Rasplata vine prin munca

Un lucru pe care l-am invatat cu timpul este ca munca este rasplatita intotdeauna in cele din urma. Traim insa in vremuri in care cei mai multi vor sa fie rasplatiti fara sa depuna prea mult efort. Traim si intr-o tara care nu rasplateste cum se cuvine pe cei ce muncesc cu adevarat. Tocmai de aceea una dintre marile provocari pentru crestini astazi este sa inteleaga valoarea muncii in Imparatia lui Dumnezeu. Ceea ce stim cu siguranta este ca in cer munca depusa pe pamant pentru Cristos va fi rasplatita cu adevarat.

Cand am fost cu sotia mea in Viena acum cativa ani, am mers sa vizitam parcul de distractii din Prater. Un loc special pentru copiii din noi, un loc cum nu mai vazusem niciodata pana atunci.

Cand am ajuns acolo am ramas surprinsi sa aflam ca intrarea in parc este libera. Am fost foarte bucurosi pentru ca ne asteptam sa platim un pret destul de mare pentru biletul de intrare. Cand am intrat in parc lucrurile au stat altfel. A trebuit sa platim pentru fiecare dintre distractiile de acolo, iar acest lucru ne-a costat.

Atunci cand vorbim despre intrarea crestinilor in ceruri stim ca biletul lor a fost deja platit deja de Domnul Isus pe cruce. Prin credinta si supunere crestinul are acces liber pe portile cerurilor, insa cele mai inalte privilegii primite acolo vor depinde de comorile pe care si le-a strans cat timp a trait aici pe pamant. Daca vrem onoare in ceruri atunci acest lucru ne va costa aici pe pamant.

Isus isi doreste o mireasa cu care sa domneasca impreuna in ceruri, iar aici pe pamant suntem incercati ca sa aratam daca suntem vrednici pentru o astfel de onoare in ceruri. Intrarea in cer se bazeaza exclusiv pe harul lui Dumnezeu, dar beneficiile pe care o sa le avem acolo vor depinde de faptele noastre de credinta de aici.

Sa citim in aceasta dimineata cuvintele apostolului Pavel din 1 Corinteni 3:1-15. Apostolul Pavel ne ilustreaza mai intai in acest pasaj de Scriptura o imagine din agricultura, iar apoi una din constructii. Sunt exemple cu care suntem fiecare mai mult sau mai putin familiari. Dar in acele vremuri toti erau familiarizati cu domeniul agriculturii si al constructiilor.

El vorbeste despre lucrarea fiecaruia in Imparatia lui Dumnezeu si despre cum fiecare crestin contribuie prin slujirea sa individuala la implinirea planului lui Dumnezeu. Apoi apostolul spune in vs.8 “ca fiecare isi va primi rasplata dupa stradania lui.” Asadar dupa cum a promis, Dumnezeu ii va rasplati pe copii Sai, dar o va face in functie de stradania fiecaruia. In functie de lucrurile in care ne-am investit viata aici pe pamant vom fi rasplatiti.

Apoi continua de la vs.10 cu imaginea lui Dumnezeu de arhitect si ne atrage atentia ca felul in care construim fiecare trebuie sa fie dupa planul precis al Creatorului. Dar ce avem noi de construit? Biserica Sa.

Aduceti-va aminte cat de strict a fost Dumnezeu cand i-a dat lui Noe planul dupa care trebuia sa construiasca arca. Deasemenea sa nu uitam ca de precis a fost Noe in a pune in aplicare planul de constructie al arhitectului.

Adesea auzim de constructii care sunt gresite pentru ca muncitorii nu s-au tinut de planul arhitectului si vedem cat de grave sunt consecintele. Cu ceva timp in urma am auzit o stire despre un om care a platit o suma mare de bani ca sa se mute intr-un cartier rezidential nou contruit. Erau numai vile noi, care iti luau ochii din afara. Cand s-a mutat insa au inceput sa apara usor usor probleme. Mai intai la instalatia electrica, apoi la canalizare, mucegairea peretilor, s.a.m.d. pentru ca cei ce construisera folosisera material de calitate inferioara celei specificate de arhitect in proiect.

Am auzit despre un om care s-a mutat in noul sau apartament si dupa o luna cand facea baie, a cazut cu cada cu tot in sufrageria vecinului de sub el.

Acelasi lucru il spune si apostolul in vs.11-15 cu referire la lucrarea crestinilor. Sunt unii care spun ca fac lucrarea lui Dumnezeu, dar o fac dupa planul lor, nu dupa cel al Creatorului. Altii incearca sa zideasca Biserica, dar o fac cu materiale de slaba calitate. Dar mai sunt si aceia care construiesc cu pietre pretioase facand-si lucrarea dupa planul Tatalui.

O misionara din India pe nume Amy Carmichael spunea ca “niciodata lucrarea noastra nu va fi mai adanca si mai profunda decat am fost noi.”Cel ce este superficial in cele mici va face si o lucrare superficiala in Imparatia lui Dumnezeu.

Pavel spune ca lucrarea fiecaruia va fi testata prin foc. Lucrarea celui care construieste urmand cu fidelitate planul Domnului face o lucrare de aur, argint si pietre pretioase. Aceasta este o lucrare care va ramane si el isi va primi  rasplata. Insa despre lucrarea celui ce construieste folosind materiale de slaba calitate, lemn, fan si paie citim ca va arde. El va fi totusi mantuit datorita jertfei lui Isus, dar va fi mantuit ca prin foc, iar postolul spune ca acesta va suferi o pierdere. Aceasta pierdere consta in rasplata pe care o va primi. Mantuiti vor fi si unii si altii datorita harului lui Dumnezeu si a credintei lor in Cristos, insa diferenta cred ca se va face intre rasplata pe care o primeste fiecare in cer.

Sa incercam sa ne gandim pentru o clipa cum ar fi daca Dumnezeu ar da foc acum la tot ceea ce am facut pentru El in viata noastra. Ce ar ramane astazi din slujirea noastra dupa testul focului.

Construim biserica lui Dumnezeu folosind lemne, fan si paie care ard puternic si se consuma imediat sau cu aur, argint si pietre pretioase pe care focul nu le poate distruge? Dragii mei, in functie de ceea ce ramane in urma focului va depinde rasplata noastra.

Sa recitim vs.13. O singura piatra pretioasa valoreaza cu mult mai mult decat sute de metri cubi de lemn. Asadar nu conteaza in primul rand cat de multe facem pentru Cristos, ci felul cum le facem. Asta nu inseamna ca trebuie sa facem asa cum spun unii crestini “mai bine putin, dar bine”. Cred ca Dumnezeu vrea sa facem cat mai mult si tot ce facem sa fie de calitate.

Sunt unele acte de slujire fara valoare in ochii lui Dumnezeu, daca le facem dupa voia noastra sau din motive gresite. Insa numai focul poate scoate la iveala materialul pe care il folosim fiecare pentru constructie. Focul va descoperi calitatea lucrarii fiecarui om si in urma a ceea ce ramane in spatele focului ne vom primi fiecare rasplata.

As vrea sa va intreb astazi cum va simtiti stiind ca aceste lucruri se vor intampla? Ce produc in noi aceste cuvinte ale apostolului Pavel? Pe mine personal ma cerceteaza puternic aceste lucruri si ma cheama la o evaluare serioasa a lucrarii mele.

Pe de alta parte nu trebuie sa credem acum ca in functie de faptele noastre, in cer vor fi crestini care vor sta la periferia Imparatiei lui Dumnezeu si altii in centru, sau ca unii vor primi vile, iar altii colibe. Cu totii vor fi fericiti acolo. Insa privilegiile si onoarea unora vor fi mai mari decat ale altora. Daca au dat dovada ca sunt credinciosi in cele mici aici pe oamant, vor fi pusi responsabili peste lucruri mari in cer.

In Scriptura sunt multe avertismente pentru crestinii care abuzeaza de harul lui Dumnezeu, iar unul dintre ele este cel din Galateni 6:7. Dar Scriptura da si multe incurajari pentru cei ce se lupta sa traiasca pentru Domnul zi de zi, chiar daca uneori mai pierd aceasta lupta, cum citim in Ioan 16:33.

Asadar cunoscand toate aceste lucruri, ce fel de oameni trebuie sa fim noi? Sa incheiem citind din 2 Petru 3:14,17,18.

 

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code