Iosif, o viata traita cu Dumnezeu si pentru Dumnezeu: Lectia 2

Dumnezeu are ceva special pregatit pentru mine si pentru tine                                                                                                                                                                                 Ilustratie: De fiecare data cand pleca mai mult de acasa, tatal se intorcea cu cate un cadou pentru cei doi baieti ai lui. Fiind insa foarte ocupat si obosit a uitat sa faca acest lucru dupa ultima calatorie. Cand a ajuns acasa baietii l-au intrebat: “tati ce ne-ai adus?” Tatal le-a spus ca o sa ii duca la magazin si isi pot alege ei ce vor sa le cumpere. Ajunsi in supermarket copiii au alergat imediat la raionul de dulciuri si au spus ca vor cate o acadea cu surprize. Tatal i-a privit si le-a zis: “ce ati zice sa va mai uitati putin?” Apoi au ajuns la jucarii si copiii au spus ca si-ar dori cate o minge noua de fotbal. Tatal i-a privit si le-a spus: “ce ati zice daca ne-am mai uita putin?” Au mers mai departe si deodata au vazut doua biciclete superbe asezate pe un stativ inalt Copiii au facut ochii mari dar nu indrazneau sa zica nimic. Atunci tatal s-a uitat la ei, a zambit si a spus: “ce ziceti daca v-as lua aceste biciclete?” Baietii au sarit, strigand de bucurie in bratele tatalui. Cei doi copii au plecat din magazin cu mult mai mult decat cerusera sau sperasera, pentru ca tatal lor avea in gand ceva cu mult mai bun pentru ei. Chiar daca acadelele pareau cel mai bun lucru si mingile de baschet cele mai deosebite, tatal lor avea ceva cu mult mai bun in minte pentru ei.

Dumnezeu are planuri pentru noi si vrea sa ne ofere lucruri pe care nici nu indraznim sa ni le imaginam. Noi vedem ceva si consideram ca este cel mai grozav lucru pe care il putem avea, dar Dumnezeu are in plan lucruri la care nici nu visam. Viata lui Iosif ilustreaza acest principiu. Viata lui Iosif demonstreaza patru lucruri pe care le vom descoperi la randul nostru daca vom trai cu Dumnezeu asa cum a facut-o Iosif. Daca vom tine cont mereu de aceste patru adevaruri, indiferent de cat de negri vor fi norii din viata noastra si de cat de dificile vor fi circumstantele voi putea ramane constient de faptul ca Dumnezeu are ceva bun pregatit pentru  mine.

*Iosif a ales sa fie diferit. El s-a delimitat de fratii lui prin mentalitate, comportament, caracter si chiar prin imbracaminte.

*Sa fii diferit te face inacceptabil de cei din jur.Pentru ca a ales sa fie diferit Iosif a cunoscut ura si dispretul fratilor lui. Popularitatea vine atunci cand te comformezi standardelor celor din jur. Toti oamenii isi doresc sa fie acceptati sis a isi gaseasca locul in aceasta lume, dar sa fii diferit te face inacceptabil.

*Sa fii diferit este un lucru bun. Daca societatea ne cheama sa ne comformam principiilor lumii, Dumnezeu are pentru noi un alt drum, opus comformarii, Romani 12:1. Dumnezeu ne cheama sa nu cedam presiunii de a fi ca majoritatea, pentru ca este bine sa fii diferit.

“Fii diferit pentru ca esti diferit. Dumnezeu nu ne-a creat pe toti dupa acelasi tipar si folosind aceeasi matrita. Nu sunt o lucrare in masa ci suntem o lucrare diferita de toate celelalte. Doar si pentru acest simplu motiv trebuie sa fim diferiti de ceilalti si nu sa ne comformam efectului de turma. Cei mai multi oameni alearga acolo unde alearga si restul celor din jurul lor. La doar 17 ani, Daniel a luat o hotarare ferma de a fi diferit de toti ceilalti care era echivalenta cu semnarea propriei condamnari la moarte. El a ales sa fie diferit si ca urmare a acestui lucru Dumnezeu si-a primit Gloria cuventia prin viata lui Daniel.

Exista o persoana deosebita in fiecare dintre noi si un plan special pentru fiecare.

Iosif a avut un vis in care Dumnezeu ii descoperea viitorul. Un vis prin care Dumnezeu ii spunea ca va fi un timp in care toti se vor inchina la picioarele lui Iosif. Dumnezzeu a avut un plan deosebit cu viata lui Iosif si are un plan deosebit si cu viata mea si a ta. Din pacate lipsa credintei si a viziunii ii impiedica pe cei mai multi sa vada ce plan are Dumnezeu pentru viata lor. Dumnezeu are ceva pentru noi de facut, ceva ce doreste ca doar noi sa facem. Doreste sa lucreze in noi si prin noi intr-un mod deosebit.                                                                                                                                                                                                                Cu siguranta ca vor fi multi cei ce vor cauta sa ne distruga visele. Multi vor fi invidiosi, iar altii ne vor ura pentru ca visam la lucruri mari si pentru ca ne dorim sa fim diferiti facand lucruri deosebite. Putem sa vedem reactia fratilor lui Iosif din vs.19. Vor fi intotdeauna oameni in jurul nostru caroa le lipseste credinta si viziune si din aceasta cauza vor spune ca visele si dorintele noastre sunt fie irealizabile, prostesti, sau imposibile. Oameni mari ai acestei lumi au spus ca lucruri precum telefonul, radioul, calculatorul, avionul sunt lucruri de care nimeni nu are nevoie si ca nu vor avea niciodata succes. Insa adevarul a fost altul. Nu trebuie sa ingadim nimanui sa ne distruga visele doar pentru ca ei nu au, Proverbe 29:18.                          Insusi faptul ca Dumnezeu avea un plan pentru viata sa, l-au sustinut pe Iosif si i-au dat puterea in momentele de mare apasare si incercare.

Asa cum exista o persoana deosebita in fiecare dintre noi si un plan special pentru fiecare, la fel exista si probleme diferite pentru fiecare.

Viata lui Iosif a cunoscut multe moment de incercare si durere. Fratii lui au conspirat impotriva sa, l-au aruncat intr-un put si apoi l-au vandut ca sclav. Mai tarziu cand in sfarsit parea sa isi gaseasca echilibrul, viata lui Iosif a cunoscut un nou moment greu fiind acuzat pe nedrept de viol si aruncat in inchisoare. Iosif a cunoscut tradarea familiei, a fost uitat de prieteni si a cazut prada frustrarilor propriilor esecuri. Dar toate aceste problem si incercari faceau parte dintr-un plan deosebit pe care Dumnezeu il avea pentru viata lui Iosif.                                                                                                                                                                  Desi este greu de digerat uneori uneori acest adevar, viata este adesea nedreapta.. Daca Insusi Fiul lui dumnezeu a fost persecutat, dezamagit, parasit, tradat si ucis, de ce as crede ca in ceea cema priveste viata ar trebui sa fie altfel? De ce s-au intamplat toate aceste lucruri unui tanar care nu isi dorea decat sa il multumeasca pe Dumnezeu? Raspunsul il da chiar el in Geneza 50:20. Acelasi lucru este valabil in cazul Mantuitorului nostru si acelasi lucru va fi valabil si pentru noi in incercarea noastra de a trai dupa voia sfanta a Dumnezeului Preainalt.                                                                                                                                           Prin toate incercarile prin care a trecut, Dumnezeu l-a invatat pe Iosif diferenta dintre imbatranire si maturizare. Avem nevoie sa ne amintim ca toate lucrurile sunt parte a planului lui Dumnezeu si in fiecare moment Dumnezeu:                                                         *Ne calauzeste, Psalmul 37:23;                                                                                                                                                                                                                                  *Ne pazeste, Psalmul 121:5-8;                                                                                                                                                                                                                                                                              *Ne masoara. Dumnezeu masoara in permanenta crestereanoastra spirituala. El este mai preocupat de cum reactionam in mijlocul problemelor, decat de problemele cu care ne confruntam, Psalmul 105:17-19;                                                                                   *Ne creste. Procuparea lui Dumnezeu nu este mai intai de toata sa ne scape din incercare, ci sa vada cum crestem prin incercare. Incercarea este lucrarea de constructie a sfantului din noi. Indiferent cat de intunecate si adanci sunt vaile prin care trebuie sa trecem si poverile pe care suntem chemati sa le purtam, Dumnezeu ingaduie toate acesle lucruri pentru a ne face mai mult ca El.

Exista o persoana deosebita in fiecare dintre noi, un plan special pentru fiecare, probleme diferite prin care trecem, dar si o persoana deosebita langa fiecare.

In repetate ocazii Biblia ne spune ca Dumnezeu era cu Iosif. In toatelucrurile cu care s-a confruntat, Iosif nu a fost niciodata singur. A avut de fiecare data un ajutor si un sustinator alaturi. De trei ori Biblia nespune acest lucru in capitoul 39. Ne va ajuta insa sa intelegem cum a fost Dumnezeu langa Iosif:                                                                                                                          *Dumnezeu a fost cu Iosif in slujire, 39:1-3. Inainte sa devina conducator, Iosif avea nevoie sa invete ce inseamna slujirea. In loc sa se planga si sa gaseasca mereu motive de nemultumire, Iosif l-a slujit pe Potifar cum a stiut el mai bine. Este o lectie foarte importanta pentru noi. Daca vreodata ne gandim sa conducem, trebuie mai intai sa invatam sa slujim cum putem noi mai bine. Nu vom sti ce inseamna sa fii deasupra pana nu am invatat sa fim si sub. Iosif a trebuit sa treaca prin scoala smereniei.                                                                                                                                                                                                          *Dumnezeu a fost cu Iosif in ispitia, 39:7-19.In ciuda repetatelor eforturi ale sotiei lui Potifar de a-l seduce pe Iosif, el a reusit sa ramana puternic in fata avansurilor ei. Dumnezeu l-a invatat pe Iosif ca nu poti sa dai nimic in schimbul unei constiinte curate. O lectie importanta despre curatie si infranare. Iosif si-a pierdut haina de pe el, dar si-a pastrat constiinta curata. Acestea sunt calitati absolut necesare pentru ca Dumnezeu sa-si duca la indeplinire planul pentru viata noastra.                                                                            *Dumnezeu a fost cu Iosif in suferinta, 39:21-23. Cand Iosif a trebuit sa sufere rusinea de a fi acuzat pe nedrept de viol, Dumnezeu a fost langa Iosif si l-a binecuvantat.

Dumnezeu nu a renuntat niciodata la Iosif si Iosif nu a renuntat niciodata la Dumnezeu. Nu au incetat sa creada sis a se increada unul in celalalt pana cand Domnul nu si-a dus la bun final planul. Nu a renuntat sa viseze, u s-a dat batut, nu s-a indoit de Dumnezeu si in cele din urma a invins, asa cum Scriptura ne spune ca putem sa invingem si noi, 1 Corinteni 15:58.

Chiar daca pare uneori ca satan castiga si ca firea pamanteasca castiga teren, cu Dumnezeu langa noi nu putem pierde niciodata.Sa nu uitam ca sa fii diferit este o hotarare pe care trebuie sa o luam; ca exista o persoana deosebita in tine, un plan special pentru viata ta; problem diferite, dar si o persoana minunata care nu ne paraseste niciodata. De aceea sa nu renuntam sa visam pentru ca ne asteapta lucrari mari daca nu renuntam.

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code