Ispita – Lectie clasa de tineret

Fiecare dintre noi avem o lupta de purtat cu ispita. Fiecare am fost in situatii in care am simtit ca nu putem sa biruim o ispita care continua sa vina in viata noastra in ciuda eforturilor noastre de a o evita.

Vreau sa va spun ca dupa ce un tanar isi preda viata lui Cristos, ispita nu va scadea in intensitate ci chiar va creste. Cu cat mai mult ne dorim sa ii apartinem lui Dumnezeu, cu atat mai mult ne doreste si satan.

Viata de crestin este ceva extraordinar care cu greu poate fi exprimata in cuvinte. Sa stii ca esti iertat de toate pacatele tale, ca ai un Tata in ceruri care te iubeste in ciuda imperfectiunilor tale, ai un Mantuitor care te intelege si care stie fiecare lupta pe care o porti, un Duh care iti da putere in fiecare zi sa traiesti o viata placuta Domnului, prieteni crestini in care sa gasesti incurajare si zidire, un cuvant care nu te lasa niciodata fara raspunsuri la intrebari, o casa vesnica pregatita in ceruri pentru noi si lista poate continua la nesfarsit.

Dar in ciuda acestor lucruri minunate, natura noastra pacatoasa continua sa ne chinuiasca si sa lupte impotriva a tot ceea ce Dumnezeu prin Duhul Sau lucreaza in noi, Galateni 5:17.

Haideti sa incercam sa dam raspuns la cateva intrebari importante:

Ce este ispita?

De ce avem ispite in viata noastra?

Cum lucreaza ispita?

Cum putem birui ispita?

1. Am putea spune ca ispita este acea voce interioara care ne indeamna sa facem ceva cand stim ca nu ar trebui sa facem acel lucru. Ispita este lucrarea diavolului. Ispita are intotdeauna un ispititor in spatele ei, iar satan este numit in Scriptura “ispititorul” (Matei 4:3, 1 Tes.3:5). Scopul lui este ca prin orice metoda sa ne tina departe de Dumnezeu exploatand la maxim slabiciunile naturii noastre pamantesti.

Satan este puternic, iar ispitele pe care le foloseste asupra noastre pot fi foarte greu de biruit, dar san u uitam niciodata ca puterea lui este limitata, iar Scriptura spune in 1 Ioan 4:4 ca cel ce este in noi este mai mare decat cel ce este in aceasta lume. Desi ne poate ispiti, satan nu ne poate controla, decat daca ii permitem noi sa faca asta. De aceea ne putem increde cu tarie in promsiunea scripturii din 1 Corinteni 10:13. Vestea buna este ca alaturi de Dumnezeu avem iesire din fiecare ispita indiferent cat de dura poate parea.

2. De ce nu inlatura Dumnezeu ispitele din viata noastra, sau macar sa le micsoreze puterea? Scriptura ne ofera cateva motive pentru care Dumnezeu ingaduie existenta ispitelor in viata noastra.

     Ispita poate fi o metoda prin care sa ne demonstram dragostea, dependenta si devotamnetul fata de El, Geneza 22:12.

     Ispita ne poate invata lectii importante. In Iacov !:2-4 citim ca incercarile au scopul de a ne dezvolta si modela caracterul. Dumnezeu poate folosi ispitele din viata noastra pentru a ne invata lectii spirituale de o importanta aparte. Lectii pe care le putem invata doar in mijlocul luptei cu ispita, 1 Petru 4:12-13. Cresterea spirituala si maturitatea ca si crestin vin de cele mai multe ori prin biruirea ispitelor.

     Ispita ne va descoperi slabiciunile pe care le avem si puterea lui Dumnezeu, 2 Cor. 12:7-10.

3. Pasajul din Iacov 1:13-15 descrie perfect modelul de lucru al ispitei.    

4. Sa realizam ca atata timp cat traim pe acest pamant ne vom lupta cu ispite, iar ca faptul ca suntem ispititi nu este un pacat decat daca alegem sa cedam in fata ispitei, Evrei 4:14-16, Evrei 2:17-18.

     Sa evitam circumstantele, situatiile si oamenii care ne pot impinge spre a cadea in plasa ispitei, 1 Tes.5:22.

     Sa iti asumi responsabilitatea pacatului atunci cand ai cedat in fata ispitei, Geneza 3:8-13.

     Foloseste cuvantul ui Dumnezeu ca arma impotriva atacurilor satanei, Matei 4, Psalmul 119:11, Iacov 4:7-8.

     Cauta sprijin intr-un prieten crestin atunci cand te lupti cu o ispita.

     Sa ne amintim ca avem promisiunea lui Dumnezeu ca nu vom fi ispititi peste puterea noastra de a rabda ispita si ca El a pregatit o cale de a iesi din orice ispita. Romani 13:11-14.

 

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code