Iosif, o viata traita cu Dumnezeu si pentru Dumnezeu – Lectia 5

Sa biruim ispita fatala                                                                                                                      Geneza 39:7-18

In cultura in care traim, ispita sexuala este omniprezenta, iar esecul in plan sexual se regaseste pe toate nivele societatii, atat in afara comunitatii crestine cat si in interiorul ei. Lupta cu ispita pacatului sexual se castiga sau se pierde la nivelul mintii. Chemarea pe care Dumnezeu ne-o face este la puritate radicala. Indiferent de varsta, nevoi sau circumstante, voia lui Dumnezeu este clar exprimata in pasaje precum cel din 1 Tesaloniceni 4:3-5.  Indiferent de varsta, daca suntem casatoriti sau nu, barbat sau femeie, fiecare suntem la doar un pas, la distanta de o simpla decizie, la un click de mouse de caderea in ispita sexuala. Pavel ne pune inainte un avertisment cu privire la aceste lucruri in 1 Corinteni 10:12.

Cu aceste ganduri as dori sa abordam pasajul din Geneza 39:7-18. Ceea ce este deosebit la acest pasaj, este ca nu reprezinta doar cel mai clar exemplu de ispita sexuala, dar este si cel mai frumos prin victoria obtinuta de Iosif asupra ispitei. Intalnim aici un om cu nevoi normale si reale care reuseste sa se infraneze in repetate ocazii cand i se pune inainte ispita sexuala. Daca Iosif a reusit fara sa il aiba in viata sa pe Isus Cristos, cu siguranta ca biruinta in fata ispitei sexuale ne este la indemana si noua, Filipeni 4:13.

Sa ne oprim mai intai asupra primelor 3 versete, 7-9. Aceste versete ne subliniaza din nou cat de important este sa fim constienti in fiecare clipa de prezenta lui Dumnezeu si de planul pe care il avea pentru viata noastra.

Cand slujitorul credincios al lui Dumnezeu este pe deplin constient de prezenta lui Dumnezeu, expunerea la ispita sexuala desi este o lupta, nu va fi si un esec. 

Sotia lui Potifar era atrasa de Iosif si avansurile ei au fost clare si directe. Nu a fost vorba de un simplu flirt sau de o aluzie nevinovata. Aparent ea era mai putin spirituala decat sotul ei care in vs.3 am vazut ca a recunoscut prezenta lui Dumnezeu in viata lui Iosif. Din punctul ei de vedere prezenta lui Dumnezeu in viata lui Iosif nu reprezenta nimic. Mai mult de atat ea avea o mare problema si in ceea ce priveste respectul fata de propriul sot si fata de statul pe care il avea in societate avand in vedere ca era dispusa sa isi intineze patul conjugal cu un sclav evreu.                                                                                                                                                                                                                                                                                       Sa privim putin la vs.9. Dumnezeu era prezent in fiecare moment al vietii lui Iosif. Tot ceea ce facea, facea fiind constient ca Dumnezeu era acolo. Cand Dumnezeu este motivul pentru care traiesti si faci toate lucrurile, ceilalti oameni vor fi binecuvantati prin tine: copiii tai, partenerul de viata, angajatorul, angajatii, clientii, prietenii, samd. Toata lumea are de castigat cand tu si cu mine chiar traim viata de crestini la care Cristos ne-a chemat. Nu stiu daca l-am mai aprecia atat de mult pe Iosif daca nu am putea vedea la el credinciosia si biruinta in lupta directa cu ispita. Succesul lui Iosif s-a datorat in primul rand prin constientizarea faptului ca Dumnezeu este mereu prezent in viata sa si ca nimic nu este ascuns de ochii Lui.                                                                                                                                 Traim si noi la fel cum a facut-o Iosif? Realizam ca Dumnezeu este mereu prezent in viata noastra si ca vede totul? Ne comportam in mijlocul familiei noastre, la slujba, cu prietenii, in biserica si in fiecare moment al zilei ca si cum Dumnezeu ar fi prezent in permanenta langa noi? Simtim prezenta lui Dumnezeu cand primim vesti bune, dar si cand lucrurile nu merg cum ne-am dori? Cand groapa pare adanca si singuratatea grea, recunoastem ca Dumnezeu este acolo langa noi? Iosif a facut-o in fiecare clipa a vietii lui si acest lucru a schimbat totul.                                                                                                                      Cel de-al doilea lucru foarte important pe care il invatam din viata lui Iosif din acest pasaj este descris in vs.10.

Cand slujitorul lui Dumnezeu este pe deplin incredintat de planul pe care Dumnezeu il are pentru viata sa, ispita nu face decat sa ii intareasca angajamentul.                                                                                                                             Zi dupa zi, Iosif s-a confruntat cu aceeasi ispita. Nu este ceva ce s-a intamplat o singura data,dupa care a putut sa isi vada linistit de viata. Se intampla in fiecare zi. Ganditi-va ce se intampla cand cineva merge la sala de fitnes. Zi dupa zi lucreaza acolo din greu si cu trecerea timpului el ajunge sa faca exercitii cu greutati din ce in ce mai mari. Ce credeti ca se intampla facand aceste lucruri? Forta lui va creste sau va scadea? Poate ca uneori se va simti obosit sau chiar epuizat, insa cu fiecare zi care trece desi greutatile suntmai mare, el va deveni din ce in ce mai puternic. Iosif era in sala de fitnes a lui Dumnezeu. Greutatile si instensitatea ispitei cresteau cu fiecare zi. Repetarile acestora erau obositoare si extenuante. Insa faptul ca Iosif a stiut ca Dumnezeu este mereu prezent si ca are un plan maret pentru viata lui, au pus aceste provocari intr-un context diferit. Cand ajungem sa fim convinsi de planul pe care Dumnezeu il are pentru viata noastra vom reusi sa facem fata unor presiuni extraordinare. Cu fiecare impotrivire la avansurile d-nei Potifar, Iosif mai obtinea o victorie.

Cu fiecare mic succes, Iosif devenea si mai puternic in ciuda faptului ca tensiunea si presiunea cresteau tot mai mult. Ceea ce ne conduce la cel de-al treilea adevar din viata lui Iosif pe care acest pasaj ni-l descopera, vs.11-18.

Slujitorul credincios al lui Dumnezeu care se impotriveste cu tarie ispitei va suferi din cauza oamenilor.                                                                                           Pentru omul credincios, circumstantele in care se gaseste pot parea ca merg din rau in mai rau. Dar asta nu inseamna ca Dumnezeu l-a parasit. Acuzatia care i s-a adus lui Iosif era foarte grava. Dovezile impotriva lui erau puternice. Dar totul era o minciuna fabricata impotriva lui Iosif. Printre dovezi sa regaseste din nou haina pe care Iosif o purta. Fratii lui l-au inselat pe Iacov folosindu-se de haina lui Iosif, iar acum sotia lui Potifar il insela pe sotul ei folosindu-se de acelasi lucru. Dar Iosif desi fusese dezbracat din nou de haina sa fizica, iar aceasta a fost folosita ca proba impotriva lui, el era imbracat cu haina spirituala a curatiei si credinciosiei. Cu toate acestea, Iosif sfarseste nevinovat in inchisoare.

Iosif stia ca Dumnezeu este prezent, ca are un plan pentru viata lui, insa vedea si ca situatia in care se afla acum era una foarte grea si nedreapta. Chiar cand reusise prin multa munca si dedicare sa aiba succes si recunoastere in casa lui Potifar, Iosif se regaseste acum din cauza unei minciuni, aruncat in intunericul si racoarea temnitei.                                         Sa tinem cont si de faptul ca Iosif nu a sta cateva zile sau luni in inchisoare, ci mai bune de doi ani. Cum iti pastrezi in aceste conditii credinta vie? Cum sa nu te manii pe Dumnezeu? Descoperim insa ca Dumnezeu era cat se poate de prezent si de in control in viata lui Iosif, iar binecuvantarile Lui au continuat sa vina si in inchisoare peste Iosif si peste cei cu care el intra in contact.

Ce avem de invatat de la Iosif in lupta cu ispita?

Sa ne pazim mintea.  Iosif isi stabilise in mintea sa niste limite clare, ingaduindu-i lui Dumnezeu sa ii curateasca mintea. Acesta a fost secretul rezistentei sale in fata ispitei asa cum vedem si in cazul lui Iov, Iov 31:1. Iosif nu a fost doar precaut la ceea ce isi expunea mintea, dar a refuzat sa asculte glasul ademenitor al ispitei, departandu-se pe cat posibil de ea, iar cand ispita a ajuns sa fie agresiva, pur si simplu a fugit din fata ei, 2 Timotei 2:22.                                                                                                                                                 Fiecare ne confruntam cu ispite si sunt ocazii in care ne permitem sa flirtram cu ispita considerand ca noi suntem in control. In loc sa fugim de ea, ne place sa ne jucam cu ea. Iosif nu s-a jucat cu ispita, si-a pazit mintea si a biruit.

Sa intelegem cum lucreaza ispita. Iosif nu s-a lasat prostit de farmecul ademenitor al unei femei bogate, probabil ca foarte frumoasa si cu influenta. El stia foarte bine ceea ce se intampla. Iacov 1:14-15 ne descrie modul in care ispita lucreaza. Fiecare om este ispitit cand este atras de propria lui pofta si momit. Cand pofta concepe da nastere la pacat, iar pacatul o data infaptuit da nastere la moarte. Cei carora le place pescuitul inteleg foarte bine cum lucreaza ispita, pentru ca acelasi model il urmeaza si ei in prinderea pestelui. Pestele intelege ca a fost momit si inselat, dar lucrul acesta nu mai conteaza cand este deja prins in ac. Ca si in cazul pestelui,ispita ne ofera lucrurile dupa care firea noastra tanjeste. De cate ori nu am auzit aceste cuvinte rostite de oameni: “daca sotul/sotia mea mi-ar fi satisfacut nevoile atunci nu ar fi fost nevoie sa….”; “daca ma iubesti atunci dovedeste-mi …” ; “oricum o sa ne casatorim in curand asa ca…” sau”nimeni nu o sa afle asa ca pot sa…” In cateva secunde vom decide daca vom da curs ispitei sau o vom respinge categoric. Doamna Potifar ne astepata pe fiecare dintre noi in diferite forme. Scopul lui satan este sa ne infranga, facand ca pacatul sa nu sune si sa arate atat de ingrozitor pe cat este. Ne sopteste la ureche tot felul de scuze ce par a fi plauzibile. Insa totul este o minciuna indferent de cat de bine ar face-o sa arate si sa sune. Sa nu ne lasam inselati si sa intelegem cum lucreaza ispita.

Sa maximizam consecintele pacatului si sa minimalizam beneficiile pe care ni le aduce. In versetul 9 Iosif exprima foarte clar ce insemna sa dea curs ispitei venite din partea stapanei sale. Era un pacat pe care il facem impotriva omului care avusese incredere in el si isi aratase bunavointa fata de el. Dar mai mult decat atat era un pacat facut impotriva lui Dumnezeu: “deci cum as putea sa fac raul acesta mare si sa pacatuiesc impotriva lui Dumnezeu.” Iosif a inteles ca aparentele beneficii care veneau daca ar fi dat curs ispitei erau prea mici in comparatie cu marimea si consecintele pacatului sau. Satan ne ispiteste sa vedem cat de multa placere si satisfactie ne va aduce pacatul si sa minimalizam consecintele pe care le vom avea de suportat. Beneficiile pacatului sunt mici, in timp ce consecintele sunt foarte mari.

Sa fim cu mare bagare de seama la felul in care tratam ispita si cum ne raportam la ea. Sa invatam de la Iosif cum sa biruim ispita fatala. In primul rand, sa traim fiecare clipa constienti ca Dumnezeu este mereu prezent. Sa stim ca indifferent de ceea ce se intampla, El are un plan pentru viata noastra. Sa neasteptam ca impotrivirea in fata nedreptatii si a ispitei sa ne aduca suferinta. Apoi sa invatam sa ne pazim mintea, sa intelegem cum lucreaza ispita si sa nu ii ingaduim lui satan sa maximizeze beneficiile pacatului, minimalizand consecintele lui.

 

This entry was posted in Predici and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code