Daca nu ai esuat atunci nu ai trait – Lectie clasa de tineret

Unul dintre numitorii comuni ai tuturor oamenilor este esecul. Indiferent de varsta, rasa, categorie sociala, cultura, situatie financiara, calitati cu toti avem un lucru in comun. Fiecare stim ce gust amar are esecul. Esecul este de fiecare data o experienta dureroasa, dar nu trebuie sa fie o experienta finala. Esecul poate fi doar primul pas pe drumul spre succes.

Am ales pentru astazi zece exemple de oameni care inainte sa cunoasca succesul au cunoscut esecul.

Walt Disney: Inainte sa construiasca imperiul Disney, Walt Disney a fost concediat pe cand lucra ca si redactor de stiri al unui ziar, pe motiv ca nu avea imaginatie sau idei bune. Iar atunci cand a incercat pentru prima data sa convinga studiourile MGM sa ii distribuie desenele animate cu Mickey Mouse in anul 1927, a fost refuzat pe loc, pe motiv ca ideea sa nu ar functiona niciodata si ca un soarece imens nu ar face decat sa sperie femeile. Acesta a mai avut de infruntat multe obstacole pana cand a reusit sa devina celebru.

 J.K. Rowling: Inainte sa devina celebra in intreaga lume, J.K. Rowling a avut de infruntat multe greutati. Pe vremea cand a inceput sa scrie primul roman din seria „Harry Potter”, aceasta era o profesoara somera, divortata si cu un copil de intretinut. Cu toate acestea, a reusit in cele din urma sa convinga o editura sa ii publice cartea, care urma sa devina un real succes pe plan international. In luna aprilie 2012, scriitoarea a devenit miliardara in dolari.

Steven Spielberg: Celebrul regizor a fost respins de trei ori de Universitatea din California de Sud (USC), Scoala de Teatru, Film si Televiziune. In cele din urma, a urmat cursurile de specialitate altundeva, insa nu a terminat studiile, renuntand la scoala pentru a deveni regizor. Dupa 35 de ani, Spielberg s-a intors la scoala, obtinand in cele din urma diploma de licenta.

Michael Jordan: Michael Jordan a fost dat afara din echipa de baschet a liceului, insa acest lucru nu l-a impiedicat sa devina unul din cei mai mari jucatori de baschet ai tuturor timpurilor. Acesta a spus: „Am ratat mai mult de 9.000 de cosuri in cariera mea. Am pierdut aproape 300 de jocuri. De 26 de ori mi s-a incredintat cosul si am ratat lovitura. Am esuat iar si iar in viata mea. Si acesta este motivul pentru care am reusit.”

Profesorii lui Thomas Edison i-au spus ca este prea prost ca sa invete ceva. Acesta a esuat nu mai putin de 1.000 de ori inainte sa inventeze becul electric.

Winston Churchill a ramas repetent in clasa a VI-a. Acesta a reusit sa devina prim-ministrul Marii Britanii la varsta de 62 de ani.

Harland David Sanders, „Colonelul” KFC, a fost respins de peste 1.000 de restaurante la inceput. Insa, intr-o zi, un restaurant l-a acceptat iar astazi exista restaurante KFC peste tot in lume.

Soichiro Honda a incercat sa se angajeze in cadrul companiei Toyota, insa a fost respins. Apoi a inceput sa produca motociclete, si-a inceput propria afacere si a devenit miliardar.

Albert Einstein nu a fost capabil sa vorbeasca pana la varsta de 4 ani si a fost considerat de profesori ca fiind „incet” si „handicapat mintal”. Insa Einstein avea pur si simplu un alt mod de gandire, diferit de al celorlalti. Mai tarziu a castigat un premiu Nobel pentru Fizica.

Vincent Van Gogh a vandut un singur tablou in timpul vietii si acela a fost vandut unui prieten. Uneori a suferit de foame pentru a putea crea cele 800 de tablouri, care astazi sunt nepretuite.

Inainte sa mergem in cuvantul lui Dumnezeu as dori sa va mai dau 10 maxime celebre la care sa va ganditi in timp ce treceti prin viata si experimentati esecul:

Problema în lumea noastră este că proştii sunt siguri pe ei în timp ce inteligenţii sunt plini de îndoieli. (Charles Bukowski)

Un minut de succes poate şterge ani de nereuşite. (Robert Browning)

Devenim mai înţelepţi prin necazuri; Prosperitatea ne distruge simţul de apreciere a dreptăţii. (Seneca)

Nu vă lăsaţi doborâţi de ceea ce se întâmplă, cei care încearcă fapte mari trebuie să treacă prin dureri mari! (Alexander Dumas)

In timp ce o persoană ezită din cauza că se simte inferioară, cealaltă este ocupată să facă greşeli şi devine superioară. (Henry C. Link)

Cei care pun înaintea oricărei acţiuni îndoiala, aceia vor pierde cu siguranţă. (Vasile Gavrilescu)

Personalităţile mari întotdeauna au întâmpinat opoziţie din partea minţilor mediocre. (Albert Einstein)

Pentru a realiza lucruri mari trebuie să şi visăm, nu numai să facem; trebuie să şi credem, nu numai să plănuim. (Anatole France)

Mulţi dintre cei ce eşuează în viaţă sunt persoane care nu au realizat cât de aproape au fost de succes în momentul când au renunţat. (Autor anonim)

Succesul celor care au schimbat ceva in lume se datorează principiului “Eu mă schimb primul”. (Silviu Firulete)

Cand privim la oamenii mari ai lui Dumnezeu din Scriptura putem sa vedem cum atatia dintre ei inainte sa cunoasca biruinta au experimentat esecul: Avraam, Moise, David, Petru, Pavel, Ioan Marcu si lista continua.

Esecul aduce insa in viata noastra mai mult decat dezamagire. Esecul poate fi singurul mod prin care Dumnezeu ne poate smeri. Cei mai multi dintre oameni sufera de mandrie si considera ca sunt cu mult mai buni decat sunt in realitate. Cei mai multi oameni inteleg mai bine care sunt lucrurile importante in viata din esecuri decat din victorii, Iacov 4:10.

Esecul este binevenit pentru ca ne invata sa depindem mai mult de Dumnezeu si nu de noi insine. Cand esuam aflam ca nu sunt capabili sa rezolvam orice lucru si ne indreapta atentia catre cel ce poate sa o faca, Dumnezeu, Luca 18:27

Esecul o sa ne invete sa avem o intelegere si compasiune mai mare pentru altii. Nu va mai fi la fel de usor sa ii condamnam sau sa ii judecam pentru esecurile lor, Galateni 6:1-2.

Ce putem face in fata esecului?

Sa intelegem ca a gresi este omeneste. Dumnezeu stie ca nu suntem perfecti. El stie felul in care suntem si slabiciunile pe care le avem, de aceea ne reaminteste prin Pavel in Romani 3:23 “ca toti oamenii au pacatuit si au cazut din slava lui Dumnezeu.” Nu te lasa doborat atunci cand ai esuat, ci continua sa incerci.

Nu incerca sa gasesti scuze pentru esecurile tale. Intr-adevar nu trebuie sa fim foarte aspri cu noi insine atunci cand esuam, dar nici nu trebuie sa tratam cu lejeritate esecul. Sa ne facem o analiza sincera si sa ne asumam responsabilitatea.

Foloseste esecul ca o poarta catre succes. Esecurile nu trebuie sa ne faca nici sa ne plangem de mila, dar nici sa le ignoram.Sa invatam din esecurile noastre urmand indemnul apostlului Pavel din Coloseni 3:23-24.

Sunt atatia cei care din cauza fricii de a nu esua prefera sa nu faca nimic.Cineva spunea ca “este mai bine sa incerci sa faci ceva maret si sa esuezi, decat sa nu incerci nimic si sa ai succes.”

O sa inchei cu un alt exemplu din viata reala. Jim Ryun a fost unul dintre cei mai mari atleti ai Americii in proba de 1500 de m. A fost cel mai tanar atlet care la 17 ani a scos in proba de 1500 de m sub 4 minute. In 1968 a castigat medalia de argint la jocurile olimpice din Mexic. Patru ani dupa acest eveniment s-a pregatit intensiv lucrand din greu zi de zi ca sa isi imbunateasca performanta. Cand a ajuns la jocurile olimpice de la Munchen in 1972 era mare favorit sa castige medalia de aur, dar in cursa vietii sale un alt atlet in mod intentionat i-a pus piedica si s-a prabusit pe pista. Dupa cateva secunde bune de durere si dezamagire, s-a ridicat cu greu si desi stia ca nu are sanse decat la ultimul loc a dat tot ce avea mai bun ca sa termine cursa. Gestul lui de lupta a impresionat milioane de oameni pana la lacrimi sin u putini sunt cei care din acea cursa nu isi amintesc pe cel ce a castigat medalia de aur ci pe Jim Ryan care ranit a dat tot ce a putut ca sa sfarseasca cursa. 

Orice ar fi, sa nu te dai batut din cauza esecului. Nu este o rusine sa esuezi, ci este ceva comun tuturor oamenilor. Tine-te tare si aminteste-ti cuvintele minunate ale lui Pavel din 2 Timotei 4:7-8. Nu vom putea sa castigam toate luptele, dar putem sa sfarsit alergarea sis a ne pazim credinta. Asta este ceea ce Dumnezeu asteapta de la noi.

This entry was posted in Predici. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code