Eliberat de orice fel de frica

Matei 10:28 “Nu va temeti de cei ce ucid trupul, dar care nu pot ucide sufletul; ci temeti-va mai degraba de Cel ce poate sa piarda si sufletul si trupul in gheena.”

Frica este una dintre cele mai utilizate si de succes arme din arsenalul diavolului. Sunt foarte multi oameni care traiesc in fiecare zi intr-o permanenta frica: frica de esec, frica pierderii propriei vieti, frica de a nu-si pierde sotul sau sotia, frica de a nu ramane fara slujba sau prieteni, frica de a nu fi respins si chiar frica pentru pierderea credintei .

Frica este o slabiciune a naturii noastre pamantesti si chiar apostolul Pavel marturiseste in 2 Corinteni 7:5 ca a simtit uneori teama. Insa ceea ce este foarte important este sa nu luam niciodata o hotarare importanta bazata pe frica. Hotararile mele trebuie sa fie intotdeauna bazate pe credinta in Dumnezeu.

Nu degeaba Domnul Isus spune de atat de multe ori in cele patru Evanghelii “nu va temeti” si “nu va inspaimantati” de nimeni si nimic. Singura frica trebuie sa fie cea fata de Dumnezeu.

Haideti sa privim o clipa la cuvintele lui Pavel din Galateni 1:10. Adesea luam hotarari si facem diverse lucruri pentru a-i multumi pe oameni. Fie este vorba de partenerul de viata, de prieteni, colegi, sef, s.a.m.d. Daca vom cauta ca prin modul in care ne traim vietile sa ii multumim pe oameni, Pavel spune ca nu il vom putea sluji niciodata pe Domnul.

Am citit de-a lungul anilor destul de multe rapoarte ale misionarilor despre lucrarea pe care o faceau. Si multe dintre cifrele si lucrurile care se regaseau in acele rapoarte aveau doar scopul de a impresiona oamenii, de a justifica sumele de bani cerute sau salariul pe care il primesc. Acesta este un risc foarte mare pe care multi slujitori ai Domnului si-l asuma si pentru care vor raspunde. La fel este si pentru predicatorii care predica doar pentru a gadila urechile celor ce ii platesc. Ei slujesc mai mult oamenilor, decat lui Cristos. In aceasi situatie ne gasim fiecare dintre noi fie ca este vorba de situatii din biserici, familia noastra, la slujba, intre prieteni, samd.

Una dintre metodele prin care poti sti daca Dumnezeu stapaneste inima ta este sa iti analizezi hotararile pe care le iei in viata. Numai hotararile pe care le luam cu credinta si frica de Dumnezeu ne vor spune daca suntem calauziti in actiunile noastre de Duhul lui Dumnezeu.

Evrei 13:6 este un verset important pentru fiecare credincios. Este o diferenta insa intre a fi precauti sau cu bagare de seama si a fi tematori. Cristos ne indeamna sa fim intelepti si sa nu permitem fricii sa puna stapanire pe noi.   Si Pavel ne indeamna sa nu ne lasam stapaniti de nimic, in afara de Duhul lui Dumnezeu. In Ioan 7:1 vedem cum Domnul Isus a ales sa fie precaut si intelept in acelasi timp. Asta nu inseamna ca Domnul se temea de ce i-ar putea face oamenii, ci doar se lasa calauzit de Duhul lui Dumnezeu in tot ce facea. Daca te duci noaptea in padure, este intelept sa iti iei o lanterna cu tine. Asta nu inseamna ca iti este frica, ci ca esti precaut si prevazator. Daca stii ca intr-un loc cineva vrea sa te omoare, atunci nu te duci acolo. In cele din urma Domnul Isus a mers la Ierusalim unde stia ca va fi omorat, dar acest lucru s-a facut dupa planul si timpul lui Dumnezeu, nu al oamenilor.

Multi crestini nici nu se gandesc la aceste lucruri si zi de zi sunt condusi in viata lor de tot felul de temeri care le fura fara sa realizeze pacea pe care le-o ofera Mantuitorul. Apoi se intreaba, “de ce daca sunt crestin sunt atat de ingrijorat” sau “unde este pacea pe care Cristos mi-a promis-o?” Crestinul care se lasa in permanenta stapanit de frica, nu este stapanit de Duhul lui Dumnezeu. Sa citim cuvintele lui Pavel din Romani 8:14-16.

Adesea se intampla sa vezi o femeie sau un barbat care sunt atat de posesivi cu partenerii lor de viata de teama sa nu ii piarda. Sunt gelosi si nesiguri pe relatia care o au cu ei. Ii suna de zeci de ori atunci cand nu sunt acasa si foarte rar le permit sa plece undeva fara ei. In ciuda eforturilor lor, acestia ajung sa ii sufoce in cele din urma pe cei pe care ii iubesc si de multe ori chiar sa ii piarda. Acest lucru se datoreaza din cauza fricii prin care satan le controleaza actiunile. O umblare sincera si in credinta cu Cristos va indeparta din viata noastra astfel de temeri.

Daca intr-adevar ne incredem in cuvintele Scripturii din Romani 8:28, ce motive avem sa mai traim in frica? Cand vom ajunge sa credem cu toata fiinta noastra promisiunile lui Dumnezeu pe care le-am primit in Isus Cristos, viata noastra va suferi transformari extraordinare. Atat de mult din autoritatea lui Dumnezeu asupra noastra reuseste satan sa fure din cauza fricii. Sa ajungem sa nu mai traim in frica si pentru a-i multumi pe cei din jur este cu adevarat o biruinta spirituala.

Mai sunt si acei crestini care cad in cealalta extrema. Ei nu fac nimic pentru a-i multumi pe oameni, pentru ca spun ei ca nu ii intereseaza parerea celorlalti. Dar acest lucru nu ii face spirituali, ci aroganti. Parerea sau sfatul unui frate evlavios este intotdeauna vrednic de ascultat si de luat in seama. Scriptura ne indeamna prin Iacov sa fim “grabnici la ascultare si inceti la vorbire.”

Sa citim acum promisiunile Domnului Isus din Matei 28:20b si Filipeni 4:13:

“Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului.” ” Pot totul in Cristos care imi da putere.”

Dar de ce in ciuda acestor promisiuni, continui sa simt teama si frica? De ce nu sunt capabil de ani de zile sa daruiesc mai mult pentru Domnul? De ce nu am incredere ca Dumnezeu imi va da un sot sau o sotie credincioasa si incep sa caut in lume? De ce am ajuns sa nu mai simt placerea si nevoia de a fi in fiecare prima zi a saptamanii cu Domnul? De ce de ani de zile nu fac mai mult pentru lucrarea Domnului decat sa vin duminica la biserica? Toate aceste intrebari au un raspuns.

Nu o data ati auzit spunandu-se ca Domnul Isus l-a infrant pe Satan la Golgota, iar prin El si noi avem biruinta asupra diavolului. Dar biruinta noastra asupra diavolului vine intr-un singur fel. De fapt trebuie sa dam raspunsul la o singura intrebare si vom primi raspunsul si la intrebarile de mai sus: “Am murit noi cu adevarat impreuna cu Cristos si acum traim o viata noua?” Cu alte cuvinte, “ne-am rastignit cu adevarat firea pamanteasca?” Sa citim Galateni 5:24-25.

Daca multi crestini nu experimenteaza dragostea, bucuria, pacea, nadejdea si triumful asupra fricii in viata lor este pentru ca ei sunt inca lumesti. Asta este si ceea ce spune apostolul Pavel despre unii dintre crestinii din Corint in  1 Corinteni 3:1.

Daca avem in viata noastra alt plan decat are Dumnezeu pentru noi, atunci nu vom putea gasi niciodata vreun verset in biblie care sa ne aduca aduca biruninta asupra fricii. Dar daca pentru noi a trai este Cristos, atunci nu trebuie sa ne mai temem. Aceasta este vestea cea buna a Evangheliei. “Veti cunoaste adevarul si adevarul va va face liberi.” Liberi de pacat, de judecata lui Dumnezeu, liberi de orice fel de frica.                                                          Dar daca noi nu experimentam cu adevarat aceasta libertate in Cristos in viata noastra, nu o vom putea face cunoscuta nici altor oameni. Daca noi credem cu toata fiinta si ne bucuram zi de zi de libertatea pe care o avem in Cristos atunci vom putea duce mai departe mesajul victoriei asupra lui Satan si asupra fricii.

Daca traim in frica de ceva sau cineva, atunci acela sa fie doar Dumnezeu.

 

 

 

This entry was posted in Predici and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code