Incurajari in lupta cu boala

Avem nevoie ca atunci cand ne confruntam cu boala, sa gasim incurajare si putere, iar cuvantul lui Dumnezeu ni le ofera. Sunt cel putin trei lucruri care ne pot ajuta in momentele de suferinta fizica:

Sa avem o gandire pozitiva, supusa lui Cristos, 2 Corinteni 10:5b. Mintea noastra este o forta puternica impotriva bolii. Ea ne poate arunca in ghearele disperarii, sau ne poate da puterea si nadejdea de care avem nevoie sa luptam impotriva bolii. Dumnezeu ne-a dat prin Isus un duh de putere care a inlocuit duhul de frica al vechiului om. Daca Ii ingaduim, acest duh de putere va alunga teama din mintea noastra si ne va da incredintarea ca Dumnezeu este in control. Ca viata noastra este in mainile Sale si nu la mana sortii. Trebuie sa ii interzicem imaginatiei noastre sa se joace cu viitorul nostru. Viitorul nostru este hotarat de Dumnezeu, iar scenariile pe care mintea noastra le pune in scena cu privire la cum sau cand va veni sfarsitul este foarte nesanatos. De aceea trebuie sa facem orice gand rob ascultarii de Isus. Acesta este un secret al umblarii in intimitate cu Isus. Un secret care ne-ar ajuta sa dormim mai bine noaptea si sa avem mai multa bucurie in viata noastra. Reteta acestui secret este sa cercetam zilnic Scripturile si sa meditam in profunzime la cuvintele si promisiunile lui Dumnezeu, invitandu-l astfel pe Duhul Sfant sa puna in mintea noastra ganduri pline de putere.Astfel vom dobandi o gandire pozitiva,atat de necesara in lupta cu boala

Sa ne numaram binecuvantarile, Efeseni 1:3. Adevarul descoperit noua in acest verset este ca fie ca suntem puternici in trup, fie ca suntem macinati de boala, suntem binecuvantati. In perioada de boala, binecuvantarile noastre devin mai clare. Numararea binecuvantarilor in perioada de incercare a bolii are un adevarat efect terapeutic. Atunci ne putem bucura poate mai mult ca oricand de rugaciuni,ganduri bune,grija si compasiunea celor din jur, dar si de puterea unor versete carora pana atunci nu le acordasem atentie. In boala ajungem sa intelegem lucrurile importante in viata mai bine ca oricand. Intreaga perspectiva ni se schimba. Ne bucuram de o raza de soare si de aerul pe carei il respiram asa cum nu am facut-o niciodata, Atatea lucruri pe care suntem prea ocupati sa le observam si sa le apreciem atunci cand suntem sanatosi. In acele clipe, cuvintele lui Iacov din 1:2 incep sa aiba un alt inteles pentru noi. Cand trupul nostru sufera avem nevoie sa ne mentinem sanatatea spirituala In acest fel vom fi eliberati de frica indusa de deterioararea starii noastre fizice. Atunci trebuie sa intelegem ca suntem mai mult decat durerile si suferintele noastre, si ca nu boala este cea care ne defineste.                                                  Tot boala este cea care ne muta atentia si concentrarea de la lucrurile pamantesti la cele ceresti. In boala invatam de multe ori cele mai importante lectii despre Dumnezeu. Sa ne numaram fiecare binecuvantare care pana atunci nici macar nu al luat-o in seama: “Binecuvantat esti Tu, Dumnezeul nostru, Rege al universului…” pentru ca pot manca singur, ma pot lega la sireturi, pot face dus sau ma pot duce pe picioarele mele la toaleta cand am nevoie. Lucruri atat de marunte atunci cand esti sanatos, care devin adevarate realizari atunci cand esti in boala. Cineva spunea ca “un pat de boala ne poate invata mai mult decat o suta de predici ascultate.” Pavel ne indeamna in 1 Tesaloniceni sa ii multumim lui Dumnezeu. Nu sa ii multumim pentru boala, ci sa invatam sa fim multumitori in orice imprejurare ne-am afla. Sa invatam sa ne numaram toate binecuvantarile.

Sa ne continuam lucrarea, Efeseni 2:10. Un sportiv de performanta spunea: “Nu poti face prea multe lucruri in viata, daca lucrezi doar in zilele in care te simti in forma.” Cat timp avem inca suflare de viata in noi, putem face ceva pentru slava lui Dumnezeu. In fiecare imprejurare putem sa slujim. Daca suntem la pat, putem sa ne dedicam rugaciunii asa cum nu am facut-o niciodata. Putem sa scriem ceva prin care ceilalti sa gaseasca incurajare si mangaiere in lupta cu boala. Aflata pe patul mortii,o credincioasa spunea astfel: “pentru mine, faptul ca ma confrunt cu sfarsitul pelerinajului meu pe acest pamant nu este un prilej de intristare, ci o pregatire pentru cea mai fascinanta calatorie. Aceasta boala ingrozitoare nu este decat trambulina mea catre cer.”                                                                                    Printr-o experienta dureroasa, Dumnezeu ne poate pregati pentru o lucrare viitoare. Nu inseamna ca El si-a sfarsit lucrarea cu noi. Noi consideram boala ca fiind ceva rau, dar Dumnezeu foloseste boala pentru a face minuni si pentru a deschide usi ca harul Sau sa straluceasca in viata noastra cum nu a stralucit niciodata.Harul lui Dumnezeu se inmulteste mai mult atunci cand suntem slabi, 2 Corinteni 12:9. Prin boala si suferinta, Dumnezeu ne poate pregati pentru o lucrare viitoare pe care nu am fi facut-o niciodata daca am fi fost sanatosi. Noi fugim de suferinta considerand-o ceva rau, dar Dumnezeu nu iroseste nimic. In mainile Sale, suferinta devinde o oportunitate de a face minuni.

Daca viata aceasta ar fi tot ceea ce avem, atunci cancerul sau orice alta boala care ne ameninta viata ar fi intr-adevar tragice. Dar datorita invierii lui Isus, avem promisiunea ca la fel vom fi inviati si noi in slava. O inviere la care vom primi trupuri perfecte fara nici un defect, 1 Corinteni 15:53-58. In loc de lacrimi de tristete sa varsam lacrimi de bucurie stiind ca avem ca Tata pe Dumnezeu care si-a inviat propriul Fiu din morti lasand mormantul gol in urma Lui si avem o casa cereasca cu portile larg deschise care ne asteapta. Sa ne rugam ca atunci cand zilele intunecate ale bolii vin peste noi, sa ne amintim si sa ne lasam mangaiati de aceste lucruri care ne ofera sanatatea spirituala de care avem nevoie pentru a birui. Amin!

 

 

 

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code