Noua mea identitate in Cristos

Romani 12:3 “Prin darul care mi-a fost dat, spun fiecăruia dintre voi să nu aibă despre sine o părere mai înaltă decât se cuvine, ci fiţi modeşti în gândirea voastră, fiecare după măsura de credinţă pe care i-a dat-o Dumnezeu.”

Pavel nu da aici doar simple indrumari sau instructiuni, ci o porunca. Dup ace in primele 11 capitole ale cartii Romani, Pavel descrie, ieratrea lui Dumnezeu, rascumpararea, locurirea Duhului Sfant in credinciosi, in capitolul 12 este descoperita noua identitate, siguranta si scopul vesnic pe care il avem in Isus Cristos. Este un nou “eu”, o noua familie de care apartin si un nou scop pe care sa il implinesc. In versetul 3 din Romani 12, Pavel vrea sa se asigure ca intelegem cum trebuie sa ne vedem pe noi insine ca fapturii noi in Cristos, ca si copii ai lui Dumnezeu.

Nu vom putea sa scapam de masca pe care o purtam si sa avem relatii profunde cu cei din jur pana cand nu intelegem noua identitate pe care o avem in Isus.

Cum te vezi tu pe tine? Haideti sa vedem ce are Dumnezeu de spus despre noua noastra identitate: Sa nu avem despre noi o parere mai inalta decat se cuvine. Acesta este un avertisment cu privire la mandrie. O porunca impotriva sentimentului sau gandului ca sunt mai bun, mai inteligent, mai important decat altii. Uneori aceasta atitudine este vizibila si directa, dar in cele mai multe situatii o facem intr-un mod subtil si foarte sofisticat. Cand am o parere mai inalta decat ar trebui despre mine, se ajunge intotdeauna la conflicte si dezbinare. Fiecare cred ca am cunoscut persoane care prin atitudinea lor spuneau, “sunt darul lui Dumnezeu pentru aceasta lume.”Si adevaraul este ca nu prea ne place sa stam in preajma acestor oameni. Dar la fel de adevarat este ca in anumite momente fiecare avem astfel de atitudini fata de altii.

Porunca insa nu se opreste la a ne interzice sa fim ceva. Pavel continua si ofera si latura pozitiva a poruncii lui Dumnezeu ”fiti modesti in gandirea voastra.” Dumnezeu vrea sa fim oameni echilibrati. Sa nu avem nici o parere prea inalta despre noi, dar nici sa ne plangem de mila. Mai exista si acea categorie de oameni care mereu sa considera inferiori, nevrednici, slabi, neimportanta, incapabila sa fac ceva vrednic de slava lui Dumnezeu. Scriptura ne invata ca smerenia nu inseamna nici sa gandesti prea inalt despre tine, dar nici sa nu ai respect de sine. Smerenia inseamna de fapt sa nu te gandesti la tine.

Fie ca ai o o gandire prea inalta despre tine, fie ca ai o ganire proasta despre tine, problema este ca iti concentrezi viata gandindu-te la tine. La sfarsitul zilei fie ca te crezi mai bun ca altii, sau mai nevrednic decat altii, rezultatul este acelasi, mandrie. Pentru ca mandria este preocuparea si concentrarea atentiei asupra propriei persoane.                     Ex: Ganditi-va la jocul de bowling. Acolo exista o pista la capatul careia sunt popicele ce iti aduc puncte. De o parte si de alta a pistei sunt doua culoare. Daca atinci cand arunci bila, aceasta se duce pe culoarul din dreapta, nu primesti nici un punct. Acelasi lucru este valabil daca bila merge pe culoarul din stanga. Ca sa iti atingi scopul trebuie ca bila sa ramana pe pista si sa doaboare popicele de la capatul ei.

Dumnezeu doreste sa avem o parere cumpatata si echilibrata despre noi. In ultima parte a versetului 3 ni se spune cum putem face acest lucru. “Fiecare dupa masura de credinta pe care i-a dat-o Dumnezeu.” Credinta de care apostolu vorbeste aici, nu este credinta personala pe care in mod individual o avem in Cristos, ci face referire la viata noua pe care o avem in El. Se refera la ceea ce este adevarat despre noi, avand in vedere relatia pe care acum o avem cu El. Cu alte cuvinte Dumnezeu ne cheama sa nu ne mai vedem prin ochii firii noastre pamantesti ci prin ochii Scripturii. Sunt atatia crestini care il iubesc pe Domnul Isus si doresc s ail slujeasca, dar inca nu stiu cine sunt ei acum datorita lui Isus. Lucrurile pe care fiecare le-am auzit atunci cand am devenit crestini au fost: sa continuam sa studiem Scripturile, sa ne rugam, sa nu lipsim de la serviciile de inchinare, sa ne implicam in slujire. Si toate aceste lucruri sunt adevarate. Trebuie sa le facem. Dar cred ca exista ceva ce nu a fost subliniat indeajuns de mult: “ce inseamna sa fii o faptura noua in Cristos?” Avem nevoie sa stim cum ne vede Dumnezeu acum ca suntem in Cristos, inainte sa ne implicam in aprofundarea persoanei lui Dumnezeu.

Personal am experimentat in viata mea ce inseamna sa nu inteleg “cum ma vede Dumnezeu acum ca sunt in Cristos?” “cine este noul Claudiu, in Isus?” Ce s-a intamplat in viata mea in aceasta perioada in care nu am inteles noua mea identitate in Isus? Am petrecut timp studiind cuvantul, am invatat sa ma rog, m-am implicat in slujire si evanghelizarea celor pierduti incercand sa il onorez pe Dumnezeu prin performantele mele. Dar niciodata nu am simtit ca ma ridic la standardul pe care Dumnezeu il doreste. Ca rezultat, treceam in mod constant de la stari de descurajare si deznadejde cand esuam, la stari de mandrie si indreptatire de sine cand vedeam lucrurile pe care le realizasem. Eram cand de o a parte cand de cealalta si nici una nu il cinsteste pe Dumnezeu. Va marturisesc ca ma mai lupt si in prezent cu aceste lucruri, dar caut sa descopar tot mai mult care este noua mea identitate in Isus.

Cand o sa ajungem sa ne vedem asa cum ne vede acum Dumnezeu datorita lui Cristos, totul se va schimba. Sa schimbi felul in care gandesti despre tine poate fi un lucru greu, care necesita urmarea unui plan riguros, dar este un lucru posibil si ne ofera o rasplata care merita orice efort. Multe dintre gandurile care le avem despre noi au radacini adanci si ne-au influentat in tot ce am facut de-a lungul vietii, dar putem sa le infrangem.

Haideti sa incepem de astazi sa invatam sa ne vedem asa cum ne vede Dumnezeu. Si as vrea sa facem un experiment in viata noastra. O sa va cer sa cititi si voi asa cum o sa fac si eu timp de sase saptamani in fiecare zi aceste cartonase pe care le veti primi astazi. Nu trebuie sa le invatati pe de rost, doar sa le citim in fiecare zi, rar, cu voce tare, cu atentie si apoi sa ne rugam cerandu-i lui Dumnezeu sa ne ajute sa ajungem sa ne vedem asa cum ne vede El in cele mai importante cinci aspecte ale vietii noastre:

Infatisarea: Sunt frumoasa in ochii lui Dumnezeu. El este creatorul si designerul meu personal, Psalmul 139:13-17

Apartenenta: Prezenta mea este dorita, apreciata si iubita de cea mai importanta persoana din viata mea, Dumnezeu, Romani 8:31-32, Efeseni 1:18.

Valoarea: In ochii lui Dumnezeu sunt imbracat in neprihanirea, curatia si bunatatea Fiului Sau, Isaia 61:10, 2 Corinteni 5:17.

Siguranta: Ma simt in siguranta in relatia pe care o am cu Dumnezeu datorita lui Isus. De aceea ma simt protejat in fiecare zi de Tatal meu ceresc si stiu ca El se ingrijeste de toate nevoile mele, Romani 8:38-39.

Competenta: Sunt echipat de Duhul lui Dumnezeu cu absolut tot ce am nevoie ca sa implinesc voia Sa pentru si prin viata mea si sa traiesc in fiecare zi intr-un mod placut Lui, Filipeni 2:13, 4:13..

 

This entry was posted in Predici and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Noua mea identitate in Cristos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code