Intalnire de partasie 1 Decembrie – Clasa de tineri adulti

Dumnezeu are pregatit pentru tine sotul sau sotia potrivita, Geneza 24

Ma intristeaza nespus de mult sa vad cum atatia tineri crestini joaca ruleta ruseasca cand vine vorba de alegerea partenerului de viata. Astfel multi dintre ei se indeparteaza iremediabil de Domnul vietii. Acesta este si motivul pentru care am ales sa abordam aceste teme impreuna cu voi in aceste zile. Sa va reasiguram pe voi cei necasatoriti ca Dumnezeu are un plan pentru viata voastra. Sa fiti siguri de dragostea Domnului Isus si sa nu renuntati la a va pune toata nadejdea in El,Ieremia 29:11-13.

Sunt unii dintre voi care isi doresc cu ardoare in prezent sa isi intemeieze o familie, altii se vor gandi serios la acest lucru peste cativa ani. Si aceasta dorinta poate fi atat de mare incat sa va distraga atentia de la voia si planul lui Dumnezeu pentru vietile voastre. De aceea unii fie lasa deoparte lucrarea lui Dumnezeu si isi gasesc ca prioritate in viata gasirea unui partener, fie ajung sa fie dezamagiti si frustrati de faptul ca Dumnezeu intarzie in a le trimite sotul/sotiapotrivita si se intreaba daca nu cumva Dumnezeu nu doreste ca ei sa isi intemeieze o familie.

Haideti sa deschidem cuvantul lui Dumnezeu la Matei 19:10-12. Domnul Isus le spune aici ucenicilor ca singurul motiv intemeiat pentru divort este adulterul. Auzind aceste lucruri, ucenicii spun ca atunci cel mai bine ar fi sa nu te casatoresti. Dar Mantuitorul le atrage atentia ca acest lucru nu este posibil decat pentru o anume categorie de oameni, iar cei mai multi oameni nu fac parte din ea. Ce ne spune de fapt Domnul Isus prin aceste cuvinte? Ca daca avem o dorinta puternica de a ne intemeia o familie, atunci nu este voia lui Dumnezeu sa fim singuri. La momentul ales de El, o sa trimita in viata ta sotul sau sotia pe care a pregatit-o special pentru tine. Daca simtiti un puternic imbold si o dorinta de a va casatori si de a avea copii sa nu credeti ca acest lucru este nespiritual sau pacatos. Prin aceasta Dumnezeu iti spune ca nu ai primit chemarea de a ramane singur.                                                                                                                                                                       Si atunci care este planul lui Dumnezeu in ceea ce priveste partenerul meu de viata?  Ca sa intelegem mai bine o sa citim astazi de la Geneza 24 si o sa vedem cum a adus Dumnezeu la momentul potrivit un barbat credincios in viata Rebecai si o femeie credincioasa in viata lui Isaac. Sunt cateva principii foarte importante care razbat din acest text si pe care ma rog sa le luati fiecare la inima pe masura ce asteptati ca Dumnezeu sa aduca acea persoana speciala in viata voastra alaturi de care sa va intemeiati o familie.

*Voia lui Dumnezeu este să te căsătorești cu o persoană care face parte din poporul Lui, Geneza 24:1-4.      

Dumnezeu se pronunță categoric împotriva căsătoriilor dintre cei care fac parte din familia Lui și cei din lume. A alege o astfel de căsătorie înseamnă a întoarce spatele voii lui Dumnezeu si dorintei Sale pentru viata mea. Niciodată nu accepta în mintea ta o astfel de căsătorie și ține-te cât mai departe de orice lucru care ar putea într-o zi să te ducă la pierderea partasiei cu Domnul Isus. Experiențele celor care au incălcat această poruncă clară a lui Dumnezeu nu au fost deloc placute. Dumnezeu doreste sa avem un partener de viata care face parte din poporul Sau. Exemplele pe care Scriptura ni le ofera in acest sens sunt multiple, si sa le enumeram pe toate ar insemna sa vorbim cateva ore bune despre asta. O sa dau totusi cateva exemple concrete: Exod,34:16, Deut.7:1-4, Ezra 9 si 10, Neemia 13:23-30. Sunt binecunoscute caderile unor mari oameni ai lui Dumnezeu ca urmare a casatoriei lor cu femei din afara poporului lui Dumnezeu. Printre cei mai de seama i-as enumera pe Samson, David, Solomon sau Ahab.                                                                                                                                                                                                                                                   Pe de alta parte avem si doua cazuri fericite de casatorii intre cineva din poporul lui Dumnezeu si cineva din afara lui. Tin insa sa subliniez ca ambele casatorii s-au consumat doar dupa ce aceia care erau din afara poporului lui Dumnezeu, au acceptat legea si inchinarea la Iehova ca fiind singurul Dumnezeu adevarat. Cele doua cazuri sunt casatoria lui Rahav cu Salmon si a lui Rut cu Boaz. In ambele situatii atat Rahav cat si Rut l-au recunoscut si acceptat ca singurul Dumnezeu adevarat pe Iehova (Iosua 2 respectiv Rut 1:16).                                                                                                                                                           Cu toate acestea, regula lui Dumnezeu ramane valabila. Viitorul sot/sotie trebuie sa fie ori din casa credintei, ori sa ajunga in casa credintei inainte de a face pasul spre casatorie cu el.

* Voia lui Dumnezeu este să te căsătorești cu o persoana care sa nu te distraga de la chemarea primită, Geneza 24:5-8.

Dumnezeu promisese acea țară lui Avraam și urmașilor săi printr-un legământ sfînt. Chemarea lui Isaac de la Dumnezeu era să moștenească Canaanul. Dacă ar fi acceptat să meargă el după soția sa, atunci nu ar mai fi rămas în chemarea primită de la Dumnezeu. Aceasta ne arata încă o dată cât de important este ca atât băiatul, cât și fata care se căsătoresc să fie credincioși lui Dumnezeu și să aibă același scop în viață, ca să poată conlucra împreună.                                                                                                                                   De altfel, când Dumnezeu a vorbit pentru prima dată despre crearea femeii, a zis că o va face să fie un ajutor potrivit pentru bărbatul ei. O femeie nu va putea fi un ajutor potrivit bărbatului a cărui chemare, dorințe, viziune pentru viață nu le împărtășește si nu le intelege, si nici invers.

* Voia lui Dumnezeu este să dai prioritate caracterului în alegerea persoanei ce dorești săți devină partener de viață, Geneza 24:10-14.                                   

La prima vedere, pare că robul lui Avraam a cerut ceva ciudat de la Dumnezeu, dar nu este asa. El a dorit să identifice fata cu cel mai frumos caracter din acea cetate. Caracterul nostru se vede din felul cum reactionam în cele mai simple situatii. Felul cum avea să procedeze cu un călător străin, avea să scoată în evidență calități frumoase ale caracterului ei. O fată leneșă, indiferentă și îngâmfată, niciodată nu avea să facă ceea ce și-a propus să vadă robul lui Avraam. El era în stare să-și scoată singur apă pentru el și pentru cămilele sale, dar s-a folosit de acest pretext pentru a identifica fata cu un caracter nobil. Ești tu in prezent o fata sau un băiat cu un astfel de caracter? Te preocupa pe tine caracterul, inainte de aspectul fizic sau situatia financiara a unui posibil sot/sotie? Este bine să ne punem aceste întrebări cu privire la noi si la persoana la care te gândești sa iti devina sot sau sotie pe viata.

Dumnezeu se va îngriji de celelalte lucruri când alegi sa dai prioritate caracterului, Geneza 24:15-27.                                                                                                                             Felul cum s-a desfășurat mai departe această istorie a căsătoriei lui Isaac și Rebeca ne arată bine acest adevar. Orice bărbat își dorește o soție frumoasă la chip și vice versa. Nu trebuie sa fim ipocriti si sa spunem ca nu este important sa existe si o atractie fizica intre cei doi. Dar de prea multe ori acesta este primul și unicul criteriu după care multi aleg sa se căsătoreasca și ajung adesea în probleme mari. Slujitorul lui Avraam si-a stabilit prioritățile când a ales soția pentru Isaac. El a dorit în primul rând să găsească femeia cu cel mai frumos caracter. Apoi observam cum Domnul s-a îngrijit și de celelalte lucruri. Biblia ne spune că „fata era foarte frumoasă”. Alege să te căsătorești cu o persoană care are caracter frumos și Dumnezeu se va îngriji sa fie si frumoasa in ochii tai. Atunci cand cineva are un suflet frumos, aspectul fizic va cantari altfel in alegerea ta.

*  Voia lui Dumnezeu este să te căsătorești cu o persoana care știe să zidească și să întrețină relații frumoase, 24:28-33

Astăzi avem la dispoziție mijloace extrem de sofisticate pentru comunicare, dar până la urmă, oamenii parcă tot mai puțin pot să zidească relații frumoase. Familia este locul unde învățăm sa zidim relații și tot familia este indicatorul relațiilor zidite și întreținute de noi. Rebeca a știut să zidească și să întrețină relații frumoase cu cei din casa ei. Este înțelept și important să te interesezi despre felul cum se raportează la părinți și la ceilalți membri ai familiei persoana cu care te gândești să te căsătorești. Dacă în alte părți, în societate, uneori oamenii pot arăta altfel decât sunt în realitate, nu le reușește prea mult să facă aceasta în familia lor. Acolo își arată fața lor reală. De aceea, interesează-te si urmareste relația pe care o are acea persoană cu cei din casa sa și ia in consideratie acest aspect in decizia pe care o vei lua.

* Voia lui Dumnezeu este să cauti sa primesti binecuvântarea părinților pentru căsătoria ta, 24:49-51.                                                                                               

Sunt situatii in care acest lucru este foarte greu de obtinut. Nimeni nu este indeajuns de buna/bun pentru fiul meu/fiica mea. Nimeni nu o sa ii iubeasca asa cum am facut-o eu. Aceasta este atitudinea unora dintre parinti si sa primesti binecuvantarea lor poate fi o misiune foarte dificila.

In acele timpuri cele mai multe dintre casatorii erau aranjate de familii inca de cand se nasteau copiii. Si in prezent sunt destule tari in care mai exista aceasta practica. Am vazut un film in care un cetatean american a mers in Pakistan si acolo a fost invitat la masa de un localnic. Cand a ajuns la restaurant acolo erau prezente mai multe familii de pakistanezi si a fost socat sa afle ca toti stiau cine le va fi sot sau sotie inca de cand erau copii. Americanul nu putea înțelege cum este posibil așa ceva în zilele noastre. Dar unul dintre localnici i-a spus:„Nici noi nu putem înțelege cum pot părinții voștri să vă încredințeze vouă, care adesea se intampla sa aveti o vârstă foarte fragedă si sunteți lipsiți de înțelepciune și experiență, libertatea totala de a lua o decizie atât de importantă pentru tot restul vieții.” Acei oameni aveau timpul necesar de a se cunoaste unul pe celalalt, de a deveni prieteni inainte sa fie sot si sotie. Poate că situatia lor este putim extrema , dar tot ceva extrem este si când ajungem sa nu ne mai intereseze părerea si binecuvantarea familiei. Este înțelept să discuți cu părinții tăi, să asculți sfatul lor pentru căsătoria ta. Si ce binecuvântat este băiatul sau fata care au langa ei familia in aceasta noua si provocatoare aventura.

*Voia lui Dumnezeu este să te căsătorești din propria-ti dorință și nu sub presiune de orice fel, 24:52-61.

Presiunea din partea familiei, a varstei, a nevoilor pe care le avem ne pot face sa ne grabim in luarea deciziei de a ne casatori. Iar acest lucru are consecinte grave.                                       Căsătoria dintre Isaac si Rebeca a fost una întemeiată prin credință. Nici părinții fetei, nici fata nu-l cunoșteau personal pe viitorul ei soț. Dar, așa cum am văzut anterior, părinții fetei, fratele ei, au recunoscut ca aceasta căsătorie era aranjată de Dumnezeu și au acceptat voia Lui. Insa la sfarsit, Rebeca a avut ultimul cuvant in luarea deciziei finale. Rebeca si-a dorit aceasta casatorie si nu s-a lasat constransa de nimic in luarea acestei decizii.

Nimeni nu poate fi fericit într-o căsătorie în care a mers forțat de cineva sau de anumite împrejurări. De asemenea, nici partenerul nu va fi fericit cu cineva care sub presiune s-a casatorit fara sa il iubeasca cu adevarat si sa il accepte asa cum este. Sunt unii părinți, frați, sau prieteni care stăruie mult în a „convinge” un băiat sau o fată să spună „da” unei cereri in casatorie. Deasemenea in prezent multi baieti aleg sa puna fetele in situatii incomode cerandu-le in casatorie in public. Nu accepta să te căsătorești decât atunci când simti ca acel “da” izvorăște din toata inima ta si ai incredintarea ca acel barbat sau femeie este ceea ce Dumnezeu a pregatit pentru tine.

*Voia lui Dumnezeu este să nu depășești limita cu privire la preocupărea ta pentru căsătorie, 24:62-66

Când o întâlnim prima dată pe Rebeca în Biblie, ea nu arata să fi fost în căutarea disperata a unui sot sau într-o depresie că nu se căsatorise inca. Ea era preocupată de responsabilitățile care le avea în casa ei și la nevoie de slujirea aproapelui. Așa a procedat cu privire la străinul care avea nevoie de apă. La randul sau, nici Isaac nu se arăta disperat în căutarea nevestei. Initiativa i-a apartinut de fapt tatalui sau, Avraam.                                   Iată ce ne spune Scriptura despre Isaac. El avea un obicei foarte frumos. Ieșea seara să cugete în taină pe cîmp. Să-și analizeze activitățile, relațiile, să-și planifice lucrurile, să se roage pentru nevoile lui.
Cu siguranta că o parte dintre cugetările lui erau legate și de căsătorie. Dar unii oameni exagerează în această preocupare si nu mai sunt capabili să facă altceva. Gandul la casatorie le paralizeaza intreaga viata. Biblia spune la Geneza 25:20 că „Isaac era în vârstă de patruzeci de ani, când a luat de nevastă pe Rebeca”. Poate ca a avut si el prieteni care isi gasisera deja sotii si erau casatoriti. Unii dintre ei poate ca aveau deja copii la varsta aia. Dar el a știut să păstreze un echilibru emoțional în viața sa. Atat el cat si Rebeca s-au preocupat de lucrarea pe Dumnezeu le-o incredintase, iar la timpul potrivit nevoia lor a fost împlinită de El într-un mod minunat.

*Voia lui Dumnezeu este să te căsătorești cu acea persoana pe care iti iei angajamentul sa o iubesti toată viața, 24:67.

Ultimul verset al acestui capitol se încheie cu cuvintele frumoase care spun ca Isaac si-a iubit sotia. Iar ea a adus mangaiere in viata lui. Dragostea lor a fost sincera si curata. El a iubit-o pe Rebeca si ea a fost o mîngaiere pentru el in incercare și un partener in bucurie. Asta si doreste Dumnezeu să fie sotul si sotia noastra pentru noi. Nu a fost nevoie sa locuiasca impreuna inainte si sa se cunoasca asa cum lumea intelege cunoasterea.                 Daca Dumnezeu este pentru tine si pentru el, cine poate fi impotriva voastra?

Copilul lui Dumnezeu nu trebuie sa isi caute sotul sau sotia. Asta este calea pe care lumea o urmeaza. Copilul lui Dumnezeu nu cauta, ci asteapta. Nu este disperat ci incredintat ca totul va fi bine. Asta nu inseamna ca stam inchisi in casa si nu cautam sa socializam. Dar nici nu lasam disperarea sa puna stapanire pe noi ajungand sa alergam dupa un sot sau o sotie.                                                                                                                                                     Voia lui Dumnezeu este ca tu sa iti pui nadejdea in El pentru un sot/sotie si sa nu te consumi preocupandu-te in permanenta de acest lucru. Sa ne concentram mai intai sa descoperim care este voia Lui pentru viata noastra si cand este momentul potrivit, El il va aduce pe el sau ea langa noi. Sa citim: Efeseni 5:8-10, Psalmul 37:4, Matei 6:33. Nu a avut Dumnezeu un sot potrivit pentru Rebeca? Nu a avut El o sotie potrivita pentru Isaac? Raspunsul este DA!

De retinut:                                                                                                                             Inainte de a fi pregatiti de viata de familie trebuie sa invatam cum sa ne implinim slujba in Imparatia lui Dumnezeu. Apostolul Pavel ne atrage atentia asupra unui lucru foarte important in Efeseni 5:15-17. Sa fim intelepti in felul in care traim, cautand sa intelegem care este voia Domnului pentru noi. Inainte de a fi pregatiti sa fim sotul sau sotia pe care Dumnezeu o doreste trebuie sa invatam sa fim ucenici credinciosi si dedicati ai lui Isus Cristos.

Dumnezeu ne iubeste cu o dragoste fierbinte si vesnica, Ieremia 31:3. El nu isi doreste decat implinire deplina pentru noi. Dar nu vom gasi implinirea urmarind lucrurile care credem noi ca ne fac fericiti. Vom gasi adevarata fericire cand vom ajunge mai intai sa umblam credinciosi cu Domnul; cand vom intelege care este planul Lui pentru viata noastra; si cand  ii vom acorda Lui dreptul de a alege cand si cum sa ne implineasca nevoile.

Alegerea ne apartine. Putem alege sa urmarim sa ne satisfacem dorintele fara sa asteptam implinirea voii lui Dumnezeu si sa regretam mai tarziu cand ne vom regasi alaturi de un sot/sotie care nu ne intelege si nu impartaseste viziunea si planul lui Dumnezeu pentru vietile noastre. Putem sa riscam sa ne indepartam de Domnul si sa ratacim de la calea mantuirii. Sau putem sa ii incredintam dorintele noastre lui Dumnezeu si sa ii ingaduim Lui ca la timpul potrivit sa ne ofere sotul sau sotia potrivita care sa ne iubeasca si sa ne fie mangaiere in viata si lucrarea pe care o avem de facut in Imparatia lui Dumnezeu.                                                                                                                                                                                     Sa iti intemeiezi o familie este o foarte mare responsabilitate si inainte de a o primi trebuie sa invatam sa iubim, sa slujim, sa ne smerim, sa induram, sa ingaduim, si sa il rabdam pe aproapele nostru. Orice familie are provocari si incercari, dar cand il are in mijlocul ei pe Cristos, fiecare problema isi gaseste rezolvarea.  Fii mai intai un partener minunat alaturi de Isus in lucrarea lui Dumnezeu si apoi vei fi pregatit sa fii un partener si pentru cel/cea pe care El a ales-o pentru tine, Amin!

This entry was posted in Predici and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code