Iosif, o viata traita cu Dumnezeu si pentru Dumnezeu – Lectia 6

Bucura-te cand suferi pentru ca faci voia lui Dumnezeu                                                Geneza 39:19-23, 40, Matei 5:11-12, 1 Petru 2:20, 1 Petru 5:8-10

Cat mai trebuia sa fie smerit Iosif, inainte sa fie pregatit pentru a fi inaltat? Pe cat de mare urma sa ii fie inaltarea, pe atat de mare trebuia sa ii fie si smerirea. Iar aceasta inaltare nu putea sa se construiasca decat pe o fundatie foarte solida. Slujitorii care se ridica foarte repede si au un succes rasunator fara o temelie adanca cad adesea in pacatul mandriei, al succesului, al dragostei de bani, samd.

In ultima parte a cap.39 si in cap.40 il regasim pe Iosif care se scufunda pur si simplu inainte de a fi ridicat de Dumnezeu pe cele mai inalte culmi ale gloriei. Tozer, unul dintre scriitorii si slujitorii evanghelici despre care imi face o deosebita placere sa citesc spunea ca: “este aproape imposibil ca Dumnezeu sa foloseasca vreun om pentru lucrari marete pana cand nu ingaduie mai intai sa treaca prin incercari profunde.” Iosif a suferit profund, dar credinciosia aratata in incercare l-au pregatit pentru o lucrare extraordinara. Aceasta este probabil cea mai intunecata perioada din viata lui Iosif. Si daca vreunul dintre noi trecem acum printr-o incercare sau in perioada urmatoare, acest pasaj cred ne arata cum in suferinta putem descoperi o perspectiva noua asupra planului lui Dumnezeu.

Lumea considera ca daca Dumnezeu iubeste un om atunci ii va oferi succes, sanatate si fericire neconditionata, ferindu-l de orice forma de incercare. Pentru a descuraja un credincios satan se foloseste de orice pentru a-l face sa se simta parasit si uitat de Dumnezeu. In jurul nostru sunt oameni care vor fi folositi de satan in acest scop. Daca nu avem o fundatie solida in cuvantul lui Dumnezeu si siguranta deplina ca toate lucrurile luceeaza intr-un fel sau altul spre binele nostru, atunci este foarte probabil ca incercarea sa ne zdruncine puternic credinta. Suferinta si nedreptatile nu ar trebui sa fie o surpriza pentru copiii lui Dumnezeu, ci o normalitate. Primul punct al lectiei de astazi este:

Credinciosia fata de voia lui Dumnezeu nu ne va aduce o viata lipsita de griji, ci mai degraba una cu probleme mai mari si mai intense, vs.19-20.

Din momentul acesta si pana la sfarsitul cap.40 Dumnezeu sapa adanc fundatia credintei lui Iosif. Ce poate fi mai rau decat sa ajungi in inchisoare pentru ca ai facut ceea ce era drept, iar apoi sa fii uitat acolo de un prieten care a promis ca te va ajuta. Inchis pentru ca ai refuzat sa comiti adulter. Si nu a fost o intemnitare de doua trei luni ci una de peste doi ani, 41:1. Oare la ce se gandea Dumnezeu? El sapa o temelia sanatoasa pentru o inaltare glorioasa care urma sa vina in curand in viata lui Iosif.

Gandeste-te o clipa la viata ta din prezent. Poate ca ai parte de anumite experiente care sa te faca sa te intrebi acelasi lucru: Ce are Dumnezeu de gand sa faca cu mine? Dar poate ca El pune acum o temelie putenica pentru ceea ce urmeaza sa vina. Sa nu uitam ca este aproape imposibil ca Dumnezeu sa foloseasca un om pentru lucruri marete inainte sa il treaca mai intai prin incercari. Desi Potifar putea ordona uciderea lui Iosif pentru ceea ce se presupunea ca facuse, el a hotarat sa il trimita la inchisoare. Ceea ce poate insemna ca Potifar il respecta pe Iosif si a vazut cum lucra Dumnezeu prin el. Deasemenea mai poate insemna si ca Potifar nu era convins de acuzatiile sotiei lui. Insa pentru a-si salva onoare a fost mai usor sa il intemniteze pe Iosif decat sa isi confrunte sotia inaintea tuturor. Totusi desi parea sa arate ca totul era impotriva lui Iosif, versetele urmatoare ne spulbera imediat acest gand.

In ciuda incercarilor ingaduite, Dumnezeu isi reinnoieste binecuvantarile si isi recomfirma dragostea fata de cel credincios Lui,vs 21-23.

Felul in care lucrurile au decurs pentru Iosif in inchisoare i-au intarit convingerea ca facuse ceea ce era placut inaintea Dumnezeului sau. Cu toata ca suferea consecindetele nedreptatilor venite din partea celor necredinciosi, Dumnezeu ii arata din nou ca este aproape de El si ca totul decurge comform planului Sau. Pentru ca Dumnezeu era cu Iosif, acesta a gasit bunavointa si in ochii comandantului temnitei. Si de data aceasta Iosif a trecut testul. Care test? Testul credintei. Al situatiile repetate cand putea sa se razvrateasca, sa il acuze, sa sa se lepede de Dumnezeu pentru toate nedreptatile care i se intamplau. Au fost atatea momente in care Iosif ar fi putut sa se indoiasca de Dumnezeu, insa el a ramas statornic si de neclintit.

Acelasi lucru il asteapta Dumnezeu si de la noi si ne indeamna in mod repetat prin cuvinte ca cele din 1 Corinteni 15:58. Iosif nu doar ca a rezistat in fata ispitei, a nedreptatii si suferintei, dar i-a adus glorie lui Dumnezeu in mikocul acestor evenimente apasatoare din viata sa. Intr-adevar acest lucru a avut un pret, dar Iosif a fost dispus sa il plateasca. Dumnezeu il invata pe Iosif ca pentru a avea succes ca mare lider trebuie sa ajunga mai intai sa dezvolte o dependent si incredere totala fata de El. Dumnezeu doreste sa intelegem si noi aceste lucruri pentru a duce o viata aici pe pamant prin care sa ne pregatim de intrarea in Ierusalimul ceresc. Fiecare ne vom confrunta cu tot felul de ispite si provocari in viata aceasta. Dar cat timp vom ramane aproape de Dumnezeu, le vom birui si El ne va binecuvanta de fiecare data. Cea mai dulce binecuvantare este cea care vine in mijlocul incercarii. Pana si in inchisoare unde nu te astepti sa se intample nimic bun, Dumnezeu a adus binecuvantare si prosperitate copilului Sau credincios. Pentru ca Dumnezeu poate transforma si o hazna intr-o gradina cu flori. Totul in prezenta Sa se transforma!

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code