Cum vom scapa noi daca stam nepasatori fata de o mantuire asa de mare?

Evrei 2:1-4

Una dintre cele mai triste afirmatii pe care un om le poate face si pe care am auzit-o este: viata de pocainta a fost ceva care face parte din trecutul meu. Sa vad un suflet care a umblat cu Cristos ani de zile ca se intoarce la inchinarea la pietre, lemne si picturi fara viata este dureros. Sa aud de oameni alaturi de care am mers la evanghelizari ca isi boteaza copiii ca bebelusi este atat de trist. Si totusi nu este ceva nou. Epistola catre Evrei ne dezvaluie ca acest lucru incepuse sa se intample chiar si in biserica primara. Crestini care se intorceau la vechea lor lege iudaica uitand lucrurile pe care le auzisera si in care crezusera. Indemnul acestor versete este sa fim cu luare aminte sa nu ne indepartam de cel mai glorios si maret mesaj rostit vreodata pe acest pamant.

De ce avem nevoie sa staruim asupra acestor lucruri? Pentru ca noi suntem insarcinati sa propovaduim acestei lumi “o mantuire asa de mare.” Mesajul nostru nu este unul despre mantuire, ci despre o mantuire asa de mare. Sunt credinciosi astazi care nu au constintizat inca maretia mesajului Evangheliei lui Isus Cristos. Atunci cand Scriptura descrie mesajul lui Cristos, o face mereu la superlativ dorind sa subinieze grandoarea si splendoarea sa. Sa citim cateva dintre cuvintele apostolului Pavel din Efeseni 2:7, 3:8, 3:19. Crucea lui Isus nu este ceva la care sa poti privi in fuga. De fiecare data cand omul a incercat sa descrie divinul a facut realizand o opera grandioasa: de la cele mai impunatoare catedrale, la cele mai fascinante picturi, minunatele sculpturi si inaltatoarele imnuri. Toate sunt o incercare a omului de a descrie marimea si splendoarea mesajului Evangheliei.                                                                                                                                                                                                          Ne gandim noi in fiecare zi la mantuirea noastra ca fiind cel ma maret si minunat lucru care ni s-a intamplat? Le dam vecinilor, colegilor, rudelor, prietenilor impresia ca am gasit cea mai mare comoara din aceasta lume? Am vorbit deja despre faptul ca multi oameni aleg sa ramana in afara bisericii din cauza a ceea ce vad ca exista in biserica. Tocmai pentru ca le dam impresia ca ceea ce avem este mic si neimportant, ingust si limitat. Nu ii facem sa tanjeasca dupa ceea ce noi avem pentru ca poate nici noi nu am inteles cu adevarat ceea ce ni s-a dat de catre Dumnezeu. O mantuire asa de mare!

Dar de ce este mantuirea ce ni s-a oferit, atat de mare?                                                                   In primul rand datorita autorului ei. Adesea judecam si analizam o carte din prizma autorului ei. Adesea autorul stabileste valoare pe care o carte o are pentru noi. La fel este si in domeniul picturii sau al muzicii. Tablouri care pentru cei mai multi nu spun nimic sunt vandute cu miloane de dolari. De ce? Din cauza autorului lor.                                                                                                                                                                                                                       Ex.: Cineva a cumparat de la un targ un tablou care ii placuse tare mult. A intrebat cine este autorul dar vanzatorul nu stia. A platit pentru el 100 de lire. Cativa ani mai tarziu un prieten vechi l-a vizitat si a vazut acel tablou expus in sufragerie. L-a intrebat atunci pe cel ce il cumparase: Stii cine a pictat acel tablou? Nu stiu a raspuns prietenul lui. Stiu doar ca l-am vazut la un targ de vechituri si mi-a placut atat de tare ca am fost dispus sa platesc 100 de lire pentru el. Uitandu-se cu o mai mare atentie la pictura, prietenul i-a spus ca este aproape sigur ca acel tablou este o opera a marelui pictor spaniol El Greco. Dupa ce au dus-o la cei mai mari critici de arta din Londra si au analizat-o in profunzime, acestia au comfirmat faptul ca ii apartinea cu adevarat lui El Greco. Cand nimeni nu stia de cine fusese pictat, tabloul a costat 100 de lire, dupa ce s-a aflat autorul lui tabloul s-a vandut cu 136 000 de lire.                                                                                                                                   Asta este ceea ce spune si Epistola catre Evrei. Cum putem noi sta nepasatori fata de o mantuire atat de mare care ii apartine lui Isus Cristos si care a fost intarita de Dumnezeu Insusi prin multe semne si minuni si prin Duhul sfant?

De ce este o mantuire asa de mare? Pentru ca a fost planuita, infaptuita si binecuvantata de Dumnezeu Tatal, Fiul si Duhul Sfant.  Oamenii au dat ascultare cuvintelor politicienilor, al filosofilor, oamenilor de stiinta si sociologilor. Cu toate acestea lumea merge din rau in mai rau. Provocarea pe care trebuie sa o punem inaintea acestei lumi este sa vina sa asculte ce are si Dumnezeu de spus despre toate acestea. De aceea scriitorul epistolei catre evrei nu se mai oboseste sa faca o introducere acestei scrisori cum au celelalte, ci trece direct la maretia mesajului si autorul lui. “Dumnezeu este Cel ce va vorbeste! Luati aminte la cuvintele Sale! “

Desi acest motiv ar trebui sa fie de ajuns pentru fiecare om ca sa dea importanta cuvenita mesajului Evangheliei, exista si un al doilea motiv. Aceasta mantuire este asa de mare pentru ca ne scapa de o judecata la fel de mare. Maretia mantuirii se masoara si din perspectiva maretiei judecatii lui Dumnezeu. Asistam astazi la calamitati naturale care ne fac inimile sa tremure, dar nici una dintre ele nu se compara cu calamitatea cu care sufletul omului se va confrunta la judecata lui Dumnezeu. Scopul legii lui Moise a fost sa decrie magnitudinea pacatului si consecintele sale, dar scopul Evangheliei este sa il faca si mai limpede pentru om. Motivul pentru care lumea nu este interesata de Evanghelia lui Isus Cristos este pentru ca nu si-a vazut starea deplorabila in care se afla. Pe fetele lor este un val pus de satan care ii impiedica sa se vada cum sunt in realitate, asa cum apostolul vorbeste in 2 Corinteni 3:15-18. Aceasta orbire ii impiedica sa vada consecintele nimicitoare ale pacatului lor si iminenta judecata a lui Dumnezeu. Isus Cristos a venit sa caute si sa mantuiasca ceea ce este pierdut, Luca 19:10.

De ce este minunata aceasta mantuire si de ce mai este atat de mare? Pentru lucrurile pe care ni le ofera: iertare si impacare cu Dumnezeu, Evrei 2:17. Nu este nimic mai de valoare in aceasta lume ca iertarea si impacarea cu Tatal ceresc. Poti sa ai un nume respectat in societate, sa ai toti banii ca sa iti cumperi tot ceea ce inima ta pofteste, dar daca nu ai pacea constientei,  a mintii si a inimii care sa iti ofere linistea de a pune capul linistit pe perna noaptea avand parte de un somn dulce, ce folos? Numai omul iertat si impacat cu Dumnezeu are parte de aceste lucruri. Pacea constiintei, a mintii si a inimii nu o poti cumpara. Banii nu iti pot da alinare sufleteasca. De aceea aceasta mantuire este atat de mare.

De aceea nu putem sta nepasatori fata de ea si nu o putem trata cu indiferenta sau superficialitate. Doar aceasta mantuire ne face copii ai lui Dumnezeu, mostenitori ai cerurilor, beneficiari ai tuturor promisiunilor si binecuvantarilor lui Dumnezeu si proprietari de locuinta in rai. Sunt milioane de oameni care sunt dispusi sa plateasca sume extraordinare de bani ca sa intre in locuri unde sunt prezente personalitati, printi, regine sau presedinti. Sa plateasca aceste sume ca sa poate sta in prezenta lor cateva momente si sa poata sa dea mana cu ei. Dar dupa ce pleaca de acolo sunt aceiasi oameni. Nici unul dintre ei nu este primit in familia lor si nici nu li se ofera privilegiile numelui si al functiilor pe care acestia le ocupa. Doar Evanghelia lui Isus face acest lucru. Intr-o  lume in care nimic nu este sigur, in care existenta omului este atat de fragila, unde nu te poti baza pe nimic si in care totul se clatina, copilul lui Dumnezeu poate trai avand siguranta, nadejde si pace. Pentru ca el traieste dupa cuvintele minunate descrise in Evrei 11:10-16.                                                                                                                                                                           Din aceste motive si multe altele, mantuirea ce ne-a fost data prin Isus Cristos este asa de mare si de minunata. De aceea este o nebunie sa fii nepasator, indiferent si ignorant fata de ea. Nu este nimic mai minunat decat sa fii crestin si sa ai harul de a merge la inchinare in casa Domnului. Daca nu ne simtim mandri pentru numele acesta si pentru familia spirituala ce ne-a fost oferita de Dumnezeu,iInseamna ca nu am inteles maretia acestei mantuiri asa de mari ce ne-a fost oferita. Sa ne cumparam de la Domnul alifie pentru ochi  ca sa putem vedea asa cum Scriptura indeamna in Apocalipsa 3:18. Sa putem vedea maretia, splendoarea si slava mantuirii care ne-a fost oferita de Dumnezeu prin Fiul Lui Isus Cristos.

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code