Intalnire de partasie 1 Decembrie – Predica

Lasati-va transformati prin reinnoirea mintii voastre, Romani 12:2

Am gasit acest citat care mi-a atras atentia si vreau sa il impartasesc si cu voi: “Mintea este sursa din care lumea prinde viaţă. În minte formăm identităţi, creăm mituri şi fabricăm iluzii. În minte valorile sunt făurite, principiile sunt modelate şi libertatea este cunoscută.”

Cu cativa ani in urma pe cand slujeam impreuna cu sotia mea in Biserica Domnului din Cluj, cel mai bun prieten al meu din copilarie ne-a vizitat. Dupa ce am petrecut o zi frumoasa impreuna, seara discutia s-a indreptat oarecum inevitabil si catre realitatea spirituala a vietii omului. La un moment dat fiind deranjat de felul meu de a gandi, prietenul meu mi-a spus: “sa stii ca biblia asta ti-a spalat creierul”. Va marturisesc ca pe moment m-am simtit deranjat de cuvintele lui, insa in clipa urmatoarea Duhul lui Dumnezeu mi-a dat o pace si o bucurie extraordinara. I-am multumit prietenului meu pentru ca mi-a facut unul dintre cele mai frumoase complimente pe care le-am primit vreodata. M-am bucurat ca cineva care ma cunoscuse si inainte a observat ca s-a produs o curatire in mintea mea. O spalare facuta de cuvantul lui Dumnezeu.

Sa citim un verset din cartea Neemia 2:17. Poate va intrebati ce legatura poate fi intre un verset care vorbeste despre ziduri daramate si porti arse cu innoirea mintii. Din pacate imaginea Ierusalimului din vremea lui Neemia se aseamana foarte mult cu mintea omului din secolul 21.                                                                                                                                 Imaginați-vă o cetate înconjurată de un zid puternic. Cetatea are o poarta masivă la fel de înaltă ca si zidul. Sus, pe ziduri se află străjeri care zi și noapte păzesc cetatea împotriva oricarui posibil atac.                                                                                                                                 Mintea noastra este asemenea unei cetati aflata mereu sub asediu si pe care trebuie să o păzim zi și noapte pentru a ne asigura că nu îi dam voie vrăjmașului, diavolul, să intre și să preia controlul. Mintea noastra are nevoie sa fie pazita si intarita de ziduri puternice si inalte. Mințile celor mai multi oameni din aceasta generatie sunt precum zidurile si portile Ierusalimului din vremea lui Neemia. Se aseamana cu o cetate ale cărei ziduri sunt dărâmate, ale cărei porti sunt arse și de unde străjerii lipsesc. O cetate in care satan poate să intre oricans si sa faca orice dorește acolo.

Romani 12:2 ne spune: “lasati-va transformati prin reinnoirea mintii voastre.” De ce? Pentru ca Dumnezeu stie ca mintea este cheia vietii crestine, tocmai de aceea satan vrea sa ne-o controleze. Motivul pentru care oamenii fac toate nenorocirile pe care le fac, motivul pentru care nu raspund dragostei lui Dumnezeu este pentru ca mintea lor nu intelege adevarul spiritual, 1 Corinteni 2:14. Cuvantul grecesc tradus ca pocainta inseamna de fapt schimbarea mintii si a felului de a gandi. Este o nevoie urgenta de transformare si innoire a mintii noastre.  Trebuie sa trecem de la ceea ce este lumesc si murdar, la ceea ce este spiritual si curat. Si cat de frumos ne prezinta aceasta paralela apostolul Pavel in Efeseni 2:1-3 si Coloseni 3:1-3.

Alimentatia mintii ucide sufletul. De multe ori se intampla ca ceva sa aiba un gust foarte bun, sa arate bine, sa miroase bine, dar totusi sa ne faca rau. Doctorii ne spun ca, “fiecare suntem ceea ce mancam.” Scriptura ne spune prin Solomon, cel mai intelept om care a trait vreodata, ca “fiecare om este ceea ce gandeste”.                                                                       Asemenea mancarii de tip fast food, lumea arata bine, uneori miroase bine si poate avea si gust bun, dar hranindu-ne cu ea ne va aduce in cele din urma moartea sufleteasca.

Dar cum putem sa ne innoim mintea intr-o lume fara minte? Cum putem sa avem o minte curata cand in mod constant suntem hraniti cu gunoaie care ne separa incet dar sigur, iremediabil de Dumnezeu, de noi insine si de cei din jurul nostru. Cea mai importanta decizie pe care o putem lua in fiecare dimineata este cu privire la lucrurile carora le vom oferi acces la mintea noastra. Traducerea cuvantului transformare vine din grecescul “metamorphosis” care inseamna o schimbare care se produce din interior spre exterior.                                                                                                                                                                     Trebuie sa constientizam ca fiecare suntem influentati in gandirea noastra in fiecare zi, fie de catre satan, fie de catre Dumnezeu. Reclame, filme, muzica, reviste, internet, televiziune, toate promoveaza in cea mai mare parte valorile degradante ale acestei lumi. Promoveaza sexul, violenta, dorinta de a avea tot mai mult si de a fi mai mare si mai important decat cel de langa tine.                                                                                                     Pe de alta parte Dumnezeu foloseste Duhul Sfant, Scriptura, rugaciunea, partasia, meditatia, postul si inchinarea ca resurse de hrana sanatoasa pentru mintea omului.             Realitatea este ca pot sa fiu un om credincios, sa merg la biserica, sa imi doresc sa fiu un bun crestin si cu toate acestea viata mea sa nu se asemene prea mult cu cea a lui Cristos. De ce? Datorita lipsei de transformare a mintii mele, Filipeni 2:5.

Sa fiu innoit in mintea mea presupune intotdeauna o lupta foarte dura. Sistemul acestei lumi al carui arhitect este satan, comploteaza impreuna cu firea mea pamanteasca, impotriva duhului pe care Dumnezeu l-a pus in mine, Romani 7:18-25. Transformarea mintii nu tine in principal de lucrurile exterioare, ci de relatia mea interioara cu persoana lui Isus. Fariseii au dovedit foarte bine acest lucru. Cum poti fi plin pana la refuz de cunostinta biblica si cu o infatisare exterioara ireprosabila, dar sa fii complet lipsit de o relatie personala cu Dumnezeu.                                                                                                                                                                                                                                                                             Orice adevăr descoperit de Dumnezeu este o exprimare a gândirii Sale. El ne-a dat aceste adevăruri ca să Îl putem cunoaşte şi pentru ca gândirea noastră să fie adusă în armonie cu gândirea Sa. Dacă respingem adevărul Sau, ne lipsim de privilegiul de a-L cunoaşte si de posibilitatea de a fi innoiti in gandirea noastra.

Mintea noastră este ca o grădină. Daca ai grija de ea atunci in ea vor creste flori frumoase. Daca nu ai grija atunci acolo vor creste doar buruieni si maracini. Sau poate fi asemănată cu o bancă: dintr-o banca nu ai ce să scoti atâta timp cât nu depui mai intai. Înnoirea minţii nu se produce la întâmplare. Doar o minte plină de adevăr are putere să respingă eroarea; în schimb, mintea întune­cată de păcat respinge adevărul.                                             Nu pot sa subliniez indeajuns de mult cat de mare este nevoia de a fi transformati in gandirea noastra. Scriptura o spune din nou si din nou tocmai pentru a ne face constienti de importanta acestui lucru. Pavel le-a transmis acest mesaj tuturor bisericilor carora le-a scris. Fiecare biserica a lui Cristos a primit acest indemn ferm de a-si  innoi gandirea: Romani 15:5, 1 Corinteni 1:10, Efeseni 4:23-24, Filipeni 1:27, 2:2, 4:2.

Care este in prezent alimentatia mintii mele? Poate ca am nevoie sa fac cateva schimbari prin trecerea la o dieta stricta cu privire la lucrurile cu care imi hranesc mintea. Sa nu uitam ca asa cum suntem ceea ce mancam, la fel suntem si ceea ce gandim. Asadar, daca dorim o transformare adevarata a vietilor noastre, avem nevoie de o innoire adevarata a mintilor noastre. Scriptura ne ofera reteta perfecta pentru o minte sanatoasa. Iar cel mai bun loc de a incepe este Filipeni 4:8. In incheiere vreau sa ramanem in gand cu aceasta idee: lupta pentru sufletele noastre sa da in mintea noastra, iar usa de acces catre inima noastra este mintea.

 

This entry was posted in Predici and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code