Mesaj la sfarsit de 2014 si inceput de 2015

Ce am inceput, sa continuam si sa luptam sa terminam   Coloseni 3:1-4

Anul 2014 ramane in urma si nimic din ce am facut nu se mai poate schimba. Sunt convins ca in urma raman lucruri pe care am fi putut sa le facem mai bine, greseli pe care ne-am dori sa nu le fi facut, atitudini care nu au adus cinste Domnului, dar sper ca si multe lucruri bune care au adus slava Mantuitorului nostru. Poate ca asteptarile noastre de la acest an au fost mai mari. Poate ca asteptarile de la noi insine sau de la cei din viata noastra nu au fost cele pe care le doream. Dar si in acest an, Cel care nu ne-a inselat asteptarile niciodata a fost Dumnezeu. Slavit sa fie El pentru credinciosia Sa de a-si tine intotdeauna promisiunile. Cu siguranta ca in spate raman atat esecuri cat si biruinte spiritual. Ele sunt individuale sau colective. Pentru unele trebuie sa ne asumam personal responsabilitatea in fata lui Dumnezeu, iar pentru altele trebuie sa o facem impreuna.

Spuneam ca mesajul din aceasta seara se numeste: “incepeti, continuati si terminati”                                                                                                                                                    Inceputul consta in acceptarea ofertei harului din partea lui Dunmnezeu, vs.1. Acest verset incepe cu un cuvant cheie, “daca”. Daca am primit cu toata inima noastra iertarea prin jertfa lui Isus, atunci totul a capatat o noua dimensiune in viata noastra. Avem o noua identitate, un nou nume, o noua directie in viata, o noua familie, o noua data de nastere si mai ales o noua destinatie vesnica. Daca nasterea din nou a avut cu adevarat loc in viata mea, atunci nimic nu va mai fi la fel. Pentru ca nasterea din nou vine prin moarte. Nimeni nu se poate naste din nou, daca mai intai nu moare. Inainte sa fim inviati impreuna cu Cristos, a trebuit sa murim impreuna cu El.  Au avut loc in viata noastra aceste evenimente? Am experimentat moartea cu Isus, ca acum sa traim o viata noua cu El? Daca nu alegem in fiecare zi sa murim fata de pacat, fata de voia noastra si lumea aceasta, nu vom putea trai si experimenta viata cu Isus la intensitatea pe care El o doreste pentru noi. Cum vom alege sa incepem acest an va cantari decisiv in felul in care il vom termina. Cu regrete si esecuri mai putine, si cu impliniri si biruinte spirituale mai multe. Avem nevoie sa luam o hotarare ferma, asa cum Ilie a indemnat poporul Israel in 1 Regi 18:21. Cum vom raspunde noi la aceasta provocare in noul an?

Scriptura ne indeamna apoi sa continuam ceea ce ni s-a dat harul sa incepem, vs.2-3. In ce doreste Domnul sa continuam sa crestem? Sa crestem in dorinta noastra de a-l intruchipa tot mai mult pe Isus in viata noastra si de a fi mai buni pentru Domnul in tot ce facem, spunem si gandim. Sa crestem in ura pe care o simtim fata de pacat si dragostea fata de neprihanire. Sa ajungem ca pacatul comis de cei din jurul nostru sa ne provoace greata, sane fie scarab de el asa cum ii este si Domnului, iar cel comis de noi sa ne franga inimile.  Sa crestem in dedicarea noastra fata de biserica Domnului. Biserica nu trebuie confundata cu un club social. Biserica nu este doar un loc in care mergem duminica. Biserica trebuie sa se identifice cu viata mea. Biserica trebuie sa devina viata mea. Este cea pentru care Isus a murit si pentru care a promis ca se va intoarce. Nu putem sa ne asociem cu Isus, dar sa tratam cu indiferenta si raceala biserica Sa.

Ce rost are sa incepi ceva, sa te lupti sa starui in ceea ce ai inceput, daca nu vei face tot ce iti sta in putinta sa si termini? vs.4. Sa lupti pentru ceea ce crezi iti aduce intotdeauna rasplata. Uneori aceasta nu vine imediat, dar vine de fiecare data. In cazul nostru aceasta rasplata este cu mult mai mare decat putem intelege si chiar aprecia. Promisiunea pentru noi este exact ceea ce oamenii isi doresc cel mai mult. Toti lupta atunci cand sunt in boala pentru o clipa, o ora, o zi in plus pe acest pamant. Toti vor sa traiasca, dar singura sursa a vietii este Isus. Promisiunea pe care Dumnezeu Tatal ne-a lasat-o prin Isus, este ca daca vom lupta sa terminam ceea ce El a inceput in noi, atunci nu trebuie sa cersim o clipa in plus de viata, pentru ca ne-a pregatit la fiecare vesnicia. Intoarcere lui Isus este sursa puterii si a nadejdii noastre, iar consecinta acestei sperante pe care o avem trebuie sa ne indemne sa traim asa cum Scriptura ne spune in 1 Ioan 3:3. Amin!

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code