Nu dispretui lucrurile mici

Matei 13:31-33

Imi plac filmele si povestile legate de marile razboaie ale acestui pamant. Nu imi plac razboaiele, dar imi plac povestile de dragoste si speranta din spatele suferintei si a durerii. Cred ca am vazut aproape toate filmele care au avut ca subiect cel de-al doilea razboi mondial. Si imi place sa dau uneori exemple in predicile mele despre prezenta si lucrarea lui Dumnezeu chiar in mijlocul acelor zile dureroase de lupta. Cand in cele din urma Germania a fost infranta si Berlinul complet distrus, rusii isi propusesera sa lase intreaga popolatie a orasului sa moara de foame. De aceea au blocat toate trenurile, vapoarele si camioanele care aduceau alimente. In fata acestei realitati armata engleza si cea americana a luat hotararea de a parasute alimente in interiorul orasului Berlin. Timp de aproape un an avioanele au parasutat tone de alimente la cei peste 2,5 milioane de berlinezi care traiau in mizerie si ruina. La un moment dat unul dintre avioanele americane a aterizat langa Berlin si soldatii s-au apropiat de gardul de sarma langa care se adunase un grup de copii. Unul dintre soldati vazand copiii s-a apropiat si a scos cateva bomboane din buzunar pe care le-a impartit copiiilor. Fetele lor s-au luminat instantaneu si se comportau de parca primisera cea mai mare comoara din lume. Atunci soldatul impresionat de reactia extraordinara a acelor copii, le-a spus ca in ziua urmatoare se va intoarce si vor primi mai multe dulciuri. Asa ca s-a intors la baza si a cumparat ratiile de dulciuri de la mai multi colegi dupa care le-a parasutat in pungi legate de batistute in forma de parasuta. Acest lucru ce parea o nimica toata s-a transformat intr-o adevarata operatiune care a facut ca in lunile urmatoare avioanele aliate sa parasuteze cateva tone de dulciuri pentru copiii care traiau printre ruinele orasului Berlin. Nu dispretui lucrurile mici, pentru ca de foarte multe ori de atat este nevoie pentru a face diferenta.

Cine a tinut vreodata in mana un bob de mustar? Este aproape invizibil. Cine a vazut planta care creste din acea samanta mica de mustar? Are uneori si peste 1,5m. Ce poti face cu un varf de lingura de aluat? Putina drojdie fermentata poate sa ne hraneasca pe toti timp de vreo doua zile. Ce incepe prin a fi mic,se termina prin a fi mare.     Ce ecou putea sa aiba invatatura si viata unui tamplat neinsemnat nascut in Betleem? Unde sunt astazi toti cei ce s-au impotrivit lui Isus? Nimeni nu stie. Unde este astazi Isus cel batjocirit,umilit si rastignit? Pe buzele si mai ales in inimile a milioane de oameni. Unde sunt cei ce se inchina lui Zeus?Au disparut.Dar aici sunt cei ce se inchina lui Isus Cand una dintre acele mari inundatii a lovit tara si oamenii isi scapau vietile cum puteau, urcandu-se in ce mai inalti copaci sau pe acoperisurile celor mai inalte case un lucru deosebit a razbatut din mijlocul acelei grele incercari. La un moment dat un barbat a reusit sa iasa pe geamurile casei sale cu doi copii care se tineau stras de gatul lui. A inotat pana la o cladire mai inalta si acolo s-au suit cu copiii pe acoperis. In orele urmatoare altii s-au adapostit la randul lor pe acelasi acoperis. Apoi cineva a zis: “Va dati seama ca acum stam pe acoperisul unei biserici?” Atunci o tanara si-a dat seama ca acea cladire pe care statea era cea la care si bunicii ei muncisera cu multi ani in urma ca sa o construiasa. Credeti ca acei bunici s-au gandit vreodata ca lucrarea lor de atunci va salva viata nepoatei lor peste cativa zeci de ani? Nu aveau nici cea mai vaga idee despre cum va folosi Dumnezeu lucrarea mainilor lor. De multe ori avem impresia ca ceea ce facem noi este prea mic si neimportant ca sa schimbe ceva. De aceea multi aleg ca decat sa faca astfel de lucrari marunte mai bine nu fac nimic. Dar Dumnezeu ne spune: “Tu alege sa faci ceva si o sa vezi ce minuni se pot intampla.”

Tot in timpul celui de-al doilea razboi mondial a existat un barbat german care era un om de afaceri instarit pe nume Oskar Schindler. Despre ceea ce el a facut s-a ecranizat 50 de ani mai tarziu si un film pe care vi-l recomand. Se numeste lista lui Schindler. El a cumparat vietile a peste o mie de evrei polonezi, pe care i-a angajat sa munceasca in fabricile sale pe durata razboiului. Un film care a castigat sapte premii Oscar, sapte premii Bafta si trei globuri de aur, datorita povestii extraordinare din spatele lui. Acest om nu a putut salva milioanele de evrei exterminate de nazisti, dar a salvat peste o mie. El a facut ceva, iar acel ceva a fost folosit din plin de Dumnezeu.

Impotriva unui urias de 3metri Dumnezeu a folosit o pietricia de rau aruncata cu credinta de un tanar. In comparatie cu averile extraordinare ale bogatilor, banutii vaduvei erau gunoaie, dar Isus le-a folosit ca sa ne dea exemplul darniciei dupa care sa traim. In contrast cu fastul si stralucirea preotilor, Isus era un biet templar.

Insa in El, Dumnezeu a pus puterea de a rupe legaturile mortii si de a schimba istoria omenirii pentru totdeauna.                                                                                                         Faptele mici pot schimba lumea. Cand a fost ultima data cand ai spus o vorba buna fratelui tau din biserica, cand ai trimis un mesaj de incurajare, cand ai invitat pe cineva la tine la masa, cand ai fost sa vizitezi un bolnav, cand ai dat o paine la un copil ce cauta sa o gaseasca scotocind printre gunoaie, sau cand ai imbracat ultima data o vaduva asa cum facea Tabita in Iope?

Este o vorba rostita de multi insa inteleasa de putini: Esentele tari se tin in sticlute mici. Dumnezeu locuieste in acea mica si neinsemnata samanta de mustar. Fa si tu astazi ce altii au ales sa faca la randul lor. Fratele care m-a botezat avea o vorba cu care isi incheia fiecare predica: “Sa ne luptam in aceasta saptamana sa facem tot binele pe care il putem face, pentru cat de multi oameni putem, ori de cate ori putem, si sa incercam sa facem cat mai putin rau cu putinta. Iubitii Domnului, sa nu dispretuim lucrurile mici. Pentru ca maretul Dumnezeu se gaseste in fiecare dintre ele.

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code