Eclesiastul 2
Stim despre imparatul Solomon ca a petrecut aproximativ patruzeci de ani pe acoperişul lumii, plimbându‑se pe toate Everesturile ei. A cunoscut bogăţia, faima, distractia, dragostea, respectul si mai ales înţelepciunea. Totuşi, dupa fiecare experienta in parte, Solomon a ajuns să–şi dea seama că viaţa este goala, stearpă si fara sens daca lipseste Dumnezeu din ea.
Cartea Eclesiastul este ca o groapă fără fund si este foarte greu să vorbeşti despre ea, pentru ca este ca şi cum ai încerca să cuprinzi un vas mai mare într–unul mai mic. Dumnezeu l–a destinat pe Solomon să fie „cel mai înţelept dintre oameni“, 1 Împăraţi 3:5‑12. In aceste conditii este foarte greu pentru oameni obişnuiti ca noi sa explice in detaliu opera unui geniu.
Eclesiastul este cea mai bună veste pentru lumea aceasta, în care fiecare om caută adevărul în felul lui personal. Este o carte pentru cel căruia îi place să gândească si care este frământaţ de întrebările fundamentale ale vieţii: Cine sunt? De unde vin şi încotro mă îndrept? Ce rost are viaţa? Eclesiastul este soluţia dată celui ce caută să grupeze toate experientele aparent contradictorii ale vieţii într–un tot unitar si coerent.
Solomon este cercetătorul si colecţionarul de experienţe personale care a dorit să adune într–o carte toate răspunsurile posibile la întrebarea: Ce este viaţa şi pentru ce se merită să trăieşti?
Dorinţa după eternitate este o problemă de creaţie. Aşa ne–a făcut Dumnezeu să fim! Ne este foame pentru că există mâncare şi Dumnezeu a rânduit să nu putem trăi fără ea. Ne este sete pentru că există apă şi Dumnezeu a hotărât să nu putem trăi fără ea. În mod asemănător, Dumnezeu a pus în noi „gândul veşniciei“ pentru că veşnicia există şi Dumnezeu vrea ca noi să ne pregătim pentru ea. Eternitatea nu este opţională, ci obligatorie! Opţională este numai destinaţia în care vrem să ne–o petrecem.
Prin cartea Eclesiastul, Solomon vrea să pregătească omul pentru marea întâlnire cu Creatorul sau din ziua judecăţii.
Astazi o sa studiem capitolul 2 al cartii Eclesiastul. Dupa parerea mea este un capitol care ne prezinta cu limpezime si claritate gandurile si dorintele oamenilor din zilele noastre.
Expresiile “lucruri de sub ceruri” si “lucruri de sub soare”, descriu viata de pe pamant, unde Dumnezeu ne-a pus pentru o perioada de timp, iar Solomon doreste sa ne arate cum putem ramane cu ceva etern din scurta noastra umblare pe pamant. Trebuie sa ramana in urma noastra ceva semnificativ atunci cand peste noi vine sfarsitul. Daca viata nu este privita si inteleasa din perspectiva eternitatii, atunci ea nu se va dovedi a fi decat un mare puzzle din care lipsesc piesele cele mai importante. Acest lucru este o tragedie si o drama pentru sufletul omului,pentru ca in lipsa relatiei cu divinitatea,totul se dovedeste a fi desertaciune si goana dupa vant.
Omul cauta in zadar implinirea in lucrurile de sub soare. Aceasta vine in viata lui doar daca lucrarile lui au un caracter vesnic. Aceste marturii ale lui Solomon nu fac decat sa demonstreze ca omul nu a fost creat pentru aceasta lume. Pentru ca daca aceasta este lumea pentru care ar fi fost creat, atunci el si-ar gasi implinirea si rostul in interiorul ei.
Solomon a incercat mai intai o incursiune in lumea filosofiei, dar s-a intors de acolo dezamagit, 1:18. Cineva spunea ca un folosof este „un om care pe întuneric, într–o cameră cufundată în beznă, caută o pisică neagră, care de fapt nici nu este acolo“.
Acelasi lucru il spune si apostolul Pavel filosofilor atenieni care „nu‑şi petreceau vremea cu nimic altceva decât să spună sau să asculte ceva nou“ că toate căutările lor după sensul vieţii sunt zadarnice, Fapte 17:26-28.
Solomon a incercat apoi lumea placerilor, 2:1-3. Omul care isi cauta fericirea in placeri de moment ale pacatului nu fac decat sa se minta si sa se insele singuri. Solomonn numeste acest lucru ca fiind o nebunie. Ce bine ar fi daca societatea noastra care se scalda in distractii si placeri pacatoase, ar lua aminte la cuvintele Eclesiastului. Mass media, cinematografia , internetul, tv, imping oamenii catre o existenta virtuala, ireala, o lume a imaginatiei si a fanteziei.
Prezenţa lui Dumnezeu şi a poruncilor Lui în viaţa celui omului nu interzice fericirea, ci o garantează, pentru că poruncile lui Dumnezeu nu sunt restrictive, ci protective.
Alergarea dupa placeri are trei capcane in care omul poate cadea:
(1) plăcerile promit mult dar oferă puţin;
(2) placerile sunt „de moment“, nu de durată;
(3) umblarea după plăceri duce inevitabil in cele din urma la plictiseală şi nemulţumire.
Plăcerile au sens numai atunci când sunt gustate ca binecuvântări dăruite de Dumnezeu.
Solomon a trecut apoi prin experienta betiei, 2:4. Este important de observat cum Solomon subliniaza starea de veselie pe care vinul o aduce doar trupului, dar nu si sufletului. Omul care crede ca prin bautura poate ajunge la fericire se inseala amarnic. Un medic spunea astfel despre băutură: Alcoolul face nasul roşu, ochii vineţi, ficatul cenuşiu, nopţile albe, zilele negre şi viitorul întunecat“. Alcoolul conservă fiinţele moarte, dar le ucide pe cele vii.
De acolo Solomon a trecut la incercarea de a gasi implinirea in realizarile materiale, 2:4-8. Daca cititi capitolele noua si zece din 1 Imparati veti gasi acolo descrise pe larg realizarile sale materiale. Dar oricat de mari ar fi realizarile materiale ale unui om, ele nu pot substitui nerealizarile sufletesti. Bogăţia nu poate suplini falimentul launtric pentru că niciodată cantitatea nu a fost un substitut pentru calitate.
În mijlocul abundenţei materiale, sufletul omului poate muri de foame! Solomon s–a întors şi din lumea realizărilor materiale cu mâinile goale. Banii ne pot duce oriunde, cu excepţia cerului, şi ne pot da orice, cu excepţia mantuirii. Mamona este cel mai mare stăpân de sclavi din lume. Trebuie să învăţăm să ne ridicăm deasupra averilor noastre materiale. Uneori creştinilor li se pare că daca ajung sa prospere dpdv material, este pentru că Satan îi lasă în pace, iar Dumnezeu îi binecuvântează. Se poate, dar sa avem grija să nu fie şi invers!
Apoi Solomn patrunde in lumea muzicii si a desfraului, 2:8-10. Dar si de acolo s-a intors la fel de dezamagit, 2:11. Cineva spunea ca lumea distractiilor este precum o guma de mestecat, care atunci cand o mesteci nu iti aduce nimic, ci doar iti da ceva de facut. Asa zisele distractii ale zilelor noastre nu imbogatesc vietile, ci le saracesc. Ele fura tot ce este moral si spiritual in om.
Cu ce s-a ales Solomon dupa toate aceste experiente? Sa citim 2:17-21. Aceste lucruri sunt realitati ale vietii omului lipsit de un standard moral divin, ale omului condamnat sa umble in intuneric, ca un nebun lipsit de ratiune
Acest pasaj in care Solomon vorbeste despre lipsa de valoare si semnificatie a vietii se incheie cu marturisirea lui cu privirea la esecul sau de a schimba “lipsa de sens” a tuturor lucrurilor din jurul sau, 2:22-23. Putem vedea cum Solomon alegand sa cunoasca fericirea prin implinirea tuturor placerilor mintii si inimii sale ajunge de fiecare data in fata unui zid, a unui drum infundat si se intoarce de fiecare data dezamagit.
Concluzia acestor lucruri este ca viata este un dar primit de la Dumnezeu, iar ca sa gasesti bucuria si implinirea, trebuie sa o traiesti pentru slava Celui ce ne-a dat-o.
Solomon ne prezintă aceasta viata pe pamant ca fiind o călătorie a sufletului de la Dumnezeu şi inapoi spre Dumnezeu. El este probabil singurul om de sub soare care a trait experiente atat de intense in aproape toate domeniile vietii in incercarea lui de a gasi implinirea si fericirea departe de Dumnezeu. Dupa fiecare incercare insa a ajuns la concluzia ca nimic de sub soare nu poate satisface inima si sufletul omului. In aceste conditii, Solomon indeamna omul sa se intoarca la Dumnezeu, singura sursa a fericirii si implinirii sale sufletesti.
Diferenta dintre o viata implinita si una irosita este ca omul sa aiba o relatie cu Creatorul Sau, iar aceasta relatie este posibila numai prin Domnul Isus Cristos, Cel care a murit sa impace lumea cu Tatal ceresc, devenind astfel singurul mijlocitor dintre om si Dumnezeu.
Asigura-te astazi ca ai o relatie cu Dumnezeu. Daca ai incheiat un legamant cu Isus Cristos, atunci reinnoieste-ti astazi dedicarea fata de El. Daca nu ai facut inca acest lucru atunci nu mai astepta. Spune-I astazi DA lui Isus Cristos. Spune-i ca Il doresti ca Domn si Mantuitor al vietii tale si vei cunoaste implinirea asa cum nu credeai ca poate exista. Viata ta va avea o directie si un scop, iar la sfarsitul ei, sufletul va experimenta vesnicia acasa, langa Tatal ceresc.