“Atichifobia” este teama obsedanta de esec. Aceasta este un stapan foarte dur si aspru care isi condamna victimele sa traiasca mereu cu teama de a incerca lucruri nou. Nu stiu daca vreunul dintre noi sufera de aceasta fobie, dar sunt convins ca fiecare am avut si avem momente in care ne-a fost teama sa nu esuam. Biblia vorbeste despre peste 200 de oameni carora la un moment dat in viata lor le-a fost teama. Iar teama multora dintre ei a fost teama de esec. Oameni extraordinari ca Moise, Ghedeon, Ieremia sau Ezechiel si-au recunoscut teama de esec. Pasaje precum cele din Exod 3:11, 4:10, Judecatori 6:15 sau Ieremia 1:6 depun marturie despre teama de esec care stapanea la un moment dat inimile acestor mari oameni ai lui Dumnezeu. Si fiecare dintre ei a avut nevoie sa fie asigurat de Dumnezeu in repetate randuri ca El va fi langa ei si ca le va da biruinta. Versete precum cel din Deuteronom 31:8 se intalnesc pe tot cuprinsul Bibliei si au scopul de a intari pe cei ce se tem de esec in lucrarea la care au fost chemati.
Dar astazi as vrea sa privim la chemarea pe care Iosua a primit-o si la modul extraordinar in care Dumnezeu il asigura si il incurajeaza ca va fi langa El la fiecare pas. Dumnezeu trebuia sa faca tranzitia de la conducerea lui Moise la cea a lui Iosua. Si cat de apasatoare era aceasta slujba pentru Iosua. Sa ii urmezi marelui Moise la conducerea poporului lui Dumnezeu putea semana o teama de esec paralizanta in oricine. Moise esteprobabil cea mai respectata personalitate de catre evrei. Israelul nu a mai cunoscut un profet atat de profund legat de Dumnezeu ca Moise. Prin el Dumnezeu a facut minuni extraordinare si a adus izbavire unui popor condamnat la sclavie. Despre Moise s-au spus cuvinte care nu s-au mai spus despre nici un alt om vreodata, Exod 33:11. Moise a avut perioade cand a petrecut 40 de zile singur, in partasie cu Dumnezeu. Moise a apartinut cu siguranta unui cerc foarte restrains de oameni care au trait in istoria acestui pamant. Daca la inceput oamenii au cartit sub conducerea lui, apoi l-au urmat cu credinciosie, ca in cele din urma sa il planga timp de 40 de zile dupa ce a murit la frumoasa varsta de 120 de ani.
Va dati seama cat de greu ii era lui Iosua sa urmeze la conducere dupa un astfel de om. Iosua a avut misiunea de a conduce noua generatie a lui Israel spre cucerirea tarii fagaduite de Dumnezeu, dupa 40 de ani de ratacire prin pustie si dupa condamnarea unei intregi generatii datorita necredintei lor. Cat de greu trebuia sa ii fie lui Iosua sa pregateasca si sa motiveze pentru lupta o generatie care nu luptase niciodata. Cu atat mai mult cu cat dusmanul era unul foarte violent si pregatit cum se cuvine de razboi. Mai mult de atat Iosua prelua conducerea intr-o perioada in care israelitii trebuiau sa munceasca din nou pentru a avea hrana. Dumnezeu incetase din a le trimite mana din cer dimineata si prepelite seara. Acum trebuia sa cultive din nou pamantul si sa vaneze pentru a se hrani. Cine si-ar putea dori sa fie in locul lui Iosua? Dar Dumnezeu ii ofera lui Iosua ceal mai grozav discurs motivational rostit vreodata. Cuvintele adresate de Dumnezeu lui Iosua atunci, continua sa fie si in prezent pentru credinciosi o sursa de incurajare si putere. De cate ori simtim teama cu privire la slabiciunile noastre, la viitorul nostru, la slujba pe care o avem de facut, la relatiile cu cei din jur putem primi incurajare si curaj citind cuvintele adresate de Dumnezeu lui Iosua. Sa deschidem Sfanta Scriptura la Iosua 1:1-9.
Dumnezeu nu a chemat niciodata pe cineva sa faca o lucrare, dupa care sa il abandoneze si sa il lase singur. Trebuie sa ne amintim intotdeauna ca asa cum Dumnezeu a fost credincios in tinerea promisiunilor fata de cei ce L-au urmat in trecut, la fel va fi si fata de noi cei ce Il urmam acum. Nu exista limite cu privire la ceea ce poate face Dumnezeu pentru noi si prin noi. Insa pentru acest lucru avem nevoie de o credinta pe termen lung, nu de una de moment. Iosua a trebuit sa isi pastreze credinta in promisiunea lui Dumnezeu ca vor cuceri acesta tara, desi au luptat aproape 15 ani pana sa o cucereasca. Acelasi principiu este valabil si pentru noi azi. Dumnezeu ne-a promis cerurile si acestea sunt ale noastre, dar avem nevoie sa ne pastram credinta si sa luptam lupta cea buna pana la ultima suflare ca sa ajungem acolo. Promisiunea lui Dumnezeu nu garanteaza succesul, in lipsa credintei noastre.
In vs.6,7 si 9 Dumnezeu ii ofera lui Iosua una dintre cele mai mari calitati ale omului credincios, curajul. De trei ori ii spune Dumnezeu lui Iosua, “fii tare si curajos.” Cata nevoie avem de indraneala si curaj ca sa stam impotriva curentului acestei lumi? De puterea de a ramane fermi, hotarati si de neclintit in marturia credintei noastre? Dumnezeu ne spune si noua astazi: “fii tare si curajos, nu te teme si nu te inspaimanta, fiindca Domnul Dumnezeul tau este cu tine oriunde vei merge.” Eu sunt cu tine acasa, la scoala, la slujba, la examen. Tu nu esti niciodata singur.
Dumnezeu enunta un principiu foarte important pentru noi in discursul Sau catre Iosua: principiul prioritatii divine, vs.7-8. Cuvantul lui Dumnezeu este singura cale spre succes. Nu siguranta financiara sau pregatirea mea personala imi aduc succesul. Chiar daca acestea sunt importante, ele nu sunt prioritare. Umblarea cu sfintenie in Legea lui Dumnezeu reprezinta prioritatea si cheia spre succes. Trebuie sa avem toleranta zero fata de nesupunerea firii noastre. Nu trebuie sa existe abatere nici la dreapta si nici la stanga de la voia lui Dumnezeu. O supunere deplina si o predare neconditionata. Un lucru foarte greu de pus in practica in timpuri in care compromisul exista la tot pasul si pare sa fie cheia succesului pentru cei din jurul nostru. Orice sportiv de performanta este pe deplin dedicat scopului pe care il are. El si-a luat un angajament sfant fata de prioritatea pe care o are, de a castiga medalia mult ravnita. De aceea are un stil de viata diferit de al celorlalti oameni. De la alimentatie, la gandire, la viata sociala, si pregatire. Pana si pantofii si echipamentul in care se antreneaza este aparte. Discutiile si deciziile lor le reflecta de fapt misunea. Un alergator de maraton din Kenya a fost intrebat inainte de Olimpiada: “ce ai fi facut daca nu ai fi fost sportiv de performanta?” Atletul a zambit si a raspuns: “nu stiu, pentru mine sa alerg este totul.” Pentru credincios, Cuvantul lui Dumnezeu trebuie sa fie totul. Sa imi influenteze toate deciziile si hotararile si sa imi randuiesc viata dupa principiile lui. Sa il studiez cu consecventa si sa il consult de fiecare data cand trebuie sa iau o hotarare.
Pentru a reusi sa imi depasesc temerile am nevoie sa fac din Cuvantul lui Dumnezeu tema preferata a discutiilor mele, “cartea aceasta a legii sa nu se departeze de gura ta.”, vs.8a. Pentru Iosua, cartea legii era reprezentata de primile cinci carti ale bibliei. Acestea fusesera singurele scrise pana atunci. Cartea legii trebuia sa fie principalul subiect de discutie al lui Iosua cu ceilalti. El nu face decat sa urmeze porunca data lui Dumnezeu poporului Sau in Deuteronom 6:4-9. Despre cate lucruri neimportante nu vorbesc astazi crestinii, si ce ar insemna daca preocuparea si prioritatea lor ar fi sa vorbeasca despre Cuvantului lui Dumnezeu?
In viata crestina un lucru se leaga de altul. Ca sa putem vorbi despre cuvantul lui Dumnezeu si sa facem din el sursa tuturor deciziilor noastre, atunci trebuie sa ajungem sa gasim placere in a medita asupra lui, vs.8b. Aceasta disciplina spirituala este una dintre cele mai neglijate de credinciosi astazi. Traim intr-o lume a vitezei in care nu mai avem rabdare nici sa asteptam sa se faca semaforul verde ca sa plecam, nu mai putem astepta 5 minute la o coada ca sa platim o factura. Meditatia vine in dezacord cu vremurile in care traim. Crestinul trebuie sa rumege cuvantul lui Dumnezeu precum rumega oaia din nou si din nou aceeasi iarba. Daca inghitim mancarea fara sa o mestecam bine, atunci stomacul nostru va plange. La fel trebuie sa facem si cu cuvantul lui Dumnezeu. Sa il mestecam bine pentru a-I putea permite lui Dumnezeu sa vorbeasca inimilor noastre si sa indeparteze astfel temerile pe care le avem. David este unul dintre oamenii care au inteles importanta extraordinara a meditatiei, Psalmul 119:97-100.
Acestea sunt conditiile prin care Dumnezeu garanteaza succesul.Facand toate aceste lucruri, intocmai dupa cum ti le-am dat Eu… “vei izbandi oriunde vei merge si vei prospera.” vs.8c. Iosua a fost un om de succes si marturiseste cheia succesului sau la sfarsitul vietii sale in 23:14. Insa cei ce vor cunoaste succesul vor fi doar cei ce vor avea credinta si curajul sa calce pe aceleasi urme lasate de cei ce au trait cu succes inaintea noastra. Daca acest lucru a fost cu putinta pentru Iosua, cu atat mai mult astazi prin Domnul Isus este posibil si pentru noi.