Dumnezeul solutiilor neasteptate

Exod 14:8-14                                                                                                                                         Isaia 30:15-18                                                                                                                                    Ieremia 32       

Se intampla in viata sa ne regasim in situatii din care pare ca nu mai exista iesire. Momente de cumpana si de deznadejde care ne lasa prada disperarii. In acele clipe trebuie sa repetam neincetat promisiunea Domnului Isus “ceea ce este cu neputinta la oameni, este cu putinta la Dumnezeu.” Sa ne amintim ca la situatiile ce par fara iesire, Dumnezeu adesea ofera solutii incredibile pentru mintea omului. Uneori ne plac aceste solutii, alteori nu.

Astazi o sa ne amintim trei intamplari care ii au in prim plan pe cativa dintre cei mai mari oameni ai istoriei de dinainte de venirea Mantuitorului. Intamplari care depun marturie despre cum lucreaza Dumnezeu in situatii disperate. Toate cele trei situatii ne prezinta ipostaze in care oamenii pareau a fi ramas complet fara speranta.

Prima situatie il are in rolul principal pe Moise care este chemat de Dumnezeu sa scoata poporul Israel din robia egipteana. Dupa ce in cele din urma si-a convins poporul sa paraseasca Egiptul si sa aleaga libertatea, cand ajung in pustie Israel se confrunta cu o problema ce pare fara iesire. In fata aveau Marea Rosie, iar din spate se auzea freamatul armatei egiptene trimise sa ii nimiceasca. In acele moment de cumpana, credinta lor a fost pusa la grea incercare. Disperarea si indignarea le-a cuprins inimile si intr-un glas si-au aratat nemultumirea fata de Moise si fata de Dumnezeu.                                                 Aceasta intamplare din istoria poporului lui Dumnezeu ne spune cat de greu este pentru cineva sa renunte la robia pacatului. Atunci cand traiesti atata vreme in pacat si intreaga ta fiinta este corupta de acesta, libertatea iti produce teama pentru ca nu ai fost niciodata liber si nu stii ce inseamna acest lucru. Israel traise de generatii intregi in robie, fusese asuprit si batjocorit, iar cand ajunge in sfarsit in libertate si trece prin prima incercare majora, regreta vremurile de sclavie in care traisera in Egipt. Desi este dureros, este un adevar pe care il regasim astazi si in viata multor crestini. Dupa ce incheie un legamant cu Cristos si sunt eliberati din sclavia pacatului, se asteapta ca lucrurile sa mearga snur si sa nu experimenteze nici o problema majora. Iar atunci cand problemele vin, se gandesc cu nostalgie la anii in care traiau in robia pacatului si multi se intorc acolo.

O situatie disperata cu care poporul lui Dumnezeu se confrunta si ce solutie le ofera Moise? Sa recitim vs.13-14. Ce trebuia sa faca poporul in situatia in care se afla? Sa stea linistiti si sa taca. Sa priveasca cum Dumnezeu castiga lupta pentru ei. Care dintre noi ar accepta o astfel de solutie? Am crede si noi probabil ca si Israel ca este o nebunie. Am incerca sa ne facem niste arme din ce am gasi in jurul nostru, am incepe sa facem strategii de aparare sau cel mai probabil ne-am pregati un discurs de predare prin care sa cerem indurare lui faraon. Ce ratiune sanatoasa poate accepta o astfel de solutie ca cea venita din partea lui Moise? Dar asa sunt intotdeauna minunile lui Dumnezeu. De aceea se si numesc minuni pentru ca sunt extrem de rare si neobisnuite. Ce s-a intamplat in ziua urmatoare? Poporul a trecut teafar pe uscat prin mijlocul marii. iar armata lui faraon a fost distrusa complet. O situatie disperata, fara iesire la care Dumnezeu ofera o solutie neasteptata.

A doua intamplare il are in prim plan pe Isaia care a trait in timpurile in care asirienii erau marea putere a lumii. Armata asiriana a ramas in istorie ca fiind una dintre cele mai sangeroase si violente care au existat vreodata. Fiecare popor care era cucerit de acestia era torturat si chinuit de o maniera extrem de violenta. Tot ce ramanea in urma lor era distrugere si cenusa. In acea vreme asirienii cucerisera si distrusese complet cele zece triburi ale lui Israel, iar pe cei ce supravietuisera ii luasera sclavi. Cativa ani mai tarziu Iuda este deasemenea cucerit, iar urmatoarea tinta pentru asirieni era Ierusalimul. Ei au asediat orasul si pregateau asaltul final. Spaima, groaza si panica au cuprins intreaga cetate a Ierusalimului. In mijlocul tanguirii si al deznadejdii, un om statea linistit si le vorbea astfel, Isaia 30:15: “in pocainta si asteptare va fi izbavirea voastra, in calm si incredere va fi taria voastra.” Cand distrugerea si ruina bateau la portile Ierusalimului. Cand femeile si fiicele Ierusalimului urmau saf ie batjocorite de pagani, iar barbatii si fii lui Israel torturati si chinuiti, Isaia indemna poporul la calm. Cornilescu traduce acest verset astfel: El spune, “in liniste si odihna…in seninatate si incredere…”  Cum poti asocia linistea, odihna, seninatatea si increderea cu situatia in care poporul se regasea? Este o absurditate si o nebunie. Aceasta este solutia propusa de Dumnezeu. Nu arme, planuri de lupta si strategii de aparare, ci liniste si odihna. In 2 Regi 19 ni se povesteste ce s-a intamplat noaptea urmatoare cu armata asiriana. Sa citim vs.32-37. O problema fara iesire la care Dumnezeu a oferit din nou o solutie neasteptata.

Babilonienii sunt cei ce au infrant mai tarziu definitiv pe asirieni si au luat in robie toata floarea poporului Israel. Acestea au fost timpurile lui Daniel, Sadrak, Mesak si Abed Nego. Cu toate acestea Ierusalimul nu a fost cucerit si acolo a mai ramas o ramasita din popor. Printre ei si un alt mare slujitor al lui Dumnezeu, pe nume Ieremia. Insa pentru ca el mustra poporul si pe insusi imparat cu privire la nevoia de a se pocai si pentru ca striga in permanenta pentru Dumnezeu, a fost inchis. Intr-o zi Dumnezeu i-a spus lui Ieremia in cap.32 ca Ierusalimul va cadea. Nu mai exista indurare si scapare pentru popor.Totul va fi ars si distrus, iar poporul va fi dus in robie. Maine va veni la tine varul tau si va dori sa iti vanda mai multe terenuri la schimb cu argint.Si desi aceste terenuri nu vor mai avea nici o valoare peste doi ani pentru ca vor fi pustiite, vreau ca tu sa le cumperi. I-a spus sa faca doua contracte, unul pecetluit iar altul nepecetluit si sa aiba martori cand le semneaza. Apoi in 32:42-44 ii face o promisiune. Haideti sa ne gandim putin la ceea ce i-a cerut Dumnezeu lui Ieremia. Ii spune sa investeasca tot ce are ca sa cumpere terenuri intr-o locatie care la scurt timp urma sa fie pustiita. Pare a fi cel mai prost pont pentru o investitie. Nu avea nici o logica. De ce sa cumperi ceva cand oricum va veni prapadul, iar tu esti in lanturi si nu te poti bucura de nimic? Pentru a arata tuturor ca indiferent de situatia in care te gasesti si de perspectiva sumbra cu privire la viitor, ai credinta in Dumnezeu si te supun voii Sale suverane.

Trei situatii dezastruoase la care Dumnezeu ofera solutii surprinzatoare. Trei oameni extraordinari de la care avem atat de multe de invatat. Haideti sa va spun inca ceva despre acesti oameni. Lui Moise nu i-a fost ingaduit sa vada tara promise. A murit privind-o de afara. Isaia a fost taiat in doua cu un ferestrau in timpul crudului rege Manase, iar Ieremia a murit ca sclav in Egip. Din punct omenesc toti au sfarsit in dezastru. La ce a contat ca s-au supus pana la capat lui Dumnezeu si au avut credinta in cuvantul Sau? Cartea Evrei insa ne vorbeste in capitolul 11 despre acesti oameni. Sa citim vs.13-16 ,39-40. Atat ei cat si noi suntem straini si calatori pe acest pamant, un loc in care nu vom atinge implinirea adevarata. Vietile lor sunt exemplele de credinta de care noi avem nevoie in situatiile cand ne aflam in fata unor probleme ce par a fi fara scapare. Biblia ii numeste pe acesti oameni in Evrei 12:2 “martori”. Cu alte cuvinte Dumnezeu ne spune: “Sa nu zici ca nu ai avut exemple si marturii. Toti acestia ti-au aratat de ce este nevoie pentru a merge pe calea Mea.” Sa privim in fiecare incercare la Dumnezeu pentru izbavire si chiar daca izbavirea nu va veni sa ne supunem voii Sale suverane pana la capat stiind ca atata timp cat suntem aici suntem inca departe de casa si in asteptarea patriei ceresti, Daniel 3:14-18. Nu este extraordinar ca atunci cand totul se duce de rapa, ca tara sta sa arda, ca urmeaza sa fii dus in sclavie, ca totul va fi distrus, iar tu sa stai linistit si sa te odihnesti. Sa poti sa strigi cand casa iti este distrusa, cand ti-ai pierdut slujba, cand cel iubit iti este inmormantat si ai copilul in spital: Doamne mi-ai luat totul, dar cand l-ai dat pe Isus sa moara pentru mine la Golgota, mi-ai daruit totul. Daca te am pe Tine, atunci am cerurile care ma asteapta. Sa citim in incheiere inaltatoarele cuvinte ale lui David din Psalmul 27:1-5. Amin!

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code