Eliberat de temerile zilnice

Psalmul 91

Astazi o sa va prezint o scurta piesa, compusa din trei acte: realitatea, problema si solutia.

Realitatea: Realitatea este ca nu trece zi fara sa nu ne ingrijoram sau sa ne temem cu privire la ceva din viata noastra. Teama de provocarile zilei, probleme de sanatate, stres pentru lipsa resurselor financiare, framantari datorate relatiilor cu cei din jur, cu parintii, cu partenerul de viata, cu seful, samd.

“S-ar putea” sunt cuvintele care produc neliniste in fiecare dintre noi. Teama ca ceva s-ar putea intampla si ne va da zgudui linistea si pacea care oricum parca atarna de un fir de ata. Teama nu tine cont de oameni sau de varsta lor. Teama ii loveste pe cei slabi si cei puternici, pe tineri si batrani, pe saraci si pe bogati, pe oamenii obisnuiti si pe celebritati. Fobiile fac parte din vata omului. Unele ne insotesc doar pentru o perioada de timp, iar altele se tin scai de noi toata viata.                                                                                         Citeam ca marelui general Napoleon Bonaparte ii era frica de pisici? Ca Michael Jackson se temea mai mult ca orice de microbi? Sau ca marea teama a fostului presedinte american George Washington era ca va fi ingropat de viu? Toti oamenii traiesc cu temeri. Unele sunt specifice, altele sunt generale. Temerile sunt cel mai dezvoltat domeniu al mintii umane. Teama are foarte multe sinonime si se manifesta in viata noastra prin sentimente diferite: ingrijorare, anxietate, intimidare, nesiguranta, neliniste, alarmare, framantare, indoiala, groaza, etc. Este greu se deosebim de multe ori care dintre aceste trairi descriu cel mai bine ceea ce simtim. Toti slujitorii lui Dumnezeu au avut temeri: de la Moise, Iosif, Ieremia sau Isaia si pana la Petru, Ioan, Timotei sau Pavel. Nimeni nu a putut sa scape de demonul temerilor. Si nimeni nu o sa scape de acesta cat timp traieste pe acest pamant. Face parte din natura trupului nostru cazut. De ce credeti ca Dumnezeu a repetat slujitorilor Sai de-a lungul timpului aproape obsesiv acelasi indemn : “Nu te teme”, urmat mereu de o promisiune? Pentru ca toti avem nevoie sa fim reasigurati de Dumnezeu ca “totul va fi bine”. “Nu te teme” este de departe cea mai des intalnita porunca a lui Dumnezeu din toata Biblia.

Problema: Teama daca nu este biruita poate avea efecte dureroase in viata credinciosului. Ea iti consuma credina si de multe ori chiar ti-o pune la indoiala, iti zdruncina speranta si iti fura bucuria de a trai din belsug relatia ta cu Cristos, Ioan 10:10. Practic, un astfel de mod de viata ne saraceste spiritual.

Solutia: Domnul Isus spune in Luca 4:18 ca Tatal l-a trimis sa aduca celor captivi, eliberarea. Convingerea mea este ca aici este inclusa si eliberarea celor  ce traiesc ca prizonieri ai temerilor.  La toate temerile noastre exista unul si acelasi raspuns: Isus Cristos. Temerile noastre sunt legate de cele mai multe ori de ceva ce urmeaza sa se intample in viitor. Fie ca vorbim despre ceva ce se poate intampla in cateva minute, fie ca ne gandim la ceva ce se poate intampla peste cinci sau zece ani.  De ce este Isus raspunsul la temerile noastre? Pentru ca El a fost de la inceput cu Dumnezeu. Si in Ioan 1:2-3 citim ca toate au fost facute prin El, inclusiv timpul. Insa desi El a creat timpul, El traieste in afara timpului. Pentru Dumnezeu nu exista viitor. El traieste mereu in prezent si cunoaste deja fiecare eveniment care va face parte din viitorul nostru. Fiecare stim si credem cuvintele lui Pavel din Romani 8:28. Stim si credem ca Domnul Isus ne-a spus in Ioan 16:33: “…In lume veti avea necazuri, dar curaj, eu am invins lumea.” Dar cu toate acestea continuam sa avem temeri, nelinsiti, indoieli si framantari in gandul si inima noastra. Viitorul pe care nu il cunoastem este ceea ce produce ingrijorare in noi. Cum ne poate ajuta Dumnezeu?                                                                                                                                                                                                             In primul rand sa ne lasam transformati in gandirea noastra, Romani 12:2. Iar in al doilea rand sa ne bazam pe faptul ca Dumnezeu detine mereu controlul, si desi viitorul poate parea nesigur, totusi noi avem credinta in puterea, bunatatea si credinciosia lui Dumnezeu ca isi va tine intotdeauna promisiunile, 2 Corinteni 1:20.                                                              El ne-a promis ca nimic din ce va veni peste noi in aceasta viata nu va fi fara solutie si peste puterea noastra de a-l depasi, 1 Corinteni 10:13. Sa citim cuvintele Mantuitorului nostru din Ioan 14:27.                                                                                                                                   Cu toti traim in aceeasi realitate a acestei lumi cazute. Fiecare ne confruntam cu aceleasi probleme si Dumnezeu ne ofera cu dragoste aceeasi solutie: Isus Cristos.

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code