Sunt dator sa fac ceva frumos pentru Domnul

Marcu14:3-9                                                                                                                                                        Ioan 12:1-6

Una dintre zilele deosebite din viata Domnului Isus. O zi petrecuta in casa lui Simon leprosul impreuna cu prietenii sai Lazar, Marta si Maria. O zi in care el a fost in centrul atentiei, fiind slujit cu o dragoste.extravaganta Domnul Isus a fost cel mai singur dintre oameni, fara nimic care sa ii apartina pe acest pamant, daraceasta familie i-a oferit lucrul dupa care tanjim fiecare: o prietenie adevarata, sincera si profunda.Aceasta este o zi in care se da o masa speciala pentru Domnul Isus. In acea zi pentru Domnul Isus cineva a facut un lucru deosebit. Acel cineva a fost Maria, sora lui Lazarsi a Martei. Ceea ce a facut ea in acea zi a ramas intiparit in istorie, iar gestul ei a atras cuvintele minunate ale Domnului Isus:”Ea a facut un lucru frumos pentru mine.”                                                                                                                                                                                                                                                    La acea masa Maria face un gest extraordinar pentru Domnul ei. Aduce un vas  de alabastru, un material foarte rar si scump in zilele acelea, care nu se gasea pe toate drumurile si care nu se gaseste nici astazi decat in muzee sau in casele celor foarte bogati si il sparge in fata tuturor. Iuda este cel ce a facut imediat calculul. Gestul Mariei a costat-o peste 300 de denari, adica salariul unui om de rand pe un an. Daca ar fi sa calculam la salariul mediu din Romania zilelor noastre am obtine suma de 15 000 de lei. Toata casa s-a umplut de mirosul extraordinar al parfumului. Cu cei 300 ml de parfum de nard pur din vas, Maria a uns capul Domnului Isus si i-spalat picioarele, supa care le-a sters chiar cu parul sau.

Care a fost reactia celor prezenti la aceasta masa? Indignare si revolta. O risipa extraordinara; 15 000 aruncati pe fereastra. Nu putea sa foloseasca cateva picaturi si sa vanda restul, iar cu banii luati sa hraneasca saracii? Dar Domnul Isus ii ia apararea Mariei in fata contestatarilor ei.

Domnul Isus nu a fost obisnuit pe acest pamant ca lumea sa faca gesturi frumoase pentru El. Cei mai multi au vazut in Domnul Isus o sursa de satisfacere a nevoilor fizice. Este greu sa iti imaginezi o viata in care toti vor sa profite cu ceva de pe urma ta. Cu siguranta ca ceea ce a facut Maria pentru El a fost ceva neobisnuit de frumos.

Ceea ce a facut Maria in acea zi pentru Domnul Ei, a fost o inspiratie si pentru altii. Era o emisiune TV care se numea “un lucru frumos pentru Dumnezeu.”. In aceasta emisiune erau prezentati oameni care inspirati de cuvintele primite de Maria de la Domnul Isus in acea zi, doreau la randul lor sa faca ceva frumos pentru El. Intr-una dintre emisiuni a fosr prezentata o femeie care plecase cu multi ani in urma din Iugoslavia ca sa slujeasca ca misionara in orasul Calcutta din India. Acest oras era unul dintre cele mai sarace din lume, unde majoritataea oamenilor traiau in mizerie si unde in fiecare zi mureau sute de oameni pe strazi din cauza foamei. Aceasta femeie a mers in acel loc intunecat si a facut ceva ce nimeni nu ar fi facut. A construit cateva hangare mari in care ii aducea pe toti cei ce trageau sa moara pe strazile orasului. Ii punea acolo pe niste suporti de lemn ca sa nu moara pe strazi ca niste caini.

Intr-o alta zona a orasului i-a strans pe copiii gasiti pe strazi si pe fetele care practicau prostitutia. A organizat acolo o scoala si le-a adus profesori care sa ii invete cateva meserii, dupa care cauta sa le gaseasca de lucru. Aceasta femeie a fost maica Tereza, iar prin lucrarea sa a strans in jurul ei mii de oameni care o ajutau sa ii slujeasca pe amarati si necajiti. Cand s-a facut un reportaj despre ea si un ziarist i-a luat un interviu, a intrebat-o cum de s-a gandit sa vina in acel loc de lume si sa faca ceea ce face. Ea a raspuns astfel: “Asta a fost cea mai mare dorinta a inimii mele. Sa fac ceva frumos pentru Dumnezeul meu.” Noi avem un Dumnezeu frumos, care iubeste lucrurile frumoase. Ce facem noi astazi frumos pentru Domnul nostru?

Citeam despre un tanar care s-a intors la Domnul, iar peste ceva vreme a trebuit sa mearga sa munceasca la o stana de oi. In fiecare duminica dimineata el avea grija sa se spele si sa se imbraca frumos. Ciobanul care era acolo cu el a inceput sa rada de el si il intrebe: dar de ce te imbraci in hainele cele bune, ca doar aici nu e nici o biserica unde sa mergi si nu te vede nimeni. Tanarul cioban i-a raspuns: Pa cei care se duc la biserica se imbraca frumos ca sa ii vada ceilalti, sau ca sa ii vada Domnul? Eu vreau sa fiu in ziua Domnului frumos pentru Domnul meu. Macar de ar fi tinerii din bisericile de azi la fel de curati ca acest tanar cioban. Acest exemplu poate parea unul banal, insa avem un Dumnezeu frumos care iubeste frumosul. De aceea Pavel ne indeamna sa il slujim pe Domnul nostru atat cu trupul cat si cu duhul nostru.Trebuie sa fim frumosi pentru el pe dinauntru si pe dinafara, in aceasta ordine.

Albert Schweitzer este un alt exemplu de om care a fost inspirat de ceeace a facut Maria in acea zi pentru Domnul. Un om inzestrat intellectual cum putini au fost. La 23 de ani a ajuns decanul facutatii de teologie din Strassbourg si a fost poate cel mai mare muzician, ganditor si teolog al vremii. A castigat aprecierea intregii Europe. Cand isi sarbatorea cu prietenii implinirea varstei de 30 de ani a facut un anunt socant: am demisionat din toate functiile mele si m-am inscris la medicina. Voi face sase ani facultatea, iar apoi voi pleca in Africa ca medic misionar. “Cum sa faci un astfel de lucru domnule. Cum sa rapesti lumii o astfel de minte si maini care canta dumnezeieste, ca sa te irosesti legand bube in junglele din Africa? Oricine poate sa lege bube, dar ca dumneata nu mai este altul.” Atunci Albert a raspuns: “Dumnezeu mi-a oferit atat de multe daruri, care mi-au adus implinire si bucurie cum multi nici nu viseaza. Am trait 30 de ani pentru mine, este vremea sa traiesc si pentru altii. Eu cred ca pot face mai mult bine legand bubele salbaticilor, decat fac traind aici. Dupa ce si-a terminat scoala a plecat in Gabon si a facut acolo unul dintre cele mai mari spitale de leprosi din Africa. Cu siguranta ca ar fi putut face lucruri inaltatoare si extraordinare daca ar fi ramas in Europa, dar el a ales sa faca ceva frumos pentru Domnul.

Ceea ce Maria a facut in acea zi pentru Domnul Isus a fost o extravaganta. Acesta este un cuvant care se foloseste pentru cei ce cheltuie extraordinar de mult, care traiesc pe picior mare. Dar exact acest lucru a facut Maria pentru Domnul Isus. A cheltuit extraordinary de mult pentru Domnul ei.Ea nu a picurat cateva picaturi din parfum peste capul Domnului Isus, ci a varsat tot parfumul. Nu a facut matematica cu Domnul ei asa cum fac multi cand isi numara banii de 10 ori pana sa dea ceva pentru El.  Dragostea Mariei nu a cunoscut matematica. Ea i-a daruit totul Domnului ei. Personal, exemplul ei ma impinge ca viata mea sa fie o mireasma placuta Domnului care sa umple de parfumul cerurilor lumea aceasta. Iti doresti tu sa umpli de mirosul nardului pur Sibiul pentru Domnul. Pacatul face ca mirosul din lumea aceasta sa fie ingrozitor. Satana a facut sa traim intr-o groapa de gunoi astazi. Iar noi suntem chemati sa parfumam lumea cu parfumul iubirii,2 Corinteni 2:14-16

Daca vrem sa lasam in urma noastra ceva care sa dureze trebuie sa facem sacrificii. Pana si legendele populare romanesti ne indeamna la acest lucru. Nu acesta este si mesajul mesterului Manole? Dumnezeu ne spune astazi ca daca vrem sa facem ceva care sa dureze, daca vrem ca vietile noastre sa fie o binecuvantare pentru altii, atunci trebuie sa ii dam lui totul. Sa lasam matematica pentru scoala, nu pentru Domnul. Oare cand o sa intelegem ca Dumnezeu vrea de la noi totul sau nimic? Cand vom ajunge sa risipim si noi pentru Domnul? Este timpul sa ne intrebam ce fel de oameni suntem noi? Asemenea lui Iuda, care ne preocupa doar punga noastra, sau asemenea Mariei care face extravagante pentru Domnul ei?                                                                                                                                            Ma rog la Dumnezeu sa il lasam sa faca din noi un parfum pentru lumea aceasta, o mireasma si o binecuvantare pentru cei in mijlocul carora ne-a pus sa traim. Cu atat mai mult cu cat stim ca nimic din ce facem pentru Domnul nostru nu este in zadar. “Oriunde va fi vestita Evanghelia in aceasta lume, se va vorbi si despre ce a facut femeia aceasta.” Amin!

 

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code