Valoarea Imparatiei lui Dumnezeu

Matei 13:44 “Imparatia cerurilor se mai aseamana cu o comoara ascunsa intr-o tarina. Omul care o gaseste, o ascunde si de bucuria ei se duce si vinde tot ce are si cumpara tarina aceea.”

Atunci cand Evanghelia este predicata, de obicei se pleaca de la un adevar mic si pe parcursul predicii se intareste si se mareste. Domnul Isus putea sa ia adevaruri mari si sa le comprime in declaratii scurte dar puternice.

Astazi o sa vorbim despre valoarea Imparatiei lui Dumnezeu. Pe vremea acea sa iti ingropi banii in pamant era un lucru normal. Era cel mai sigur mod de ati proteja avutia de hotii si cotropitorii care atacau in permanenta tinuturile Palestinei.

Parabola Domnului Isus este despre o comoara ascunsa, iar idea unei comori ascunse a fscinat intotdeauna oamenii. S-au facut zeci de filme si s-au scris nenumarate carti de success pe aceasta tema. Am vazut la tv cu mult timp in urma un reportaj despre doi prieteni care erau convinsi ca in zona in care ei locuiau era ascunsa o comoara veche de sute de ani si au cheltuit peste 150 000 $ sapand si cautand aceasta comoara si nu s-au ales decat cu o groapa imensa si cu rusinea incercarii esuate.

Sa nu ne concentram atentia asupra aspectelor morale, legale sau etice ale acestei povestiri. Unii ar putea spune ca ceea ce a facut acest om nu a fost corect, altii spun ca legea evreiasca ii permitea unui om care gasea o comoara sa si-o insuseasca. Este important sa intelegem idea principala a acestui verset pe care Domnul Isus doreste sa o sadeasca in mintile si inimile noastre. Accentul nu se pune aici pe om, ci pe comoara, pe valoarea inestimabila a Imparatiei lui Dumnezeu.

Dar de ce este Imparatia lui Dumnezeu asa de valoroasa? De ce spune Domnul Isus in Matei 6:33 ca mai intai de toate trebuie ca cauta Imparatia lui Dumnezeu? Pentru ca doar in interiorul Imparatiei Sale te bucuri de partasia cu Dumnezeu, Cristos si Duhul Sfant. Si numai cand gaseste imparatia lui Dumnezeu vei putea sa traiesti o viata superioara acestei lumii materiale, vei gasi bucurie, vei gasi implinire si iti vei gasi scopul vietii care va da sens tuturor lucrurilor ce pana atunci pareau lipsite de sens. 

Aduceti-va aminte cum in Ioan 3 citim despre Nicodim care a venit sa caute raspunsuri si l-a gasit pe Cristos in ele. In Ioan 4 femeia samariteanca a venit sa caute apa si l-a gasit pe Cristos, in Fapte 8 etiopianul calatorea si citea pentru a intelege, in Fapte 9 Saul calatorea cautand sa distruga crestinismul. Toti cautau ceva si toti l-au gasit in cele din urma pe Cristos.

De ce ai venit tu astazi aici? Esti tu un om care cauta adevarul? Vrei sa gasesti ceea ce da sens vietii tale? Cel mai important lucru este sa gasesti comoara pe care o cauti, iar apoi sa ii recunosti valoarea si sa faci tot ceea ce iti sta in putinta ca sa o ai.

Fiecare aratam cat de imporatanta este Imparatia lui Dumnezeu pentru noi prin ceea ce suntem gata sa sacrificam ca sa o avem in viata noastra.

Comparate cu Isus Cristos si Imparatia Sa, lucrurile acestei lumi sunt doar gunoaie, care atunci cand se intersecteaza cu spiritualul din viata noastra, trebuie aruncate afara fara sa clipim. Imparatia lui Dumnezeu trebuie sa fie tinta vietilor noastre. Intrebarea este: Sunt eu gata sa sacrific orice este nevoie pentru a avea Imparatia lui Dumnezeu?

Suntem noi gata “sa vindem tot ceea ce avem” pentru comoara cerurilor? Poate ca vi se pare necinstit ca Dumnezeu sa ne ceara acest lucru.

“La un moment dat rei oameni intra intr-un magazin cu toate bogatiile lumii si acolo in mijlocul camerei gasesc cea mai mare comoara pe care toti si-o doreau din toata inima. Cand proprietarul magazinului ii vede ii intreaba pe fiecare daca isi doreste acea comoara. Raspunsul fiecaruia este un DA hotarat. Numai ca unul dintre ei avea un leu in portofel, altul 500 de lei si cel de-al treilea 50 000 de lei. Dar fiecare dintre ei a spus ca nu isi poate permite acea comoara. Raspunsul vanzatorului i-a surprins pe toti. Daca va doriti aceasta comoara, atunci tot ce trebuie sa dati este tot ceea ce aveti. Cel ce are un leu trebuie sa dea acel leu, cel ce are 500 de lei atunci acela este pretul comorii pentru el, iar cel cu 50 000 de lei, acela este pretul correct.

Ce poate sa fie mai cinstit decat asta? Dumnezeu nu ne cere mai mult decat avem, nu ne cere sa facem imprumuturi la banci, ci vrea doar ceea ce avem pentru cea mai de pret comoara. Adevarul este ca cei mai multi oameni considera aceasta cerinta excesiva. Chiar multi crestini o considera astfel. Nu putem sa ii dam lui Dumnezeu tot ceea ce avem. Dar cei ce vor lua aceasta hotarare, renunta la sansa de a intelege ce inseamna belsugul viatii cu Cristos. Renunta la posibilitatea de a experimenta adancimea bucuriei,a pacii si a dragostei in inima lor, pentru ceea ce iti ofera aceasta lume.

Cheia pentru a da tot ceea ce avem ca sa primim comoara Imparatiei lui Dumnezeu in viata noastra, este sa intelegem cat de pretioasa este aceasta comoara. Numai atunci cand ii vom intelege valoarea, vom sti ca nici un sacrificiu pe care il facem nu este prea mare pentru a o avea.

Apostolul Pavel a spus acest lucru in Filipeni 3:7-8. Atatia oameni pleaca dinaintea Domnului Isus la fel cum a plecat si tanarul bogat din Matei 19:21-22. Pus in fata provocarii de a vinde tot ce are pentru a-l putea urma pe Cristos, tanarul bogat a plecat intristat de cererea Mantuitorului. Vreau sa va spun in aceasta tara ca niciodata comoara Imparatiei lui Dumnezeu nu va fi gasita la reduceri. Costul va fi intotdeauna acelasi: tot ceea ce ai. Doar daca vrei sa te daruiesti cu totul lui Dumnezeu, impreuna cu tot ceea ce ai, comoara Imparatiei Sale cu toate binecuvantarile ei poate fi a ta!

This entry was posted in Predici and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code