Drojdia care dospeste intreg aluatul

Matei 13:33

Astazi o sa vorbim despre patru tineri care au reusit prin viata lor de credinta sa fie drojdia de care vorbeste Mantuitorul in acest verset. O sa vorbim despre Daniel, Hanania, Misael si Azaria.

Daniel avea aproximativ 15 ani cand si-a inceput povestea. El a fost luat impreuna cu alti tineri iudei din casele lor, de langa familiile lor, au fost facuti eunuci si pusi in slujba lui Nebucadnetar, regele imperiului Babilonian, un rege pagan.

Patru dintre acesti tineri s-au detasat de toti ceilalti. Numele lor sunt Daniel, Hanania, Misael si Azaria. In Daniel 1:17-20 citim ceea ce ii facea pe acesti patru tineri diferiti de toti ceilalti.

Daniel a inceput sa slujeasca la curtea imparatului ca ucenic, dar mai tarziu datorita intelepciunii sale, a fost promovat pana in functia de consilier al regelui. Babilonul a fost una dintre cele mai pagane natiuni din istorie. Cei oatru tineri ajunsesera sa fie puternic inradacinati in aceasta natiune pagana datorita slujbelor lor, insa impotrivirea lor de a nu se intina si de a nu se compromite spiritual au stabilit standardul pentru urmatoarele generatii.

Babilonul era un imperiu cu foarte multe distractii lumesti, destrabalarea si desfranarea se intalneau la fiecare pas. Acestea puteau incerca la maxim devotamentul fata de Dumnezeu chiar si al celui mai credincios om. Daca adaugam si paganismul acelui imperiu si inchinarea lor la tot felul de idoli, fac din Babilon un loc aproape imposibil pentru un credincios sa traiasca. Cu toate ca erau foarte tinerr si placerile lumesti erau atragatoare, iar influenta pagana era puternica, Daniel, Hanania, Misael si Azaria nu si-au compromis scopul. Telul lor era sa-l reprezinte cu cinste pe singurul Dumnezeu adevarat in mijlocul idolilor si dumnezeilor falsi din Babilon. Ei doreau sa fie drojdia care sa influenteze intreg imperiu babilonian. Dragostea si devotamnetul lor pentru Dumnezeu le-au dat puterea sa se pastreze curati in mijlocul unei societati murdare.

Cu totii pentru a nu se intina au renuntat la delicatesele de la masa regelui si a cerut sa manance doar legume si sa bea apa. Pentru Dumnezeu ne demonstram devotamentul in primul prin stilul de viata adoptat, nu prin oamenii cu care ne asociem. Daniel nu a putut sa isi aleaga anturajul si oamenii langa care trebuie sa traiasca.

Ceea ce se intampla cu multi dintre tinerii crestini de astazi este ca ei fac lucrurile pe dos. Ei traiesc ca cei din lume, dar nu se asociaza cu necredinciosi ca sa nu se intineze. Noi suntem in aceasta lume pentru cei necredinciosi. Scopul lui Dumnezeu nu a fost sa ne izolam de ei, ci sa traim in mijlocul lor, dar sa traim altfel.

In Daniel 2:1-23, citim despre marea provocare a lui Daniel. Imparatul Nebucadnetar a avut un vis care l-a tulburat atat de tare incat nu mai putea sa doarma. Nebucadnetar a cerut sa fie adusi inaintea lui toti magicienii, vrajitorii, astrologii si descantatorii din imperiu ca sa ii interpreteze visul. Cand acestia i-au spus ca visul sau este imposibil de interpretat, Nebucadnetar s-a maniat a dat ordin ca toti inteleptii imperiului sa fie omorati. Cand Daniel, Hanania, Misael si Azaria au fost gasiti, Daniel il intreaba pe capetenia garzii imparatului ce se intamplase si de ce fusesera toti inteleptii condamnati la moarte. Daniel a mers la imparat sa ceara timp pentru a dezlega acest mister, dupa care s-a dus la prietenii lui si s-au rugat Domnului. Daniel a avut nevoie de sustinerea prietenilor sai. Nu putea sa reuseasca singur, la fel cum nici noi nu putem sa o facem  Avem nevoie de prieteni care sa aiba acelasi scop in viata ca si noi.

Noaptea, Dumnezeu i-a dat lui Daniel pe cand dormea, interpretarea visului lui Nebucadnetar, iar a doua zi Daniel s-a infatisat inaintea imparatului, Daniel 2:26-30. Ceea ce este demn de remarcat este ca Daniel nu isi atribuie nici un merit pentru interpretarea acestui vis, ci da toata slava Dumnezeului Sau.

Indiferent unde te afli sau pozitia pe care o ocupi, trebuie sa folosesti fiecare ocazie pentru a-l slavi pe Dumnezeul tau. Indiferent de talantii si calitatile pe care le avem, nu noi trebuie sa fim cei care primesc lauda, ci Creatorul nostru care ni le-a dat, 2 Corinteni 10:17-18.

In Daniel 2:49 citim urmarile interpretarii visului. Daniel si cei trei prieteni ai sai au fost avansati in functiile lor si toti ceilalti intelepti ai imperiului au fost crutati. Atunci cand noi ne facem lucrarea la care Dumnezeu ne-a chemat, acest lucru nu va aduce binecuvantare numai pentru noi, ci si celor din jurul tau. Lucrareade noastra de slujire si de vestire a Evangheliei va salva vieti si suflete.

Dar in acel moment a aparut o alta provocare pentru Daniel. Cum spune si proverbul, “da-i putere cuiva si ii vei vedea caracterul.” Credinta si devotamnetul lui Daniel pentru Dumnezeu au fost incercate din nou. Avansarea nu vine niciodata fara provocare. Va trebui sa lupti cu propriul orgoliu, dar si cu invidia celor din jur. Asta s-a intamplat si cu Daniel, Hanania, Misael si Azaria.

In Daniel 3 citim ca Nebucadnetar a facut o statuie de aur de 28 de metri, tuturor din imperiu li s-a cerut sa se inchine la aceasta statuie. Dar si de aceasta data acesti patru tineri s-au ridicat la inaltimea astaptarilor Dumnezeului lui refuzand in ciuda amenintarii cu moartea sa se inchine altcuiva in afara de singurul Dumnezeu adevarat. Este usor sa te inchini lui Dumnezeu in casa ta sau la biserica cu ceilalti credinciosi, dar provocarea devotamentului tau pentru Domnul vine cand mergi la scoala sau la servici si esti intre tineri din lume care te provoaca de fiecare data sa faci lucruri pe care Dumnezeu le uraste.

Raspunsul tinerilor din 3:16-18 este reflexia credintei si devotamentului lor neconditionat pentru Dumnezeu, raspuns pe care Domnul asteapta sa il auda si din gurile noastre. Si cand te gandesti ca noi trebuie sa le raspundem unor oameni care nu au puterea sa ne faca nimic mai mult decat sa ne ironizeze, in timp ce acesti tineri si-au pus viata in joc si au indraznit sa il infrunte pe cel mai crud si de temut om al lumii din timpul acela.  

In vs 20-30 citim ca focul cuptoarelor imparatului nu au fost de ajuns ca sa ii omoara. Ca rezultat al minunii lui Dumnezeu fiecare dintre ei a fost inaltat la mare cinste in imperiu. Niciodata credinta si devotamentul oamenilor nu au ramas nerasplatite si fara ecou. Ele vor zdruncina din temelii oameni, imparati si chiar imperii.

Interpretarea visului lui Nebucadnetar de catre Daniel din cap.4 este incununarea si imaginea finala despre cum acesti tineri au reprezentat pentru imperiul Babilonian drojdia care a dospit intreg aluatul. Cuvintele lui Nebucadnetar din 3:28-29 si 4:37, poate cel mai intunecat, crud si pagan imparat care a trait vreodata pe fata pamantului, ne dovedesc ce lucrare plina de putere a facut Dumnezeu prin acesti patru tineri minunati.Dragii mei, atatia oameni pot fi scapati astazi din iad, daca tu si cu mine vom fi drojdia Imparatiei lui Dumnezeu in aceasta lume.  Depinde doar de noi!

This entry was posted in Predici and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code