Rolul meu in orchestra lui Isus

Ioan 12:1-11

Personal am avut ocazia in perioada in care ii slujeam Domnului in adunarea Sa din Cluj, sa fiu invitat sa ascult atat spectacole de opera cat si la filarmonica de stat din Cluj. Dumnezeu a pus in viata mea frati si surori care isi castigau existenta cantand acolo. Ascultand acele piese am inteles importanta extraordinara in succesul spectacolului pe care il are armonia dintre instrumente. Fiecare instrument isi avea rolul sau si fiecare era la fel de important in crearea spectacolului de care noi ne bucuram. Insa ceea ce am inteles este ca fiecare instrument avea nevoie de celelalte. Individual fiecare instrument crea muzica, dar impreuna creau o armonie.

Este extraordinar cum acelasi lucru este valabil si in biserica. Avem nevoie unii de altii,pentru ca nu toti suntem acelasi instrument. Unii credinciosi sunt mai blanzi, altii mai impetuosi, unii sunt mai rabdatori, altii sunt mai vulcanici, unii sunt buni sa vorbeasca, altii sa asculte. Avem abilitati diferite si scoatem suntete diferite, dar impreuna suntem orchestra lui Isus la care oamenii invitati trebuie sa vada spectacolul dragostei divine.

Marta era chitara, Maria era vioara, iar Lazar era trompeta. Toti erau ca o familie pentru Isus, iar dupa evenimentul extraordinar al invierii lui Lazar, au dat o cina in onoarea lui Isus. Pasajul din Ioan 12 ne prezinta spectacolul la care Isus a fost invitat sa participe. Maria, Marta si Lazar stiau ce are fiecare de facut. Nu s-au luat la intrecere care sa il impresioneze mai tare pe Isus. Toti au colaborat ca Isus sa se bucure de un spectacol reusit. Tot ceea ce ei organizasera era dedicat lui Isus. Nu era vorba despre ei, ci despre Mantuitorul lor. Desi aveau abilitati diferite, toate erau pretioase si de valoare in ochii lui Isus.

Marta era cea care servea. Cea de care fiecare biserica are nevoie. De fapt fiecare biserica ar avea nevoie macar de vreo 50 de Marta. Ea este cea mereu pusa pe treaba, organizata, si preocupata ca totul sa mearga ca pe roate. Pe Marta nu o apreciem cu adevarat decat atunci cand lipseste de la biserica. Ea este precum iepusarul care merge pe baterii Duracel. Cea care este mereu implicata si activa, fara a face asta ca sa fie in centrul atentiei sau ca sa primeasca laude. Nu ca nu le-ar merita, dar ea face totul ca pentru Domnul. Acesta este darul ei si si-l pune cu totul in slujba bisericii. Ea are o misiune clara, dar are si o slabiciune, pe care o descoperim in Luca 10:38-41.                                                                                            Cu o alta ocazie cand Domnul Isus se afla in casa lor, Marta face o greseala importanta asupra careia Domnul Isus ii atrage atentia. Ea se supara pe sora ei Maria, pentru ca nu o ajuta, ci statea asezata la picioarele Domnului ei. Isus ii spune Martei un lucru foarte important. Si nu il spune doar Martei din Betania, ci tuturor Martelor din bisericile Sale de azi. Domnul Isus spune asa: “Marta, nu doar toba este importanta in orchestra. Nu doar ceea ce faci tu are importanta. Vioara isi are rolul sau in partitura piesei. Nu doar slujirea este importanta in inchinare. Lauda si adorarea isi are rolul lor foarte important. Un mesaj pe care Marta l-a inteles, avand apoi o atitudine totul schimbata.

Maria este cea care are darul adorarii. Ea nu doar vine la biserica, ci il lauda si se inchina cu toata fiinta lor lui Dumnezeu. Vioara este un instrument special si delicat, care scoate sunete fantastice. Mariile sunt cele cu inima sensibila, cele care si-au gasit locul la picioarele lui Isus. Cele de care biserica are atat de mare nevoie,pentru rugaciune si post. Sunt cele care varsa lacrimi inaintea Domnului, cele ce mijlocesc in rugaciune pentru bolnavi, si postesc pentru pacatosi. Ele sunt cele la care trebuie sa ne asiguram ca suntem pe lista de rugaciune. Sa se roage pentru sotul sau sotia noastra, pentru copii nostri, pentru mai multa dragoste si pasiune pentru Domnul in biserica. Mariile sunt cele despre care suntem siguri ca vor mijloci pentru noi inaintea lui Dumnezeu. Pentru ca ele la picioarele Domnului gasesc cea mai mare placere sa stea. Mariile sunt ca un pansament pus pe rana pentru orice biserica. Oameni de care biserica are nevoie cu disperare astazi, oameni din ce in ce mai rari.

Ajungem acum si la Lazar. Ce rol avea el? Pe el il regasim la masa cu Domnul Isus. Am putea usor sa presupunem ca nu avea nici o lucrare de facut, dar ne-am insela. Lazar este trompeta din orchestra lui Isus., vs.9-10. Datorita lui Lazar, multi iudei credeau in Isus. Lazar avea ca partitura trambitarea minunii pe care Isus o facuse in viata sa.

Si ce marturie extraordinara avea de impartasit Lazar. Lazar era un barbat serios, care isi platea facturile la timp, respectat in comunitatea locala, dar care a fost lovit de boala si dupa o perioada in care a fost tintuit la pat, a fost rapus de boala si a murit. Lazar chiar avea o marturie puternica de facut. El chiar murise. Era cat se poate de rece, fara suflare de viata de patru zile, inert, deja incepuse sa miroasa, dar care la glasul lui Isus sufletul I s-a inviorat si inima a inceput sa ii bata din nou. In fata multor martori Lazar a iesit din mormant topaind pentru ca avea mainile si picioarele legate cu fasii de panza, iar fata ii era infasurata intr-un giulgiu. Atunci Lazar a fost chemat sa trambiteze tuturor ca el a fost mort, dar ca prin Isus Cristos a fost inviat si acelasi lucru il pot primi si ei.

Marta, Maria si Lazar au creat o armonie perfecta in orchestra lui Isus. Marta se ocupa de slujire, Maria de lauda, iar Lazar de evanghelizare. Nu toti avem marturii extraordinare despre cum ne-am intors la Domnul, dar cine si-ar dori sa auda o orchestra in care canta numai trompete? Unii ii evanghelizeaza pe cei pierduti, altii ii incurajeazape cei care sunt deja mantuiti, iar altii ii slujesc. Este nevoie de fiecare.                                                           Daca Dumnezeu te-a chemat sa fii o Marta, atunci slujeste. Aminteste-ne noua celorlalti ca slujirea este necesara in trupul lui Cristos. Daca te-a chemat sa fii o Maria atunci lauda-l pe Dumnezeu si aminteste-ne ca nu trebuie sa ne lasam inselati de formalismul religios si sa devenim ca niste roboti care doar savarsesc ritualuri religiose, ci avem nevoie uneori doar sa stam in liniste si sa il adoram pentru Dumnezeul nostru. Daca esti un Lazar si ai o marturie puternica de facut despre cum Cristos te-a scos din groapa in care erai, aunci trambiteaza mununea lui  Dumnezeu in comunitatea in care traiesti, ca datorita tie si multi sibieni sa creada in Isus.

Daca lectia s-ar incheia aici totul ar fi minunat. Insa Scriptura ne mai prezinta un personaj care a fost acolo la masa cu ei. Este vorba despre Iuda, vs.4-6. Desi poate aceasta predica are un final trist, acesta este totusi realist. Adevarul este ca fiecare biserica are pe Marta care slujeste, pe Maria care se inchina, pe Lazar care marturiseste, dar si pe Iuda care este preocupat doar sa ia si niciodata nu ofera nimic in schimb. Adevarul dureros pe care ni-l prezinta Scriptura in acest pasaj este ca poti sa stai astazi la masa cu Isus, dar sa fii un Iuda a carui inima sa fie departe de El. Iuda este cel care vine la biserica fara sa fie preocupat de ceilalti. Neinteresat sa salute, sa incurajeze, sa slujeasca, sa iti cunoasca tristetile si sa planga pentru tine sau sa iti afle bucuriile si sa se vesealasca alaturi de tine. Iuda vine la biserica doar pentru el, si cand are ocazia nu se sfieste sa critice, desi el nu face nimic niciodata.

Iubitii Domnului, fiecare suntem astazi unul dintre aceste personaje. Daca suntem Marta, atunci continua sa slujesti pentru ca Domnul nu uita osteneala si jertfa ta pentru numele Lui. Daca esti Maria, continua sa lauzi numele Domnului pentru ca Domnul iubeste inchinarea ta. Daca esti Lazar atunci inbarbateaza-te si continua sa marturisesti minunea pe care Isus a facut-o in viata ta. Iar daca esti Iuda, atunci singurul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te pocaiesti degraba pentru ca Isus iti cunoaste gandurile si inima. Care este rolul meu in orchestra lui Isus? Care este partitura din spectacolul lui Isus pe care eu o interpretez pentru slava Lui in Sibiu? Raspunsul va veni, pe masura ce ii vom cere lui Dumnezeu sa ne cerceteze inimile si sa nedescopere pana si lucrurile ascunse din ele.

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code