Sa ne pregatim de intoarcerea Mirelui 2

Nu iti lega inima de lucrurile materiale – Luca 17:22-37

“Aduceti-va aminte de nevasta lui Lot.” Ce legatura ar putea avea sotia lui Lot cu a doua venire a Domnului Isus? Sa citim din Geneza 19:15-26 ca sa ne aducem aminte ce s-a intamplat cu ea. Cand judecata a venit peste Sodoma si Gomora, Lot si familia lui au fost crutati de Dumnezeu si indrumati de ingerii Lui catre un loc in care erau in siguranta.Desi au fost avertizati sa fuga, sa nu priveasca inapoi si sa nu se opreasca (vs.17), atunci cand nenorocirea se abatea asupra Sodomei, sotia lui Lot s-a oprit, s-a intors, a privit inapoi si s-a transformat imediat intr-un stalp de sare. De ce ar face cineva acest lucru? Dupa ce ai primit indurare de la Dumnezeu si esti scapat din mijlocul dezastrului, de ce sa nesocotesti porunca venita prin insasi gura ingerilor lui Dumnezeu? Pentru ca inima ei era impartita si dominata de materialism, iar aceste lucruri i-au adus sfarsitul. Nevoia omului de a fi eliberat de materialism este urgenta. De acest lucru poate depinde salvarea sau condamnarea sa. Domnul Isus ne spune ca atunci cand vremurile de grea incercare vor veni, nu trebuie sa fim legati de nimic pe acest pamant, pentru ca atasamentul fata de lucrurile materiale va cantari decisiv, 1 Timotei 6:7-8.

Am vazut un film care avea ca subiect cel de-al doilea razboi mondial. Era vorba despre o familie de evrei din Polonia. Femeia avea 11 frati si surori. Toti impreuna cu copiii, sotii si sotiile lor au murit. Nici unul nu a supravietuit. Femeia respectiva a avut un presentiment ciudat cand a inceput cruciada nazistilor si desi nimic nu se petrecea inca in Polonia pe atunci, a hotarat ca impreuna cu sotul si copiii ei sa fuga in Ucraina. Au lasat in urma toata agoniseala lor de o viata. La scurt timp nazistii au ocupat Polonia, omorand milioane de evrei, dar ei erau in siguranta in Ucraina. Dupa aproximativ un an petrecut in Ucraina au avut din nou un presentiment rau si au hotarat sa fuga cat mai repede, refugiindu-se in Siberia. Din nou au lasat totul in urma si au plecat. La nici un an de la fuga lor, nemtii au maturat Ucraina si peste un million de evrei au fost omorati. De ce v-am spus aceste lucruri? Ca sa intelegem ca acesti oameni au fost singurii supravietuitori din intregul lor neam, deoarece atunci cand necazul urma sa vina, ei si-au scapat viata pentru ca inimile lor nu au fost legate de lucruri materiale. Au fost capabili sa fuga fara sa priveasca inapoi si fara sa se opreasca. Un lucru pe care sotia lui Lot nu a putut sa il faca si pe care multi credinciosi cand sunt in situatia sa aleaga intre a-si perde bunurile si a-si pune in pericol viata, nu pot sa il faca.

Atatia evrei au murit in al doilea razboi mondial pentru ca nu s-au putut desparti de lucrurile de valoare din casele lor. Au incercat sa fuga cu o gramada de valize dupa ei si au fost prinsi din urma de nazisti, sau nu au putut sa plece si sa isi lase bunurile in urma. Dar bunurile lor au ajuns in mainile altora, iar ei au ajuns in camerele de gazare. Ei au incercat sa-si castige viata (lucrurile materiale) dar au pierdut-o, iar cei ce si-au pierdut viata (lucrurile materiale) au castigat-o. Domnul Isus ne spune clar acest lucru in Matei 6:24. Mamona nu reprezinta doar banii, ci tot ceea ce este material, case,pamanturi, proprietati, succesul in afaceri, in cariera, etc Tot Mantuitorul ne da un indemn in Luca 16:9. Oare ce vrea sa spune Domnul Isus cu: ”nu fiti nechibzuiti, faceti-va prieteni cu ajutorul bogatiilor nedrepte”?                                                                                                                                               Exemplul lui Oskar Schindler; Exemplul familiei de evrei care a supravietuit in canalele Varsoviei folosindu-si banii ca sa plateasca un barbat polonez sa le aduca hrana si sa ii protejeze pe ei si pe altii aflati in aceeasi situatie.                                                                             Fiecare om are de-a face cu mamona. Avertismentul Domnului este sa nu il lasam pe mamona sa stapaneasca peste noi, ci sa stapanim noi peste el. Stabileste-ti clar prioritatile, Matei 6:33. Domnul nu ne cere sa fim saracii pamantului, dar ne avertizeaza sa nu lasam materialismul sa ne saraceasca inimile si vietile. Nu trebuie sa ai neaparat mult bani ca sa fii stapanit de ei. Poti sa ai putine lucruri dar sa fii stapanit de ele. Problema cu mamona este ca el doreste sa ne lege inimile de lucrurile materiale. Mamona este ca mucegaiul. El se infiltreaza peste tot si adesea nu ne dam seama decat atunci cand este prea tarziu si totul este distrus.

Domnul Isus ne indeamna: “Aduceti-va aminte de nevasta lui Lot.” In viata ei spirituala a fost mucegai si nu si-a dat seama de asta decat in momentul cand nu a putut sa lase in urma totul si sa se bucure de binecuvantarea de a fi salvata. Ea s-a intors sa vada ce s-a intamplat cu toata munca ei de o viata. Oare mai putea fi ceva salvat dupa marea distrugere produsa de judecata lui Dumnezeu? “Oricine va cauta sa-si scape viata o va pierde; si oricine o va pierde o va gasi.” Adevarul este ca toti suferim in raport cu mamona. Dar trebuie sa invatam sa folosim ceea ce Domnul ne da in administrare fara sa ingaduim ca aceste lucruri sa puna stapanire pe noi; casa, masina noastra, slujba, afacerea, samd. Sa nu ne legam inima de lucruri materiale, 1 Petru 4:7-11.

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code