Sarbatorim femeia lui Dumnezeu

Astazi il slavim pe Dumnezeu si sarbatorind femeia din biserica Sa. Ii multumim Domnului pentru fiecare femeie din adunarea Sa. Il slavim pe El pentru ca avem in femeia de langa noi ajutorul potrivit in bucuriile si incercarile acestei vieti. De aceea am ales sa va vorbesc despre patru femei frumoase ale lui Dumnezeu din Scriptura. Pentru ca este trist sa ai la dispozitie in Biblie un numar atat de mare de exemple a ceea Dumnezeu ne prezinta ca fiind o femeie frumoasa si sa le ignori, dar sa cauti sa vezi si sa fii atras de frumusetea superficiala si fara esenta a femeii pe care o promoveaza societatea noastra decazuta.

Rebeca, frumusetea in stare pura, Geneza 24: 13-67.

Rebeca este femeia bibliei dupa care am numit-o pe fiica noastra. M-a inspirat la ea faptul ca a fost o femeie pură, fecioară şi foarte frumoasă, vs.16. O femeie care s-a remarcat prin generozitate, prin faptul ca nu se temea de muncă şi ca era primitoare de oaspeti, vs.17-25. Rebeca a slujit un bătrân şi cele 10 cămile însetate ale lui fara sa il cunoasca. Modestia este o alta calitate care ii definea caracterul. Cu siguranta ca era constienta de frumusetea ei, dar frumusetea nu o impiedica sa munceasca si sa slujeasca. In vremuri in care tinerele generatiei noastre se ingrijoreaza doar de aspectul exterior pentru a avea succes, Rebeca oferea o lectie despre cum frumusetea si munca pot innobila o femeie. Ea a avut respect si rabdare fata de un strain, ascultand lunga relatare a bătrânului slujitor al lui Avraam, despre cum a fost trimis să găsească o soţie pentru Isaac, fiul sau.

Dar cea mai importantă calitate a ei a fost credinţa. Rebeca a crezut si a înţeles că aceasta era voia lui Dumnezeu pentru ea, iar cand familia ei a chemat-o şi au intrebat-o: “Vrei să te duci cu omul acesta?” Ea a spus hotarat „da”, desi nu il văzuse pe Isaac niciodată, nu l-a întrebat pe slujitorul lui Avraam dacă Isaac este un bărbat frumos, învăţat, bogat sau curajos. Ceea ce a contat a fost incredintarea simtita ca acesta este planul lui Dumnezeu. Ea s-a crezut în Dumnezeu şi i-a încredinţat lui Dumnezeu viitorul ei. Rebeca a luat o decizie bazata strict pe credinţa. A dat o dovada despre ce inseamna sa traiesti prin credinta si nu prin vedere, iar Dumnezeu a binecuvântat-o din plin pentru acest lucru.

Abigail, femeia care potoleste furtuna, 1 Samuel 25:14-42

Abigail reprezinta armonia cu care se impletesc frumusetea, diplomatia, smerenia si blandetea unei femei. Si cum o femeie poate folosi aceste calitati minunate pentru a face ceva vrednic de cinste. Cu frumusetea sa, Abigail ii atrage atentia lui David; prin diplomatie il face sa o asculte; smerenia ii potoleste furia; iar blandetea ii inmoaie setea de razbunare. Trasaturi minunate prin care femeie lui Dumnezeu se remarca in aceasta lume. Abigail a dat dovada si de un mare curaj si spirit de sacrificiu, punandu-se scut intre David si oamenii sai si sotul si restul familiei sale. Binecuvantate sunt femeile impaciuitoare, caci ele sunt numite fiice ale lui Dumnezeu. Abigail a adus pacea in inima lui David si in conflictul ce se desclansase intre David si sotul ei, Nabal. Iar trasaturile ei deosebite l-au impreionat atat de profund pe David incat dupa moartea sotului ei, el a luat-o de sotie.

 Marta si Maria, echilibrul dintre mental si emotional, Luca 10:38-42, Ioan 12:1-10.

Avem aici ilustrate două manifestari pe cat de diferite pe atat de frumoase ale dragostei pentru Isus:

Te iubesc şi iubirea mea este atât de mare că mă gândesc la osteneala ta, la picioarele tale pline de praf si la foamea care te incearca. Aceasta este Marta care are grija de aspectele practice: slujirea, gatitul, curatenia, truda de fiecare zi si alte indatoriri. Marta era foarte preocupată de a-i face lui Isus o primire cum se cuvine. Nu este greu de imaginat tonul cu care ea se opreşte în faţa lui Isus şi a Mariei, spunând: “Doamne, drept este ca sora mea să mă lase singură, tocmai acum când am atâtea de făcut? Spune-i să mă ajute şi ea!” Tocmai acesta a fost momentul în care Isus a rostit acele cuvinte: “Marta, Marta, pentru multe lucruri te îngrijorezi şi te frămânţi tu, însă un singur lucru trebuieşte. Maria şi-a ales partea cea mai bună, care nu se va lua de la ea”.                                                         Ce vom spune atunci despre toată truda şi despre toate preocupările Martei? Despre zelul ei? Cuvintele lui Isus nu au descalificat acest zel. Ceea ce El dojeneşte în comportarea Martei nu este voinţa ei de a sluji, grija sau graba pentru ca oaspetele să se simtă bine în casa ei. Ceea ce mustra Isus în comportarea Martei este că ea se lasă prea mult antrenată de iureşul ocupaţiilor si acorda o excesiva importanţă lucrurilor fizice, pierzând oarecum din vedere ca uneori trebuie sa te opresti din tot ce faci si sa iti hranesti sufletul ascultand cuvintele Domnului tau. Marta trebuia sa inteleaga ca nu doar slujirea este importanta, inchinarea este la randul ei necesara. Lucru pe care vedem ca l-a inteles  in a doua vizita a lui Isus in casa lor.

Te iubesc atat de mult că din clipa în care ai intrat in casa mea, am uitat de tot si inima mea este aşa de cuprinsă de bucurie ca nu imi doresc decat sa stau sa te ascult si sa Te privesc. Maria se ingrijeste de sanatatea noastra spirituala.

Maria avea o bucurie nespusă că L-a văzut pe Învăţător în casa lor si ca putea asculta în tăcere şi cu toată atenţia inimii cuvintele vieţii vesnice. Cu această intenţie şi cu aceste gânduri, ea îi sorbea cuvintele, ghemuită la picioarele Sale.

Dar Creatorul nostru este un Dumnezeu atat al celui care aprinde focul in soba, cat si al celui care vegheaza asupra focului. Exemplul Mariei este unul vrednic de urmat, dar si Marta a implinit chemarea Domnului la ospitalitate: „Sa nu dati uitarii primirea de oaspeti, caci unii, prin ea au gazduit, fara sa stie, pe ingeri” (Evrei 13:2). Este nevoie de amandoua pentru a crea un echilibru intre mental si emotional.

Patru femei frumoase ale lui Dumnezeu, din multele pe care Biblia ni le prezinta. Nu pot decat sa imi doresc ca tinerele din adunarea noastra sa le aiba pe ele ca modele in viata crestina si sa le regaseasca in surorile mai in varsta, iar tinerii nostri sa caute ca sotii pentru ei, femei asemenea lui Rebeca, Abigail, Marta sau Maria si nu femeia zugravita frumos pe dinafara dar goala pe dinauntru, care este intens promovata de societate. Laudat sa fie Domnul si pentru femeia de langa noi, care este darul Sau pentru barbat.

                                                                     

This entry was posted in Predici and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code