Cantareste-ti si evalueaza-ti chemarea

Ce face Dumnezeu toata ziua? Lucreaza! Psalmul 104, 121. In timpul vietii Sale pe pamant, Domnul Isus ne-a aratat ca implinirea vine lucrand Ioan 4:34. Ziua cinzizecimii ne descopera Duhul Sfant care se coaboara din cer ca sa lucreze. Divinitatea are o chemare si o lucrare. Noi si tot ceea ce ne inconjoare suntem o lucrare semnata de Dumnezeu. La randul nostrum primim o chemare si o lucrare care ne va define si implini vietile. Avem daruri, talente, dorinte, aspiratii si este vital sa le identificam, sa le dezvoltam si sa le folosim pentru a-l slavi pe Dumnezeu prin ele.

Nu stiu daca ati vazut filmul “fratii blues”.  Este vorba despre doi muzicieni amatori abia iesiti din inchisoare care isi propun sa stranga bani pentru a ajuta un orfelinat si de cate ori sunt intrebati cu ce se ocupa si ce urmaresc, ei raspund: “suntem trimisi de Dumnezeu in misiune.” Fiecare om se naste cu acelasi scop. Fiecare suntem trimisi de Dumnezeu in misiune. Sa iti descoperi chemarea nu este un lucru usor. Trebuie sa fim cinstiti in a ne recunoaste atat calitatile cat si slabiciunile. Este posibil sa incercam si sa esuam in acest proces. Sa fie nevoie sa renuntam pe parcurs la unele dintre aspiratiile noastre personale. Nu ne nastem cu o chemare predefinita si nici cu daruri predezvoltate. Fiecare venim pe lume cu o schema de asamblare. Chemarea este ceva ce se descopera, nu ceva ce se alege. Nu poti sa iti alegi chemarea, ci sa o primesti de la Cel ce te-a creat si cunoaste tot ceea ce este in tine. Insa toti oamenii au o chemare si “ferice de cei ce si-au descoperit chemarea.”. Fiecare dintre noi suntem o combinatie de limite si potential.

Cineva spunea despre chemare ca este locul in care bucuria ta profunda intalneste nevoia profunda a lumii. Este o mare diferenta intre a face ceea ce iti place sa faci si ceea ce vrei sa faci pentru beneficiile pe care le primesti. Daca artistul care sta in fata unei panze se intreaba inainte sa se apuce de lucrare cu cat o va putea vinde la final, nu va reusi sa creeze ceva original. Cei ce aleg sa faca in viata lucruri doar pentru ca le aduc satisfactii materiale, recunoastere sau respect, dar pentru care nu au o chemare de la Dumnezeu sfarsesc esuand sau irosindu-si potentialul cu care au fost inzestrati.

De-alungul timpului am fost nevoit sa accept ca am anumite limite. Ca desi m-am descurcat bine in scoala si am destule cunostinte, nu o sa stau niciodata la masa celor care au o minte sclipitoare. Desi sunt caracterizat de ambitie, vointa si multa indemanare in latura sportiva, a trebuit sa imi recunosc limitele fizice care m-au impiedicat sa fac sport de performanta cum mi-as fi dorit atat de mult. Ca desi imi place psihologia nu o sa pot sa fiu niciodata un foarte bun psiholog pentru ca sunt inca destul de limitat in capacitatea mea de a asculta. Desi aceste esecuri pot fi frustrante si au fost, ele reprezinta realitatea faptului ca sunt o fiinta umana cu potential dar si cu limite. Trebuie sa avem curajul sa ne recunoastem limitele si sa le acceptam. Daca nu ne acceptam limitele vom deveni prizonierii lor. Cand ajung sa imi recunosc limitele voi descoperi in cele din urma eliberare, iar cand imi descopar potentialul voi simti implinire, Romani 12:3-8.

Dumnezeu ia foarte in serios locul nostru de munca. Personal consider ca este gresit sa ramai intr-o slujba despre care stii ca nu ti se potriveste.Dumnezeu nu te-a chemat ca sa te risipesti facand o munca care nu este in armonie cu potentialul pe care l-ai primit indiferent de cat de bine platit esti sa de functia pe care o ocupi. Chemarea lui Dumnezeu nu este acelasi lucru cu cariera. Sunt atatia oameni care se agata cu disperare de visul de a face acel lucru care sa le aduca recuoastere si venituri mai mari desi peste tot in jurul lor Dumnezeu pune dovezi ca nu aceea este chemarea pe care au primit-o. Exista o mare dferenta intre chemare si cariera. Chemarea este ceva ce fac pentru Dumnezeu, in timp ce cariera este ceva ce fac pentru mine si care ameninta sa devina dumnezeul meu.

Cariera imi promite bani, recunoastere si putere, in timp ce chemarea imi promite obstacole, dificultati si adesea suferinta. Cariera se incheie cu pensionare si beneficii, chemarea se sfarseste doar cand murim. Daca privim acest lucru din perspectiva omeneasca, cariera ne duce in sus, iar chemarea ne duce de obicei in jos. Insa recompensele carierei sunt temporare pe cand cele ale chemari sunt vesnice. Faraon avea o cariera, iar Moise avea o chemare, Potifar avea o cariera in timp ce Iosif avea o chemare, Acan avea o cariera, iar Ilie o chemare, Pilat a avut o cariera, dar Cristos a avut o chemare,

Unii oameni spun: “Dumnezeu nu imi va cere niciodata sa fac ceva ce nu pot sa fac.” Insa cred ca Scriptura ii contrazice. Dumnezeu a cerut de foarte multe ori oamenilor Sai sa faca lucruri care erau peste puterile lor. Acesta era modul in care Dumnezeu putea sa isi arata maretia si puterea intregii lumi. De obicei recunoastem chemarea lui Dumnezeu atunci cand simtim teama cu privire la sarcina care ni s-a incredintat. Abilitatile naturale cu care am fost inzestrat nu vor fi sufieciente pentru a realiza acel lucru. O sa am nevoie de ajutor din partea Lui.

Voi avea nevoie de idei, de putere si intelepciune dincolo de resursele mele. Pentru acest lucru trebuie sa invat sa lucrez impreuna cu Dumnezeu. Toti cei ce au raspuns cu “DA” chemarii lui Dumnezeu au fost nevoiti sa plateasca un pret mare: timp, munca, bani, sacrificii, familie, etc. Rasplata a fost insa una nemasurata. Sunt eu pregatit sa platesc un astfel de pret?                                                                                                                                           Cel mai probabil daca aleg sa raspund chemarii lui Dumnezeu, acest lucru nu imi va aduce banii, recunoasterea si succesul pe care poate ca mi-l va aduce cariera. Ieremia a avut un vis mare in lucrarea sa, care insa nu s-a implinit asa cum el se astepta. Ba din contra ceea ce a primit a fost batjocura, dezamagire, respingere si foarte multa frustrare. Putem sa suportam aceste lucruri? Cei mai multi nu pot, de aceea nici nu raspund chemarii lui Dumnezeu si se irosesc pe lucrurile marunte ale acestei vieti pamantesti. Ei urmaresc maretia acestei vieti, dar o pierd pe cea a vesniciei. Sunt chemati de Dumnezeu in misiune de aceea trebuie sa ne cantarim si sa ne evaluam cu toata seriozitatea si sinceritatea chemarea in lucrarea Domnului, Ioan 5:17, 9:4.Amin!

 

 

This entry was posted in Predici and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code