Pasind pe drumul maturizarii spirituale
In trusa de scule fiecarui constructor exista o unealta esentiala, fara de care nu isi poate face lucrarea. Aceasta unealta nu are baterii, nu se incarca la curent si nu iti trebuie nici cunostinte sau efort prea mare pentru a o folosi. Este vorba despre ruleta de masurat. O unealta simpla, dar fara de care nu poti masura si taia cu precizie. Fara ruleta totul ar fi aproximativ, dar niciodata exact.
Dumnezeu este cel mai desavarsit constructor si arhitect. Cristos a fost deasemenea in scurta Lui viata pe pamant, tamplar.De la Ei invatam ce inseamna sa masori si sa calculezi totul cu precizie pentru a finaliza cu succes o lucrare. Noi suntem lucrarea lui Dumnezeu si scopul Sau este sa ne faca un templu mai stralucitor chiar si decat cel zidit de Solomon. Isus Cristos este matrita si modelul pe care Dumnezeu il foloseste in constructia templului Sau. Planul de constructie se numeste sfintire si are ca scop reprezentarea cat mai exacta a persoanei lui Cristos in noi, Galateni 4:18-20, 2 Corinteni 3:18. Acesta este telul final al lui Dumnezeu pentru vietile noastre. Ca o data cu trecerea timpului sa gandim, sa simtim si sa tratam oamenii asa cum a facut-o Domnul Isus. Cu toata ca data finalizarii proiectului Sau depaseste granitele existentei noastre pamantesti si va fi facut desavarsit in ceruri, totusi cu fiecare zi care trece aici pe pamant, trebuie sa semanam tot mai mult cu Isus. Cum putem insa sa ajungem la aceasta stare de om matur spiritual si de reflexie a lui Cristos? Scriptura este raspunsul. Cuvantul lui Dumnezeu este ruleta noastra cu care putem fi siguri ca masuram si taiem cu exactitate.
Studiul Scripturii este sala de fitnes a crestinului. Cand studiem biblia de fapt ne antrenam si intarim duhul din noi. Atunci cand Pavel ii spune lui Timotei in 1 Timotei 4:7 “disciplineaza-te in ce priveste evlavia”, cuvantul grecesc folosit pentru evlavie este “gymnasia” care in limba engleza are ca derivat cuvantul “gymnasium”, adica sala de sport. Pavel il indeamna pe Timotei sa se antreneze spiritual. Continua apoi in versetul opt sa spuna ca pregatirea si antrenatmentul fizic este de putin folos in comparatie cu antrenamentul spiritual care are ca scop cresterea noastra in cunostinta si harul Mantuitorului Isus Cristos. Asa cum pentru pregatire fizica exista un numar variat de exercitii, la fel este si in antrenamentul spiritual. De aceea pe langa studierea Scripturii, crestinul are la dispozitie ca exercitii de crestere spirituala, rugaciunea, postul, memorarea si meditatia. Daca exista dorinta in viata mea sa cresc spiritual si sa fiu tot mai mult ca si Cristos, atunci aceste discipline spirituale trebuie sa fie realitatea mea de zi cu zi. Doar atunci voi putea spune ca sunt cu adevarat pe calea maturizarii spirituale.
De aceea pentru a pasi cu incredere pe acest drum o sa incepem de saptamana viitoare un studiu al cartii Iacov. Pentru ca din punctul meu de vedere, aceasta carte are ca tema principala cresterea spirituala a crestinului. Aproape jumatate din versetele cartii Iacov contin verbe la imperativ. Ce inseamna asta? Ca prin cuvintele lui Iacov, Dumnezeu nu ne recomanda, nu ne da sugestii, idei bune sau sfaturi, ci porunci. Daca sunteti aici, asta inseamna ca nu sunteti dintre cei ce doresc sa fie hraniti in continuare cu lingurita si carora trebuie sa li se spuna la fiecare pas ce trebuie sa faca. Faceti parte din categoria celor care isi doresc sa creasca spre sfintire si sa semene tot mai mult cu Domnul Isus. De aceea trebuie sa incepem sa ne asumam responsabilitatea pentru propria crestere spirituala.
In repetate randuri Scriptura foloseste cu multa intelepciune comparatii intre viata crestinului si viata sportivilor de performanta. Atunci cand un septuplu medaliat cu aur la jocurile olimpice in proba de inot, a fost intrebat cum a reusit aceasta uimitoare performanta , a spus: “Am petrecut opt ore in bazin, in fiecare zi, timp de patru ani.” Avem admiratie pentru sportivii care reusesc asfel de performante si este normal acest lucru, dar pentru o astfel de realizare fantastica a fost nevoie de sacrificii, munca, antrenamente dure, diete stricte, trezire la cinci dimineata si culcare la sapte seara, impreuna cu foarte multa perseverenta si pasiune.
Daca ne dorim sa devenim ceea ce Dumnezeu a planuit pentru noi sa fim atunci cand ne-a chemat prin jertfa lui Cristos la mantuire, trebuie sa urmam acelasi drum ca acesti extraordinari sportivi de performanta. Orice compromis sau abatere de la acest plan ne va conduce spre anonimat. Si din pacate, asa cum se intampla cu foarte multi sportivi care nu reusesc sa tina pasul cu performanta, se intampla si cu foarte multi crestini. Sper ca studiind cartea lui Iacov sa primim masuratorile exacte si sa o folosim ca o ruleta cu care sa masuram, sa taiem si sa facem modificarile de care avem nevoie in viata noastra, pentru ca in anul ce ne sta inainte sa inaintam vizibil pe drumul maturizarii spirituale.