Al doilea pas in descoperirea sensului vietii

Romani 12:2 “Nu vă conformaţi acestui veac, ci lăsaţi-vă transformaţi prin reînnoirea gândirii voastre, ca să puteţi discerne voia lui Dumnezeu, cea bună, plăcută şi desăvârşită.”

Dorinta lui Dumnezeu este sa ne ofere tot ceea ce este mai bun. Dar cum putem primi aceste lucruri de la El? Primul pas este cel descris in Romani12:1 despre care am vorbit acum doua saptamani, si anume supunerea noastra neconditionata, totala. Astazi o sa vorbim despre cel de-al doilea pas despre care citim in Romani 12:2 si care este, separarea de valorile acestei lumi. Supunere totala + separare de valorile acestei lumi= Primirea celor mai bune lucruri pregatite de Dumnezeu pentru noi.

Sa citim cuvintele Domnului Isus din Luca 9:23-24. Ma rog sa fi inteles ca supunerea totala nu presupune doar lucrurile la care Dumnezeu imi cere sa renunt, ci mai ales ceea ce Dumnezeu este pregatit sa imi ofere daca fac asta. Dumnezeu doreste sa experimentam tot ce este mai bun in viata noastra de familie, la slujba noastra, in relatia cu semenii nostri. Pe de alta parte, sa nu confundam, “ceea ce este cel mai bun” cu “ceva ce este usor de primit” si mai ales sa nu definim, “cele mai bune lucruri” cu “ceea ce eu imi doresc”.             Realitatea trista este ca cea mai mare parte a credinciosilor nu experimenteaza in viata lor cele mai bune lucruri pregatite de Dumnezeu pentru ei, pentru ca nu reusesc sa se supuna pe deplin lui Dumnezeu si apoi sa se separe complet de valorile acestei lumi.

Un alt lucru extrem de important si pe care putini crestini il inteleg este lupta pe care o au de purtat Cine este cu adevarat cel impotriva caruia luptam? Pe ce teren se poarta aceasta lupta? Daca nu avem o imagine clara asupra acestor lucruri, frustrarea, dezamagirea si in cele din urma, esecul spiritual, ne stau inainte. Realitatea este ca toti dorim sa il urmam pe Isus, dar problema este ca traim intr-un mediu toxic, potrivnic sanatatii si cresterii noastre spirituale.                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Lucifer a fost creat de Dumnezeu ca fiinta extraordinara care se remarca prin frumusete si inteligenta. Mandria l-a impins pe Lucifer intr-o razvratire impotriva Creatorului sau. Mai mult de atat, Lucifer a convins un mare numar de ingeri sa il urmeze in aceasta lupta pentru putere cu Dumnezeu. Cand ne gandim la cel impotriva caruia luptam trebuie sa ne aducem aminte de aceste lucruri. Ca satan a avut indrazneala de a se razvrati impotriva lui Dumnezeu si capacitatea de a insela in numar mare de ingeri in a-l urma.                                 Terenul pe care satan actioneaza este lumea in intregul ei sistem. Iar felul in care el a organizat sistemul acestei lumi este ca inima omului sa se departeze de Dumnezeu, sa il instraineze de propria persoana, sa ii distruga relatiile cu cei din jur si sa il impinga spre pacatul care ii va aduce in cele din urma condamnarea.                                                                                                                                                                     Lupta noastra in acest sistem al lumii este cu firea pamanteasca din noi. Cu toate ca dupa ce ne predam lui Dumnezeu lucruri extraordinare se intampla in viata noastra (pacatele ne sunt iertate, avem pace cu Dumnezeu, suntem imbracati in neprihanirea lui Cristos, adaugati la familia lui Dumnezeu, mutati din imparatia intunericului in imparatia luminii, primim Duhul Sfant, devenim copii ai lui Dumnezeu), totusi nu trebuie sa uitam ca pastram inca acea capacitate de a pacatui.

Cand nu inteleg lupta adevarata in care sunt implicat, desi poate sunt sincer in dorinta mea de a-l urma pe Isus, totusi voi ajunge sa traiesc o viata duplicitara si plina de compromisuri. Multi crestini se regasesc dupa o vreme frustrati si dezamagiti. Iar in cele din urma, nu mai pastreaza decat o bruma de credinta in Cristos, iar trairea lor devine foarte asemanatoare cu cea a prietenilor lor necrestini.

Romani 12:1 vorbeste despre predarea neconditionata a tot ceea ce suntem si avem lui Dumnezeu. Dupa acest moment urmeaza un proces spiritual de dezvoltare si maturizare in relatia cu Dumnezeu descris in Romani 12:2. Iar acest proces are doua porunci si un scop:

“Nu va comformati acestui veac”. Nu mai permiteti sa fiti modelati si influentati de sistemul acestei lumi. “Lasati-va transformati”. Permiteti-I lui Dumnezeu sa schimbe pentru totdeauna gandirea voastra interioara si comportamentul vostru exterior .                 “Veti putea cunoaste si experimenta in viata voastra voia lui Dumnezeu cea buna, placuta si desavarsita.”

Pavel ne porunceste in Romani 12:2 sa incetam in a ne mai lasa modelati si influentati de aceasta lume in care traim. Sa incetam in a-I mai ingadui lui satan sa ne minta, sa ne foloseasca si sa ne insele promitandu-ne o viata frumoasa care de fapt nu ne va aduce decat dezamagire, infrangere si durere tinandu-ne in continuare in sclavia pacatului.

In relatiile de familie invatam sa toleram si sa trecem cu vederea anumite imperfectiuni si defecte ale partenerului nostru de viata. Dar exista acel lucru pe care nu il putem invata niciodata. Cum sa trecem peste infidelitatea sotului sau a sotiei noastre. Trairile si sentimentele care sunt experimentate in acele moment sunt de o intensitate extrema si se succed cu mare repeziciune: treci foarte usor de la tradare la dezamagire, la vina, la manie, respingere, inselare, sau rusine. Durerea pe care cineva o simte atunci cand afla ca partenerul de viata a comis adulter este imposibil de descris in cuvinte. Acestea sunt cuvinte care apartin unor oameni care s-au regasit in aceasta dureroasa situatie in viata lor. Relatiile extraconjugale distrug increderea, armonia si sanatatea unei familii. Nici o relatie nu poate continua cand unul dintre parteneri traieste o viata dubla.                                                                                                                                                                                                 In Romani 12:2 cand Dumnezeu spune “nu va comformati acestui veac”, El ne face clar fiecaruia ca nu va tolera ca in relatia dintre noi si El sa mai existe cineva. In repetate randuri Dumnezeu isi acuza poporul in Vechiul Testament de adulter spiritual, atunci cand inima lor era impartita. Prin cuvintele lui Pavel, Dumnezeu ne avertizeaza pe fiecare cu privire la fidelitatea noastra spirituala.

Sistemul acestei lumi este cel mai bine ilustrat in 1 Ioan 2:15-17. As vrea sa observam de cate ori este repetat cuvantul “iubire” in aceste trei versete. Acest pasaj este despre dragoste si relatii. Deasemenea sa vedem de cate ori este repetat cuvantul lume. Dumnezeu vrea sa ne faca sa intelegem ca exista o competitie intre ceea ce ne ofera El si ceea ce ne ofera lumea. Satan prin sistemul acestei lumi ne ofera trei lucruri specifice: pofta firii, pofta ochilor si laudarosenia vietii. Dar avand in vedere ca in limbajul nostru de zi cu zi nu folosim acesti termini, haideti sa le dam acestora, sinonime.

Pofta firii este dorinta de a simti placere sau hedonismul. Este inclinatia omului de a cauta placere si desfatare prin sex.                                                                                                                 Pofta ochilor este dorinta de a avea sau materialismul (bani, salariu, posesiuni, lucruri materiale).                                                                                                                               Laudarosenia vietii este dorinta de a fi, sau egotismul. Viata concentrata asupra sinelui prin dorinta de a te ridica mai presus de ceilalti.

Aceste trei dorinte definesc sistemul de valori al lumii in care traim, dorinta dupa placere, dupa posesiuni si dupa importanta sau pozitie sociala. Fiecare dintre acestea reprezinta nevoi legitime ale omului. Nevoia de hrana, de relatii sexuale, si de folosire a calitatilor pe care le ai, sunt lucruri reale, dar satan doreste sa folosim un lucru bun intr-un mod gresit si pentru un scop gresit. Nu sexul, salariul si statutul social ne fac sa fim cineva. Niciodata aceste lucruri nu au satisfacut nevoile launtrice ale omului, ba din contra au pustiit sufletul lui.

Haideti sa vorbim si mai concret de atat. Sexul este un dar de la Dumnezeu de care un barbat si o femeie care sunt casatoriti se pot bucura. El are scopul de a oferi placere, procreare si este un mod prin care un barbat si o femeie isi comunica dragostea si atasamentul unul pentru celalalt. Insa astazi traim intr-o societate condusa de pofte sexuale. Totul este intesat de pornografie, nudism si imagini cu continut murdar. Sexul stapaneste gandirea, atitudinea si comportomentul multora. Ca si crestini nu suntem imuni la aceste lucruri.

Deasemenea, nu este gresit sa ai o casa, o masina sau bani la banca, dar pofta ochilor este dorinta mereu crescanda in noi de a a avea mai mult, mai frumos, mai mare in incercarea de a dovedi cat de buni suntem si cat valoram punandu-ne increderea in aceste lucruri materiale si incercand sa ii impresionam cu ele pe cei din jurul nostru. Pofta ochilor este cea care duce la dependenta de munca sau de cumparaturi.

Laudarosenia vietii este cel de-al treilea seducator al acestui sistem lumesc folosit de satan impotriva noastra. El reprezinta dorinta de a fi important, recunoscut, special, mai presus decat altii. Acesta face ca Ego-ul meu si nevoile mele sa fie centrul universului in care traiesc. Pentru asta oamenii mint, inseala, mituiesc si distrug. Asa lucreaza sistemul acestei lumi in noi.

Sexul, banii si Ego-ul bat la usa inimii noastre in fiecare zi. Satan a creat acest sistem de valori intr-o lume cazuta ca sa starneasca dorintele noastre trupesti, sa starneasca dorinta noastra de a avea tot mai mult si de a fi cineva, indepartandu-ne astfel pas cu pas de prezenta si binecuvantarea lui Dumnezeu.                                                                                         Statisticile spun ca cei ce se numesc crestini nascuti din nou nu traiesc cu mult diferit de ceilalti oameni, ceea ce face ca biserica sec.21 sa fie una slaba si lumeasca. Sa citim cuvintele lui Iacov, fratelui Domnului Isus din Iacov 4:4-5. Atunci cand inima noastra nu tanjeste pe deplin dupa Dumnezeu, suntem adulteri spirituali. Suntem atat de preocupati de aspectele exterioare ale pacatului sexual, dar nu ne ingrijoram de adulterul spiritual in care traim ca urmare a dragostei din inimile noastre pentru lucrurile din aceasta lume.

Alimentatia mintii poate ucide sufletul.

De multe ori ceea ce are un gust foarte bun, nu este bun pentru noi. Ceva poate sa arate bine, sa miroase bine si sa aiba gust bun, dar totusi sa nu fie bun pentru noi. Cineva spunea cu intelepciune: “Fiecare suntem ceea ce mancam.” Dar o si mai mare intelepciune gasim in cuvintele Mantuitorului nostru din Matei 4:4.

Cand mintea noastra este constant hranita cu valorile sistemului din lumea aceasta, cu fiecare zi care trece suntem mai aproape de moarte. Pofta firii, pofta ochilor si laudarosenia vietii ne separa iremediabil de Dumnezeu, de noi insine si de cei din jurul nostru. Asemenea mancarii de tip fast food, lumea arata bine, miroasa bine si poate avea si gust bun, dar hranindu-ne cu ea ne va aduce moartea.

De aceea mai importanta decizie pe care o putem lua in fiecare zi este cu privire la lucrurile carora le vom acorda acces la mintea noastra. Haideti sa revenim o clipa la Romani 12:2 “nu va comformati acestui veac, ci lasati-va transformati prin innoirea mintii voastre.” Traducerea cuvantului transformare vine din grecescul “metamorphosis” care inseamna o schimbare care are loc din interior spre exterior. Sa subliniem cateva lucruri foarte importante aici:  Aceasta lucrare nu poate fi facuta de noi, ci doar de Dumnezeu. In al doilea rand aceasta nu este ceva optional, ci o porunca a lui Dumnezeu. In al treilea rand acest proces nu este unul limitat in timp, ci unul care nu inceteaza.                                                                                                                                                                                                             Trebuie sa constientizam ca fiecare om este influentat in gandirea sa in fiecare zi fie de catre satan, fie de catre Dumnezeu. Reclame, filme, cantece, jocuri, ziare, reviste, internet, televiziune, toate promoveaza valorile degradante ale acestei lumi. Toate promoveaza sexul, alimenteaza dorinta de a avea mai mult si de a fi cineva.

Pe de alta parte Dumnezeu foloseste Duhul Sfant, Scripturile, rugaciunea, partasia, meditatia, postul si inchinarea ca resurse de hrana pentru mintea omului. Viata cu Cristos nu are nici oleaturacu cati bani fac, ce masina  conduc, ce haine port, ce casa am sau cine sunt eu in ochii celorlalti.

Motivul vietii duble, false si mincinoase pe care multi credinciosi o traiesc are legatura cu alimentatia mintii lor. Pot sa fiu un om care a fost nascut din nou dintr-o dorinta sincera a inimii, sa merg la serviciile de inchinare ale bisericii, sa imi doresc sa fiu un bun crestin si cu toate acestea viata mea sa nu se asemene prea mult cu cea a lui Cristos. De ce? Datorita lipsei de transformare a mintii mele.                                                                                                                                                                                                                                                                       Sa fiu innoit in mintea mea presupune intotdeauna o lupta. Sistemul acestei lumi al carui arhitect este satan, comploteaza impreuna cu firea din mine, impotriva duhului care este in mine cu privire la cine sunt, cui apartin si de ce sunt aici. Sa fiu transformat in mintea mea este o lupta spirituala fara sfarsit in incercarea de a face intotdeauna doar ceea ce Scriptura imi spune in 2 Corinteni 10:5b.                                                                                         Reinnoirea mintii mele este o lucrare a Duhului Sfant. Partea mea este sa ma gandesc la lucrurile de sus nu la cele de pe pamant asa cum Scriptura ma indeamna in Coloseni 3:1-3, dar transformarea mintii mele nu tine in principal de lucrurile exterioare, ci de relatia mea interioara cu persoana lui Isus. Fariseii au dovedit foarte bine acest lucru. Cum poti fi plin pana la refuz de cunostinta biblica si cu o infatisare exterioara ireprosabila, dar sa fii complet lipsit de o relatie personala cu Dumnezeu. Domnul Isus vorbeste aspru impotriva lor in Matei 23:13-35.

Care este in prezent alimentatia mintii mele? Care este procentajul in ceea ce priveste hranirea mintii mele cu lucrurile lumii sau cu hrana pusa la dispozitie de Dumnezeu? Sa nu uitam ca suntem ceea ce mancam. Asadar, daca dorim o transformare adevarata a vietilor noastre, avem nevoie de o schimbare a alimentatiei mintilor noastre. Pentru ca va vine sa credeti sau nu, lupta pentru sufletele noastre sa da in mintea noastra, iar usa de acces catre inima noastra este mintea noastra.   

This entry was posted in Predici and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code