Responsabilitatea de a ne folosi talantii

Matei 25:14-30

Domnul Isus vorbeste ucenicilor pe muntele Maslinilor in cea de-a treia zi de cand intrase in Ierusalim despre responsabilitatea pe care o au de a-si folosi talantii pe care i-au primit fiecare pentru slava Stapanului lor.

Pe cat de mare este responsabilitatea, pe atat de mare este recompensa pentru cei ce ii folosesc ca sa aduca rod, dar tot la fel este si pedeapsa care vine peste cei ce nu fac acest lucru.

Nu este deloc intamplator modul in care evanghelistul Matei ne prezinta cuvintele Mantuitorului in acest capitol. Dupa ce Isus ne vorbeste in pilda celor zece fecioare despre urgenta de a veghea in permanenta, continua cu responsabilitatea slujitorului in Imparatia lui Dumnezeu si incheie cu momentul intoarcerii Sale pentru judecata. Si ce mod mai bun de a fi pregatit sa te intalnesti cu Isus Cristos poate exista decat sa fii constant implicat si ocupat cu lucrarile Imparatiei Sale?

Citim ca inainte ca stapanul sa plece, isi chema slujitorii si le incredinteaza ceea ce avea mai de pret. Fiecaruia ii ofera un anumit numar de talanti in functie de abilitatile lor. Unul din slujitori primeste cinci talanti, altul doi, iar cel de-al treilea primeste unul. Slujba fiecaruia era ca in lipsa stapanului lor, sa foloseasca cu intelepciune ce li se incredintase si sa aduca rod. Doi dintre cei trei sclavi s-au ridicat la inaltimea asteptarilor si au adus profit,primind lauda si binecuvantarea de a intra in bucuria stapanului lor. Cel de-al treilea slujitor a preferat sa se preocupe cu alte lucruri in lipsa Stapanului. Cand acesta s-a intors si l-a chemat pentru a-i aduce ceea ce a lucrat in lipsa sa, sclavul a incercat sa isi scuze dezinteresul si lipsa de roada spunand ca de teama sa nu fie pedepsit, a preferat sa ingroape talantul ce il primise si sa il dea inapoi la intoarcea sa. Cuvintele si scuzele sclavului nu au putut decat sa atraga mania si pedeapsa stapanului care il numeste “sclav rau si lenes!” tocmai pentru ca ai stiut ce asteptari am de la tine, trebuia sa fii responsabil in folosirea talantului ce ti l-am incredintat si sa imi aduci profit. Ignoranta si obraznicia ta vor fi aspru pedepsite. Dupa ce i s-a luat talantul pe care il primise si i s-a dat celui ce a adus roada asteptata de catre stapan, sclavul lenes a fost aruncat afara in intuneric, unde a cunoscut adevarata suferinta si durere. Plansul si scrasnirea dintilor urmau sa fie incredintele vietii acestui sclav din acel moment inainte.

Sunt unii care spun ca aceasta pilda face referire la pedeapsa fariseilor, a carturarilor si iudeilor care l-au respins pe Cristos atunci cand El a venit la ei. Nu voi spune ca acest lucru nu este adevarat, dar ca sa intelegem la cine facea referire Mantuitorul, este foarte important sa vedem cui ii vorbea El, Matei 24:3. Isus le vorbea despre aceste lucruri ucenicilor, nu multimilor, fariseilor sau carturarilor. Erau invataturi adresate direct ucenicilor Sai. In aceste conditii intelegem ca aceste cuvinte ni se adreseaza si noua astazi ca ucenici ai Domnului Isus.

Pilda talantilor are trei puncte importante:

1.Talantii.

Pilda incepe cu impartirea talantilor. Un prim lucru care merita mentionat este ca fiecarui slujitor i se incredinteaza ceva. Nici unul nu este lasat la o parte fiind considerat nevrednic. Nici unul nu a plecat de la intalnirea cu stapanul sau cu buzunarele goale.

Acest lucru este cat se poate de valabil si pentru noi astazi. Nici unul nu a fost uitat de Domnul. Fiecaruia ni s-a incredintat ceva din comoara lui Dumnezeu pentru care suntem direct raspunzatori. Fiecare dintre noi a primit increderea lui Dumnezeu de a-i fi incredintat macar un talent. Astfel fiecare are o lucrare de facut pentru care a primit tot ce are nevoie ca sa o duca la indeplinire.

Nu am primit toti acelais numar de talanti. Fiecare a primit dupa abilitatile proprii. Aceasta este decizia inteleapta si suverana a lui Dumnezeu. Dumnezeu nu asteapta de la tine mai mult decat poti sa faci. Unii sunt inzestrati cu calitati fizice deosebite care le permite sa faca multe lucruri pe care cei cu permanente probleme de sanatate. Sunt unii care s-au nascut cu un intelect deosebit fiind capabili sa faca mult mai multe decat cei mai putin inzestrati intelectual. Unii au calitatile necesare de a fi conducatori, altii au nevoie mereu sa fie condusi, samd.

Cand vorbim despre talanti vorbim atat despre calitatile fizice, intelectuale si emotionale cu care am fost inzestrati, cat si despre darurile pe care le primim ulterior de la Dumnezeu tocmai in fucntie de abilitatile noastre. Asadar talantii sunt tot ceea ce omul primeste de la Dumnezeu pentru a-si duce la indeplinire responsabilitatea

2. Folosirea talantilor.

Care a fost rezultatul increderii pe care stapanul a avut-o in slujitorii sai? Cum au folosit ei in lipsa spapanului, talantii pe care i-au primit? Slujitorii care au primt mai multi talantii au trecut imediat la treaba si pe masura ce i-au investit si-au dublat suma. Acum este usor sa cadem in capcana de a crede ca ei au reusit fara sa sufere, sau fara sa treaca prin incercare. Cu siguranta ca au fost multe momente in care si ei au fost ispitati sa faca ceea ce a facut cel de-al treilea slujitor. Sa se ingrijeasca de profitul lor mai mult decat de profitul stapanului, sau pur si simpla sa traiasca fara grija de a aduce profit, iar la intoarcere sa ii dea stapanului inapoi exact ceea ce primisera. Succesul lor nu s-a datorat norocului sai imprejurarilor fericite, ci muncii grele pe care au depus-o.

De ce a esuat cel de-al treilea slujitor? De ce a adus el rusine stapanului si suferinta lui insusi? Poate ca a esuat pentru ca nu a avut incredere in el. Nu era sigur de abilitatile sale. A trait comparandu-se cu ceilalti slujitori care primisera mai multi talanti si s-a descurajat. Atunci in loc sa dea tot ce avea mai bun a hotarat sa nu faca nimic.Sunt multi cei care atunci cand vad ca nu primesc rolul principal, nu doresc sa joace un alt rol.

Sa va dau ca exemplu o adunare mica. Pentru faptul ca este o biserica mica si nu poate sustine alte biserici sau evanghelisti, nu scuza cu nimic daca nu acea biserica nu se gandeste ca poate incerca sa sustina macar un evanghelist. Fiecare congregatie indiferent de marimea ei are responsabilitatea ca intr-o masura mai mica sau mai mare sa duca evanghelia lui Isus Cristos mai departe.

Poate ca a esuat pentru ca i-a lipsit curajul. Teama este una dintre uneltele lui satan. De multe ori teama pur si simplu ne ingheata si ne face sa fim neroditori. Teama de a nu reusi sau de a nu dezamagi ii face pe multi oameni sa esueze. Cel ce nu este dispus sa plateasca pretul de a munci din greu, nu va cunoaste niciodata succesul.

Poate ca a fost lipsa de credinta in stapanul lui. Nu s-a gandit la stapanul lui ca fiind cel care a avut incredere sa ii dea o parte din averea sa, ci l-a vazut ca fiind un om dur si aspru care abia astepta prilejul sa il pedepseasca daca ar fi gresit. Sunt multi cei care il vad pe Dumnezeu ca pe un dictator care doar porunceste si da ordine oamenilor ce sa faca.

Sunt destul de multi de “poate”, dar ce este sigur este ca motivul principal pentru care acest slujitor a esuat a fost pentru ca a fost viclean si lenes. Desi era un rob al lui Dumnezeu, el a fost diferit de ceilalti doi. Credeti ca Dumnezeu nu stia cum este acest slujitor? Cu siguranta ca stia. Atunci de ce i-a dat si lui un talent? Ca sa nu se poata plange mai tarziu ca lui nu i s-a dat sansa de a-L sluji. Acelasi lucru l-a facut Domnul Isus cu Iuda. Desi stia ca il va trada, i-a dat ocazia sa se pocaiasca si sa isi schimbe planul pana in ultima clipa. Ganditi-va ca asta nu l-a impiedicat pe Isus sa se puna in genunchi in fata lui si sa ii spele picioarele ca si celorlalti, sau sa ii dea sa manance din paine si vin la fel cum le-a dat si la ceilalti 11.

3. Consecintele folosirii sau nefolosirii talantilor.

Pilda se incheie cu evenimentele care au avut loc dupa intoarcerea stapanului. A fost momentul in care s-au reglat conturile. Stapanul nu a cerut 20 de talanti de la cel care primise cinci si nici 10 talanti de la cel ce primise doi. El a fost multumit cu ceea ce au facut in functie de abilitatile pe care le aveau. Fiecaruia i-a spus acelasi lucru “bine sclav bun si credincios. Pentru ca ai fost credincios peste putine lucruri, te voi pune responsabil peste multe! Intra in bucuria stapanului tau.”

Rasplata muncii lor a fost pe masura. In primul rand au primit cu mult mai mult decat au avut pe pamant, iar in al doilea rand au primit binecuvantarea de a intra in bucuria vesnica a Domnului.

Celui de-al treilea slujitor i s-a luat si ceea ce a avut pe pamant, dupa care i s-a interzis intrarea in prezenta lui Dumnezeu. Talantul sau a fost dat celui ce adusese cel mai mult rod iar el a fost aruncat afara in intuneric, plans si durere. Este oare aceasta dovada ca stapanul sau era aspru asa cum crezuse sau este consecinta ucenicului care traieste fara responsabilitate si in lene in ceea ce priveste lucrarile spirituale. Aceasta este si legea vietii pe pamant. Cand nu ne ingrijim si nu folosim cu intelepciune ceea ce avem ajungem sa pierdem acel lucru.

Care a fost diferenta dintre cei trei slujitori? Si unii si altii au fost robi, doar ca unii au fost credinciosi, iar altii au fost vicleni si lenesi. Diferenta dintre ei nu are legatura cu faptul ca primii doi au fost mai inzestrati decat al treilea Cu toate abilititatile lor si primii doi puteau sa fie la fel de lenesi si nepasatori fata de responsabilitatea pe care o aveau. La fel isi puteau ingropa si ei talantii. Ceea ce a facut diferenta este ca ei au fost credinciosi in implinirea slujbei lor in absenta stapanului, in timp ce ultimul nu a vrut sa isi bata capul cu lucrurile Stapanului, asa cum sunt multi crestini astazi.

Ceea ce vreau sa mai observam in aceasta pilda este ca desi primii doi robi au adus profit de 100%, totusi li se spune ca au fost credinciosi peste putine lucruri? Cum este posibil asa ceva? Ceea ce invatam este ca oricat de multe lucruri am face pe acest pamant pentru Domnul, nu se compara cu ceea ce ne sta inainte in vesnicie. Tot ce conteaza este sa fim credinciosi in ceea ce ni s-a incredintat sa facem, indiferent daca este mai mult sau mai putin.

Dar care sunt aceste lucruri multe care ne astepata in ceruri daca vom fi credinciosi in cele putine care ne-au fost incredintate aici pe pamant? Poate ca Apocalipsa 3:12, 21 ne da o umbra de raspuns la aceasta intrebare.

Mai intelegem si faptul ca Domnul Isus nu asteapta de la noi la intoarcere sa ii dam inapoi ceea ce ne-a dat, ci sa ii dam mai mult decat ne-a incredintat. Cristos asteapta sa gaseasca si dobanda. Daca nu suntem in stare sa il slujim sis a aducem roada cu ceea ce am primit atunci ar fi mai bine sa dam altora ca ei sa investeasca pentru noi, iar Domnul sa isi primeasca macar dobanda de la ceea ce ne-a dat.

Nu stiu daca intunericul de afara face referire la perioada de dupa rapirea bisericii asa cum cred unii, sau la vesnicia departe de lumina care este Dumnezeu, asa cum personal cred. Ceea ce este important de stiut este ca exista binecuvantari mai mari decat ne putem imagina pentru cei ce sunt credinciosi in lucrul lor, dar si consecinte grave si vesnice pentru cei ce nu isi folosesc talantii care le-au fost incredintati de Stapanul lor.

Fie ca toti sa auzim la intoarcerea Mirelui: “Bine lucrat slujitor bun si credincios. Intra in bucuria mea.” Amin!

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code