Lupta cu indoielile – Lectie clasa de tineret

Care dintre noi poate sa spuna ca nu a avut niciodata indoieli in viata lui? Fie ca este vorba despre abilitatile noastre, de relatiile cu cei din jur si chiar in credinta noastra in Dumnezeu. Indoiala face parte din firea noastra pamanteasca si trebuie sa traim biruindu-ne indoielile si lucrand sa facem din ele lucruri care sa ne ajute sa crestem.

Cea mai frumoasa definitie a credintei o gasim in cartea Evrei 11:1: “credinta este increderea in lucrurile nadajduite si o certitudine cu privire la lucrurile care nu se vad.”

Sa ai indoieli este uneori inevitabil, insa nimeni nu traieste fara credinta. Fiecare om crede in ceva. Acum dupa ce am petrecut ceva timp in studiul cuvantului lui Dumnezeu si in cercetarea diverselor dovezi care sa sustina veridicitatea scripturii, pot spune ca imi este infinit mai usor sa cred ceea ce spune evanghelia, decat sa cred in toate celelalte teorii despre viata.

Nu este nici o problema sa avem intrebari si indoieli. Este extraordinar pentru aceia dintre noi care avem parinti crestini si

ne-au crescut aproape de cuvantul lui Dumnezeu. Dar acest lucru nu este intodeauna de ajuns pentru a dezvolta la randul nostru o credinta puternica in Dumnezeu. Credinta nu se poate mosteni. Trebuie sa avem la randul nostru propriile intrebari la care sa gasim raspuns si propriile indoieli pe care sa le biruim prin credinta.

Sa il luam ca exemplu pe apostolul Toma. In urma intamplarii de dupa invierea Domnului Isus, Toma a ramas cu o caracterizare pe care nu o impartasesc. Adesea cand cineva se indoieste de un lucru este numit “Toma necredinciosul.” Da, Toma s-a indoit de invierea Domnului Isus, dar nu a facut nimic mai rau decat facusera ceilalti care se lepadasera de el sau il parasisera fugind atunci cand Cristos a fost arestat. Ceea ce Toma facut a fost doar sa caute adevarul si sa isi biruiasca indoielile. Dupa ce a facut acest lucru l-a urmat si l-a slujit pe Isus cu credinciosie. Sa citim pasajul din Ioan 20:19-31.

Mai bine sa ai indoieli si intrebari la care sa cauti cu pasiune raspunsuri decat sa traiesti in minciuna. Atunci cand indoielile i-au fost spulberate de aparitia Mantuitorului, Toma a exclamat “Domnul meu si Dumnezeul meu!”

Dupa cuvintele lui Toma, Domnul Isus profita de ocazie si ne invata pe toti un adevar minunat “tu ai crezut pentru ca m-ai vazut. Ferice de cei ce n-au vazut si au crezut.” Doar cateva sute de oameni l-au vazut pe Domnul Isus dupa inviere, milioane au crezut de-a lungul timpului si continua sa creada in invierea Sa chiar daca nu au vazut acest lucru. Ferice de noi cei ce credem in El fara sa-l fi vazut, spune Domnul Isus. Credinta este temelia crestinismului si antidotul impotriva indoielii, Evrei 11:6.

Exista cel putin doua motive pentru care trebuie sa luptam impotriva indoielilor cu credinta:

Prin indoieli Dumnezeu doreste sa crestem in credinta si sa avem o credinta activa, 1Petru 3:15.

Trebuie sa ne confruntam indoielile pentru a ne gasi pacea interioara. Ceea ce trebuie sa stim este ca nicioadata nu vom avea toate raspunsurile. Viata nu este doar un puzzle la care trebuie sa pui toate partile la locul lor. Viata este o aventura care asteapta sa fie traita. Cel mai important lucru pentru noi atunci cand avem indoieli este sa stim ca Dumnezeu este intotdeauna in control.

Ex. Un alb se intalneste cu un Indian si ca sa ii explice superioritatea sa ii deseneaza cu un bat un cerc mic in interiorul unui cerc mai mare. Apoi ii spune ca ceea ce este in interiorul cercului mic este ceea ce stie indianul, iar ceea ce este in interiorul cercului mare este ceea ce stie omul alb. Atunci indianul ii ia batul din mana omului alb si deseneaza un cerc si mai mare care le cuprinde pe primele doua. Atunci indianul ii spune omului alb: “asta este ceea ce nici indianul si nici omul alb nu cunoaste.”Deuteronom 29:29.

De aceea avem nevoie de credinta in Dumnezeu pentru ca aceasta depaseste cunostinta, priceperea si intelepciunea omeneasca, 1 Corinteni 2:6-16.

Ce avem de facut impotriva indoielii:

Incepeti sa va construiti convingerea in functie gradul de credinta pe care il aveti, Romani 12:3. Credinta nu este doar un concept potrivit oamenilor slabi care au nevoie in permanenta de o carja in viata lor de care sa se sprijine. Toti oamenii au nevoie de credinta. Deci intrebarea nu este daca am credinta, ci cat de multa credinta am?

Hraniti-va credinta prin studiul bibliei, rugaciune, partasie cu sfintii lui Dumnezeu si implicarea active in diverse lucrari de slujire, 2 Petru 1:5:11.

Nu ingaduiti ca sentimentele si starea de spirit sa va afecteze credinta. Sentimentele vin si pleaca, la fel si starile de spirit pe care le avem, dar credinta trebuie sa ramana neclintita. C.S. Lewis spune intr-una din cartile sale “credinta este arta de a ramane puternic incredintat in ceea ce intelectul tau a acceptat la un moment dat, in ciuda schimbarii sentimentelor noastre.”

Sa ne supunem sentimentele credintei noastre si nu credinta sentimentelor pe care le avem.

Sa cautam ajutor intr-un prieten crestin matur care la randul lui a trecut prin aceleleasi indoili si care prin credinta le-a biruit. Un om care nu va fi socat sau indignat de intrebarile si indoielile noastre ci va cauta sa le foloseasca pentru cresterea noastra spirituala.

Ramai aproape de biserica. Una dintre marile greseli pe care crestinii le fac este ca atunci cand satan incepe sa lucreze indoiala in mintea si apoi in inima lor, se izoleaza de biserica. Adevarul este ca acelea sunt momentele in care avem cea mai mare nevoie de biserica. Continua sa fii parte din serviciile de inchinare ale bisericii pe masura ce lucrezi impreuna cu Dumnezeu sa treci peste indoieli.

Nu renunta la credinta ta. Si dupa ce ne pocaim de pacatele noastre Dumnezeu ne da libertatea de a alege daca ramanem credinciosi Lui sau nu. Trebuie sa ii dam lui Dumnezeu timpul sa lucreze in noi, sa ne modeleze si sa ne slefuiasca pentru a scoate un produs vrednic de Imparatia Sa. Sa nu renuntam cat timp El inca lucreaza in noi.

Mi-as dori sa ramanm cu acest gand dupa aceasta zi: daca ajungem vreodata in punctul in care nu mai stim ce sa facem, sa nu renuntam. Dumnezeu a promis ca nu va renunta niciodata la noi. Sa nu renuntam nici noi la El.  

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code