Opreste-te si odihneste-te putin

Psalmi 46:10     Marcu 6:31

Cand a fost ultima oara ca te-ai hotarat sa te opresti din alergarea zilnica si sa te odihnesti putin? Satan este atat de dedicat slujbei sale de a ne tine mereu ocupati, mereu in alergare si stresati, incercand sa ne epuizeze toate resursele. Domnul Isus stie ce inseamnatumultul acestei vieti. Cunoaste sensimentul indus de stresul lucrarii pe care trebuie sa o termini si programul incarcat. Dar El a stiut cand trebuie sa se opreasca din tot si sa se odihneasca. In ciuda multimii, a presiunii dn jur, a vocilor care il asaltau, El a cunoscut importanta de a de detasa de toate aceste lucruri si doar sa stai si sa te relaxezi. Daca Insusi Domnul Isus a avut nevoie sa se opreasca din tot si sa se odihneasca, ce te face pe tine sa crezi ca poti sa continui in acest ritm alert fara ca la un moment dat sa cedezi? De aceea Scriptura ne da indemnuri si exemple cu privire la necesitatea de a ne opri si de a ne odihni.

Mi-a luat ceva vreme sa inteleg de ce un frate drag, pastor deaproape 30 de ani mi-a spus ca El are o zi pe saptamana cand nu face nimic. Se rupe de realitatea cotidiana si isi incarca bateriile. Dupa 7 ani in lucrarea Domnului am inceput sa inteleg aceasta nevoie de odihna pe care trupul, mintea si sufletul meu o are. De aceea Duminica dupa ce se sfarseste inchinarea la ora 12, aleg sa nu ma mai ocup de nimic. Incerc sa ma rup cel putin pana a doua zi de problemele de rezolvat. Imi petrec timpul urmarind un meci de fotbal, iesind la plimbare cu sotia, jucandu-ma cu copiii, sau pur si simplu savurand o ciocolata calda intins in pat in liniste. Am inteles cat de mare nevoie am de acest timp. A doua zi revin la lucru mai odihnit si mai lucid in tot ce am de facut. Incerc sa ii vizitez pe cei ce sunt bolnavi, sa ii sun pe cei ce nu au ajuns la inchinare, sa organizez activitatile pe care biserica si le propune, sa ma ocup de facturi, sa studiez, samd.

Este foarte usor sa cazi in capcana de a lasa lumea si ceea ce par mereu noi urgente sa iti controleze programul si viata. Domnl Isus s-a lovit la randul Sa de aceasta realitate. Sa citim Luca 4:40-44. Isus se afla in Capernaum, o cetatea din Galilea si si-a termina slujba la asfintitul soarelui asa cum multi dintre noi o fac. Cand soarele incerca sa isi faca loc pe cer dis de dimineata, Isus isi dorea sa fie un timp singur, departe de zgomot si agitatie. Dar vedem ca lumea avea alt plan pentru El. Ei il cautau prin toate partile ca sa il gaseasca si sa le implineasca nevoile. Planul lor era sa il opreasca pe Isus sa plece. Ei aveau o alta agenda si plan pentru Isus. Acelasi lucru incearca sa faca lumea si cu noi astazi, sa ne stabileasca cursul vietii. Sa ne spun ace ar trebui sa studiem la scoala, ce slujba sa ne luam si cum cine sa ne casatorim. Iar daca le dam, atunci o sa ne conduca vietile. Isus insa nu le-a permis. Si exemplele cand a facut acest lucru sunt multiple: Matei 8:18, Matei 13:36, Matei 15:39. Domnul Isus a incercat sa scape in anumite momente de zgomotul si tumultul acestei vietii. Pentru ca scopul vietii Sale nu era dictat de societate, ci de Tatal din ceruri, Luca 4:42-44. Da, uneori chiar si Isus a trebuit sa spuna NU nevoilor urgente ale unor bolnavi, sau inimilor frante ale unor vaduve si sa mearga mai departe. Uneori trebuie sa spui NU lucrurilor bune ca sa poti spune DA celor perfecte care vin de sus. Ce s-ar fi intamplat daca Isus si-ar fi concentrat toata lucrarea asupra acelei mici cetati din Galilea? Probabil ca nu ar mai fi ajuns niciodata la cruce. Este nevoie sa ne oprim din ceea ce facem chiar daca are a fi lucru bun de facut si sa revenim la a ne redefini adevaratul scop si drum in viata. Isus a stiut cand sa apese pe butonulde pauza in viata Lui. Satan nu face decat sa apese pe rapid inainte sis a ne faca sa ne trezim ca anii au trecut cu repeziciune peste noi si ne-am pierdut scopul si identitatea. Satan nu este ingrijorat decat sa te tina ocupat. Sa fii mereu intr-o stare de zgomot, de graba si de aglomeratie ca sa iti pierzi luciditatea si busola.

In alergarea implinirii slujbei, sa nu intarziem sa urmam exemplul lui Isus, Luca 5:15-16. Pe langa momentul acela din zi pe care il putem hotara ca sa ne oprim pentru a fi singuri, avem  ca moment de odihna in fiecare saptamana ziua de inchinare. Cm poti sa iti incarci cel mai bine bateriile, sa iti linisteti sufletul si sa iti limpezesti mintea decat fiind langa Isus si familia Lui? Dumnezeu a muncit sase zile, iar a saptea zi s-a odihnit. Daca lumea nu s-a dus de rapa atunci cand El s-a odihnit, de ce am crede ca totul se va ruina daca nu ne ocupam noi personal de acea problema?  Haideti sa primim invitatia Domnului nostrum astazi: “Veniti singuri la o parte intr-un loc pustiu si odihniti-va putin.” Amin!

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code