Stduiu al cartii Rut – Cand totul in jur pare ca se prabuseste continua sa lupti 

Rut 1:9-21

Am vazut pana acum doua dintre caile pe care cineva le poate urma cand circumstantele vietii se schimba in mod dramatic in rauintr-o relatie. Cei care asemenea lui Orpa, aleg sa plece si sa isi caute fericirea in alta parte; cei asemenea lui Naomi care raman intr-o relatie mai degraba din nevoie si interes si nu din dragoste si angajament. Astazi o sa vorbim despre cei asemenea lui Rut care lupta cu orice pret pentru a mentine o relatie si pentru a-si onora angajamentele.

Rut ne arata ce inseamna sa traiesti intr-un mod responsabil, 1:9-10, 14. Intr-o vreme a iresponsabilitatii, Rut ne ofera un exemplu despre ceea ce inseamna sa traiesti responsabil. Cand I s-a dat ocazia sa isi refaca viata in alta parte, ea a decis sa ramana. Cu siguranta ca avea respect si dragoste pentru Naomi, dar mai presus de acestea ea vedea totul ca pe o responsabilitate de a-si implini legamantul. Rut a demonstrat cat de profunda poate fi dedicarea unei persoane pentru familia ei. Ea ne ilustreaza atitudinea responsabila pe care oamenii ar trebui sa o aiba intr-o relatie indiferent de problemele cu care aceasta se confrunta. Responsabilitatea a fost o trasatura fundamentala a caracterului lui Rut. Acest lucru ne arata ce fel de sotie, nora, mama, prietena, angajata si credincioasa putea ea sa fie.                                                                                                                                                           Atat de multi oameni trateaza cu superficialitate angajamentele dintr-o relatie. Cand circumstantele nu sunt favorabile renunta fara regrete si merg mai departe. Sa ramai cand totul iti spune ca cel mai bine este sa pleci, demonstreaza integritate si caracter.

Rut a facut un angajament fara rezerve, 1:16-17. In versetul 14 ea isi exprima dorinta de a avea grija de Naomi, iar in vs.16-17 isi arata fermitatea deciziei luate. Este unul dintre cele mai frumoase exemple din Biblie ale unui angajament luat de cineva. Profunzimea, fermitatea si simplitatea cuvintelor ei ne reamintesc tipul de angajament autentic  pe care Dumnezeu doreste sa il avem si noi in relatiile noastre. De cate ori nu isi ia astazi oamenii diverse angajamente, insa pe cat de mari le sunt promisiunile pe atat de mari le sunt si esecurile.

Angajamentul ei avea cu un pret, vs.16. Rut a fost dispusa sa plateasca pretul viitorul ei. Putea sa fie eliberata de responsabilitatea de a o ingriji pe Naomi. Probabil ca atunci cand sotul ei murise, Rut nu avea mai mult de 30 de ani. Dar a riscat sa nu se mai recasatoreasca, sa nu aiba vreodata copii, ca sa ramana langa Naomi. A ales sa ramana in acea relatie fara sa aiba promisiunea unui viitor.                                                                                                                                                          Pe langa pretul viitorului ei, Rut a platit si pretul renuntarii la tot ceea ce ii era familiar. Stim cat de greu ne este sa lasam lucruruile cu care suntem obisnuiti, fie ca vorbimd e tara noastra, de casa noastra, de slujba pe care o avem, de hobbyurile noastre, samd. Rut si-a aratat disponibilitatea de a-si parasi casa, tara, obiceiurile, toate lucrurile cu care era familiarizata si chiar si dumnezeii, pentru a ramane langa Naomi. Cum urma ea sa se adapteze intr-o tara noua, cu obiceiuri noi, cu legi noi si cu un alt Dumnezeu la care se inchinau?                                                                                                                                                 Rut a mai platit un pret imens cand a ales sa ramana langa Naomi. Ea a renuntat la credinta ei. Si bineinteles ca asta a fost cea mai mare binecuvantare a vietii sale, dar ea nu stia lucrul acesta. Nu este usor sa renunti la religia in care te-ai nascut, pe care ai mostenit-o de la stramosii tai si sa te convertesti, recunoscandu-l pe Iehova ca singurul Dumnezeu adevarat.                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Angajamentul lui Rut nu a fost unul facut cu jumatate de inima si s-a dovedit a nu fi nici unul facut intr-un moment de exuberanta, ci a fost un angajament facut fara rezerve care desi a costat-o nespus de mult la inceput, a recompensat-o cu nespus mai mult la urma.

Angajamentul ei era pe termen lung, vs.17a. Am vazut cum oamenii si-au luat angajamente de-a lungul timpului dar le-au abandonat dupa cateva luni, sau ani. Pentru Rut angajamentul de a ramane langa Naomi era unul care avea ca finalitate moartea.         “Un tanar intra intr-un studio foto cu o poza intr-o rama si ii cere celui de acolo sa ii faca o copie a pozei. Fotograful scoate poza din rama si observa ca pe spatele ei era scris un mesaj: “Dragul meu Tom, te iubesc cu toata inima mea. Te iubesc mai mult cu fiecare zi care trece si te voi iubi intotdeauna. Sunt a ta pe vesnicie. Semnat, Diana! P.S. Daca vreaodata o sa ne despartim, sa stii ca vreau poza inapoi!”

Nu aceasta a fost atitudinea lui Rut. Ea nu si-a luat angajamente care erau valabile doar in circumstante placute si pozitive. Atitudinea ei a fost: “daca lucrurile nu o sa mai mearga, atunci o sa imi dau toata silinta sa le fac sa mearga din nou.” Pentru acest lucru este nevoie bineinteles de credinciosie. Credinciosia este liantul care tine relatiile unite in ciuda greutatilor si incercarilor.

Angajamentul ei era sacru, vs.17b. Angajamentul lui Rut nu a fost doar fata de Naomi, ci si fata de Dumnezeu. Asta este ceea ce uita oamenii. Ca pentru angajamentele pe care si le i-a nu sunt responsabili doar inaintea oamenilor ci mai ales inaintea lui Dumnezeu, Eclesiastul 5:4-7. Matei 19:4-6, Matei 5:37. Invocand numele lui Dumnezeu, Rut si-a desavarsit si pecetluit angajamentul. Angajamentul ei era unul fizic, emotional si spiritual. Era un angajament facut fara rezerve.

Rut si-a demonstrat angajamentul nu doar prin cuvinte convingatoare, ci si prin fapte concrete, 1:18-22. Rut a demonstrat ce valoare are pentru ea legamantul facut. A parasit Moabul si a mers cu Naomi la Betleem desi Naomi nu a apreciat la adevarata lui valoare angajamentul lui Rut, vs.21. Insa Rut si-a tinut angajamentul indiferent de comportamentul, atitudinea sau cuvintele lui Naomi.

Aceasta este atitudinea pe care Dumnezeu se asteapta sa o avem si noi fata de angajamentele luate. Sa nu plecam atunci cand circumstantele se schimba fata de momentul in care ne-am luat angajamentul; sa nu ne luam angajamente doar pentru a ne acoperi diverse nevoi, ci sa aratam acestei lumi ce inseamna sa traiesti responsabil prin angajamente facute fara rezerve si implinite nu doar prin cuvinte convingatoare dar si prin fapte concrete. Sa urmam acest frumos exemplu al lui Rut pe care Scriptura ni-l ofera si sa aratam aceeasi credinciosie ca si ea. Si saptamana viitoare vom vedea ca atunci cand noi suntem credinciosi fata de Dumnezeu, Dumnezeu ne binecuvanteaza cum nici nu ne putem inchipui.

This entry was posted in Studiu Biblic. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code