Sa nu facem casa cu lacomia

Luca 12:15

Un batranel isi castiga existenta vanzand hot dog de la o taraba mobila. In apropiere era un centru de afaceri de unde multi angajati coborau in graba ca sa isi cumpere un hot dog fie pentru masa de pranz fie pentru o gustare mai tarzie, atunci cand trebuiau sa ramana peste program la lucru. Intr-o zi unul dintre clientii fideli ai batranului a coborat imdiat dupa ora pranzului sa isi cumpere un hot dog si l-a vazut pe batran strangandu-si taraba si pregatindu-se sa plece acasa. Surprins, l-a intrebat pe batran daca s-a intamplat ceva rau. De ce pleaca asa de devreme acasa si nu mai sta pana seara. Atunci batranul i-a raspuns: “Vreau sa merg acasa si sa petrec dupa amiaza cu sotia mea.” “Dar este inca devreme si mai poti vinde multi hot dogi” ,spune afaceristul. “Nu am nevoie, am facut destui bani pentru azi”, continua batranul. “Destui? De ce sa nu vinzi mai multi si sa castigi si mai multi bani”, intreaba afaceristul mirat.”La ce mi-ar trebui mai multi bani?” il intreba batranul. “Pai ca sa fii mai bogat, sa iti extinzi afacerea cumparandu-ti mai multe tarabe de hot dogi, care sa iti aduca si mai multi bani. Apoi poti sa devii administrator si sa ai angajati care sa vanda pentru tine. Iar in cativa ani sa devii regale bogat al hot dogilor din oras” Atunci batranul zambind, ii raspunse omului de afaceri, “domnule, ma simt destul de bogat cu ceea ce am.” Filipeni 4:12

Una dintre problemele omului este ca nu se poate multumi cu ceea ce are si sa se considere bogat in ciuda faptului ca altii au mai mult ca el. Problema aceasta si vine din faptul ca pentru cei mai multi bogatia consta doar in lucrurile fizice, materiale. Avand in vedere ca ei traiesc in saracie sufleteasca simt nevoia sa umple acest mare gol cu lucruri materiale. Mai nou, a inceput sa nu mai fie suficient sa te compari cu vecinul sau prietenul. Tinta multora sunt celebritatile pe care le vad promovate la TV. Pentru ei aceia sunt standardele pe care trebuie sa le atinga. Auzeam cu ceva timp in urma o tanara care frecventeaza regulat biserica, spunand: “daca nu ai Iphone, nu faci parte din lumea buna. Vedetele nu umbla cu orice fel de telefon.Suntem noi cei cu Ipone si restul lumii.” Pare o prostie dar asta este realitatea in care traim si cu care ne luptam. Cel putin asta este realitatea mai ales pentru tanara generatie.

Lacomia vine in atat de multe forme si are atat de multe fete. Un om intelept spunea un adevar “nimic nu este de ajuns pentru cel caruia indeajuns ii este prea putin. Marele bogat al Americii din secolul trecut, John Rockfeller a fost intrebat intr-o zi: “de cati bani este nevoie ca sa satisfaci un om?” “De putin mai multi”, a raspuns el.                                           Un intelept al Scripturii insa ne spune “Cel ce iubeste argintul, nu se satura de el, iar cine iubeste bogatia nu este niciodata satisfacut de venitul lui.” Eclesiastul 5:10.  Lacomia produce mereu foame de mai mult si niciodata ceea ce ai nu mai este de ajuns. Cati oameni nu au cazut in aceasta capcana, cati crestini nu si-au pierdut scopul lasandu-se inselati de lacomie. Atunci cand aceasta foame de mai mult isi va gasi un loc in inima ta, vei gasi mereu scuze si argumente pentru a justifica lucrurile materiale dupa care alergi. Vei spune ca acele lucruri nu sunt doar pofte, ci adevarate nevoi, dar de fapt ele nu sunt altceva decat pofte.

In vechiul testament avem o parabola foarte explicita care vorbeste exact despre aceste lucruri. Sa citim de la Judecatori 9:8-15. Aceasta este o parabola prin care Iotam ii avertizeaza pe israeliti cu privire la pericolul acceptarii lui Abimelek ca rege peste ei. Este o pilda care vorbeste despre dorinta noastre de promovare si de a ne dori mereu tot mai mult, fara a lua in considerare ca poate nu sunt pregatiti pentru mai mult. Maslinul, smochinul si vita de fie refuza oferta de promovare a copacilor ca rege peste ei si se mulumesc cu ceea ce produceau. Mai mult de atat aceste plante se mandresc cu realizarile lor si isi dau seama ca ceea ce fac este scopul pentru care au fost create si o fac foarte bine.  Spinul este insa cel ce accepta oferta copacilor. Invatatura pildei este ca: “tanjind sa fii mai mare, este posibil sa incetezi sa mai fii de folos.” O promovare te poate duce dincolo de ceea ce tu stii sa faci foarte bine.                                                                                                 Va aduceti aminte ca Saul i-a oferit lui David armura sa ca sa lupte cu Goliat. Dar David si-a dat seama ca armura era mult prea mare si grea pentru posibilitatile lui de atunci, 1 Samuel 17:38-39. David a refuzat armura si sabia si l-a invins pe Goliat cu o prastie si o piatra. El ne invata pe fiecare ca ceea ce este potrivit pentru cineva nu este neaparat potrivit si pentru tine. Ambitia este un lucru bun, dar folosita cu intelepciune. Si eu sunt din fire ambitios si imi doresc sa fac totul la perfectiune. Dar ambtia scapata de sub control ne poate aduce pierderi uriase, Romani 12:3. De aceea va indemn sa ne lasam de fecare data calauziti in astfel de situatii de cuvintele Scripturii cum sunt cele din Evrei 13:5. Implinirea in ceea ce faci nu vine in primul rand din salariul pe care il primesti, ci vine atunci cand ceea ce faci este ceea ce iti place si stii ca faci acel lucru foarte bine. Iar atunci cand faci ceea ce iti place cel mai mult si o faci foarte bine, se va gasi intotdeauna cineva care sa iti plateasca serviciile asa cum se cuvine. Nu faceti casa cu lacomia!

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code