Rut. Dar ceea ce este extraordinar este ca de mostenirea frumoasa a lui Rut si Boaz nu a beneficiat doar Naomi. Peste generatii un alt copil s-a nascut ca urmare a mostenirii lasate de ei ca sa aduca rascumparare pentru toti oamenii, Isus Cristos.

Tipul de viata pe care vom alege sa il traim va hotara ce fel de mostenire vom lasa in urma noastra, cum isi vor aduce aminte oamenii de noi, ce va ramane dupa ce noi vom pleca de pe acest pamant si cel mai important, ce anume din viata noastra va fi amintit in vesnicie? Doar o viata evlavioasa va lasa in urma o mostenire frumoasa.

This entry was posted in Studiu Biblic and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code