Un studiu din cartea Ieremia
1.Omul de care Dumnezeu se foloseste nu cauta scuze, Ieremia 1:4-19
2.Omul de care Dumnezeu se foloseste are inima franta, Ieremia 8:4-13, 18; 9:1
3.Omul de care Dumnezeu se foloseste infrunta cu credinta descurajarea, Ieremia 20:1-13
4.Omul de care Dumnezeu se foloseste persevereaza in supunere, Ieremia 37:11-17; 38:4-6, 14-18.
Omul de care Dumnezeu se foloseste nu mai cauta scuze Ieremia 1:4-19
Trebuie sa recunoastem ca adesea suntem inzestrati cu arta de a gasi scuze pentru orice nu vrem sa facem, nu-i asa? Nu am inteles, nu stiu cum, nu am cu ce, nu am vazut, nu am avut timp, e prea greu, e prea mult, am fost prea ocupat, samd. Cate scuze nu gasim atunci cand nu vrem sa facem un lucru anume? Sunt scuze pe care le folosim uneori si pentru a nu ne supune poruncilor lui Dumnezeu. Lucrarea este prea grea, nu am darul potrivit, nu este momentul potrivit, mesajul lui Dumnezeu deranjeaza, o sa fac asta dar mai tarziu.
Cineva a spus: “scuzele reprezinta unealta incompetentului si a lenesului”. Altcineva zice altfel:”Cel ce se scuza, se acuza.” Ieremia avea tot arsenalul de scuze pregatit atunci cand Dumnezeu l-a chemat sa slujeasca ca profet. Scuzele lui sunt adesea si scuzele noastre pentru a nu raspunde poruncilor lui Dumnezeu care ne cheama la slujire. O sa vorbim astazi despre scuzele lui Ieremia in care sunt convins ca ne vom regasi si noi pentru a intelege ca daca ne dorim ca viata noastra sa aiba ecou si in vesnicie, atunci trebuie sa terminam cu scuzele. Daca nu o vom face atunci ii vom frange inima celui ce ne iubeste neconditionat si care ne-a oferit totul fara nici o plata. Dar in mod inevitabil vom experimenta si disciplinarea si judecata lui Dumnezeu. Haideti sa luam pe rand scuzele lui Ieremia si sa invatam din ele lectiile de care avem nevoie.
Scuza: Lucrarea este prea grea 1:5. Ieremia a fost chemat sa fie profet, nu preot ca tatal si bunicul lui. Profetul era un reprezentant autorizat si ales direct de Dumnezeu sa vorbeasca oamenilor in numele Lui. Adesea cand ne gandim la profeti, ne gandim la oameni care pot sa prezica ceva ce se va intampla in viitor. Profetul este insa si acela care spune mesaje pentru prezent, dar care au consecinte si in viitor. El dezvaluia pacatul oamenilor si ii indemna sa se pocaiasca sau vor cunoaste mania lui Dumnezeu.
Sa fii profet era o sarcina mult mai grea decat preotia. Sarcinile preotului erau predictibile. Tot ceea ce avea de facut era scris in Lege. Profetul in schimb nu stia niciodata ce sarcina ii va da Dumnezeu de la o zi la alta. Preotul lucra in mod desosebit pentru a pastra ceea ce s-a dat de facut in trecut. Profetul lucra pentru a schimba prezentul ca lumea sa aiba un viitor. Preotii se ocupau de lucrari exterioare: ritualuri, jertfe, arderi de tot, in timp ce profetul lucra pentru a schimba inimi. La preoti veneau oamenii care stiau ca au nevoi spirituale in timp ce profetii trebuiau sa mearga la oameni care cel mai adesea nu isi vedeau nevoia si erau de multe ori respinsi datorita mesajului lor. Preotii erau alesi doar dintr-o anumita semintie si se bucurau automat de autoritate si respect in timp de profetii puteau sa se ridice din orice trib sau semintie, dar trebuiau sa isi dovedeasca chemarea divina si astfel sa isi castige autoritatea si respectul. Preotii primeau bunuri si sustinere financiara in timp ce profetii nu aveau nici un venit garantat,cu exceptia promisiunii lui Dumnezeu ca va fi cu ei Poate ca ar fi preferat si Ieremia sa fie preot, sau sa I se incredinteze alta lucrare, pentru ca lucrarea de profet era una foarte grea. Acelasi lucru poate il simtim si noi uneori. Dar nu noi alegem ce suntem chemati sa facem, ci Dumnezeu ne alege sa facem ceva anume.
Promisiunea: Daca Dumnezeu ne-a ales pentru o anumita lucrare atunci ne va da si resursele sa o facem, 1:5. Dumnezeu l-a cunoscut pe Ieremia, l-a ales pe Ieremia si l-a desemnat pe Ieremia pentru o lucrare. Acest lucru ne arata ca viata noastra are un scop clar si precis. Eu sunt cunoscut de Dumnezeu, sunt ales de El si insarcinat de El sa fac o anumita lucrare. Cand intelegem viata in felul acesta, atunci putem renunta la scuza: “ceea ce imi cere mie Dumnezeu sa fac este prea greu.” Pentru ca Dumnezeu ne da o data cu lucrarea si resursele de a o putea implini. Asemenea lui Ieremia trebuie prin credinta sa acceptam ca viitorul nu ne apartine. Noi suntem ai lui Dumnezeu si El are un plan si un scop pentru vietile noastre. Intr-o anumita masura fiecare suntem profeti ai lui Dumnezeu, pentru ca ni s-a incredintat un mesaj de pocainta pentru prezent care are consecinte in viitor; am fost chemati indiferent de rasa, educatie, sex sau statut social; noi am fost trimisi sa mergem la oameni, nu sa asteptam ca oamenii sa vina la noi. Este aceasta lucrare grea? Da! Este insa prea grea ca eu sa pot sa o fac? Nu!
Scuza: Nu am darul potrivit 1:6a. Ieremia nu considera ca are darul de a le vorbi oamenilor, o scuza care a fost folosita inaintea sa si de Moise, Exod 4:10. Si eu sunt convins ca atunci cand au auzit ca sunt chemat sa vorbesc in numele Domnului, multi dintre cei ce ma cunosteau, inclusiv dintre cei din familia mea au crezut ca s-a facut o mare greseala propunandu-mi-se acest lucru. Oare cate voci nu au dezaprobat decizia mea de a ma muta la Cluj sa lucrez ca predicator al bisericii. Cate motive nu s-or fi invocat pentru a sublinia ca nu sunt calificat pentru o astfel de slujba. Si multe dintre ele va marturisesc ca le impartaseam si eu. Dumnezeu are insa un fel al Sau propriu si special de a vedea, intelege si de a face lucrurile. Invat o data cu trecerea timpului ca omul care este cel mai constient de nepotrivirea si insuficienta lui, este de obicei persoana care depinde cel mai mult de Dumnezeu. Nesiguranta mea de a face ceea ce Dumnezeu imi cere sa fac, ma va impinge sa ma bazez in primul rand pe puterea Lui si abia apoi pe abilitatile mele. Pentru ca puterea Lui se face desavarsita in slabiciune.
Promisiunea: Crezi ca nu ai darul potrivit pentru a face lucrarea lui Dumnezeu, mai gandeste-te o data. Desi in ochii nostri pare ca nu avem abilitatile de a face lucrarea pe care Dumnezeu ne-a incredintat-o, El intotdeauna ii echipeaza corespunzator pe cei ce ii cheama, 1:9. Ca si in cazul lui Isaia, atingerea nu a fost doar pentru curatire, dar si pentru inspirare si imputernicire. Dumnezeu foloseste pe cei mai nepotriviti in ochii oamenilor pentru a trezi o biserica, o comunitate sau o intreaga natiune. Sa nu subestimam niciodata puterea atingerii lui Dumnezeu.
Scuza: Nu este momentul potrivit, 1:6b. Desi in aceasta traducere este folosit termenul “copil”, totusi traducerea exacta a termenului este aceea de “tanar necasatorit”. Cei mai multi teologi spun ca Ieremia avea undeva intre 20-25 de ani cand Dumnezeu i-a facut aceasta chemare. Rapunsul lui ne arata ca Ieremia se simtea nepregatit, inferior, imatur, lipsit de experienta si mai ales intimidat de marimea si importanta lucrarii la care Dumnezeu il chema.
Va marturisesc ca aceeasi reactie am avut-o si eu cand la 24 de ani mi s-a propus sa ma mut intr-un alt oras si sa fiu predicatorul si misionarul bisericii de acolo. Nu intelegeam cum de Dumnezeu se poate gandi la cineva ca mine pentru o astfel de lucrare. Nu consideram ca am ceea ce imi trebuie pentru o astfel de lucrare. Am protestat inaintea lui Dumnezeu si am adus la fel ca si Ieremia ca argument in apararea mea, varsta pe care o aveam. Totusi Dumnezeu m-a convins asa cum a facut-o si cu Ieremia, 20:7.
Promisiunea: Nu este momentul potrivit este doar o scuza care nu ne va ajuta cu nimic inaintea lui Dumnezeu. Nu l-a ajutat pe Moise, pe Ghedeon, pe Ieremia, pe Isaia, pe Iona si nu ne va ajuta nici pe noi. Voi Lui se va implini. Fie ne va disciplina si vom invata supunerea prin suferinta, fie altcineva ne va fura rasplata implinind lucrarea pe care noi am refuzat-o. Desi chemarea lui Dumnezeu de a face o lucrare anume poate parea ca vine la momentul nepotrivit, El va fi la fiecare pas langa noi, 1:7-8. Observati insa conditia care vine impreuna cu promisiunea Lui. Ca Ieremia sa simta prezenta si puterea lui Dumnezeu, trebuia sa mearga unde ii spune El, sa faca ce Ii spune El si sa spuna ceea ce ii spune El. Nu credeti ca aceasta promisiune se aseamana izbitor de mult cu cea lasata noua de Cristos in Matei 28:18-20? Dumnezeu este in fiecare cipa cu noi, atunci cand noi raspundem chemarii Sale. Iar ceea ce pare la inceput a fi un moment nepotrivit, devine ulterior momentul ideal. Pentru ca Dumnezeu face toate lucrurile la timpul lor. Dumnezeu nu este niciodata prea devreme sau prea tarziu, ci este mereu la timp.
Scuza: Mesajul pe care trebuie sa il fac cunoscut deranjeaza, 1:13-16. Domnul nu i-a incredintat lui Ieremia un mesaj placut de auzit, ci unul tragic, de judecata. In consecinta Ieremia stia ca urma sa sufere din cauza aceasta, sa fie batjocorit, umilit, prigonit, arestat, biciuit, intemnitat si poate chiar ucis. Multe dintre temerile lui s-au si adeverit. Oamenii nu doreau sa asculte mesajul lui. Mesajul era simplu: prin ceea ce faceti il sfidati pe Dumnezeu, traiti in nesupunere fata de voaia Sa si veti fi judecati pentru asta. Dumnezeu foloseste aici imaginea oalei cu apa clocotita care va fi varsata peste ei. Era o imagine a Babilonului care urma sa invadeze, sa cucereasca si sa distruga Israelul. Motivul acestei judecati era razvratirea inimilor lor si inchinarea la alti idoli. Practic mesajul lui Ieremia nu este prea diferit de mesajul care ne-a fost incredintat si noua. Oala cu apa clocotita este reprezentata de iad si acesta este o consecinta a sfidarii la adresa lui Dumnezeu si a razvratirii oamenilor fata de voia Lui cea sfanta.
Promisiunea: Ceea ce Dumnezeu doreste sa transmita prin noi poate fi deranjant, dar Dumnezeu ne ofera harul pentru a rezista si a reusi, 1:17-19. Uitati-va ce termeni foloseste Dumnezeu aici pentru a-l incuraja pe Ieremia: vei fi o cetate intarita, un stalp de fier si un zid de bronz. Cand nu lasam aceasta scuza sa ne opreasca din a face cunoscuta voia Sa, vom fi intariti si facuti de neclintit. Cu siguranta ca facand acest lucru, asemenea lui Ieremia vom simti impotrivirea lor, dar aceasta nu ne va infrange pentru ca Domnul este de partea noastra, vs.19.
In zilele imperiului Roman, marele Coloseum din Roma era neincapator pentru multimea de oameni insetati de sange care veneau sa vada cum oamenii se omoara intre ei, sau sunt ucisi de animale salbatice. Aceea era cea mai inalta forma de divertisment pe care oamenii o aveau atunci. Sa se bucure de moartea semenilor lor. In anul 404 in vremea cand domnea Imparatul Honoriu iar coloseumul era plin pentru a urmari cum oamenii se omoara intre ei, un calugar crestin din Siria pe numele sau Telemachus a pasit in mijlocul marelui Coloseum si ingrozit de dispretul pe care multimea il avea fata de viata in sine, a strigat cu toata puterea: “Ceea ce voi faceti aici este rau in ochii Dumnezeului atotputernic. Opriti aceste masacre!”
La auzul acestor cuvinte multimea a inceput sa strige cu ura impotriva lui si sa arunce cu tot felul de lucruri in el. Gladiatorii indemnati de strigatele tribunelor l-au atacat si l-au injunghiat mortal. Blandul calugar a cazut secerat la pamant si in acel moment o liniste ca de mormant s-a facut pe Coloseum. Parca pentru prima data multimea insetata de sange recunostea oroarea la care lua parte si de care se bucura. Telemachus a aprins in inimile si constiintele oamenilor o scanteie. Istoria spune ca datorita curajului si cuvintelor sale, in cateva luni luptele cu gladiatori au inceput sa isi piarda din interes iar la scurt timp s-au sfarsit. De ce? Pentru ca un om a indraznit sa vorbeasca si sa spuna ceea ce credea ca este drept. Da, mesajul lui a deranjat pentru ca vorbea impotriva placerilor pacatoase ale oamenilor si acest lucru l-a costat viata. Insa desi Telemachus a murit, mesajul sau a biruit, Matei 10:39.
Scuza: O sa fac ce imi cere Dumnezeu, dar mai tarziu 1:17. Dumnezeu astepta ca Ieremia sa actioneze imediat si sa faca ceea ce i-a cerut. Imperativele folosite in vs 17 sunt la timpul prezent. Dumnezeu ii spune lui Ieremia prin expresiile folosite ca actiunea incepe de astazi si ca trebuie sa se pregateasca pentru ea. Dumnezeu l-a chemat pe Ieremia sa actioneze, sa mearga la oameni si sa le livreze un mesaj ofensator. Desi mesajul sau avea consecinte in viitor, el facea referire la prezent. Cand Dumnezeu ne cheama sa facem o lucrare, El se asteapta sa o facem astazi, nu maine sau cand credem noi ca se va ivi ocazia potrivita si momentul oportun.
Promisiunea: Supunerea neconditionata si imediata este singurul raspuns pe care il putem da chemarii lui Dumnezeu, vs.17b. Oare nu m-a chemat Dumnezeu si pe mine, si pe tine? El doreste sa isi implineasca lucrarea prin noi. De aceea ne va echipa, ne va intari, ne va proteja si va fi la fiecare pas langa noi. Dar, ne supunem noi astazi poruncilor Sale? Traim dupa principiile evangheliei si facem noi cunoscut mesajul Lui sau folosim scuze ca cele despre care am vorbit pentru a ne trai vietile dupa propriul plac, ignorand chemarea Lui? Supunere si rasplata sau nesupunere si judecata. Noi alegem calea pe care o urmam.